Latynosi

Co, gdzie, kiedy. Program z atrakcjami.
Marek Rudnicki

Na forum od:
7 cze 07, 7:58

Post 7 cze 07, 8:10

Bardzo proszę o informację, czy w ramach FNH 2007 planujecie Państwo przynajmniej w ograniczonym zakresie pokazy najciekawszych filmów z tegorocznego Festiwalu Filmów Latynoamerykańskich.

Pozdrawiam

Marco

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 7 cze 07, 13:49

Marco: z tegorocznego programu FFL będzie we Wroclawiu tylko SWIĘTA RODZINA - zwycięzca ubiegłorocznej edycji naszego festiwalu. Będą natomiast inne, nowe filmy latynoskie.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Gość

Post 25 cze 07, 23:48

Zauwazylem, ze tendencja jest raczej odwrotna, tzn., ze to festiwal latynoski pokazuje filmy wczesniej juz prezentowane na ENH.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 27 cze 07, 20:00

gościu: to chyba dobrze, że dobre filmy latynoskie pokazywane są w Polsce coraz częściej przy okazji różnych imprez filmowych w tendencji czy bez :)

rzeczywiście rok temu podczas NH widzieliśmy "Los muertos" Alonso, "El custodio" (kiedyś jako Ochroniarz, teraz jako Cień) Moreno, "Świętą rodzinę" Camposa, znalazły się też w programie tegorocznego FFLA, Manana bierze je w dystrybucję, więc chce się nimi chwalić, jak najczęściej;

w tym roku Piotr Kobus wyjeżdża w lipcu na zasłużony urlop, ale wiem, że intensywnie myśli o Brazylii i może niebawem, podczas kolejnych edycji NH to myślenie zaowocuje dużym przeglądem kinematografii brazylijskiej, liczymy;

na razie zapraszamy do kin (wciąż jeszcze trwa 8.FFLA w Katowicach, Lublinie, za chwilę we Wrocławiu), bo Latynosów coraz w nich więcej, latem "Whisky" Rebelli/Stolla, wczesną jesienią wspomniane "Cień" (z doskonałym Julio Chavezem, u Moreno chyba nawet lepszym niż u Rottera) i "Święta rodzina", a późną jesienią legendarna brazylijska "Macunaima" z 1969 roku;

szczegóły na www.manana.pl

pozdrawiam serdecznie
agnieszka szeffel

roman

Na forum od:
25 lut 06, 8:43

Post 28 cze 07, 16:57

Przegląd kinematografii brazylijskiej odbędzie się podczas Letniej Filmowej Szkoły w uroczym czeskim miasteczku Uherske Hradiste (troszkę przypominającym Cieszyn).Wciąż się waham gdzie pojechać , gdyż obie imprezy się pokrywają.Jeszcze małe pytanie :czy Los Muertos wyjdzie na dvd?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 lip 07, 10:56

romanie: Los muertos wyjdzie na dvd, ale nie potrafię jeszcze podać daty, na razie w planach jest: Madeinusa na dvd we wrześniu, Skrzypce - w październiku, Whisky - w listopadzie, więc może na święta Los muertos, zaglądaj na stronę Manany, damy znać z wyprzedzeniem

pozdrawiam
agnieszka szeffel
www.manana.pl

Gość

Post 2 lip 07, 12:44

agnieszko: ja o tendencjach bez wyrzutu mowilem :) akurat kino latynoamerykanskie bardzo lubie, zwlaszcza argentynskie. natomiast chcialem tylko powiedziec, ze filmy, ktore Piotr zaprasza na festiwal latynoamerykanski czasem wczesniej trafiaja na ENH. ale domyslam sie, ze to za sprawa samego Piotra (ktory chce je po prostu jak najszybciej pokazac polskiej publicznosci), bo przeciez nie wyobrazam sobie projekcji latynoamerykanskiej na ENH bez wprowadzenia Piotra. az zal, ze jak rozumiem w tym roku na ENH Go nie bedzie :)))))))

pozdrawiam serdecznie

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 lip 07, 15:32

na to wygląda... może, może między rejsem żaglówką a karmieniem dziecka znajdzie chwilę, żeby skomentować, wielbicieli Piotra Kobusa odsyłam na stronę Manany, z Piotrem czy bez będziemy relacjonować festiwal;

a jeżeli nie da się go namówić na wirtualną obecność, to może pan Roman Gutek – zadomowiony już chyba w estetyce latynoskiej, a z pewnością argentyńskiej, juror tegorocznego BAFICI jakby nie było – równie spektakularnie wprowadzi...

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 18 lip 07, 22:12

Ja z rozpędu (po zeszłorocznej prezentacji) zakupiłem w tym roku dwa bilety na filmy argentyńskie. Film Traperro ( film "Mundo Grua" byl pokazywany rok temu oraz La León (chociaż miałem wątpliwości). Ciekawy jestem czy tzw. "nowa fala" ma się dobrze czy wyhamowuje.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 20 lip 07, 11:25

ja też z wielką niecierpliwością czekam na nowy film Pabla Trapero "Narodzony i wychowany" (akcja filmu toczy się w Patagonii!), bo "Mundo grua" był rok temu jednym z moich faworytów, pamiętajmy jednak, że nurt nowego kina argentyńskiego ma już ponad 10 lat i trudno, żeby to kino się nie zmieniało, mam nadzieję, że wrażliwość mimo zmian formalnych pozostała ta sama, wielbiciele Argentyńczyków niech nie zapominają też o nowym filmie Inés de Oliveiry Cézar "Obca" (Extranjera).

Powrót do 7. - Przed festiwalem