7.MFF ERA NH - pierwsze wrażenia przedfestiwalowe

Co, gdzie, kiedy. Program z atrakcjami.
zeteenoen

Na forum od:
2 lip 06, 21:10

Post 5 mar 07, 14:03

Ojej!! Retrospektywa Antonisza jakże cieszy!!

Poza tym piękna nowa strona, machino-kangur rewelacyjny, och i ach.
mieszkam w nowym budownictwie, chcę się zakochać kolorowo

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 5 mar 07, 22:00

A ja mam nadzieję,że szczegółowy program będzie dostępny wcześniej niż w zeszłym roku.

Apel klasy 4B

Post 5 mar 07, 23:20

dzisiaj był już pierwszy ładnie słoneczny (wiosenny?) dzień i odrazu NoweHoryzonty wskoczyły w nastrój i szate kolejnego festiwalu. Kino Australijskie mam nadzieje będzie w wakacyjnych kolorach jak czas samego NH wiec powoli zaczyna kiełkować ziarenko festiwalowe zeby na 19 lipca byc zakwiniętym..

pozdrawiam wszystkich optymistów festiwalowych, niech bedzie to najmilszy i najweselszy festiwal bez marudzenia na autobusy, opóżnienia, brak miejsc na seanse, zimne objady i dziurawe skarpetki... bo jak to ładnie brzmi - jest to święto kina wiec niech takim będzie.
Amen i malkontentom mówimy NIE.

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 5 mar 07, 23:42

Tak, tak właśnie. To będą najlepsze dni tych wakacji! :)

PS: Ja takim optymistą?! Coś się zmieniło... :P

zeteenoen

Na forum od:
2 lip 06, 21:10

Post 6 mar 07, 0:34

!! To ja się przepisuję do 4b !!

ja tylko zamalkontencę, dlaczego to dopiero w lipcu ??
mieszkam w nowym budownictwie, chcę się zakochać kolorowo

artis83

Na forum od:
4 lip 05, 16:43

Post 6 mar 07, 22:02

A ja mam już! Kupiłam sobie haha:) Karnecik Karnecik:) Strona jakże urocza i estetyczna w tym roku. A logo bedzie z takim projektorem? Program jak widzę jest zwiastunem chronicznego niedospania i oczywiście wspaniałych wrażeń!!! Pozdrawiam wszystkich niecierpliwych entuzjastów:)

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 7 mar 07, 1:29

Dziękujemy za dobre słowo o stronie. W wątku http://www.forum.mlodehoryzonty.pl/viewtopic.php?t=1026 liczymy na Wasze uwagi i propozycje.

Rukola

Na forum od:
31 lip 06, 20:23

Post 7 mar 07, 15:18

Karnet zakupiony i teraz tylko byle do lipca!!
no i Fellini, Slodkie zycie! Amarcord i inne perelki!
znow zamieszkam na 10 dni w kinie:)

pozdr

International7

Post 10 mar 07, 14:56

Kiedy będzię odsłona tegorocznego plakatu - 7 Miedzynarodowy Festwial Filmowy Era Nowe Horyzonty???? bo już jakąś mandale" siódemki" potrzebuje mieć i w nią patrzeć :):)

boy_in_the_hood

Na forum od:
18 sty 06, 21:08

Post 20 mar 07, 18:00

ja po cichu liczę na tego kangura mechanicznego bo jest godny :)
cry baby cry
put your finger in your eye

floppy

Post 27 maja 07, 13:47

To się po cichu przeliczyłeś :)

Pozdro.

009

Post 28 maja 07, 14:18

Czemu jeszcze nie zaczęła sie dyskusja na temat picia piwa w trakcie seansu??

:):) oczywiscie dofcip i mam nadzieje że zeszłoroczna dyskusja w tym temacie wszystko wyjaśniła o ile pamiętam zakoczyła się protokołem rozbieżności :)

Może w tym roku dyskusja o siadniu w kinie z miejscamui przerwy miedzy osobami (bo wiadomo że szyscy się wstydzą wszystkich) i rezerwowaniu miejsc dla znajomych -
"Bo ja myślalam ze moja koleżanka zaraz przyjdzie" a poszła na inny seans do innego kina.
można czasem poczuć sie jak na sali w trakcie sesju (tuż tuż) wszystkie miejsca pozajmowane na godzine wczesniej
takie lużne pisanie...

czekam już na lody włoskie z automatu pod filarami przy kinie Warszawa..

chinaski

Na forum od:

Post 29 maja 07, 11:34

Są w ciągłej sprzedaży..Ale to nie są najlepsze w mieście.Trochę na uboczu przy Placu Hirszfelda to są dopiero lody z automatu!Polecam:)

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 30 maja 07, 16:03

(ach :) chodzilam do liceum na ulicy Hirszfelda, wybaczcie prosze prywate :) )

chinaski

Na forum od:

Post 30 maja 07, 17:18

Pozdrawiam em,ja naprzeciw mieszkam:).Tylko nie przy ulicy,bo takiej nie ma we Wrocławiu,tylko przy Placu Hirszfelda.Pozdro dla Kinomaniaków:)

tangerine

Post 11 lip 07, 0:41

Konkurs zapowiada się spokojniej co mnie bardzo cieszy, wybrałem wiekszość filmów (12), do tego bardzo mocna w tym roku sekcja "odkrycia" - wybrałem 9 tytułów, zdecydowanie na trzecim miejscu u mnie jesli cjodzo o zainteresowanie będzie cykl "australijksa nowa fala" - 6 filmów na liście życzeń, do tego pojedyncze filmy z cykli dokumenty/eseje, Fellini, mistrzowie, sezon i Z.Cybulski. Jak zauwazyliście pewnie brak filmów Hala Hartleya, wciąż się zastanawiam nad tym artystą, nie znam jego filmów, może ktoś rozjaśni mi ten temat żeby mógł zdecydować czy jest to kino, które mnie zainteresuje.

kaprysny

Na forum od:
26 maja 07, 8:46

Post 11 lip 07, 8:09

Mnie zaskakuje pewna monotonia (może również dlatego, że nie ma w tym roku filmów, na które czekam - no może oprócz 3-4), ale program i znajdujące się w nim filmy lepiej ocenić PO OBEJRZENIU :)

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 11 lip 07, 8:27

Za mało eksperymentów na pierwszy rzut oka, ale może się mylę.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 11 lip 07, 9:04

kapryśny: powiedz mi, proszę, na które filmy czekasz? Prosze o tytuły. Może jeszcze uda się mi je jeszcze sprowadzić, aby zaspokoić Twoje kaprysy pokazać jak niespodzianki, albo wręcz na prywatnych pokazach dla Ciebie:-).

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

goggle

Na forum od:
11 lip 06, 23:17

Post 11 lip 07, 9:38

Ja np. czekałem na "Izgnanie" (The Banishment), "Soom" (Breath), "Paranoid Park".
No i liczyłem, że będzie tych kilka filmów Tsai Ming Lianga.

Filip II

Na forum od:

Post 11 lip 07, 10:18

goggle napisał(a):Ja np. czekałem na "Izgnanie" (The Banishment), "Soom" (Breath), "Paranoid Park".
No i liczyłem, że będzie tych kilka filmów Tsai Ming Lianga.

Jest jeden
http://7ff.eranowehoryzonty.pl/film.do?id=484

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 11 lip 07, 12:23

goggle: nie da się mieć wszystkiego na co się czeka. Film Zwiagincewa "Izgnanie" mi się podobał i starałem sie o pokaz we Wrocławiu, ale nie uzyskalismy zgody. Film spotkał się w Cannes z druzgocącą krytyką i nie sprzedał się dobrze i firma, któtra sprzedaje prawa nie ma powodu do jego promocji na polskim festiwalu(to przede wszyskim biznes). Może będzie na warszawskim festiwalu. "Soom" (Kim Ki - duk) i "Paranoid Park" (Gus Van Sant) zostały kupione przez polskich dystrybutorow i będą miały premiery na innych polskich festiwalach i trafią do kin.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

kaprysny

Na forum od:

Post 11 lip 07, 12:36

Roman Gutek napisał(a):kapryśny: powiedz mi, proszę, na które filmy czekasz? Prosze o tytuły. Może jeszcze uda się mi je jeszcze sprowadzić, aby zaspokoić Twoje kaprysy pokazać jak niespodzianki, albo wręcz na prywatnych pokazach dla Ciebie:-).

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Odwrócił Pan sytuację Panie Romanie, więc tłumaczę: w ostatnich latach czytając artykuły po Cannes, Berlinie etc. miałem jakieś swoje typy, na które czekałem, i zazwyczaj trafiały się na NH. W tym roku albo festiwalowy świat najzwyczajniej mi umknął, albo po prostu przydarzyło się tych filmów niewiele. Stąd odnalazłem w repertuarze NH mało filmów, o których mógłbym powiedzieć - "Hurra, nareszcie!" :) Swoją drogą dodam, że co roku odkrywam na festiwalu coś nowego i to jest najprzyjemniejsze, a nie stresujące oczekiwanie na film, z nadzieją, że te oczekiwania spełni.

Słowo "monotonia" w moim poście zabrzmiało zbyt ostro. Tak mi się teraz wydaje. Ale to kwestia czytania ciurkiem opisów, które często albo przypominają pozycje z lat ubiegłych, albo same są do siebie podobne. Fabularnie.

Ale ja kapryszę. Pewnie też dlatego, że nie będzie "Kapryśnej chmury" ;p

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 11 lip 07, 12:53

kapryśny: życzę Ci jak najwięcej festiwalowych odkryć w tym roku...Może na następnej edycji bedzie retrospektywa Tsai, gdyż w tym roku, nieestety, nie bedzie go we Wroclawiu. Jego mama jest poważnie chora i odwołał przyjazd do Wrocławia. Bedą natomiast jego aktor i producent.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

kaprysny

Na forum od:

Post 11 lip 07, 12:56

Roman Gutek: Ojej, wielka szkoda, jednak - to zrozumiałe - są ważniejsze kwestie. Odkrycia być muszą, w końcu po to wybieram się co roku na NH. A to już szósty raz :)

tangerine

Post 11 lip 07, 13:36

W ostatniej chwili, już do ułożonego i gotowego mojego programu na 7 ENH dopisałem 3 filmy Hala Hartleya. Ale wciąż nikt mnie nie zechciał oświecić czego się spodziewać. 10 filmów z 32 jakie zamierzam obejrzeć ma najwyższy priorytet, i porównując to z festiwalami z zeszłego roku, mogę powiedzieć, że to dużo. Chociaż, jak słusznie zauważacie, niespodzianki są najmilsze. Po niemal dokładnie roku z pewnym jednak zaskoczeniem konstatuje, że film który wspominałem najczęściej to "Parapalos". Biorąc pod uwagę mało frekwencję na nim i to, że jeszcze niektórzy wychodzili w trakcie, pewnie jestem wyjątkiem. Chętnie ogląnąłbym też raz jeszcze "Ziarno w uchu" z konkursu 6 ENH.

chinaski

Na forum od:

Post 11 lip 07, 15:52

No,Ziareneczko też bym jeszcze obejrzał;albo żeby wydali na devede w Klubie enh.
Pozdrawiam na 8 dni PRZED.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 12 lip 07, 13:05

wiem napewno, ze nie przegapie nowego Tarra, Barneya, Anderssona, jak zwykle postaram sie tez pojsc a wszystkie filmy konkursowe
MK

alejka

Post 12 lip 07, 22:39

Przepraszam za moją ignorancję i kompletny brak wyczucia tematu, ale chciałabym się spytać, czy te filmy zagraniczne, np. japońskie (bo taki jeden chciałabym zobaczyć) są z polskimi bądź angielskimi napisami? Czy jest tak jak na przeglądach teatralnych, że oglądamy sztukę w języku jej wystawienia? proszę o odpowiedź kogoś zorientowanego w temacie!

a-go

Na forum od:
12 lip 07, 16:48

Post 12 lip 07, 22:41

są z polskimi napisami, oczywiście :)

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 12 lip 07, 22:48

alejka: z polskimi i angielskimi.

8 czerwca 2007r. Pan Roman Gutek w temacie 'rozpoczęcie/zakończenie' napisał(a):Wszystkie filmy będa wyświetlane w wersji oryginalnej z polskimi i angielskimi napisami (intensywnie pracujemy nad tym, aby angielskie napisy posiadały wszystkie filmy, ale z różnych przyczyn jest to bardzo trudne (np. często do starszych polskich filmów nie ma list dialogowych).
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Filip II

Na forum od:

Post 13 lip 07, 5:53

W nocnym szaleństwie niektóre filmy mogliby puszczać tylko w oryginalnej wersji językowej :>

keats

Post 13 lip 07, 11:31

Jestem bardzo smutny i rozżalony, że mimo moich najszczerszych chęci nie mogę nabyć dodatku festiwalowego w gazecie wyborczej, bo po prostu mieszkam w Opolu, a gdzie by tam ktoś pomyślał, żeby do takiej mieściny coś takiegi dawać, teraz chyba do Wrocławia muszę jechać po wyborczą. ;(

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 lip 07, 12:16

keats: przykro mi, że w Opolu nie ma dodatku poświęconego festiwalowi, ale nie jestesmy w stanie opłacic bardzo wysokich kosztow insertu do każdego numeru Gazety Wyborczej. Dodatek ukazał się w nakładzie 620 tys. i koszty są zawrotne, ale wydaje mi się, że taka forma promocji ma sens.
Wkladka ukazala się w: Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Szczecinie, Trójmieście, Bydgoszczy-Toruniu, Łodzi, Lublinie, Krakowie i Poznaniu.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

pil

Post 13 lip 07, 12:32

w zeszlym roku wkladka gazety byla obficie rozdawana w samym wroclawiu podczas festiwalu -sam mialem chyba, ze 3 kopie :) a teraz chyba mozna jedynie czekac na program w formie pdf' do wydruku.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 13 lip 07, 12:36

propozycja do keats ..jesli chcesz moge Ci kupić gw i wyslac priorytetem na adres pocztowy ,tylko napisz mi go do godz 14 30 ...do 15 tej przyjmują priorytety ...miałbys jutro program eliska@interia.pl

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 13 lip 07, 13:18

tangerine napisał(a):W ostatniej chwili, już do ułożonego i gotowego mojego programu na 7 ENH dopisałem 3 filmy Hala Hartleya. Ale wciąż nikt mnie nie zechciał oświecić czego się spodziewać.

tangerine: widziałem tylko jeden film, "Amatora", więc powstrzymywałem się z odpowiedzią, licząc, że ktoś, kto widział więcej, się tu wypowie, ale skoro nikt tego nie uczynił, to pozwolę sobie na króciutki wpis:
Już od pierwszych ujęć "Amator" wydawał mi się połączeniem Lyncha, Jarmuscha i Wendersa, jakby był ich arytmetyczną średnią. Dotyczy to sposobu prowadzenia aktorów, jak i budowania nastroju. Sądze właśnie, że sympatycy kina tych reżyserów powinni być zadowoleni (zwłaszcza Lyncha z czasów "Dzikości serca" i "Blue Velvet"). A może się mylę (i ktoś mnie poprawi)? Jeśli tak, to przepraszam.

chinaski

Na forum od:

Post 13 lip 07, 16:46

Querelle napisał(a):
tangerine napisał(a):W ostatniej chwili, już do ułożonego i gotowego mojego programu na 7 ENH dopisałem 3 filmy Hala Hartleya. Ale wciąż nikt mnie nie zechciał oświecić czego się spodziewać.

tangerine: widziałem tylko jeden film, "Amatora", więc powstrzymywałem się z odpowiedzią, licząc, że ktoś, kto widział więcej, się tu wypowie, ale skoro nikt tego nie uczynił, to pozwolę sobie na króciutki wpis:
Już od pierwszych ujęć "Amator" wydawał mi się połączeniem Lyncha, Jarmuscha i Wendersa, jakby był ich arytmetyczną średnią. Dotyczy to sposobu prowadzenia aktorów, jak i budowania nastroju. Sądze właśnie, że sympatycy kina tych reżyserów powinni być zadowoleni (zwłaszcza Lyncha z czasów "Dzikości serca" i "Blue Velvet"). A może się mylę (i ktoś mnie poprawi)? Jeśli tak, to przepraszam.
Ja też widzialem tylko Amatora,ale moje odczucia są podobne.No i niezastąpiona Isabelle Hupert!W kazdym razie wybrałem trochę Filmów Hartleya w swojej sieci programowej.
Pozdrawiam.

kaprysny

Na forum od:

Post 13 lip 07, 18:52

pokazy konkursowe w Heliosei :) hurra!

Marek Rudnicki

Na forum od:
7 cze 07, 7:58

Post 13 lip 07, 19:23

Tangerine, Oglądałem wiekszość filmów Hala Hartleya i uważam, że nie bez kozery jest stawiany na na równi z Jimem Jarmuschem jako czołowy przedstawiciel autorskiego i niezależnego kina. Bardzo polecam szczególnie wczesne filmy reżysera takie jak: Zaufanie, Prości ludzie, Amator, Niezwykła prawda. Mają niepowtarzalny klimat. Nie widziałem wcześniej filmu Henry Fool, który z tego co czytałem jest trochę w innym klimacie, ale miał bardzo dobrą prasę i dostał bodajże nagrodę w Cannes. Z przyjemnością skonfrontuję te opinie na festiwalu.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich Kinimanów,
marco

d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 13 lip 07, 20:49

jest zaplanowany tylko jeden pokaz "Destricted" (Barney i inni).
pewnie pamietacie, ze rok temu druga projekcja "drawning restraing 9" byla przenoszona do wiekszej sali ze wzgledu na ogromne zainteresowanie tym rezyserem. mysle, ze z tym filmem moze byc podobnie.

chinaski

Na forum od:

Post 13 lip 07, 21:02

Tylko że teraz może nie być szansy zorganizowania dodatkowej projekcji,bo seans jest 28 lipca o 22 w Capitolu..Żle!

nith

Post 13 lip 07, 22:09

Hal Hartley pozostanie na razie tajemnicą, tym bardziej że niezwykle oryginalny jest wybór filmów jakiego dokonał do cyklu "Hal Hartley - carte blanche". Western, Beatlesi, Wenders, Godard. Trzeba sprawdzić w kinie.

chinaski

Na forum od:

Post 13 lip 07, 22:12

Ale jaki western!

d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 14 lip 07, 0:55

i dlaczego obie projekcje "Pine Flat" sa w malej sali w Warszawie? ten obraz zasluguje na lepsze warunki projekcyjne (przynajmnej na jednym seansie).

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 14 lip 07, 2:11

Dzięki za zwrócenie uwagi na ten film... Zapowiada się bardzo obiecująco... Nawet mi spasował do grafika więc chyba zobaczę.

odys

Post 14 lip 07, 14:33

Prosze o tytuly filmow ktore Waszym zdaniem warto obejrzec podczas tegorocznego festiwalu..najbardziej interesuja mnie cykle:Konkurs Nowe horyzonty,Panorama kina wspolczesnego,Kino australijskie i retrospektywa Hala Hartleya..propozycje perelek z innych sekcji rowniez beda mile widziane..z gory dzieki za pomoc w doborze filmow ktore obejrze na festiwalu:)

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 14 lip 07, 14:33

nith napisał(a):Hal Hartley pozostanie na razie tajemnicą, tym bardziej że niezwykle oryginalny jest wybór filmów jakiego dokonał do cyklu "Hal Hartley - carte blanche". Western, Beatlesi, Wenders, Godard. Trzeba sprawdzić w kinie.

chinaski napisał(a):Ale jaki western!

I jaki Wenders! Najlepszy!
Cieszy obecność "Zdrowaś Mario" Godarda w tym cyklu, bo akurat tego filmu Mistrza jeszcze nie miałem okazji obejrzeć.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 14 lip 07, 15:21

Ja liczę na wielką retrospektywę Godarda w najbliższej przyszłości na Nowych Horyzontach!!! Please...

ladyviolet

Na forum od:
15 lip 07, 21:59

Post 15 lip 07, 22:57

a ja słuchajcie jadę po raz pierwszy i chyba się udławię, bo tak jestem chciwa na ten repertuar[ najbardziej lubię nowe kino} ale z wielką przyjemnością obejrzę Popiół i diament na dużym ekranie- i tak jak Was niezwykle mnie zaintrygowała propozycja z Hallem Hartleyem, pozdrawiam
"Musi być ktoś, kogo nie znam, ale kto zawładnął mną, moim życiem, śmiercią, tą kartką."

Następna strona

Powrót do 7. - Przed festiwalem