Propozycje filmowe 2007

Co, gdzie, kiedy. Program z atrakcjami.
okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 15 maja 07, 21:50

http://youtube.com/watch?v=xTBmawqoALk& ... ed&search=

nowy zwiagincew. nie propozycja, a wyraz niecierpliwości.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 16 maja 07, 6:52

Info dla wszystkich zwolenników Lyncha i INLAND EMPIRE.wp podała,że Lynch,Jego retrospektywa i polska premiera INLAND na początku lipca na Festiwalu Gwiazd w Gdańsku.
Ja jednak wciąż mam nadzieję,że we Wrocławiu INLAND też się pojawi...
Pozdrawiam na 64 dni przed ENH!

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 16 maja 07, 9:15

chinaski: polska premiera INLAND EMPIRE odbyła się na przelomie listopada i grudnia 2006 w czasie festiwalu Camerimage w Łodzi. W zwiazku z tym, ze film będzie w Gdańsku, to może latwiej go będzie pokazać we Wroclawiu.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

chinaski

Na forum od:

Post 16 maja 07, 9:39

Tak,wiem.Ja po prostu podałem info tak jak jest na wp.Oczywiście fakty są inne,niż oni podają,bo może nawet nie wiedzą o Camerimage.
Pozdrawiam także.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 18 maja 07, 10:30

czy w przegladzie filmów australijskich znajdzie sie The Ister (2004, rez. David Barison, Daniel Ross). Slyszalam wiele dobrego, to podobno luzna adaptacja Poezji Hölderlina (a raczej interpretacji Heideggera)
MK

d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 19 maja 07, 15:02

dzis w wybiorczej napisali: "rosyjskie "Wygnanie" Andrieja Zwiagincewa - artystyczny fałsz, żerowanie na dorobku wielkiego Tarkowskiego".

co o tym sadzicie?

chinaski

Na forum od:

Post 19 maja 07, 15:09

Filmu nie widziałem
Jednak sugeruję,by z dystansem podchodzić do tego,co piszą w "GW".

okon

Na forum od:

Post 19 maja 07, 16:08

d4b0 napisał(a):dzis w wybiorczej napisali: "rosyjskie "Wygnanie" Andrieja Zwiagincewa - artystyczny fałsz, żerowanie na dorobku wielkiego Tarkowskiego".

co o tym sadzicie?

Recenzje Hollywood Reporter i ScreenDaily też nie są entuzjastyczne. Inna sprawa, że dziennikarze tego pierwszego portalu swego czasu mieszali z błotem filmy braci Dardenne. Okaże się. A Sobolewskiemu, autorowi powyższej recenzji, ufam niekoniecznie bezkrytycznie, ale jednak bardziej.

caterpillar

Na forum od:
21 maja 07, 22:32

Post 21 maja 07, 22:44

Witam

w Cannes ma być pokazany film 'Secret Sunshine' w reżyserii bardzo zdolnego Koreańczyka Lee Chang-donga, który wcześniej zrobił rewelacyjne 'Peppermint Candy' i 'Oasis', które niestety na Nowe Horyzonty nie zawitały (a uważam, zwłaszcza ten drugi tytuł idealnie by na ten festiwal pasował). No i cóż, pięknie by było gdyby 'Secret Sunshine' okazał się filmem dobrym, w co zresztą nie wątpię, i gdyby jakimś ładnym zrządzeniem losu można go było we Wrocławiu zobaczyć :)
Takie małe życzenie/marzenie.

Zastanawia mnie jeszcze argentyński 'El Otro' Ariela Rottera, który coś tam zgarnął w Berlinie niedawno, a o którym poza tym, że gra w nim Julio Chavez z 'Ochroniarza' (jeden z moich ukochanych filmów zeszłorocznych horyzontów) niewiele mi wiadomo. Ale zapowiada się interesująco. Więc może?

A poza tym liczę też bardzo bardzo, na wymienianego już tu w temacie nowego Ming-Lianga 'I Don't Want to Sleep Alone'
Koniec świata przyjdzie, westchnie i wyjdzie.

Stuart

Na forum od:
23 maja 07, 17:22

Post 23 maja 07, 18:15

Właśnie się dowiedziałam, że pan Gutek zakupił w Cannes długo oczekiwany i rewelacyjnie przyjęty przez krytyków i publiczność festiwalową obraz CONTROL holenderskiego reżysera i fotografika Antona Corbijna. Jest to czarno-biała biografia legendarnego wokalisty JOY DIVISION Iana Curtisa, który, po zmaganiu się z epilepsją i komplikacjami w życiu osobistym oraz nasilającymi się stanami depresyjnymi w wieku 23 lat popełnij samobójstwo. Scenariusz powstał na podstawie książki "Touching from a Distance" autorstwa wdowy po wokaliście.

Film został już okrzyknięty jedną z najlepszych muzycznych biografii filmowych. W rolach głównych występują - jako Ian nieznany aktor Sam Riley (doskonały debiut i uderzające podobieństwo do Iana), Samatha Morton (jako żona Curtisa, Deborah Curtis), Alexandra Maria Lara (kochanka Iana, Annik Honore), Harry Treadaway (perkusista Steve Morris - Harry'ego można było oglądać na zeszłorocznym festiwalu ENH w brawurowej roli 'połowy' ;) bliźniaków syjamskich w "Brothers of the Head"), Joe Anderson (basista Hooky) i James Anthony Pearson (Bernard Sumner, gitarzysta). Zapowiada się świetny film, ze wspaniałą muzyką (aktorzy grają na żywo), i świetnym soundtrackiem z udziałem m.in. Davida Bowie, Roxy Music, Iggy'ego Popa, Sex Pistols, Buzzcocks oraz Velvet Underground.

"Control" jest debiutanckim filmem Antona Corbijna, który wcześniej reżyserował teledyski takich zespołów jak U2, Depeche Mode, New Order, Nirvana, Coldplay, Red Hot Chili Peppers czy Metallica.

Moje pytanie brzmi: skoro pan Gutek (niech nam żyje sto lat!) kupił ten film w Cannes, czy będzie możliwość pokazania go na Era Nowe Horyzonty? <błaga> A jeśli nie, to kiedy będzie premiera!? Czekamy i czekamy na ten film już tak długo!! Nie chcemy dłużej czekać!

Z pozdrowieniami - Stuart i inni polscy fani Joy Division!

PS. Trailer tutaj: http://youtube.com/watch?v=qrFKu3xwTlQ
Ostatnio edytowano 3 cze 07, 20:56 przez Stuart, łącznie edytowano 2 razy

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 23 maja 07, 18:41

i to jest informacja!!!!! swietnie, bardzo sie cieeeesze :))))) na moj chlopski rozum skoro film zostal zakupiony, to juz go niebawem zobaczymy we Wroclawiu :))))) niech nam zyje sto lat :)

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 23 maja 07, 19:48

Nie wiem, czy w końcu dojadę na festiwal w tym roku, ale tego filmu nie zobaczyć, to smutek wielki.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 24 maja 07, 13:46

nikt jak Corbijn portafi oddac klimat rockowej sceny lat 80-ych. czekam z nadzieja
MK

kaprysny

Na forum od:
26 maja 07, 8:46

Post 26 maja 07, 8:53

Jestem przerażony... w tym roku niczego sobie na NH wymarzyć nie mogę (przesadzam - zawsze można ;p), bo nawet nie wiem, "co w trawie piszczy". Czytałem chyba tylko (i to pobieżnie) relacje Sobolewskiego z Cannes, a po tym festiwalu zazwyczaj dowiadujemy się czegoś więcej o nowohoryzontowym repertuarze. Może to i lepiej, bez większych nadziei i oczekiwań przystępować do lipcowego maratonu :)

A co w tym roku dla rozluźnienia w Nocnym szaleństwie? Coś ostrego?

tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 26 maja 07, 15:35

Stuart napisał(a):Właśnie się dowiedziałam, że pan Gutek zakupił w Cannes długo oczekiwany i rewelacyjnie przyjęty przez krytyków i publiczność festiwalową obraz CONTROL holenderskiego reżysera i fotografika Antona Corbijna.

Aż mnie ciarki przeszły. TAK TAK TAK !

Ciekawa jestem również Nocnego Szaleństwa. :>

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 26 maja 07, 20:52

Stuart napisał(a):Właśnie się dowiedziałam, że pan Gutek zakupił w Cannes długo oczekiwany i rewelacyjnie przyjęty przez krytyków i publiczność festiwalową obraz CONTROL holenderskiego reżysera i fotografika Antona Corbijna

Jako fan DM się cieszeeee!;)

paszczakos

Na forum od:
24 lis 05, 15:59

Post 28 maja 07, 0:13

A może dałoby się w ramach nocnego szaleństwa załatwić I'm a Cyborg, But That's OK, Park Chan-wooka?
Ja wiem, że to w sumie znany reżyser, ale film miał premierę chyba rok temu, a w Polsce ni widu, ni słychu, a przecież Gutek Film wprowadził nas w świat tego nietuzinkowego Koreańczyka.

Bardzo ładnie proszę:)
Nigdy nie czujesz się samotny, gdy masz ze sobą Smith&Wesson .45

kaprysny

Na forum od:

Post 28 maja 07, 8:02

Chan-wooka zawsze w ciemno, zresztą wkrótce chyba na ekrany wejdzie jego kolejny film. Premierę miał też zdaje się "Nightmare Detective" Tsukamoto :) To nazwisko również kojarzy mi się niesamowicie przyjemnie z NH!

tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 28 maja 07, 21:01

Chan-Wook, zgadzam się.

Trochę taki koncert życzeń się zrobił, ale co tam...czy jest może szansa na "Persepolis" ?
Uwielbiam Satrapi, więc perspektywa zobaczenia animacji w jej wykonaniu jest bardzo kusząca.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 maja 07, 22:15

Drodzy: odpowiadam na trzy ostatnie posty: tak, taak i taaak!!!

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

kaprysny

Na forum od:

Post 28 maja 07, 23:08

Roman Gutek napisał(a):Drodzy: odpowiadam na trzy ostatnie posty: tak, taak i taaak!!!

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Mniaaaaami :)

Gość

Post 29 maja 07, 22:09

a co z control?bedzie?

Stuart

Na forum od:

Post 30 maja 07, 1:49

Dobre pytanie.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 30 maja 07, 6:31

Gość napisał(a):a co z control?bedzie?

Stuart napisał(a):Dobre pytanie.

Pan Roman Gutek w temacie "Cannes 2007" (dział "Rozmawiamy") napisał(a):Drodzy!!!

Bardzo się cieszę ze Złotej Palmy dla rumuńskiego fimu "4 luni, 3 septamini si 2 zile" ("4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni"). To był mój pierwszy konkursowy film w Cannes i do końca pozostał moim faworytem. Byłem też przekonany, że dostanie głowną nagrodę w Cannes (nie rozumiem do końca skąd wzięła się taka pewność!?). Ten film został też uznany za najlepszy film festiwalu przez krytyków (nagroda FIPRESCI). Cieszę sie też z faktu, że Jakub Duszyński świetnie poprowadzil trudne negocjacje i Gutek Film ma polskie prawa do tego filmu. Będziecie pierwszą publicznością w Polsce, która ten film zobaczy na naszym festiwalu we Wrocławiu (mam nadzieje, że nie wyskoczą żadne nieczekiwane przeszkody). Myślę, że tym właśnie filmem oficjalnie otworzymy nasz festiwal. Gutek Film ma też prawa do innych konkursowych filmów: "Persepolis", "Stellet Licht", "Import Export" Ulricha Seidla" (reżyser "Upałów"), a także do filmow z innych sekcji: " The Flight of the Red Balloon" Hou Hsiao Hsiena, "You, the Living" Roy`a Andersson`a (reżyser "Pieśni z drugiego piętra") oraz "Control" Anton`a Corbijn`a o życiy i karierze Ian`a Curtis`a z Joy Division. Zrobię wszystko, aby wszystkie powyższe filmy znalazły się w tym roku na naszym festiwalu. W najbliższym czasie postaram się napisać więcej o tych i innych canneńskich tytułach.

Pozdrawiam Was serdecznie,

Roman Gutek

źródło: kliknij
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

19-29:)

Post 30 maja 07, 16:30

W sumie wygladą na to że wszyscy krajowi dystrybutorzy kupili sporo filmów w tym roku w Cannes porównując do lat poprzednich. Ciekawe czy na skutek zacierania sie granicy kina artystycznego z komercyjnym na festiwalu, ambicji dystrybutorów dotarcia do coraz dojrzalszych widzów czy kalkulacjiach na znaczek festiwalowy Cannes na plakatach reklamowych..

Naszczęście znaczek GF bedzie oczywiscie na najciekawszych :):):)
licze jednak bardzo na GusaVanSanta na NH, trohe na Zwiagincewa i Schnabela,
frontmenów mogę odpuścić (KimKi-Duk, EmirKusturica:(, AleksandrSokurov, WongKar-wai, braciaCoen, FatihAkin).

Ale jak niektórzy mają przeczucie do złotych palm :):), mam przeczucie naprawde naprawdę wyjątkowego (przełomowego?!) festiwalu w tym roku..

chinaski

Na forum od:

Post 30 maja 07, 17:15

Ja jednak liczę,że zobaczę nowego Wong Kar-Waia,choć zdaję sobie sprawę,że nie będzie to już TO co w np.w Upadłych aniołach;ale każdy ma prawo zmieniać się i w swoim pojęciu ewoluować.Na Zwiagincewa BARDZO czekam.
I wciąż podkreślam:INLAND EMPIRE!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam wszystkich Kinomaniaków na 50 dni przed 7.MFF ENH Wrocław 19-29 lipca 2007!!!!!!!!

Stuart

Na forum od:

Post 30 maja 07, 20:56

porucznik Seblon napisał(a): Gutek Film ma też prawa do innych konkursowych filmów: "Persepolis", "Stellet Licht", "Import Export" Ulricha Seidla" (reżyser "Upałów"), a także do filmow z innych sekcji: " The Flight of the Red Balloon" Hou Hsiao Hsiena, "You, the Living" Roy`a Andersson`a (reżyser "Pieśni z drugiego piętra") oraz "Control" Anton`a Corbijn`a o życiy i karierze Ian`a Curtis`a z Joy Division. Zrobię wszystko, aby wszystkie powyższe filmy znalazły się w tym roku na naszym festiwalu. W najbliższym czasie postaram się napisać więcej o tych i innych canneńskich tytułach.

Dzięki za to. Sama bym pewnie nie znalazła. Nowa jestem na forum i niestety zabiegana i przepracowana...Nie ma czasu spokojnie poczytać. To naprawdę dobre wieści!! Czekam z niecierpliwością i mam nadzieję, że wszystkie te tytuły a szczególnie 'Control' znajdzie się na ENH. :) Pozdrowienia dla pana Gutka!

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 30 maja 07, 21:33

Stuart: dziekuję za pozdrowienia i, mam nadzieję, do zobaczenia w lipcu we Wroclawiu.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

laurie

Na forum od:
31 maja 07, 9:37

Post 31 maja 07, 9:46

skoro wczoraj było 50, to dziś jest już mniej niż 50 dni do Festiwalu!!! Wcale się z tego powodu nie cieszę, bo mój chłopak będzie ciągle siedział w kinie! A kto wyjdzie z psem? Kto ugotuje obiad? Wróci w nocy, nafaszerowany Nowymi Horyzontami i będzie opowiadał, a ja będę słuchała, i słuchała, i tak do rana :) Ach te Nowe Horyzonty. Wpadnę na kilka projekcji :)

Stuart

Na forum od:

Post 31 maja 07, 11:08

Trzeba chodzić syjamsko, razem. Mąż bierze urlop, ja jestem teacher, więc mam wolne - będziemy biegać na wszystkie seanse razem, i jeszcze towarzystwo będziemy gościć z różnych miejsc z Polski. Podłoga, materace i śpiwory już gotowe! Ale będzie fajnie!
Do zobaczenia panie Romanie. :)

Blekit

Post 31 maja 07, 12:16

czy jest szansa na to, że pojawi się "Big Bang Love: Juvenile A" Takashiego Miike? Ponoć to jeden z jego ambitniejszych (i bardziej szalonych) projektów.

boy_in_the_hood

Na forum od:
18 sty 06, 21:08

Post 31 maja 07, 21:07

Stuart napisał(a):Trzeba chodzić syjamsko, razem.

I tu popieram w 100% bo sam taką metodę wyznaję :)

kuba

Post 31 maja 07, 22:05

Nie wiem czy ktoś już nie poruszał tego wątku bo nie śledziłem przebiegu dyskusji ale czy można spodziewać się we Wrocławiu nowego filmu Juliana Schnabela bądź co bądź to też zwycięzca z tegorocznego cannes? albo "Mr Lonely" Harmony Korine? no i może jeszcze "Hei yan quan" Tsai Ming Lianga bo w zeszłym roku nie było go we Wrocławiu a z tego co pamietam w praktycznie każdej z edycji Cieszyskich chociaż jeden film Ming Lianga się znalazł... Pozdrawiam

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 31 maja 07, 22:27

kuba: w lipcu ubiegłego roku na ENH nie mogło być nowego filmu Tsai Ming-Lianga, gdyż jego "Hei yan quan" miał swoją premierę na festiwalu w Wenecji we... wrześniu.

aglasza

Post 3 cze 07, 14:48

Chciałabym zapytać, czy dałoby się sprowadzić chociaż na jeden pokaz film o Scotcie walkerze "30th century man", np do sekcji dokumenty/eseje, w ramach filmów o twórcach? rewelacyjny dokument o rewelacyjnym muzyku, wyprodukowany przez Davida Bowie. oto link do strony filmu, pokazywanego tylko sporadycznie na wybranych festiwalach:

http://www.scottwalkerfilm.com/blog/

tomek_w

Na forum od:
14 sty 06, 9:53

Post 3 cze 07, 15:26

sluszna propozycja, juz wyzej wspominalem, ze fajnie by bylo zobaczyc ten film. pozdrawiam

chinaski

Na forum od:

Post 3 cze 07, 20:34

Ja równiez mam pytanie w kwestii dokumentu.
W zeszłym roku nie udało się sprowadzić filmu o Zidanie.Jest w tym jakaś szansa?Ja wiem,że był w c+,ale Kino to Kino..
Pozdrawiam na 46 dni przed ENH

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 cze 07, 21:53

chinaski: bedzie dokument (esej?) o Zidanie. Też tak myslę, że kino to KINO.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

chinaski

Na forum od:

Post 4 cze 07, 7:39

Dziekuję,powiadomię znajome milośniczki Zidane'a:)
Pozdrawiam na 45 dni przed 7.MFF ENH Wrocław 2007!

nadrazil

Na forum od:
6 sie 05, 10:55

Post 6 cze 07, 9:54

Filmy, filmy, filmy... Jeszcze trochę trzeba zaczekać :) Czy Hal Hartley określił się co do prezentacji swoich mistrzów?
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard

nadrazil

Na forum od:
6 sie 05, 10:55

Post 6 cze 07, 9:57

Nowości już znamy :) a czy wiadomo już co będzie ze starośći, oprócz tego co już jest zapowiedziane w programie?
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard

wojtek

Post 6 cze 07, 10:35

czy mozna liczyc na kilka pozycji z krakowskiego festiwalu ? moze cos z nowego konkursu 10 filmow...?
jak w tym roku bedzie z południowymi sasiadami? moze Vera Chytilová?

okon

Na forum od:

Post 6 cze 07, 13:30

Program pewnie już jest pełny, ale wśród wcześniejszych propozycji zapomniałem o "In memoria di me" Constanzy, który zrobił przecież znany festiwalowiczom "Private".

jerzy

Na forum od:
2 sie 06, 13:20

Post 9 cze 07, 13:06

Ja również przyłączam się do pytania o Big Bang Love Takashiego Miike. Z tego, co widziałaem, ostro inspirowany Dogville :D

jerzy

Na forum od:
2 sie 06, 13:20

Post 9 cze 07, 17:14

a na Nocne Szaleństwo zaproponowałbym Rampo Jigoku, fantastyczne, trzymające w napięciu, balansujące na granicy sadomasochizmu, cztery historie oparte na powieściach Edogawy Rampo, japońskiego E.A. Poe. Rewelacyjny film, to mało powiedziane.

Marek Rudnicki

Na forum od:
7 cze 07, 7:58

Post 10 cze 07, 18:37

Panie Romanie, dziekuję bardzoa za informację dot. "Latynosów".Chciałbym sie jeszcze dowiedziec czy bedze szansa zobaczyć podczas FNH2007, poza świetnie przyjętym rumuńskim laureatem Złotej Palmy w Cannes, także inny rumuński film "California Dreamin", który był również pokazywany i nagrodzony w ramach canneńskiego festiwalu (nawiasem mówiąc kino rumuńskie to rewelacja ostatnich lat) oraz ostatni film Techine'a "Świadkowie" (pokazywany na festiwalu w Berlinie). Serdecznie pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedź. marco

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 10 cze 07, 19:34

Staramy sie także o "California Dreamin", ale konkurencja miedzy polskimi festiwalami jest duża i nie jest łatwo o najnowsze tytuły. Mogę, natomiast, potwierdzić udział "Swiadków" Andre Techine w naszym festiwalu.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

kaprysny

Na forum od:

Post 10 cze 07, 19:39

Walczcie, walczcie Drogi Panie Romanie! A wiadomo coś o gościach?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 10 cze 07, 20:28

kapryśny: goście potwierdzają powoli swój przyjazd do Wrocławia...

Pozdrawiam sedecznie,

Roman Gutek

kaprysny

Na forum od:

Post 10 cze 07, 20:37

Liczymy Panie Romanie na ciekawe osobowości i osobistości :) Chodź wiem, że łatwo nie jest.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 7. - Przed festiwalem