O DYSKUSJA SIĘ ZACZYNA!!!
a nie tylko autobus się spóźnił i że gorąco było....
Na dzieńdobry- dla mnie otworzył sie nowy horyzont KonkursKinaRodzimego - nie w stylu KATO-POLO (JAk zaczęto określać Kto nigdy nie żył), w miare dobrego Chaosu z dużym budzetem przy pozostałych produkcjach - ale film jak Amerykański dla niezbyt zaawansowanych (podobno nie przeszedł kolaudacji w TVP?!), i zalązek kina społecznego - Przebacz, Wstyd - Myśle że nagrody poszły na zachętę dla twórców i za determinacje w powstawaniu tych filmów, pieniądze dla powiekszenia przyszłych budzetów (PlacZbawiciela - dla mnie złote Lwy w Gdynie będa)
Nowy Horyzont, który hyba miał za zadanie to co Gutek mówił, to filmy które miały przyciagnać osoby starsze: tak odbieram NaPołudnie, PaniHenderson, JakKobiety z rodziny.., po części takze Gabrielle, Dla Maxa, Claire, Idy i innych.
Można jakoś takze połączyć sobie filmy o teamtyce gorącego Flamenco, stworzyc grupę filmów o terroryźmie, czy w jakimś stopniu nie tyle polityczne co bardziej pokazujace mechaizmy władzy i jej sprawowania: Kajman, Jak to się robi, Słońce po części Bamoko, Wiatr...
Można sobie zrobic kilka takich połączeń - podoba mi się tak bo różne kraje różne punkty spojrzenia, widzenia problemu i tworzy sie właśnie horyzon a nie punkt..
Ale przechodząc do NowychHoryzontów

może dobrze że nie jest tak że wszystko jest w duchu całkowicie odkrywczym bo wtedy jest lepsza perspektywa do odbioru tych naprawde radykalnych, nowych form.. Także nie wszystkiego co miało być naprawde skarajne udało się hyba załatwić organizatorom.. ?!
Absolutnym NH była dla mnie Wielka Wileka Cisza - poprzez film przechodzi się w cos jakgdyby mistycznego, kontakt z siłą nie zgłębioną przez setki lat a której ludzie poddają sie i zawierzają przez cały ten czas. "Prostota" pokazanego życia nienaruszalnego przez wieki może przenosić w stare czasy wystarczy temu poddac się jak zapraszał reżyser (jeśli ktoś chce, potrzebuje)..
Poprostu rytm natury odradzającej się w czystosci i od niczego nie zaleznej, wraz z człowiekiem całkowicie tym płynącym i głeboko za to wdzięcznym..
Nokturny dla króla Rzymu - takze cos niesamowitego dla mnie, nie tyle poprzez słowo awangarda jakim zostało zapowiedziane, co zestawieniem ze sobą obrazu pochodzącego z już powszechnego przedmiotu jak telefon, muzyki klasycznej, której siła tkwi nie w sprzecie technicznym nowej generacji ją tworzącym ale tradycyjnych instrumentach. Subtelny obraz, niespiesznie, spokojnie "dostojnie" słożony w całość (tak jak komentarz staranny zaplanowany) a jednak w niektórych pojedynczych elementach chcący krzyknąć..
Kontener..
Vital - Nowy Horyzont dla mnie to sam Tsukamoto bo sworzył nieprawdopodobny obraz, mając w pamięci poprzednie filmy raczej nie wyczółbym wtym jego ręki a film piękny hyba mój fawory w konkursie bo nie widziałem jeszcze filmu o "przywracaniu w sobie miłości" do zmarłej kobiety poprzez sekcje zwłok by wraz z jej końcem spojrzeć na świat z optymizmem dla niego..
DaftPunk's - przez 10minut siedziałem z otwartą buzią, potem zaczeła się zamykać ale hyba tylko dlatego bo muzyka coraz mniej energii dodawała obrazowi..
Może orgniztorzy opowiedzą nam co miało nam jeszcze pokazać nowe ścieżki w kinie ale nie udąło sie i jak miały one zmierzać??