metko wróć!

Uwagi i propozycje. Jeśli chcesz coś zmienić, pisz tutaj.
jagodowa

Na forum od:
8 cze 08, 9:08

Post 24 cze 08, 5:40

nie wyświetla się mi się opcja metkowania filmów :(
pomożecie?

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 24 cze 08, 11:01

Jagodowa! Właśnie rozbudowujemy system metek, będzie przyjemniej.
Chcemy dać Wam możliwość upubliczniania metek, oraz wyświetlać informację ile osób dany film ometkowało i jak.
Wszystko ma być gotowe na 1 sierpnia wraz z udostępnieniem program na stronie.
Jeśli macie jakieś jeszcze inne pomysły na udoskonalenie metek - piszcie śmiało.

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 24 cze 08, 11:22

1 sierpnia? To już po festiwalu będzie!:-)

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 24 cze 08, 11:52

Tfu, 1 lipca!

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 1 lip 08, 11:11

Już są. Wróciły.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 8 lip 08, 1:56

Nie dość, że wróciły, to w dodatku ometkowany program można wydrukować : )
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

kinio_i_kinia

Na forum od:
25 lip 09, 15:20

Post 25 lip 09, 15:24

Klikając na "Mój plan" widzimy wszystkie ometkowane przez nas filmy. Tymczasem wygodniej byłoby, gdyby istniała opcja odfiltrowania wybranych metek, zwłaszcza czerwonych, które w założeniu oznaczać mają filmy, na które się nie wybieramy. Przeglądanie w "Moim planie" kilku stron filmów , na które się nie wybieramy nie jest najwygodniejsze.

Poza tym jednym felerem uważamy, że strona jest świetnie zaprojektowana i dobrze przemyślana, pozdrawiamy twórców :-)

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 25 lip 09, 15:36

Dzięki za dobre słowo.

Żebym dobrze zrozumiał: chciałabyś mieć listę filmów ometkowanych na czerwono? Czy cały kalendarz ale bez filmów ometkowanych na czerwono?

kinio_i_kinia

Na forum od:

Post 25 lip 09, 21:55

Strator napisał(a):Dzięki za dobre słowo.

Żebym dobrze zrozumiał: chciałabyś mieć listę filmów ometkowanych na czerwono? Czy cały kalendarz ale bez filmów ometkowanych na czerwono?

Postaramy się wyjaśnić jak najdokładniej.

1) Generalnie chodzi o możliwość odfiltrowania samych czerwonych, czyli żeby czerwone nie były wyświetlane wcale, gdyż najczęstsza sytuacja to taka, w której chcemy oglądać filmy oznaczone jako "obejrzeć koniecznie" i "być może", a duża liczba 'czerwonych' tytułów pomiędzy utrudnia przeglądanie tego, co nas zainteresowało.

2) Niemniej jednak po implementacji filtrowania czerwonych, nie jest już problemem umożliwienie filtrowania także innych metek. My sami takiej opcji nie potrzebujemy, ale może ktoś będzie miał ochotę przejrzeć akurat tylko żółte, tylko czerwone lub dowolną inną kombinację.

3) Może to działać tak jak filtrowanie komentarzy na Allegro (można obejrzeć wszystkie lub negatywne lub pozytywne lub neutralne), z tym że Allegro nie umożliwia łączenia kryteriów, a jak wspomnieliśmy w punkcie 1) powyżej, najczęstszą sytuacją jest, gdy ktoś chce obejrzeć metki zielone+żółte.

4) Gdzie jest to potrzebne? Naszym zdaniem przede wszystkim w "Moim planie" w widoku typu lista, ponieważ duża liczba czerwonych metek najbardziej zaciemnia i utrudnia przeglądanie. Czy w widoku typu kalendarium filtrowanie jest konieczne? - kwestia dyskusyjna. Tam właściwie nie jest to absolutnie niezbędne, bo kalendarium jest dobrze zaprojektowane i przejrzyste, chociaż możliwość filtrowania metek może i tutaj być miłym dodatkiem.

5) Czy zapamiętywać ustawienia, czy filtrować tylko do kolejnego odświeżenia strony lub na czas sesji - tutaj się nie wypowiemy, bo być może ktoś przypadkowo klikając filtr "popsuje sobie" widok i nie będzie wiedział, jak włączyć domyślne ustawienia. Niech oceni to osoba z wiedzą o zachowaniu typowego użytkownika interfejsów, nie my :-) Dla nas każde rozwiązanie z filtrowaniem metek będzie OK, choćbyśmy mieli klikać za każdym razem :-)

PS: To nie jest pluralis maiestatis w naszych postach, tylko po prostu jest nas dwoje i wypowiadamy się korzystając z jednego konta :-)

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 28 lip 09, 19:46

Ok, tu na festiwalu trwało to chwilę, ale udało się dorobić filtrowanie czerwonych metek. Filtr zapisuje się w sesji użytkownika.
Sprawdźcie proszę czy jest ok.

Gość

Post 28 lip 09, 23:02

Strator napisał(a):Ok, tu na festiwalu trwało to chwilę, ale udało się dorobić filtrowanie czerwonych metek. Filtr zapisuje się w sesji użytkownika.
Sprawdźcie proszę czy jest ok.

Właśnie wróciliśmy z seansu, więc test trwał krótko, wstępnie stwierdzamy - rewelacja! Działa świetnie, o to chodziło.

Do poprawy mała literówka: "czerownymi" zamiast czerwonymi :-)

btw: [img=http://img193.imageshack.us/img193/3949/enhcaptcha.jpg]Interesująca captcha[/img]
jest na tym forum:

kinio_i_kinia

Na forum od:

Post 31 lip 09, 6:30

Potwierdzamy (tym razem zalogowani), że filtr działa świetnie, o to chodziło! Bardzo wygodnie się teraz przegląda kalendarium i listę. Dzięki! Pozdrawiamy :-)

PS: Aha, "czerowne" metki wciąż do poprawy :)

kantalo

Na forum od:
15 kwi 07, 22:59

Post 30 lip 10, 13:04

nie wiem dlaczego u mnie metkowanie nie zapamiętuje się przy niektórych filmach, zwłaszcza zielone się kasują - niektóre filmy metkowałem wielokrotnie - bez skutku. To samo z wydarzeniami muzycznymi w Arsenale. Zaś niektóre metki z zielonych zrobiły się czerwone (?!). Żółty działał chyba bez zarzutu. Czy jest jakaś korelacja między metkowaniem w zarezerwowanych i w moim programie? Jakoś tego nie zauważyłem...

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 2 sie 17, 20:04

Strator napisał(a):Właśnie rozbudowujemy system metek, będzie przyjemniej.
Chcemy dać Wam możliwość upubliczniania metek, oraz wyświetlać informację ile osób dany film ometkowało i jak.
Jeśli macie jakieś jeszcze inne pomysły na udoskonalenie metek - piszcie śmiało.

Tak, ja mam pomysł, żeby system metek przypominał ten z 1 lipca 2008.

Dlaczego teraz nie można udostępnić swojej metki? Czy było coś złego w tym, że ktoś pisał "Widziałem, polecam!! To jego najlepszy film" albo "Nowy Tsai!, koniecznie". Wtedy miałem poczucie, że ktoś też jedzie na ten festiwal i żyje nim, a teraz to czuję się jakbym sam się na niego wybierał.

Chociaż powinniśmy się w sumie cieszyć, że metki jeszcze są. Na AFF już ich nie ma.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 2 sie 17, 23:38

m4ro napisał(a):
Strator napisał(a):Właśnie rozbudowujemy system metek, będzie przyjemniej.

Tak, ja mam pomysł, żeby system metek przypominał ten z 1 lipca 2008.

Dlaczego teraz nie można udostępnić swojej metki? Czy było coś złego w tym, że ktoś pisał "Widziałem, polecam!! To jego najlepszy film" albo "Nowy Tsai!, koniecznie". Wtedy miałem poczucie, że ktoś też jedzie na ten festiwal i żyje nim, a teraz to czuję się jakbym sam się na niego wybierał.

Chociaż powinniśmy się w sumie cieszyć, że metki jeszcze są. Na AFF już ich nie ma.

Z prostego powodu - metki roiły się od negatywnych notatek, pisanych przed obejrzeniem filmu, zupełnie nieuprawnionych opinii oraz całej masy śmieci. Moderowaliśmy je w dużym stopniu, aż wreszcie uznaliśmy, że one przestały mieć sens, bo nie służą do tego, do czego miały służyć. Najpierw wprowadziliśmy ograniczenie, że opisu nie można udostępnić przed pierwszą projekcją - tak było od dwóch lat. Ale to nie pomogło.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 3 sie 17, 23:29

Ok, to jest sensowny powód :)
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Powrót do Strona i forum