Strona festiwalu

Uwagi i propozycje. Jeśli chcesz coś zmienić, pisz tutaj.
m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 2 sie 17, 19:58

Czy jest szansa na powrót strony do normalności?
Nie chodzi o wygląd, ale o użyteczność i komfort. Chociaż o wygląd też, bo obecnie strona to same obrazki i zdjęcia.
Nie bardzo rozumiem takiej zmiany. Ma być nowocześnie ale niefunkcjonalnie?

Konkretnie:
- Menu na górze strony się w ogóle nie rozwija.

- Dlaczego zniknął link do forum na stronie? Czy mógłby powrócić, czy od teraz forum jest tylko dla tych, co już mają konto i zapisany link w przeglądarce?

- Jedna z najważniejszych rzeczy: gdzie jest wyszukiwarka, link do indeksu filmów i "skocz do sekcji"? To są chyba najczęściej używane linki, a ja właściwie tylko po to wchodzę na stronę. Żeby wyszukać jakiś film. Czy mogłyby wrócić te pola?

- Najważniejsza rzecz: w kalendarzu jak się najechało na tytuł filmu, to zawsze wyskakiwał dymek z podstawowymi informacjami o filmie i mój komentarz z metki. Teraz nie ma żadnego dymku. To niesamowicie utrudnia ułożenie programu i poruszanie się, bo żeby sprawdzić o której godzinie dokładnie zaczyna się film lub co napisałem w notatce (lub w ogóle co to za film, bo same tytuły nic mi nie mówią), muszę wejść na stronę filmu, poczekać na załadowanie, zjechać na dół i wyszukać ten dzień, który aktualnie oglądam w kalendarzu.
Głowy nie dam, ale jeszcze 1-2 tygodnie temu te dymki były.
Dymek wyskakuje tylko po najechaniu na metkę w spisie filmów, ale nie w kalendarzu.

- W poprzednich latach kółkiem myszki można było też przewijać w poziomie, teraz to nie działa. To samo dotyczy kalendarza i rezerwacji. Czy mogłaby powrócić ta opcja dla wygody użytkowania? Nie każdy ma monitor wielkości ściany, żeby się wszystko zmieściło na ekranie, a jak pomniejszę okno w przeglądarce, to czcionka jest tak mała, że nic nie widać.

- Czy mógłby powrócić normalny sposób dodawania metek? To znaczy bez wyskakującego okienka. Zawsze wystarczało jedno kliknięcie, a teraz trzy ;/. Jedno otwiera okno, wybieram metkę, a potem zamknąć okno. Takie klikanie jest niesamowicie irytujące 250 x 3 razy. Po co jest to wyskakujące okno, skoro teraz jest tyle pustego miejsca, że zmieściłoby się 20 takich pól na metki jak były kiedyś.

- Do tego zniknął przycisk "zapisz" przy notatkach w metkach i jak wklejam coś z opisu filmu do notatki (a tak najczęściej robię gdy coś sobie wpisuję w metkach) to nie ma jak tego zapisać. Mogę tylko zamknąć to okienko, ale nic się nie zapisuje.

- System rezerwacji trochę długo reaguje w tym roku. Nie wiem czy coś się zmieniło, ale patrząc na demo i na dzisiejsze rezerwacje, to ticki są dłuższe niż 1 sekunda. Czy zmieniło się coś w silniku do rezerwacji lub łącza internetowe? Boję się co będzie jutro...

I jeszcze kilka drobnych zauważonych błędów:

Do "Zagubionych" brakuje opisu
https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9127

Czy na pewno w tym filmie mówią po węgiersku? To tylko pytanie, żadna sugestia, bo go nie oglądałem.
https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9065

Do Frantza brakuje informacji o filmie
https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9066

Film "Dusza i cialo" jest z literówką, przez co nie wyskakuje w wyszukiwarce (która jest pl-letters-sensitive).
https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9064

"Imperium zmysłów" ma wpisany język "Japan"
https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=8982

W indeksie, po wybraniu Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Egipt, Gruzja, Irlandia, Kanada, Kolumbia, Macedonia, Norwegia, Słowenia lub Włochy nie pokazuje żadnych filmów (a takie są).
Film "Sztuka czasu" ma wpisane jako kraj "Irland". Jest jeszcze jeden film irlandzki "Zagubiony list", ale tego też nie pokazuje, mimo że kraj wpisano poprawnie.

A po wybraniu "Dania" na liście pokazuje się film, który nie jest produkcji duńskiej, tylko ma wpisane "Palestyna, Francja, Jordania, Liban, USA, Wielka Brytania".

Po wybraniu "Polska" pokazuje tylko jeden polski film, na pewno jest więcej, bo w samym konkursie są dwa.

Po wybraniu USA pokazuje 4 filmy, a jest dużo więcej. Krótko mówiąc, coś jest nie tak.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 2 sie 17, 23:58

m4ro napisał(a):Czy jest szansa na powrót strony do normalności?
Nie chodzi o wygląd, ale o użyteczność i komfort. Chociaż o wygląd też, bo obecnie strona to same obrazki i zdjęcia.
Nie bardzo rozumiem takiej zmiany. Ma być nowocześnie ale niefunkcjonalnie?

Nie zgadzam się z tą opinią. Jest i nowocześnie i funkcjonalnie, moim zdaniem.
Uwagi, które niżej opisujesz moim zdaniem wynikają z przyzwyczajenia, za wyjątkiem wskazanych błędów, nie wskazują na brak funkcjonalności. Bardzo nie podoba mi się Twój roszczeniowy ton, proszę, żebyś z niego zrezygnował.

m4ro napisał(a):Konkretnie:
- Menu na górze strony się w ogóle nie rozwija. Uważam, że to jest niepotrzebne. Zamiast tego jest dodatkowa strona pośrednia z "kafelkami" np. ta

W XXI wieku menu się już na stronach nie rozwija.

m4ro napisał(a):- Dlaczego zniknął link do forum na stronie? Czy mógłby powrócić, czy od teraz forum jest tylko dla tych, co już mają konto i zapisany link w przeglądarce?

Je na stronie głównej na dole cały widget z forum. Poza tym przez znaczny czas link był zaraz pod głównym oknem, tam gdzie teraz "rezerwacje". Może link wróci w jakieś wyraźne miejsce, ale na razie forum jest bardzo mało aktywne.

m4ro napisał(a):- Jedna z najważniejszych rzeczy: gdzie jest wyszukiwarka, link do indeksu filmów i "skocz do sekcji"? To są chyba najczęściej używane linki, a ja właściwie tylko po to wchodzę na stronę. Żeby wyszukać jakiś film. Czy mogłyby wrócić te pola?

Nie mogłyby.
Listę sekcji masz tu: https://www.nowehoryzonty.pl/menu.do?id=3029
Także tu, pole Cykl : https://www.nowehoryzonty.pl/lista.do

m4ro napisał(a):- Najważniejsza rzecz: w kalendarzu jak się najechało na tytuł filmu, to zawsze wyskakiwał dymek z podstawowymi informacjami o filmie i mój komentarz z metki. Teraz nie ma żadnego dymku. To niesamowicie utrudnia ułożenie programu i poruszanie się, bo żeby sprawdzić o której godzinie dokładnie zaczyna się film lub co napisałem w notatce (lub w ogóle co to za film, bo same tytuły nic mi nie mówią), muszę wejść na stronę filmu, poczekać na załadowanie, zjechać na dół i wyszukać ten dzień, który aktualnie oglądam w kalendarzu.
Głowy nie dam, ale jeszcze 1-2 tygodnie temu te dymki były.
Dymek wyskakuje tylko po najechaniu na metkę w spisie filmów, ale nie w kalendarzu.

O, to jest jakiś błąd, który musiał wystąpić dziś, bo jeszcze nikt z nas go nie zauważył. Zaraz go poprawię.

m4ro napisał(a):- W poprzednich latach kółkiem myszki można było też przewijać w poziomie, teraz to nie działa. To samo dotyczy kalendarza i rezerwacji. Czy mogłaby powrócić ta opcja dla wygody użytkowania? Nie każdy ma monitor wielkości ściany, żeby się wszystko zmieściło na ekranie, a jak pomniejszę okno w przeglądarce, to czcionka jest tak mała, że nic nie widać.

To niestety jest kwestia zmian w przeglądarkach a nie w samej stronie. Spróbujemy znaleźć na to metodę, bo mi też tego brakuje.

m4ro napisał(a):- Czy mógłby powrócić normalny sposób dodawania metek? To znaczy bez wyskakującego okienka. Zawsze wystarczało jedno kliknięcie, a teraz trzy ;/. Jedno otwiera okno, wybieram metkę, a potem zamknąć okno. Takie klikanie jest niesamowicie irytujące 250 x 3 razy. Po co jest to wyskakujące okno, skoro teraz jest tyle pustego miejsca, że zmieściłoby się 20 takich pól na metki jak były kiedyś.

Chyba zbyt łatwo się irytujesz :-)
Nie widzę specjalnej różnicy w tych ilościach kliknięć.
To pole które wyskakuje jest do napisania notatki. Gdy klikasz w metkę przy seansie nie wyskakuje żadne okienko.

m4ro napisał(a):- Do tego zniknął przycisk "zapisz" przy notatkach w metkach i jak wklejam coś z opisu filmu do notatki (a tak najczęściej robię gdy coś sobie wpisuję w metkach) to nie ma jak tego zapisać. Mogę tylko zamknąć to okienko, ale nic się nie zapisuje.

Od razu się zapisuje, automatycznie. Pojawia się "zapisuję" i już, nie musisz klikać w zapisz.

m4ro napisał(a):- System rezerwacji trochę długo reaguje w tym roku. Nie wiem czy coś się zmieniło, ale patrząc na demo i na dzisiejsze rezerwacje, to ticki są dłuższe niż 1 sekunda. Czy zmieniło się coś w silniku do rezerwacji lub łącza internetowe? Boję się co będzie jutro...

Czas reakcji skrócił się, w niektórych przypadkach znacznie sie skrócił. Co roku coś tam poprawiamy. Wszystko jest upgradowane, łącza są szybsze.
Nie marudź, zrelaksuj się, ciesz się kinem.

m4ro napisał(a):I jeszcze kilka drobnych zauważonych błędów:

Do "Zagubionych" brakuje opisu
https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9127

Czy na pewno w tym filmie mówią po węgiersku? To tylko pytanie, żadna sugestia, bo go nie oglądałem.
https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9065

Do Frantza brakuje informacji o filmie
https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9066

Film "Dusza i cialo" jest z literówką, przez co nie wyskakuje w wyszukiwarce (która jest pl-letters-sensitive).
https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9064

"Imperium zmysłów" ma wpisany język "Japan"
https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=8982

Dzięki! Przekazuje to do redakcji katalogu!

m4ro napisał(a):W indeksie, po wybraniu Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Egipt, Gruzja, Irlandia, Kanada, Kolumbia, Macedonia, Norwegia, Słowenia lub Włochy nie pokazuje żadnych filmów (a takie są).
Film "Sztuka czasu" ma wpisane jako kraj "Irland". Jest jeszcze jeden film irlandzki "Zagubiony list", ale tego też nie pokazuje, mimo że kraj wpisano poprawnie.

A po wybraniu "Dania" na liście pokazuje się film, który nie jest produkcji duńskiej, tylko ma wpisane "Palestyna, Francja, Jordania, Liban, USA, Wielka Brytania".

Po wybraniu "Polska" pokazuje tylko jeden polski film, na pewno jest więcej, bo w samym konkursie są dwa.

Po wybraniu USA pokazuje 4 filmy, a jest dużo więcej. Krótko mówiąc, coś jest nie tak.

To rzeczywiście błąd. Poprawimy to.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 3 sie 17, 1:06

Jeszcze odnośnie indeksu po kraju - nie potrafię powtórzyć tego błędu. Czy przeglądasz to w połączeniu z jakimś innym filtrem, np. z moimi metkami?
Ten film z krajami "Palestyna, Francja, Jordania, Liban, USA, Wielka Brytania" wyświetla się dlatego, że słowo "Dania" jest w "Jordania". Ale to poprawię.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 4 sie 17, 0:07

Strator napisał(a):W XXI wieku menu się już na stronach nie rozwija.

Nie? :))
A to dlaczego?

Wszystkie edycje Nowych Horyzontów odbywały się w XXI wieku, a jeszcze pół roku temu menu na stronie się rozwijało.

Na stronie Kina menu się rozwija i to mi się bardzo podoba, bo w 2 sekundy mogę bardzo szybko dotrzeć tam gdzie chcę, np. na konkretny semestr akademii filmowej. Bez czekania na ładowanie pośredniej podstrony czy nawet przewijania na dół.

Nie rozumiem tego argumentu, że "W XXI wieku menu się nie rozwija".
Strator napisał(a):Nie mogłyby.

No to nie rozumiem tego co napisałeś w innym temacie o wygodzie użytkowania strony.

Chciałem porównać teraz do jednej z archiwalnych stron, ale te nie działają i jest błąd 503.
Strator napisał(a):Chyba zbyt łatwo się irytujesz :-)

Tak.
Poza tym początek festiwalu to bardzo stresujący czas.
Na pocieszenie powiem, że strona NH nie jest najgorsza wśród stron festiwali, a mój poziom irytacji przy stronach innych festiwali filmowych jest znacznie większy.
Strator napisał(a):Nie widzę specjalnej różnicy w tych ilościach kliknięć.

Chyba nie powiesz, że teraz jest lepiej?
Dla kogoś kto układa program festiwalu i czyta opis każdego filmu, jest duża różnica. Jednak tylko ja się jak na razie wypowiedziałem na ten temat, chętnie poznam opinię innych nowohoryzontowiczów.
Strator napisał(a):Od razu się zapisuje, automatycznie. Pojawia się "zapisuję" i już, nie musisz klikać w zapisz.

Jeśli wprowadzam ręcznie tekst to tak, ale jeśli wklejam, to nie.
Strator napisał(a):Jeszcze odnośnie indeksu po kraju - nie potrafię powtórzyć tego błędu. Czy przeglądasz to w połączeniu z jakimś innym filtrem, np. z moimi metkami?

Hmm. Możliwe, że wtedy miałem zaznaczone "tylko z metkami". Bo jak to nie jest zaznaczone, to widzę filmy z tych krajów.
Z drugiej strony to trochę mylące, bo czerwona metka, to też metka... Więc albo to pole powinno się nazywać "tylko z zielonymi i żółtymi metkami", albo pokazywać wszystkie zametkowane filmy (na zielono, żółto i czerwono).

Dziękuję za poprawę zgłoszonych błędów, szczególnie tego z dymkami i paskiem przewijania.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 4 sie 17, 0:29

Jesteśmy przekonani, że brak rozwijanego menu, rezygnacja ze "skocz do cyklu" i całego nawigatora i wprowadzenie innej nawigacji po programie, to krok w dobrym kierunku. Podobnie sposób pracy z metkami. Świadczą o tym także zbierane przez nas opinie, szerokie testy i generalnie entuzjastyczne głosy na temat nowej strony. Uważam, że Twoje problemy wynikają z przyzwyczajeń.

Forum, przynajmniej w części organizacyjnej, stało się głosem malkontentów. Piszę to z pewnym żalem, bo moim zdaniem to niekonstruktywne marudzenie i czepialstwo sprawia, ze forum zamiera. Jeśli jedyna pozytywna uwaga na jaką Cię stać to "strona NH nie jest najgorsza wśród stron festiwali", to przyjmij proszę, że całą resztę Twojej wypowiedzi trudno jest nam traktować motywująco do tego, by wprowadzać jakiekolwiek zgłaszane przez Ciebie zmiany. To po prostu nie działa. Nie chodzi o to, że jest to niesympatyczne i złośliwe, ale o to, że jest to punkt widzenia odosobniony i naszym zdaniem daleko niekorespondujący z rzeczywistością.

mortiis2

Na forum od:
27 lis 05, 22:06

Post 6 sie 17, 11:27

Strator - nie bierz krytyki tak do siebie :) to prawda ze niektórzy tutaj są zbyt drobiazgowi i doszukują się każdych najmniejszych błędów -ale to dlatego ze uwielbiają ten festiwali traktują jak swój :)

Dla mnie nowa odsłona strony jest rewelacyjna. Wyprzedza o lata świetlne poprzednie wydania, jak i konkurencje. Nie trzeba używać żadnych durnych aplikacji, strona działa na każdym urządzeniu idealnie (telefon, tablet, komp). Doszło do tego, ze w tym roku po raz pierwszy ułożyłem swój program onlinowo, nie korzystałem w ogóle z wersji papierowej ( i nie zamierzam).
Zalewem się śmiechem jak sobie przypomnę te czasy kiedy chodziło się z wielka biblia - katalogiem - na seanse filmowe ( nie wspominając o systemie rezerwacji i jego przewaga nad tragicznymi kolejkami).

Jeszcze raz dziękuje za doskonała tegoroczna wersje strony internetowej.
Ostatnio edytowano 6 sie 17, 13:55 przez mortiis2, łącznie edytowano 1 raz

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 6 sie 17, 12:53

Strona Festiwalu jest świetna.
Czytelna, intuicyjna, estetyczna.
Tylko gratulować.
korez

hermanstopek

Na forum od:
29 lip 12, 1:31

Post 7 sie 17, 9:29

mortiis2 napisał(a):Dla mnie nowa odsłona strony jest rewelacyjna. Wyprzedza o lata świetlne poprzednie wydania, jak i konkurencje. Nie trzeba używać żadnych durnych aplikacji, strona działa na każdym urządzeniu idealnie (telefon, tablet, komp). Doszło do tego, ze w tym roku po raz pierwszy ułożyłem swój program onlinowo, nie korzystałem w ogóle z wersji papierowej ( i nie zamierzam).

Tym bardziej, że "wersja papierowa " nie ustrzegła się od mniejszych i większych " baboli " np. brak pozycji "Szronu " w kalendarzu graficznym na 07.08.17 blok 22:00.

Mikis

Na forum od:
16 lip 17, 1:45

Post 7 sie 17, 21:00

To nie są babole, to są zmiany w programie, które pojawiły się po wydrukowaniu.
Na dole każdej strony schematycznego rozkładu jazdy jest napisane:

Organizatorzy uprzedzają o możliwości zmian w programie.

nicker

Na forum od:
5 sie 11, 1:24

Post 17 lut 19, 12:27

co się stało z nowohoryzontowym fanpagem na facebooku?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 18 lut 19, 9:33

Staramy się o jego przywrócenie. Tak, zniknął... Od listopada mieliśmy 10 blokad, większość zupełnie bez powodu - nie łamiemy zasad. To bardzo dziwna sytuacja. Mamy nadzieję na pozytywne rozwiązanie. Na razie zapraszamy do grupy Nowe Horyzonty po godzinach.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 21 lut 19, 20:29

Fanpage powrócił! :)
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Powrót do Strona i forum