Odstępowanie wygranych karnetów

Bilety, karnety, akredytacje.
Dali_MM

Post 11 lip 06, 14:18

Witam
Wygrałem w konkursie Ery 2 karnety na festiwal. Na dzień dzisiejszy wiem, że nie będę mógł przyjechać do Wrocławia. Jeżeli ta sytuacje się nie zmieni to czy mogę je odstąpić za niewielką opłatą osobie trzeciej??

zuzavp

Post 11 lip 06, 15:58

<usunięte przez admina>
Mozesz do mnie napisac w sprawie karnetu?

Bosky

Post 11 lip 06, 16:00

<usunięte przez admina>

Mozesz napisac w sprawie drugiego :).

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 11 lip 06, 16:09

Drodzy Państwo: karnety sa imienne i nie można ich odstępować ani odsprzedawać. Mają one elektroniczne kody i dane zawarte w nich sa sprawdzane przy kazdym wejściu do sali kinowej. Musiecie wiedzieć, że nie wejdziecie do sali a karnet zostanie uniważniony. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

zuzavp

Post 11 lip 06, 16:26

Ale jeśli ktoś wygrał i dobrowolnie chce się go zrzec na rzecz kogoś, komu bardzo zależy?
Miałam podobną sytuację na Camerimage, gdzie akredytacje również były imienne, ale chora koleżanka nie mogła przyjechać. Bez problemu pozwolono mi za nią odebrać karnet i wchodzić na wszystkie seanse na jej nazwisko. Nikogo nie intresowało to, czy ani za ile karnet odkupiłam. Wiadomo było, że nie przyjedzie, więc po co karnet ma się zmarnować.
Wiadomo, że przegięciem i oszustwem jest wynoszenie karnetu dla innej osoby, kombinowanie tak, by dwie lub więcej osób mogły wejść na ten sam seans- i zdaje się, przed tym bronić ma fakt, że karnety są imienne i posiadają elektroniczne kody. Ale jeśli mamy kwestię użyczenia przez inną osobę karnetu na całość festiwalu, kiedy po prostu ZAMIAST jednej osoby jest ktoś inny...?Czy to na pewno jest zabronione, czy ewentualnie można by było iść na jakiś kompromis?Może Pan, który wygrał 2 karnety (co też jest zastanawiające...) mógłby telefonicznie zrzec się tych karnetów na korzyść kogoś innego?

agnezon

Post 11 lip 06, 18:12

no wlasnie. zuzavp ma racje. mysle ze byloby to dobre rozwiaznie.
podobna sytuacje mam moj kolega ktory jednak nie moze jechac na festiwal. i czy nie dobrym rozwiazaniem byloby przepisanie/odstapienie karnetu osobie ktora tego potrzebuje i wszystko miedzy nimi jest ustalone.
chodzi tylko o karnet, a nie przekręty. a stracic 250pln to troche glupio..

dkornaga

Post 11 lip 06, 18:24

Ja jestem zainteresowany kupnem karnetu prosze o kontak na numer <usunięte przez admina> Pozdrawiam

dkornaga

Post 11 lip 06, 18:31

Do pana Romana Gutka . Odstepowanie karnetów lub ich odsprzedawanie przed rozpoczęciem fstiwalu w powinno byc jak najbardziej mozliwe(zaznaczam przed rozpoczęciem festiwalu) Ja niestey nie byłem pewien czy bede mógł pojechac .Z powaznaiem Daniel

mt
NH-Kreator

Na forum od:
1 lut 05, 17:08

Post 11 lip 06, 19:33

Moi Drodzy,

Karnety są imienne i nie wolno ich odsprzedawać ani przepisywać. Kupując karnety każda osoba akceptowała regulamin sprzedaży, w którym informowaliśmy o tym. Organizatorzy konkursów również są informowani o tym, że karnety sa imienne i nie można ich odstępować. Karnety z konkursów są wystawione na nazwiska przysłane do nas przez organizatorów i nie zostaną zmienione. Tak więc jeżeli ktoś, kto wygrał karnet odstąpi go lub odsprzeda, osoba, która go otrzyma będzie miała karnet unieważniony.

Pozdrawiam serdecznie,
Monika Treichel
koordynator festiwalu
7.Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

Yellowe

Na forum od:
18 mar 05, 17:24

Post 11 lip 06, 20:56

Pani Moniko!

Mialem pisac do Pani maila, ale skoro juz jest taki temat na forum, napisze do Pani tutaj.
Zapewne sporo osob bedzie mialo ten sam problem, co ja.

Otoz wygralem karnet w konkursie SMS-owym (nie dla siebie, ja pracuje, jak Pani dobrze wie). Mila Pani, ktora do mnie zadzwonila uprzejmnie mnie poinformowala, ze przesylka z potwierdzeniem dojdzie poczta (lub kurierem) i postaraja sie doslac to do 19.07.

I tu pojawia sie problem:
czy jesli rzeczone potwierdzenie nie dojdzie do 19, to czy wystarczy usmiech w centrum festiwalowym i poinformowanie, ze karnet zostal wygrany?

Dziekuje za odpowiedz
Piotr Karólewski

mt
NH-Kreator

Na forum od:
1 lut 05, 17:08

Post 11 lip 06, 21:59

Yellowe napisał(a):Pani Moniko!

Mialem pisac do Pani maila, ale skoro juz jest taki temat na forum, napisze do Pani tutaj.
Zapewne sporo osob bedzie mialo ten sam problem, co ja.

Otoz wygralem karnet w konkursie SMS-owym (nie dla siebie, ja pracuje, jak Pani dobrze wie). Mila Pani, ktora do mnie zadzwonila uprzejmnie mnie poinformowala, ze przesylka z potwierdzeniem dojdzie poczta (lub kurierem) i postaraja sie doslac to do 19.07.

I tu pojawia sie problem:
czy jesli rzeczone potwierdzenie nie dojdzie do 19, to czy wystarczy usmiech w centrum festiwalowym i poinformowanie, ze karnet zostal wygrany?

Dziekuje za odpowiedz
Piotr Karólewski

Panie Piotrze,

Przesyłka na 99,99% powinna do Pana dotrzeć, ale jeżeli tak się nie stanie, to nazwiska będą w Centrum Festiwalowym i karnet zostanie ywdany na podtswie dokumentu tożsamości potwierdzającego dane osoby, która wygrała karnet.

Pozdrawiam serdecznie
Monika Treichel
Koordynator Festiwalu
7.Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY

Yellowe

Na forum od:
18 mar 05, 17:24

Post 11 lip 06, 23:08

Pani Moniko,

dziekuje bardzo za odpowiedz rozwiewającą moje wszelkie wątpliwości.

Piotr Karólewski

no tak

Post 12 lip 06, 9:41

Wszystko ładnie, tylko w ten sposób wiele karnetów po prostu się zmarnuje. I to w dodatku podwójnie, bo skoro znalazły się osoby które chciał je odsprzedać, to znaleźli się również tacy, którzy by je chętnie odkupili. Podejrzewam że każdego roku powtarza się taki życiowy proceder. Wato by było chyba przywrócić prawo legitymowania się odkupionym karnetem.
Pozdrawiam
Krzysztof Gryko

zuzavp

Post 12 lip 06, 10:55

Rzeczywiście, regulamin (zarówno dla biorących udział w onkursie, jak i kupujących) był taki a nie inny, na nic się więc teraz zda debatowanie tutaj nad kwestią (nie)słuszności odstępywania lub odsprzedawania karnetu.
Pozostaje tylko mieć nadzieję, że Państwo, którzy przecież od zawsze staracie się pomagać, nigdy szkodzić, uczestnikom festiwalu (mówię to bez cienia ironii, naprawdę:)) zauważycie, że niektóre zapisy w tym sztywnym regulaminie są naprawdę nieżyciowe, by nie powiedzieć - absurdalne, i wyciągniecie jakieś wnioski na rok przyszły, żeby wtedy ewentualnie wprowadzić lekkie modyfikacje, jeśli chodzi o tę właśnie kwestię. Podstawowe pytanie brzmi tutaj:
DLACZEGO przepisanie biletu na inną osobę, jeszcze przed rozpoczęciem festiwalu stanowi dla Państwa problem?

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 12 lip 06, 11:19

Jak na moje oko to bardzo proste:
1. po pierwsze, żeby uniknąć czarnego "handlu karnetami", co ma miejsce np. przed dużymi koncertami, kiedy to na Allegro lub przed wejściem można kupić bilety za dziesięciokrotność ceny. Strasznie mnie to irytuje, bo koniki wykupują wcześniej hurtowo bilety i te szybko się kończą. Zresztą wiele dużych imprez wprowadza już bilety imienne, których nie można odstępować (np. mundial w Niemczech).
2. po drugie w większości instytucji jakie znam bilety kupione "w promocji" czy wygrane w konkursach kierują się innymi zasadami niż normalne - np. bilety lotnicze lub kolejowe zakupione w promocji nie podlegają zwrotowi, są też inne ograniczenia - wszystko to także po to, by uniemożliwić handlarzom sprzedawanie biletów z promocji po normalnych cenach.
3. po trzecie podoba mi się, że karnety trafiają w ręcę ludzi nieprzypadkowych i organizatorzy stawiają na wyrobioną, oddaną publiczność. Jeśli ktoś interesuje się kinem kupi karnet dla siebie w odpowiednim terminie, Ci którzy próbują go zdobyć w ostatniej chwili stanowią według mnie mniej atrakcyjną grupę. Dla nich jest szeroka oferta biletów.

Nie widzę więc w tym pomyśle nic absurdalnego. To taka polska cecha: jak czegoś nie rozumiem, to znaczy, że to jest głupie. Nie jest to nowohoryzontowe myślenie.
Ostatnio edytowano 12 lip 06, 11:25 przez kubak, łącznie edytowano 2 razy
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 12 lip 06, 11:27

Usunąłem stąd post dkornaga. Proszę nie umieszczać na forum ogłoszeń o sprzedaży lub chęci kupna karnetów.

zuzavp

Post 12 lip 06, 12:25

Do Kubak:
Zgadzam się z Tobą, w pewnych kwestiach. Oczywiście nie, jeśli chodzi o nieuzasadniony zarzut skierowany w moją stronę. Nie utożsamiam tego, czego nie rozumiem z czymś głupim. Posiadam karnet, jestem z wykształcenia filmoznawczynią i pewnie według Twoich kryteriów uznałbyś mnie za tę bardziej "atrakcyjną" część publiczności. No ale mojego chłopaka już byś w tym gronie nie umieścił. Nieważne, że jest miłośnikiem kina, nieważne, z jakich powodów nie kupił karnetu do 25czerwca. Nie kupił, i jako ośmielający się jakoś zainterweniować w sprawie możliwości zdobycia karnetu po terminie do tego wyznaczonym jest przez Ciebie uznany za inną, mniej "atrakcyjną", gorszą część publiczności, która - jako przypadkowa- powinna mieć prawo do zakupu co najwyżej pakietu.
Nie wiem, śmierdzi mi tu jakimś szowinizmem i siłą rzeczy nawet te argumenty wysunięte przz ciebie, z którymi byłabym się w stanie zgodzić, tracą na wartości.
Nadal utrzymuję, że powinna być możliwość przepisania karnetu na inną osobę. Nie rozumiem, czemu takiej możliwości nie ma, a prośbę o wyjaśnienie tej kwestii skierowałam raczej do organizatorów (co sugeruje forma poprzedniego posta).:)
Ja jestem fajny, bo kupiłem karnet na czas, a wy jesteście fajni mniej, bo nie kupiliście i próbujecie zdobyć po terminie? To jest nowohoryzontowe myślenie???

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 12 lip 06, 12:48

Przytoczę Ci słowa, które napisałaś wcześniej:
zuzavp napisał(a):(...)zauważycie, że niektóre zapisy w tym sztywnym regulaminie są naprawdę nieżyciowe, by nie powiedzieć - absurdalne (...)

Faktycznie, nie utożsamiasz tego, czego nie rozumiesz z czymś głupim. Powinienem był napisać: absurdalnym. Przepraszam za przekoloryzowanie.

To jest publiczne forum internetowe i jeśli piszesz tu posta musisz się liczyć z tym, że odniesie się do niego ktoś taki jak ja, nie tylko organizator. Jeśli oczekujesz odpowiedzi organizatora - możesz napisać bezpośedniego maila.

zuzavp napisał(a):Ja jestem fajny, bo kupiłem karnet na czas, a wy jesteście fajni mniej, bo nie kupiliście i próbujecie zdobyć po terminie? To jest nowohoryzontowe myślenie???

Ja tego nie napisałem. Ale jak można potraktować próbowanie zdobycia karnetu po terminie? Tobie krytyka takiej postawy pachnie szofinizmem, a mi Twoje pretensje pachną chachmęceniem.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

zuzavp

Post 12 lip 06, 13:20

"Ci którzy próbują go zdobyć w ostatniej chwili stanowią według mnie mniej atrakcyjną grupę. Dla nich jest szeroka oferta biletów"

Z tego wynika, że ci, którzy zdobyli karnet wcześniej sa grupą atrakcyjniejszą- w tym kryje się więc wartościwanie i ocenianie, które jak dla mnie jest trochę nie na miejscu, i pachnie, tym czym pachnie;)

Nie chcę się z nikim kłócić, pisałam, że zgadzam się po części z tym co pisałeś wcześniej, rozumiem też przed czym chronić ma fakt, że karnety są imienne.
Dziękuję bardzo za reakcję na mój głos w tej sprawie, dzięki Twojej odpowiedzi zweryfiowałam zresztą nieco swoje myślenie - bilety wygrane w konkursach rzeczywiście nie powinny podlegac zwrotom, wcześniej jakoś o tym nie pomyślałam.
Trzeba jednak zaznaczyć, że istnieje różnica między nielegalnym handlem,a zwykłym, koleżeńskim gestem odstąpienia karnetu w wyjątkowych sytuacjach,w których to właśnie organizatorzy powinni iść na jakiś kompromis.
To tych właśnie, wyjątkowych sytuacji dotyczył mój głos w sprawie absurdalności niektórych zapisów regulaminu, który nadal podtrzymuję.
Nie chachmęcę już więcej (cokolwiek to znaczy;))
Pozdrawiam

Dali_MM

Post 12 lip 06, 18:37

Witam ponownie.
To chyba ja przyczyniłem się po trosze do tej dyskusji. Pragnę wyjaśnić, że nie jestem "konikiem" i nie przyświeca mi płytka chęć zysku wzwiązana ze sprzedażą wygranych karnetów. Zdaję sobie sprawę z faktu, że festiwal nie jest imprezą charytatywną i organizator stara się walczyć z wtórnym obiegiem biletów bądź karnetów. Nie jestem jednak w stanie zrozumieć zaistniałej sytuacji. Po moim kontakcie z ERĄ i zadeklarowaną chęcią rezygnacji z karnetów (może przydadzą się innej osobie, która nie miała tyle "szczęścia" w losowaniu co ja), pracownik ery stwierdził, że "...nie ma takiej możliwości..."!!! Zgroza !!! Odnoszę wrażenie,że przeznaczając część karnetów na cele typowo reklamowe, organizator niejako zakłada "wyrzucenie do śmietnika" lwiej ich części.
Mili Państwo, jak to się ma do kulturalnego aspektu tego festiwalu? Przecież oprócz komercyjnej strony przedsięwzięcia istnieje jeszcze chyba chęć zgromadzenia w jednym miejscu ludzi "głodnych" KULTURY. Dlaczego nie mogę napisać oświadczenia, że zrzekam się na rzecz innej osoby karnetu imiennego???
Jeszcze jedna sprawa i już kończę. Na samym początku wspomniałem o dwóch karnetach. Mam więc jeszcze jedno pytanie: Co z drugim karnetem, który jest IMBLANCO ???? Jego też nie mogę przekazać nikomu innemu??? Łączę wyrazy szacunku i oczekuję na konstruktywne "oświecenie".

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 12 lip 06, 19:24

Drodzy Państwo! Mamy teraz trochę ważniejsze problemy niż zajmowanie się przepisywaniem karnetów. Otrzymujemy od Was setki maili z różnymi sprawami i stramy sie Wam pomagać jak tylko możemy. Festiwal jest ogromną machiną, a nas jest garstka. Mam nadzieję, że mnie choć trochę rozumiecie...Do zobaczenia we Wrocławiu. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek - dyrektor festiwalu.

Dali_MM

Post 12 lip 06, 19:48

No jest to dość konkretna odpowiedź. Pełen profesjonalizm. A może by tak zamknąć forum? Będziecie mieli Państwo dużo więcej czasu na rozwiązywanie " ważniejszych " problemów niż nieżyciowy regulamin i rzetelne podejście do pojedynczych osób.
Trochę mi przykro Panie Romanie. Niczym nie zasłużyłem sobie na takie potraktowanie zarówno ja jak i każda z osób, którym ten problem wydawał się ważki.
Łączę wyrazy szacunku; Grzegorz Staniak

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 12 lip 06, 20:21

Szanowny Panie Grzegorzu! Proszę prześledzić to forum i zobaczy Pan jak wiele czasu tu spędzamy i rzetelnie podchodzimy do problemów pojedynczych osób. Macie Państwo bardzo dużo ważkich spraw i do tej pory je rozwiązywaliśmy. Teraz po prostu nie mamy na to czasu. Robimy duzy festiwal w kilka osób bo kochamy kino i lubimy się dzielić naszą radością z Wami. Po prostu nie stać nas jeszcze na zatrudnienie dodatkowych osób. Teraz ważniejsze sprawy to np., to aby kopie doleciały na czas, aby były tłumaczenia, katalog i milion innych spraw, które musimy rozwiązać, aby Wam było dobrze na festiwalu. Proszę pamiętać też, że festiwal robimy pierwszy raz we Wrocławiu i , że jest to 500 km od Warszawy. Do zobaczenia we Wrocławiu. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek
Ostatnio edytowano 12 lip 06, 20:38 przez Roman Gutek, łącznie edytowano 1 raz

Dali_MM

Post 12 lip 06, 20:49

Rozumiem Pana Panie Romanie. Życzę Panu i wszystkim pozostałym zaangażowanym w ten projekt dopięcia wszystkiego na przysłowiowy "ostatni guzik" i w finale zadowolenia z udanego festiwalu.
Pozdrawiam serdecznie; Grzegorz Staniak

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 12 lip 06, 20:54

Panie Grzegorzu! Dziekuję za treść tego maila. Cieszę się, że Pan nas rozumie. Pomagając Wam nie robimy nikomu łaski, ale po prostu czasami nie dajemy rady. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

Zaglada

Na forum od:
10 cze 06, 2:49

Post 12 lip 06, 23:48

Taka mala propozycja do organizatorow. Czy nie istnieje mozliwosc zebrania kilku wolontariuszy pomagajacych w organizacji festiwalu? Na przyklad na pol roku przed nastepnym festiwalem wrzucic ogloszenie, troche pokorespondowac i uczynic kogos odpowiedzialnego za samo forum aby zajeci innymi rzeczami organizatorzy nie musieli wogole tu zagladac a jedynie ich reprezentant. Mozna tez postarac sie o ludzi odpowiedzialnych za kilka innych rzeczy.
Moze to by pomoglo troche rozladowac napiecie wokol festiwalu.

Ja jestem szczesliwym posiadaczem karnetu zarowno jaki i moja dziewczyna. Pierwszy raz bylo nas po prostu stac na karnet. Jednak czy zaliczam sie do tej "lepsiejszej" grupy? Nie sadze. Znam wielu ludzi ktorzy kupuja bilety a sa wiekszymi milosnikami kina niz ja.

Jesli chodizi o odstepowanie karnetow-powinan byc taka mozliwosc. Po prostu mozliwosc przepisania karnetu na inna osobe. Ktos jest chory albo ktos chce komus zrobic prezent i oddac karnet.
Czemu z tym jest taki wielki problem?
Ostatnio edytowano 13 lip 06, 0:44 przez Zaglada, łącznie edytowano 1 raz
nO paiN No GAIN!

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 13 lip 06, 0:42

Zaglada - to by było troche bez sensu gdybyśmy robili sobie zastepstwo w "kontaktach" z naszymi widzami. Poza tym my chcemy to robić i jak widac po ilości zamieszczanych przez nas postów raczej się nie obijamy :)
Jeżeli chodzi o karnety to postaram się odpowiedzieć jeszcze raz i miarę wyczerpująco:
- nie jestesmy żadną miarą w stanie sprawdzić czy osoba odstępująca karnet w rzeczywistości nim nie handluje. Karnet jest jak wszyscy wiedzą bardzo atrakcyjnym biletem dla osób, które chcą oglądac dużo filmów i niestety pozostawia pole do manipulacji ceną.
- sprzedaz karnetów rozpoczęliśmy w marcu. Żeby je mieć trzeba je kupić wcześniej. Cos za coś niestety.
- w tej chwili sprzedajemy juz bilety i pule karnetów sa zamknięte.
- karnety dla "spóźnialskich" mozna rzeczywiście jeszcze przez chwilę wygrać w swoistej loterii naszego sponsora, który "zakupił" wczesniej ich pewną liczbę własnie z myślą o takich osobach.
- planowanie takie sprzedaży jest dość skomplikowanie ze względu na ilość miejsc, seansów, zamknięcie systemu obejmującego ponad 600 seansów, wprowadzenie tego wszystkiego i uruchowmienie żeby jeszcze działało. Nie odbywa się to za pomocą jednego magicznego guzika.
- oczywiście wiemy, że wśród osób, które mają taką sytuację jak opisuje Zagłada nie wszyscy to koniki itd ale z drugiej strony nie mamy sposobu by ich odróznić. Wszyscy chyba zauważą, że właśnie w tym miejscu odbyło się szereg prób handlu z drugiej reki właśnie karnetami.

Wybieramy niestety mniejsze zło. Poza tym bardzo polecam bilety 10+ i 20+ pod wieloma wzgledami przypominają karnety a w tym roku mają wszystkie karnetowe zniżki
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 13 lip 06, 9:27

kg zastepstwa nie potrzebuje, bo wlasciwie mieszka na forum (zaczynam nawet podejrzewac, ze jest postacia wirtualna....)
Gdyby pojawil sie porblem konikow to by rzeczywoscie byla katastrofa, wiec moze jednak zostanmy przy tym, ze na kupno karnetu trzeba sie przygotowac duzo wczesniej
MK

zuzavp

Post 13 lip 06, 9:33

Na pewno jest to jakiś sposób, ten wybór "mniejszego zła". Nie wiem, czy jestem przekonana do końca, ale chyba tak, skoro mi trochę głupio teraz, że to ja m.in. brałam udział w jednej z prób handlu z drugiej ręki:/
No nic, kupię mu któryś z pakietów. Ostatecznie...dobry pakiet nie jest zły;)
Pozdrawiam

jerry

Post 13 lip 06, 10:17

Roman Gutek: Drodzy Państwo: karnety sa imienne i nie można ich odstępować ani odsprzedawać. Mają one elektroniczne kody i dane zawarte w nich sa sprawdzane przy kazdym wejściu do sali kinowej. Musiecie wiedzieć, że nie wejdziecie do sali a karnet zostanie uniważniony.

Pytanie: czy osoby wchodzące do sali są zobowiązane posiadać i okazywać dokument stwierdzający tożsamość, a jeżeli tak to jaka jest podstawa prawna legitymowania?

pozdrawiam

jerry

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 13 lip 06, 10:21

W zeszłym roku by wejść wystarczyło pokazać karnet. Myślę, że w tym będzie tak samo.
I mam nadzieję, że system nie będzie się zawieszał:-)

MK

Na forum od:

Post 13 lip 06, 10:22

Najlepiej miec, o ile pamietam, raz tylko kontrolnie sprawdzali wejsciu, ale oczywiscie nie robia tego za kazdym razem (to troche jak kontrola w tramwaju, czasami sie zdarza).
MK

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 13 lip 06, 10:24

Mnie nie sprawdzali, dowód okazałem tylko raz - przy odbiorze karnetu.

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 13 lip 06, 11:04

Mi sprawdzali, ale ja z natury wyglądam podejrzanie

MK

Na forum od:

Post 13 lip 06, 11:08

obawiam sie, ze to genetyczne, ja niestety tez wygladam podejrzanie.
MK

jerry

Post 13 lip 06, 13:38

w taki razie kilka informacji dla wygladajacych podejrzanie ;)

kto posiada prawo legitymowania: policjanci, funkcjonariusze ABW, strażnicy miejscy, funkcjonariusze Straży Granicznej. Ponadto, okazania dowodu osobistego w celu ustalenia tożsamości osoby mogą żądać przedstawiciele instytucji (np. urzędnik bankowy, pracownik poczty, kontroler komunikacji miejskiej).

Prawo do legitymowania w ograniczonym zakresie przysługuje też pracownikom agencji ochrony osób i mienia działającym w oparciu o przepisy ustawy o ochronie osób i mienia.
Muszą być oznaczeni identyfikatorami, zawierającymi ich imię i nazwisko wraz ze zdjęciem oraz napis „służba porządkowa”, a także numer identyfikacyjny, datę ważności oraz pieczęć, nazwę i podpis wystawcy.

Służby porządkowe zabezpieczające bezpieczeństwo imprezy mają prawo do sprawdzania biletów, karnetów lub zaproszeń uprawniających do wstępu, a także legitymowania uczestników w celu ustalenia ich tożsamości. Ustalenie tożsamości osoby biorącej udział w imprezie może wynikać:
- z potrzeby stwierdzenia, czy wobec osoby nie został orzeczony zakaz wstępu na imprezy masowe (tak zwany zakaz stadionowy),
- w przypadku podejrzenia, że kontrolowana osoba próbuje wnieść na imprezę broń, alkohol czy narkotyki.

Przed rozpoczęciem legitymowania pracownik ochrony jest obowiązany:
1/ podać swoje imię i nazwisko oraz w razie potrzeby okazać licencję lub inny dokument identyfikacyjny potwierdzający uprawnienia do podjęcia czynności, w taki sposób, aby osoba legitymowana miała możliwość odczytania i zanotowania danych zawartych w tym dokumencie,
2/ podać podstawę prawną i przyczynę legitymowania.

Prawo do bezpieczeństwa to również prawo do tego, by nie być kontrolowanym, legitymowanym, jeżeli nie przemawiają za tym usprawiedliwione okoliczności. Legitymowanie jest więc również ingerencją w sferę wolności obywatelskich.

pozdrawiam i przypominam: szpady zostawiamy w szatni :)

jerry

MK

Na forum od:

Post 13 lip 06, 13:44

szpady zdecydowanie prosimy zostawiac w szatni
MK

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 lip 06, 14:52

jerry: wszystko przwidzieliśmy i jesteśmy świetnie przygotowani: na stanowiska bileterów zatrudniliśmy młode pracownice z wroclawskich odziałów poczty. Będą pracowały w firmowych strojach. Do zobaczenia we Wrocławiu. Pozdrawim serdecznie. Roman Gutek

Powrót do 6. - Aaaby wejść do kina