Szklana pułapka:-)

Co obejrzałeś? Co chcesz zobaczyć? Co sądzisz?
cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 2 sie 06, 11:48

Był ktoś? Przyznać się:-) Ciekawi mnie szczególnie jak sprawca pokazania tego filmu na festiwlu wytłumaczył swój wybór.

Ojciec Dyrektor

Na forum od:
31 lip 06, 21:57

Post 2 sie 06, 12:46

Ja bym poszedł bardzo chętnie, jakbym nie miał wtedy zmiany. To świetny film akcji, wyznaczający właściwie paradygmat gatunku. Prowokacyjnie powiem, to fenomenalne kino i film który już przeszedł do historii:). Nie widzę nic zdrożnego w kręceniu i oglądaniu takiego kina.

cze67

Na forum od:

Post 2 sie 06, 12:49

Także uważam, że to świetny film i że nie ma nic zdrożnego w kręceniu i oglądaniu. Sam go oglądam ze dwa razy w roku w telewizji:-)

Baltazar Gąbka

Post 2 sie 06, 14:37

Ja byłem i przyznaję się chętnie i otwarcie :) To świetny film i takie kino też jest potrzebne. Nie udawajmy przed innymi i przed sobą, że nie lubimy się także dobrze bawić na filmach. A w tej kategorii "Szklana pułapka" to majstersztyk. Co do tego jak pan Darek Arest tłumaczył swój wybór, to powiedział po prostu, że po pierwsze to bardzo dobry film, a po drugie - chciał, żeby w tej sporej ilości festiwalowych filmów eksperymentlnych, mających często wielkie ambicje i składające obietnice, które nie zawsze udaje im się spełnić, warto pokazać choć jeden film, który nie obiecuje niczego więcej ponad dobrą zabawę i słowa w 100% dotrzymuje. To kino gatunkowe, kino bez wielkich zaskoczeń a przez to bezpieczne - obowiązują tu jasne reguły i chyba każdy z nas lubi i taki film czasem obejrzeć. I myślę, że to starczy za cały komentarz. A ci, którzy ciskali na pana Aresta gromy za ten wybór powinni się popukać w czoło. Było tyle ambitnych (czasem zbyt ambitnych) i tyle inteligentnych (a czasem przeintelektualizowanych) filmów, że nie wiem jak jeden bardziej "lajtowy" obraz mógł kogoś zaboleć. Każdy kto "Szklanej pułapki" i podobnego kina nie lubi, mógł sobie spokojnie wybrać w tym czasie co innego. Dodam jeszcze, że publiczność naprawdę dobrze się bawiła śmiejąc się i bijąc brawo w fajniejszych momentach :) Pamiętajmy też, że swego czasu był to przełom w kinie akcji, który wyznaczył pewne stndardy na długie lata. Nie wspomnę o mistrzowskiej realizacji, której wielu pseudofilmowców powinno się z tego filmu uczyć.

cze67

Na forum od:

Post 2 sie 06, 14:43

Nie kwestionuję wyboru. Jak wspomniałem - lubię ten film i nie mam nic przeciwko wyświetlaniu i oglądaniu. Ale nie po to jadę na Nowe Horyzonty, żeby oglądać, nawet najlepszy, film, który widziałem już ze 6 razy, który mnie niczym nie zaskoczy, nie zirytuje, nie zachwyci, nie zadziwi...

Baltazar Gąbka

Post 2 sie 06, 15:15

Ale dlatego miałeś na jedną godzinę kilka seansów, żeby sobie wybrać, jak ten ci nie odpowiada - proste. To był jeden taki film na całym festwialu. To chyba nie za dużo. A chętni na niego najwyraźniej byli, po trochę ludzi przyszło i dobrze się bawili. Ty nie poszedłeś, bo szukałeś na festiwalu czegoś innego i w porządku. Ale ci co przyszli, też nie przyjechali na festiwal specjalnie na ten film. To po prostu odmiana od typowego nowohoryzontowego repertuaru. Btw: jak się okazuje mainstream też może być prowokacyjny i stanowić odmianę od całej reszty - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;) A co do kwestionowania wyboru to byłeś przecież ciekaw, jak Darek Arest ten wybór uzasadnił, więc zrelacjonowałem :)

jerzy

Na forum od:
2 sie 06, 13:20

Post 2 sie 06, 16:19

według mnie wybór był doskonaly, a i zabawy na seansie było co niemiara. no i przypomniał nam wszystkim, że oglądanie filmów to też przyjemność, a w nowohoryzontowym zestawie przyjemność wręcz perwersyjna :D

elfavorro

Na forum od:
8 maja 06, 15:22

Post 3 sie 06, 0:06

Świetny film.
Wot's your function in loif?

QRDL

Na forum od:
25 paź 05, 0:05

Post 3 sie 06, 19:13

Ech, mam nadzieję, że kiedyś będą pokazane na NH tureckie gnioty z lat 80-tych. To przecież daje więcej wrażeń niż bollywood i szklana pułapka razem wzięte.

Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!