Agnes Varda

Co obejrzałeś? Co chcesz zobaczyć? Co sądzisz?
QRDL

Na forum od:
25 paź 05, 0:05

Post 26 lip 06, 1:50

Lions Love: Czy na kimś jeszcze ten film zrobił tak olśniewające wrażenie jak na mnie. Naturalność z jaką ekipa aktorska wykonała zamysł Vardy to coś czego szukam w kinie i rzadko znajduję. Może powinienem oglądać więcej podziemia amerykańskiego tamtych lat, a może ktoś ma lepsze sugestie. Będę wdzięczny.

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 26 lip 06, 11:11

Wczoraj zobaczyłem: "Bez dachu i praw". Świetny film, sceny z atakującymi drzewami, porażoną prądem kobietą i upojoną babcią staną się chyba jednymi z moich ulubionych scen filmowych. Bez otoczenia innych scen filmu może nie zadziałałyby tak skutecznie, ale zostały wkomponowane tak mistrzowsko, że pękałem ze śmiechu. Uwielbiam takie poczucie humoru. Oczywiście sam film nie jest komedią, tak naprawdę jest przygnębiający i kończy się tragicznie (niczego nie zdradzam pisząć o zakończeniu, bo poznajemy je już w pierwszej scenie).
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

QRDL

Na forum od:

Post 26 lip 06, 11:22

O, Brzmi dobrze. W tym co mówisz pobrzmiewają moje wrażenia z Lions Love.

Ale jakżeś śmiał Kubaku pękać ze śmiechu?! Mam nadzieję, że nie zmiażdżyłeś buciorami czyjegoś skupienia.

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 26 lip 06, 16:57

Spokojnie, kiedy się śmieję nie wierzgam nogami, głównie pracuję mi wtedy twarz. Ty masz inaczej?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

QRDL

Na forum od:

Post 26 lip 06, 19:20

Mam taką sensację przy śmiechu, ze mi powietrze wylatuje przez tchawicę w kierunku gardła i paszczęki. Taka przypadłość.

guermantes

Na forum od:
22 lip 06, 13:45

Post 30 lip 06, 9:59

Dla mnie prawdziwymi odkryciami były "Szczęście" i "Lion's Love". Są genialne, wielkie, poruszające. "Bez dachu i bez praw" - nie czuję jego wielkości, a główna bohaterka jest dla wszystkich podła, było mi obojętne co się z nią stanie. Konstrukcja postaci zdominowała mój odbiór i nie pozwoliła na dobrą zabawę w kino.

QRDL

Na forum od:

Post 30 lip 06, 14:26

A właśnie, melduję, że obejrzałem "Bez dachu i praw" i też nic w nim nie widzę. Kilka smakowitych momentów to za mało.
Guermantes: No, przynajmniej jedna osoba podziela moje zdanie co do "Lions Love" ("Szczęścia" jeszcze nie widziałem). Jeśli w jakis sposób wpadłbyś/wpadłabyś na jego trop w dowolnej cyfrowej wersji, będę wdzięczny za danie mi cynku.

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 31 lip 06, 11:38

Poszedłem bez entuzjazmu na Chleo, potem trochę rozbudzony na "Szczęście" i zakochałem się w Vardzie. :)
Genialne piosenki w "Jedna Śpiewa, Druga Nie", ciekawa "Opera Muffo" i bardzo dobre dokumenty "Zbieracze i zbieraczka"

zeteenoen

Na forum od:
2 lip 06, 21:10

Post 1 sie 06, 21:57

po kilku filmach pani Agnes stwierdzam, że ta cudowna kobitka urodziła się chyba z kamerą w ręku - żart oczywiście, ale niesamowitym zaskoczeniem ostatniego dnia festiwalu był własnie film "Zbieracze i zbieraczka", niesamowita naturalność a zarazem spontaniczność (ciężarówki), erudycja, wrażliwość - nie tylko artystyczna ale i społeczna, refleksje na temat własnego wieku (motyw z zegarem bez wskazówek i filmowane dłonie reżyserki), genialne połaczenie dokumentu z czymś, czego nie potrafię trafnie ująć... poza tym genialny "Lions Love"... i świetne "przymrużenie oka" w "Jedna Śpiewa, Druga Nie" zwłaszcza 'soundtrack'...
mam nadzieje, że uda mi się zobaczyć coś wiecej i szkoda, że pani Varda do nas nie dojechała...
mieszkam w nowym budownictwie, chcę się zakochać kolorowo

Ojciec Dyrektor

Na forum od:
31 lip 06, 21:57

Post 2 sie 06, 12:12

Widzałem tylko 'Cleo od 5 do 7' i 'Bez dachu i praw'. Interesująca babka z tej Verdy, chciałbym poznać więcej jej filmów. Widać, że świetnie czuje się w dokumencie, bo nawet jej fabuły mają nieco dokumentalną formę. Chyba jest w niej takie duże dziecko trochę.

MagdaWtr

Na forum od:
14 lip 06, 19:23

Post 2 sie 06, 16:10

ogromnie sie ciesze z retrospektywy Vardy - nie mialabym kompletnie dojscia do jej filmow, a jako naiwna fanka Nowej Fali nie moglabym sobie darowac nieznajomosci tworczosci tejże rezyserki! swietny to byl pomysl z jej retrospektywa, naprawde!

Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!