Wielka cisza

Co obejrzałeś? Co chcesz zobaczyć? Co sądzisz?
muwi-amator

Post 31 lip 06, 12:15

Ujęcia długie jak u Sokurowa i jeszcze bardziej nużące. Przesłanie biblijne wśród członków zakonu odczytywane z prostodusznośćią i głupotą średniowiecza. Wypaczone pojmowanie posłuszeństwa wśród ludzi dobrowolnie serwujących sobie zakład więzienny. Jak dla mnie to jest negatywny i odstraszający przykład religijności. Don't try this at home. :)

yousek

Na forum od:
28 paź 05, 20:57

Post 31 lip 06, 22:34

nie zgadzam się, może powinieneś/powinnaś odpowiedzieć sobie na pytanie czym jest dla ciebie religijność? moim zdaniem tp bardzo ciekawy film, choć nie warto go oglądać podczas seansu o 22.

Hubert H

Na forum od:
1 sie 06, 16:23

Post 1 sie 06, 20:49

Ja widziałem seans na którym pewien szacowny reżyser chrapał w najlepsze i musieliśmy go co chwilę budzić, np. strzelaniem z papierowych kulek, bo chrapanie trochę przeszkadzało w odbiorze :) Przezwałem go "Śpiąca Królewna" (mam nadzieję, że pan się nie obrazi, jeśli to przeczyta). Co do samego filmu to podobał mi się, ale niestety wydaje mi się, że... nie pokazuje on wcale tego, co DZIEJE SIĘ w klasztorze, bo najważniejsze dzieje się w sercach tych ludzi, w ich duszach, a film pokazuje tylko zewnętrzną skorupkę, coś mało istotnego, nie jest w stanie oddać całej mistyki, przeżyć duchowych, itp. Uświadomiła mi to rozmowa pod koniec filmu z niewidomym zakonnikiem - tego, co wypowiada, co przeżywa, nie da się pokazać bez słów (choć pewnie i słowa oddają tą rzeczywistość bardzo ubogo). Film bardzo ciekawy, wciągający, ale niestety nie wyczerpujący tematu.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 1 lis 06, 20:52

Europejska Akademia Filmowa ogłosiła laureata swojej nagrody dla najlepszego europejskiego dokumentu. W czasie ceremonii, która odbędzie się 2 grudnia w Warszawie Prix Arte Documentary Film Award odbierze niemiecki reżyser Philip Gröning za swoją "Wielką ciszę".

Szczególy tu:
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=34364

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 5 lis 06, 12:34

"Wielka cisza" jak dla mnie jednym z ważniejszych filmów festiwalu. Nie potrafię powiedzieć gdzie tkwi siła tego filmu, ale niesamowicie mocno go przeżyłem. Osoba, która w pierwszym poście tej dyskusji nazywa klasztor dobrowolnym więzieniem nie ma do powiedzenia nic w tym temacie. Mam znajomą w klasztorze klauzurowym i było mi bardzo ciężko zrozumieć jej decyzję, do czasu aż uświadomiłem sobie, że to nie ja wiem, co dla niej jest najlepsze. Każdy człowiek wybiera samodzielnie. Słowa ślepego mnicha, który mówi, że Bóg zna nas na wylot i że jesteśmy tu i teraz, bo On zna doskonale naszą przeszłość oraz przeszłość wcale nie brzmiały jak głupiutka kościelna indoktrynacja. Dla mnie 10/10.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

goczek

Na forum od:
24 lis 05, 16:43

Post 4 lut 07, 10:23

dla mnie była to uczta spokoju i wyciszenia. bardzo wartościowy obraz, pomimo zmęczenia (ogólnego), ktore przymykało czasem powieki, jeden z tych, ktore najbardziej zapamietałam z festiwalu.
i ta scena, kiedy mnisi bawia sie na śniegu jak niewinne, radosne dzieci - cos wspaniałego!

Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!