Muzyka w filmach NH

Co obejrzałeś? Co chcesz zobaczyć? Co sądzisz?
filip

Na forum od:
18 sty 06, 21:17

Post 4 sie 06, 13:49

Zdecydowałem sie założyć ten temat bo głosów o muzyce w filmach jest trochę ale rozsiane są po całym forum, na pewno zwracacie dużą uwagę na muzykę w filmach.. Muzyka do którego filmu z festiwalu zapadła Wam w pamięć?
Moje typy:
Vital- muzyka Chu Ishikawy, jak sprawdziłem (nie znam innych filmów Tsukamoto) etatowego współpracownika reżysera. Zrobiła na mnie duże wrażenie, zwłaszcza gdy towarzyszyła początkowym i końcowym scenom (kominy)
Breakfast on Pluto- nie tylko mi chodziła po głowie do końca festiwalu piosenka The Rubettes "Sugar Baby Love" (wiem, bo słyszałem jak niektórzy nucili :)).

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 4 sie 06, 13:54

Za mną cały czas chodzi Linda, Linda, Linda:-)
I tytułowa pieśń z Wiatru buszującego w jęczmieniu, z tym, że nie ta użyta w filmie, ale wykonywana przez Lisę Gerard (Dead Can Dance) na płycie Toward The Within.

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 4 sie 06, 13:57

Nade wszystko muzyka z "Braci syjamskich". Kop w dupę jak się patrzy :D
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

cze67

Na forum od:

Post 4 sie 06, 13:58

No właśnie, od razu po projekcji miałem ochotę kupić jakąś punkową składankę (co zrobiłem wczoraj na Jarmarku św. Dominika).
Czt ktoś wie o soundtracku do tego filmu.

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 4 sie 06, 14:14

Film jakoś kilka dni temu miał światową premierę, więc być może wkrótce soundtrack się ukaże. I ja mam na niego wielką ochotę.
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 4 sie 06, 14:14

w "Braciach Syjamskich" muzyka byla Genialna!! oprocz tego "Chaos", "Transylwania" jako, ze ogromna fanka Gatlifa jestem ;), "Reefer madness, reefer madness", "Go West", "Propozycja" muzyka Nicka Cave'a, Bjork z "Drawing", "9 songs" (gdyby nie muzyka to wyszlabym z kina po 10 minutach) i disco z "Kaakha kaakha". Choc i tak najwiekszym hitem sa piosenki z "Kto nigdy nie zyl" :)

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 4 sie 06, 14:19

Muzyka jest integralną cześcią filmu, co wiadomo od dawna,
od czasów kina powstania.
Generuje emocje, rytmizuje akcję, dopasowuje sie do obrazu przedstawianego.
Czasem rozmija sie z nim, ale przewaznie uatrakcyjnia odbiór. Tworzy trop skojarzeniowy.
Rozmazane kadry. Piasek, na nim robak, szum wody i przyjemny głos, opatulony prostym, ale finezyjnym motywem.
Kiedy mijaja godziny. Pozytywnie.
Bywa też negatywnie. Odrywajac muzyke od Świetej Rodziny dostajemy ciekawy temat.. Bawiąc sie nim wyczarować można duzo, ale w Rodzinie staje sie muzycznym bohomazem, pozbawionym urody czymś.
Nijak te sceny, tak pompatycznie pokazane, nie wspólgraja z subtelnością utworu. Smutno.

p.s. nie mowie o koncowej piosence, coto wyrasta z owego tematu,
tylko o samym, początkowym, temacie :)

jerzy

Na forum od:
2 sie 06, 13:20

Post 4 sie 06, 18:05

Przypomniało mi się, jak płakaliśmy ze śmiechu z mądrości Marii Peszek w enh.tv
"muzyka filmowa może wszystko zepsuć albo mmm... wynieść film eee... w kosmos. (...)
sztuka może być bardzo zaangażowana... i nie musi... musi być dobra"

filip

Na forum od:

Post 5 sie 06, 12:02

Ja bym jeszcze napisał o dwóch filmach w których muzyki nie było.
Flandria- w tym przypadku brak muzyki był jedną z rzeczy które uratowały (według mnie) ten film. Powoli się przekonuję do Flandrii (ale za nic w świecie nie obejrzę jej po raz drugi).
Kontener- może się narażę wielbicielom nowego Moodyssona (ja do nich nie należę), ale brakowało mi w tym filmie muzyki. Przez ostatnie 10 minut filmu daje sie słyszeć taki techniczny szum- to było zamierzone chyba?- i od razu mój odbiór filmu sie poprawił. Może to dziwne ale brakowało mi czegoś takiego przez resztę filmu, kobiecy głos w tej ciszy był dla mnie momentami nie do zniesienia.
Tyle :)

khaaaki

Post 6 sie 06, 17:00

zdecydowanie muzyka w filmach Lisandro Alonso -na otwarcie i zamkniecie - tyle ze nie da jej sie nigdzie zdobyc :/

filip

Na forum od:

Post 6 sie 06, 21:19

Właśnie, muzyka w Fantasmie była dla mnie dużym zaskoczeniem, to jakieś nawiązanie do innych filmów Alonso? Ktoś coś wie na jej temat? Z imdb wiem tylko że za muzykę w Fantasmie odpowiada Flor Maleva i za tę w Los Muertos też.. A Los Muertos nie widziałem :(

Khaaaki

Post 6 sie 06, 22:46

widzialem Los Meurtos - ten sam zespół co w Fantsmie - w Fantasmie nawet jest przeciez ten sam motyw dzwiekowy - kiedy konczy sie projekcja filmu w kinie sa pokazane napisy koncowe z Los Meurtos a w tle muzyka z tego filmu
Generalnie nie pamietam jak w La Libertad -film widzialem wywarl na mnie ogromne wrazenie ale strony muzycznej nie zapamietalem - ale chyba cos mi tam swiergota ze bylo to samo a mianowicie flormaleva (pisze sie razem , natomiast plyte wydali o nazwie flor maleva)
dokopalem sie nawet do ich (chyba) oficjalnej strony :) http://www.flormaleva.com.ar/
ale calosci - ich plytki niegdzie na necie nie moge znalezc...

Gość

Post 6 sie 06, 23:21

dla tych, ktorzy podspietuja sobie "linda,linda,linda" http://www.youtube.com/watch?v=fZjDf0BR ... da%20linda

pamieta ktos tekst tej piosenki? :D był powalający ;)

cze67

Na forum od:

Post 7 sie 06, 8:46

A więc tak w oryginale to brzmi. Fajnie, ale wersja dziewczyn podobała mi się bardziej. Była taka... dziewczyńska:-)

PS. W tekście było coś o tym, że bohater chce być taki piękny jak szczur.

cze67

Na forum od:

Post 7 sie 06, 8:55

Gość

Post 7 sie 06, 21:59

cze67 napisał(a):No właśnie, od razu po projekcji miałem ochotę kupić jakąś punkową składankę (co zrobiłem wczoraj na Jarmarku św. Dominika).
Czt ktoś wie o soundtracku do tego filmu.

soundtrack można kupić już od ponad tygodnia przez internet,
stąd naprzykład http://www.amazon.com/gp/product/B000G2 ... nce&n=5174 (zamówiłam po przyjeździe z festiwalu, dotrze do mnie dopiero pod koniec sierpnia,ale będę cierpliwie czekać)
a posłuchać można na oficjalnej stronie filmu
http://www.brothersofthehead.com/site [dla zdezorientowanych :-) : po kliknięciu na płytę winylową(w lewym dolnym rogu) można wybrać z tracklisty jedną z siedmiu zamieszczonych piosenek]

enjoy! :)

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 9 sie 06, 11:07

A czy wiecie gdzie można znaleźć muzykę z Bamako?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

koszalek_opalek

Na forum od:
24 sty 05, 15:12

Post 22 sie 06, 12:14

kubak napisał(a):A czy wiecie gdzie można znaleźć muzykę z Bamako?

Muzyki Z Bamako osobno wydanej nie znalazlem. Prawdopodobnie nie zostala wydana. Piosenka "spiewana" przez Aisse Maiga'e to jest chyba "Saa Magni" wykonywana przez Oumou Sangaré (z plyty Ko Sira, ale jest tez na skladankowej Oumou). Udalo mi sie ja znalezc(do odsluchu) na rosyjskiej stronie(wiec nie recze, ze to jest legalny link). Jest tam tez tam kilka jej innych utworow do przesluchania.
Przy okazji dalej chcialbym lobbowac za muzykami z Mali na ENH. W tym roku mielismy w Polsce popowych Amadou&Mariam. Czekam na wiecej.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 22 sie 06, 12:21

Propozycja oczywiscie, Electroma ! i Reefer madness, a jakze
MK

MK

Na forum od:

Post 22 sie 06, 12:37

bym zapomniala: Leonard Cohen I'm your man
w ogóle bylo sporo filmow o tematyce muzycznej w tym roku,
wspomniany juz dokument o Cohenie, Glastonbury, Bracia syjamscy, Reefer madness, Neil Young-serce ze zlota, electrome przeciez zrobil Daft punk, scenariusz do Propozycji napsial Nick Cave...
Cos przeoczylam?
MK

forever_ more

Na forum od:
16 lut 05, 19:24

Post 22 sie 06, 12:40

dave chappelle's bloc party?

MK

Na forum od:

Post 22 sie 06, 12:54

No i jeszcze zaliczylabym Drawing Restraint ze wzgledu na udzial Bjork, zarowno jako aktorki jak i kompozytorki
MK

dawidu

Na forum od:
6 sie 06, 12:46

Post 22 sie 06, 14:16

MK napisał(a):Cos przeoczylam?

'iberia' c. saury... ;)
'it's not about death or life. it is much more important than this'

Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!