Pozdrawiam serdecznie!
P.S. Dostałam się na studia! (musiałam się pochwalić, a chwilowo nie mam komu)
A* napisał(a):P.S. Dostałam się na studia! (musiałam się pochwalić, a chwilowo nie mam komu)
A* napisał(a):Właśnie obejrzałam "Bamako". Szczerze mówiąc po seansie pewna uporczywa myśl nie daje mi spokoju - Co było w tym filmie na tyle nowohoryzontowanego żeby startował w głównym cyklu festiwalu?
kubak napisał(a):A* napisał(a):P.S. Dostałam się na studia! (musiałam się pochwalić, a chwilowo nie mam komu)
Gratulacje!!!!A* napisał(a):Właśnie obejrzałam "Bamako". Szczerze mówiąc po seansie pewna uporczywa myśl nie daje mi spokoju - Co było w tym filmie na tyle nowohoryzontowanego żeby startował w głównym cyklu festiwalu?
A wyobrażasz sobie taki film w kinie w regularnej dystrubcji (oczywiście, nie proponuję tu definicji kina "nowhoryzontowego")?
Mi ten film bardzo poszerzył horyzonty - dostałem dużą dawkę informacji i wiedzy na temat, którego się boję i którego unikam i o którym mało się mówi w Polsce. Forma filmu i pomysł sądu przekonał mnie i wciągnął mnie ten bolesny dyskurs.
doktor pueblo napisał(a):A ja właśnie z podziwem odnoszę się do braku stronniczności filmu.
Hubert H napisał(a):I dziwna niepokojąca "Swojskość":
Połowa budżetu na spłatę długu zagranicznego.
Prywatyzacja kolei i likwidacja połączeń.
Korupcja.
Emigracja z powodów gospodarczych.
Niedożywienie.
Służba zdrowia działająca tak fatalnie, że kto nie ma pieniędzy, ten umiera.
Epidemie chorób uważanych za zwalczone.
Ludzie-przecież te wszystkie problemy są także w Polsce. TO dopiero daje do myślenia!
Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!