Propozycja

Co obejrzałeś? Co chcesz zobaczyć? Co sądzisz?
filip

Na forum od:
18 sty 06, 21:17

Post 29 lip 06, 10:17

Dla mnie jedno z większych zaskoczeń na festiwalu. O filmie było cicho, traktowany raczej jako ciekawostka dla wielbicieli artystycznych wizji Nicka Cave'a którego cenię, ale tylko tyle.. Propozycję zdecydowalem się zatem obejrzeć tylko ze względu na to że jestem wolontariuszem w Capitolu. Świetny scenariusz, bardzo sugestywna gra aktorów. Zwróciliście uwagę jak zmienia się stosunek widza do głównych bohaterów filmu, w pierwszej scenie i kolejnych? I to zakończenie. Mocny, bardzo oryginalny film.

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 29 lip 06, 11:20

Fatalny film. Kompletnie niekonsekwetny scenariusz, nielogiczni bohaterowie, i jeszcze te sentymentalne, pompatyczne sceny braterskie. Fuj.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 29 lip 06, 12:20

To raczej taka konwencja.. wiesz..

kubak

Na forum od:

Post 29 lip 06, 17:31

Może i tak, ale są westerny, w podobnej konwencji, które ogląda się je wspaniale (np. Sergio Leone).

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 29 lip 06, 20:00

ave_adore mówiąc o konwecji miała raczej na myśli świadomy zamysł reżysera w postaci pompatycznych scen, a nie western jako gatunek, który w ciągu lat wypracował określone, powtarzalne rozwiązania. Poza tym tworzyć współcześnie kino wielkiego Leone (bezrefleksyjnie naśladować), to tworzyć kino małe, co ostatnio najdobitniej udowodniło "Bezprawie" niejakiego Costnera.

Ojciec Dyrektor

Na forum od:
31 lip 06, 21:57

Post 2 sie 06, 12:59

Tak na marginesie, Sergio Leone raczej bawił się konwencjami westernu w owym czasie, a nie je wyznaczał ;)

Mr Brightside

Na forum od:
5 kwi 05, 18:47

Post 2 sie 06, 21:16

Obejrzałem "Propozycję", bo bardzo lubię muzykę Cave'a.
Był to mój ostatni film festiwalu i może z powodu zmęczenia zupełnie mnie nie wciągnął. Akcja wydawała mi się nudna, bohaterowie kukiełkowi, dialogi często pretensjonalne. Nawet muzyka nie była zbyt interesująca. Zawiodłem się.
Have no fear! Jerry's here!

kubak

Na forum od:

Post 6 sie 06, 13:26

Muzyki można będzie posłuchać na żywo we wrześniu w Warszawie!
http://www.eventim.pl/index.asp?page=event&IDevent=4703

perepe

Post 22 wrz 06, 20:03

Nick Cave Solo Performance

Nick Cave, jeden z najbardziej intrygujących twórców w historii muzyki rockowej wystąpi w Polsce. Jedyny, akustyczny koncert artysty odbędzie się 28 września w specjalnie na tę okazję zaaranżowanym hallu biurowca Focus/Atrium, przy Al. Armii Ludowej 26.

Motywem przewodnim i osią całego koncertu będzie muzyka filmowa, skomponowana przez Nicka Cave’a do filmu „The Proposition” (2005) w reżyserii Johna Hillcoata. Cave jest również autorem scenariusza do tego obrazu.
(Film „The Proposition” był wyświetlany na tegorocznym festiwalu Era Nowe Horyzonty, w ramach cyklu: panorama kina współczesnego)
Artysta wystąpi wraz z zespołem w składzie:
Nick Cave - piano, vocals
Martyn P. Casey - bass
Warren Ellis - violin
Jim Sclavunos - percussion
http://www.aktivist.pl/index.php?ID=101100477&eid=4703

"Ostatnio byli ci DAFT PUNKS wiec teraz trohe spokojniej"

Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!