Paradżanow

Co obejrzałeś? Co chcesz zobaczyć? Co sądzisz?
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 26 lip 06, 11:28

Wczoraj byłem na wspaniałym dokumencie bratanka Paradżanowa, Gieorgija. Ten film jest zrobiony tak, że ma się wrażenie iż pośmiernie zrobił go sam Siergiej. Zresztą tak Gieorgij go zapowiedział - chciał, żeby nie było w nim ani jednego słowa od siebie, żeby był tylko mistrz.

Potem "Legenda o Twierdzy Surmańskiej" - szkoda, że projekcja odbyła się z DVD i z rosyjskim lektorem, utrudniało to odbiór. Patrząc na te przepiękne, barwe obrazy, pomyślałem, że wiem co inspiruje Mathew Barneya...
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 26 lip 06, 12:42

kubak: istniejące kopie 35 mm są w koszmarnym stanie. Andrzej Słowicki przeszukał wszystkie archiwa w Rosji, Armenii i Ukrainie. Nie ma kopii 35 mm nadającej sie do pokazów...Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 26 lip 06, 16:54

Samo DVD mi nie przeszkadza, tylko ten lektor rosyjski zakłócał odbiór. Pomyślałem, że może to kwestia jakiegoś ustawienia DVD, zwykle przecież na płytach głos lektora nagrany jest oddzielnie i można go wyłączyć.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 31 lip 06, 11:29

Niestety nie byłem na "Legendzie", ale Aszik - Kereb mimo, że z DVD wyglądał wyśmienicie.

kino operator

Post 1 sie 06, 10:25

na "Legendzie.." nie dalo sie wylaczyc lektora, wiem bo sam go puszczalem, rzeczywiscie bylo to denerwujące

Mr Brightside

Na forum od:
5 kwi 05, 18:47

Post 1 sie 06, 17:16

Lektor był denerwujący, ale film i tak mnie śmiertelnie znudził. Bardzo się zawiodłem, jako że lubię baśnie, dużo się po Paradżanowie spodziewałem. Niestety, w "Legendzie..." nie znalazłem nic dla siebie, a film Giorgija, mimo że treść była ciekawa był moim zdaniem zrobiony bardzo słabo. Raziło mnie przede wszystkim dosłowne ilustrowanie słow reżysera. I kto to był ten pan co po italiańsku mówił na początku?
Have no fear! Jerry's here!

Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!