Tristram Shandy- wielka bujda

Co obejrzałeś? Co chcesz zobaczyć? Co sądzisz?
filip

Na forum od:
18 sty 06, 21:17

Post 2 sie 06, 21:48

Pochlebne głosy na temat Tristrama.. prosze tutaj. :) Te mniej pozytywne też, chociaż nie spotkałem się jeszcze z takimi, a brawa ktore Tristram zebrał (przynajmniej na seansie w ktorym uczestniczyłem) należały do tych znaczniejszych w ciągu całego festiwalu.
Powieści Laurence'a Sterne'a nie znam, chcociaż po filmie obiecałem sobie że przeczytam Życie i myśli J.W.Pana Tristrama Shandy (książka ostatnio wznawiana przez wydawnictwo Czytelnik, powinna być osiągalna). Ale nie o to, nie o to.. Zarzut z którym spotykał się film Winterbottoma - braku wierności książce nie przemawia do mnie. Pisałem o tym już w innym miejscu, Tristram... jest lekki, wciąga od pierwszej minuty po napisy końcowe, na których zresztą cała publiczność została. Kto nie widział, niech żałuje. Humor filmu trafił do mnie od razu, mam już nawet ulubioną scenę (czarna strona) ;) a Steve Coogan jako Steve Coogan - jest klasą dla samego siebie :)

tomek_w

Na forum od:
14 sty 06, 9:53

Post 2 sie 06, 22:26

znaczy wiadomo, ze to najlepszy film na festiwalu byl.

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 3 sie 06, 8:22

Rewelacja! Wspaniałe poczucie humoru, z seansu wyszedłem wielce rozradowany.

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 3 sie 06, 10:21

Powieść jest dość trudna w odbiorze. Może to kwestia tego, że czytałam ją jako lekturę egzaminacyjną, a to zaburza nierzadko radość obcowania z literaturą. Jest dokładnie tak jak mówi w filmie Steve Coogan: "Tristram Shandy" to powieść postmodernistyczna zanim pojawił się modernizm i można było dodać przedrostek post- :D
Natomiast film Winterbottoma to czysta brawura i wielka przyjemność. W sam raz dla współczesnego widza obytego z dygresjami i cytatami intertekstualnymi, tylko tutaj występującymi w solidnym nadmiarze.
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 3 sie 06, 10:23

Chciałbym obejrzeć go jeszcze raz, żeby wyłapać więcej niuansów i śmiesznostek. Ciekawe, czy trafi do szerszej dystrybucji...

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 3 sie 06, 10:36

Z wyłapywania niuansów w "Tristramie Shandy" to można by dyscyplinę olimpijską uczynić :)
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!