Witaj Nocy

Co obejrzałeś? Co chcesz zobaczyć? Co sądzisz?
Gość

Post 25 lip 06, 14:32

Jednak jest jakiś urok w wybieraniu filmów "na małą pałę" (czyli po przeczytaniu krótkiej notki o obrazie na ninejszej stronie, w przeciwieństwie do "pały" gdy nie wie sie o filmie nic). Nic w przyrodzie nie ginie: obok gniotliwego - moim zdaniem - Drawing Restraint 9 - super film Witaj Nocy. No i nic nie wiedziałem że tam Pink Floyd przygrywa - cudne dopełnienie świetnej całości.

India

Na forum od:
1 sie 05, 21:55

Post 25 lip 06, 16:20

Jestem pod wielkim wrażeniem filmu "Witaj, nocy". Byłam poruszona. Pozostali widzowie najwyraźniej również - byłam świadkiem naprawdę dłuuugich oklasków. Genialny wybór muzyki. Zawsze jak słyszę "the great gig in the sky" oczyma duszy widzę niemy krzyk rozpaczy. Słowa nie oddzadzą emocji, które przekazuje ten utwór.

muwi-amator

Post 31 lip 06, 12:06

Widziałem co prawda "tylko" kilkanaście filmów przez cały festiwal, ale ten mnie uwiódł najbardziej (bardziej niż "Słońce" czy nawet "Dziesięć czółen":)). Ślicznie pokazane napięcie między tożsamością i zaangażowaniem w grupie, a jednak wątpieniem w sens akcji i potencjalną dezintegracją. Tragiczne było to, że jedna osoba musiała ponieść karę za to, że jest s y m b o l e m czegoś, a śmieszne, że intelektualista-przywódca z braku własnej osobowości daje ciała za jakąś klasę społeczną. Straszne, że zasrana polityka łamie kości człowieka w imię paranoiczno-barbarzyńskich abstrakcji, ale też doprowadza mniejszości do skrajnych działań. Czyny całkowicie kompromitują terrorystów, ale też miałkość starca(-ów)-katolika(-ów) może budzić irrrrytację. Słuszności żadna ze stron chyba nie ma na tyle by całkiem zawładnąć współczuciem, ale jest za to przeurocza Chiara i kawał superowego kina.

Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!