rozpoczęcie / zakończenie

Co, gdzie, kiedy. Program z atrakcjami.
goggle

Na forum od:
11 lip 06, 23:17

Post 11 lip 06, 23:26

Chciałem zapytać jak to jest z tymi zaproszeniami na rozpoczęcie i zakończenie festiwalu, ponieważ to będzie moja pierwsza wizyta na NH. Czy jest jakaś określona pula i dlatego trzeba osobno odbierać, czy też każdy posiadacz karnetu może liczyć na miejsce w kinie?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 12 lip 06, 10:01

goggle: są cztery seanse filmu Almodovara i musimy wiedzieć kiedy osoby z karnetami chcą ten film oglądać. Na tych seansach sa zarezerwowane miejsca dla wszystkich posiadaczy karnetów. Podobnie jest z seansami filmu "Wiatr buszujący w jęczmieniu". Do zobaczenia we Wrocławiu. Pozdrawiam seredcznie. Roman Gutek

goggle

Na forum od:
11 lip 06, 23:17

Post 12 lip 06, 10:17

ok. dziękuję za wyjaśnienie.

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 12 lip 06, 12:15

Czyli wszystko uzgdodni się podczas odbioru karnetu ? I jeszcze jedno pytanie - czy z Chaplina zdąże na Volver o 22 ? :)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 12 lip 06, 14:10

Filip II: najpierw musisz odpowiedzieć jak szybko chodzisz? Czy szybciej od Chaplina? Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam. Roman Gutek

Filip II

Na forum od:

Post 12 lip 06, 14:50

Od Opery do Capitolu bardzo daleko nie jest, chodzę szybko, latającego dywanu nie mam, a przepychać też się nie lubie.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 12 lip 06, 19:12

Filip II: dziękuję za podpowiedź. Chaplin powinien się skończyć ok. 21.15 - 21.20. Przejście z opery do Capitolu zajmie Ci 5 -7 minut. Do zobaczenia we Wrocławiu. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek.

Filip II

Na forum od:

Post 12 lip 06, 20:36

Dziękuje za odpowiedź. Mam nadzieje, że ten festiwal będe długo wspominał w końcu to mój pierwszy raz ;)
Pozdr.

angela

Post 13 lip 06, 8:22

Mam tylko jedno pytanko:
Jako posiadaczka karnetu mam mozliwosc odebrania bezplatnej wejsciowki na otwarcie festiwalu. Z ubieglych lat wiem, ze nie zawsze jest szansa na jej otrzymanie (tzn. moze nie byc miejsc na samo otwarcie, tylko na seans nastepnego dnia o 13). Poniewaz (chyba jak wiekszosc) do Wroclawia przyjade dopiero w godzinach raczej wieczornych (tuz przed seansem- niestety urlop ma swoj ograniczony zakres...), chcialabym sie dowiedziec czy mozna zarezerwowac te wejsciowke (lub w jakikolwiek inny sposob sobie ja zagwarantowac). Jest to dosc istotne, gdyz nie chcialabym jechac na zlamanie karku w czwartek do Wroclawia, jesli i tak moje szanse na otwarcie beda marne.
Z gory dziekuje za informacje.
Pozdrawiam,
Ewa

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 lip 06, 11:02

Pani Ewo: nie można rezerwować wejściówek na otwarcie. 20 lipca są dwa seanse VOLVERA o godzinie 18.30 i 22.00. Sala teatru CAPITOL ma więcej miejsc niż cieszyński teatr. Kolejne dwa seanse filmu Almodovara są 21 lipca o 13.00 i 22 lipca równiez o 13.00. Na wszsykie seanse filmu VOLVER nalezy odebrać wejściówki. Podobnie z filmem zamknięcia WIATR BUSZUJĄCY W JĘCZMIENIU (pokazy 30 lipca o 10.00 i 19.00). Do zobaczenia we Wrocławiu. Pozdrawiam sedecznie. Roman Gutek

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 13 lip 06, 16:28

MAZIERSKA O ŚMIERCI I VOLVER

Dla tych wszystkich, którzy chcą się szczególnie przygotować do polskiej premiery "Volver" już jutro 14.07 (piątek) Agencja Promocji Mañana na swojej stronie www.manana.pl publikuje rozdział książki Ewy Mazierskiej “Słoneczne kino Pedra Almodóvara”, która ukaże się jesienią 2006 roku nakładem wydawnictwa Słowo/Obraz/Terytoria.

Autorka specjalnie dla wrocławskiej publiczności uzupełniła go o fragment, poświęcony "Volver".

W tekście “Żyć dla śmierci, umierać dla życia: śmierć w filmach Pedra Almodóvara” pokazuje, jak wielki wpływ na twórczość reżysera wywiera ta, od wieków kształtująca hiszpańską kulturę, kategoria. Prowadząc nas przez kolejne filmy i Almodóvarowe przedstawienia śmierci, Mazierska pomaga dostrzec precyzyjną logiczną konstrukcję, która rządzi jego kinem. Od śmierci jako wyrazu życiowego hedonizmu, spektaklu raz eleganckiego, innym razem - w zupełnie złym guście, przez śmierć - ofiarę i źródło nowego życia, po wieczny powrót. Okazuje się, że kontrowersyjny Almodóvar za pośrednictwem swoich bohaterów żyje wciąż niczym tradycyjny Hiszpan – w blasku śmierci i jest tego świadom.

Ewa Mazierska współpracuje z “Filmem”, “Kinem”, “Kwartalnikiem Filmowym”. Od 1994 roku mieszka w Wielkiej Brytanii i pracuje jako wykładowca w University of Central Lancashire w Preston. Jest autorką książek “Człowiek wobec kultury: James Ivory i jego filmy” (1999), “Uwięzienie w teraźniejszości i inne postmodernistyczne stany: Twórczość Wong Kar-Waia” (2000), wspólnie z Laurą Rascaroli: “From Moscow to Madrid: European Cities, Postmodern Cinema”, “Dreams and Diaries: The Cinema of Nanni Moretti” (2004).

zapraszamy do czytania!

pozdrawiam
agnieszka szeffel

Powrót do 6. - Przed Festiwalem