Paradżanow

Co, gdzie, kiedy. Program z atrakcjami.
eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 22 lis 05, 13:58

W ostatni weekend byłem w Suwałkach na konfrontacji "Na styku kultur". Pokazywane były tam filmy z Polski, Ukrainy, Białorusi,Litwy i Rosji. Widziałem tam m.in. film Paradżanowa "Cienie zapomnianych przodków". Przyznam że mnie raczej zmęczył, choć doceniam dość ciekawe połączenie obrzędowości, rytuałów ze stanami psychicznymi bohatera. O wiele bardziej od filmu podobała mi się prelekcja Pana Janusza Gazdy :) Raczej nie obejrze za dużo Paradżanowa w Cie... Wrocławiu :D No,ale chciałem zachęcić do rozmowy o tym cyklu osoby które może więcej wiedzą na temat twórczości pana P. O innych retrospektywach też chetnie dowiedizłąbym się czegoś więcej.

saygon

Na forum od:
1 mar 05, 20:44

Post 22 lis 05, 14:34

specyficzny reżyser nie da sie ukryć a dostępnośc do jego filmów jest można rzec że wręcz broniona bo szukac go z lupą...

an_an

Post 4 gru 05, 21:07

z tego co pamietam (choc myle sie czesto) to 'cienie [...]' byly juz na NH w Sanoku?

mnie tez zmeczyly, z tego, co pamietam (/co mi sie wydaje)

ray

Post 11 gru 05, 16:00

dla mnie, natomiast, od Sanoka "Cienie..." są ulubionym filmem :)
i na Paradżanowa bardzo się cieszę, bo rzeczywiście - trzeba długo szukać, żeby znaleźć jego filmy

pandite

Na forum od:
22 gru 05, 20:24

Post 22 gru 05, 20:59

znalazlem trzy filmy parajanova. oprocz "cieni.." jeszcze "sayat nova" i "ashik kerib". uwazam, ze ogladanie jego dziel poza porzadna sala kinowa troche mija sie z celem. zreszta tak jak bez jakiegokolwiek backgroundu co do jego tworczosci.
ciekaw jestem jak dobra jest tasma przygotowana na festiwal oraz jakie dokladnie maja byc prelekcje (czy o samych filmach, czy moze tez o folklorze rejonu armenii i gruzji)
swordfishtrombone

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 22 gru 05, 21:06

Witaj na Forum Pandite. możesz być pewny, że sale będą bardzo porządne a co do backgroundu i spraw programowych to sądzę, że też się nie zawiedziesz . Roman Gutek będzie stopniowo wprowadzał w program festiwalu na Forum. Śledź też nasze strony www.eranowehoryzonty.pl gdzie będą pojawiać się kolejne informacje. Możesz też rejestrując się na stronie głównej zamówić subskrypcję newsów
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

La Montana Sagrada

Na forum od:
4 mar 05, 19:32

Post 10 sty 06, 20:07

Filmy Paradżanowa są o wiele lepiejstrawne gdy są oglądane w jakimś szerszym, acz konkretnym kontekście. Dlatego nawet wykład pana Wójcika, mimo że związany z techniką, którego ilustracją był 'Sayat Nova', wiele pomógł w odbiorze tego filmu.

'Legendę o twierdzy suramskiej' zestawiać można z trylogią śląską Kutza, 'Uniesie nas wiatr 'Kiarostamiego czy 'Stalkerem' Tarkowskiego. To zupełnie zmienia optykę. Nie jest to wtedy tak męczące. Czasem potrafi zafascynować!!!
Kocham Cieszyn

jarwer

Na forum od:
28 lip 05, 19:25

Post 13 sty 06, 20:34

Mam pytanie i propozycję zarazem, czy przy okazji przeglądu filmów Paradżanowa nie można by pokazać filmu Jurija Ilienki "Jezioro łabędzie: Zona", scenariusz napisał sam Paradżanow więc chyba by się nadawał.
Film ten widziałem chyba z 10 lat temu w TVP i do dziś mi siedzi w głowie.
Z czystym sumieniem polecam ten film.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 13 sty 06, 23:26

jarwer: dziękuję za sugestię. Myślimy o pokazaniu filmu Jurija Ilienki "Jezioro łabędzie. Zona" (1990 rok), ale nie jestem pewien czy uda sie znaleźć kopię tego filmu. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek.

kurush

Na forum od:
5 lip 06, 9:53

Post 5 lip 06, 11:06

Za przegląd Paradżanowa ogromne dzięki! Rzeczywiście, mogę sobie tylko wyobrazić, jak poruszają jego obrazy na dużym ekranie, z dobrymi kolorami i dźwiękiem... Oglądanie tego w telewizorze czy na monitorze, choćby najlepszym, to jak lizanie cukierka poprzez papierek... Czujemy zapach, który nas pociąga, pod papierkiem wyczuwamy kształt, ale smak sobie tylko wyobrażamy. Niestety, należę do tych nieszczęśników, którzy w tym roku na festiwalu nie będą - dwójka małych dzieci = kino z głowy na parę lat :-) I tylko mam (słabiuteńką) nadzieję, że może Paradżanow w dobrej jakości DVD pojawi się kiedyś np. w ofercie Klubu Ery NH... Przynajmniej to by mnie pocieszyło... Może za parę lat będziemy mogli w domu LEGALNIE obejrzeć także kino niszowe...
Kurush

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 5 lip 06, 11:15

może i niewykluczone - witaj na forum kurush
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

Powrót do 6. - Przed Festiwalem