Propozycje muzyczne na rok 2006

Co, gdzie, kiedy. Program z atrakcjami.
android

Na forum od:
26 lut 06, 16:13

Post 26 lut 06, 17:57

Gudmundsson napisał(a):Eivor Palsdottir (nastepna islandka, ktora potrafi stworzyc cos pieknego)
Zgadzam się.. zatem dla tych którzy nie słyszeli co potrafi Eivør Pálsdóttir (♫♪♫♪♪♫♪♫)
Natomiast w kościele z niesamowita przyjemnością posłuchał bym majestatycznie cudownych dźwięków które tworzy Jóhann Jóhannsson (♫♪♫♪♪♫♪♫)
kg napisał(a):Antony występuje na Malcie.
swietna wiadomość ö) jesli animal collective również sie tam pojawi to wrecz jupikovo!

jeśli zaś nove 'horyzonty' polecam jegomosciu kg o przedstawiciela labelu Häpna cudnie dzwieczacego pod swym wlasnym nazwiskiem Eric Malmberg oraz duecie Sagor & Swing z panem Ulf Möller
mysle ze to realna propozycja..
(ps. z tego co wiem na tegorocznym festivalu open'er 06 zagoszcza franz ferdinand oraz placebo)
pozdrawiam.
Sá sem margt veit talar fátt

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 26 lut 06, 23:45

Nie jest taka nieznana. witaj na forum radioboy!
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 26 lut 06, 23:48

dzięki android. Witaj na forum!
ERA NOWE HORYZONTY

Rudy

Post 27 lut 06, 21:09

ania_szm napisał(a):O tak!!!!! SKALPEL. Jestem jak najbardziej za :)

skalpel jest świetną propozycją. ta kapela ma klase.

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 28 lut 06, 9:11

dolores haze napisał(a):co do nierealności i marzycielstwa to bym polemizował, w lipcu jest szczyt wakacyjnych megafestiwali w europie typu roskilde czy niemiecki hurricane i zespoly takie jak arcade fire czy mogwaie (itp , itd) robia sporo kilometrow kursujac po naszym kontynencie wiec przyjazd do polski nie jest jakims nadzwyczajnym wyczynem a z renoma i profesjonalizmem jaki laczy sie z ENH takie wydarzenia nie maja sie prawa nie udac;) Pozostaje kwestia wyboru artysty;)

Cóz za optymizm!
To chyba wiosna szykujaca sie do przyjascia, tak dziala :)

Słów kilka a propos marzyczielstwa i takich tam..
Nie od dzis wiadomo, ze narzekanie to polska specjalnosc.
Najlepiej smakuje z czarnowidztwem, mozna polac sosem zgorzkniałosci..

Irytujacym jest, ze Polsza jest notorocznie omijana przez artysów, których, mozna spotkac za miedza. Mysle jednak, ze to nie wynika z ich wyobrazenia o nas, jako zascianku, gdzie niedzwiedzie chodza po drózkach polnych, tylko z ryzyka czysto ekonomicznego.. Koncert the chemical brothers, na przykład, nie wypalił, z braku zainteresowania.. albo koncert The Smashing Pumkins..ludzi było malutko..oj, bardzo malutko.
Jednak, takie festiwale jak Open'er przyciagaja rzesze ludzi.. Czyli warto, zeby organizatorzy zainwestowali, bo to sie zwroci.. Dobry marketing podstawa.

Koncert Tool'a był w strefie marzen tych juz poza ziemskich,
hen wysoko! A tu prosze, graja! W czerwcu. Bilety drogie, ale zainteresowanie duze, czyli mozna.. Naprawde mozna :)

lila majchrzycka

Na forum od:
25 cze 05, 19:52

Post 2 mar 06, 15:26

Tool na ENH? hi, hi;)

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 9 mar 06, 18:04

A ja dostalam list od Antoniego
Przepraszam, musialam sie pochwalic
MK

WanilioweNiebo

Na forum od:
9 lut 05, 0:00

Post 10 mar 06, 12:07

jak dawno nie byłam na forum...

czy juz jakieś wydarzenia muzyczne, koncerty są może potwierdzone..?

i jak z klubowym?
I mam dziwne przyzwyczajenia, lubię patrzeć w Twoje oczy kiedy pada i leżąc na krawężniku opowiadać Tobie jak wygląda świat.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 11 mar 06, 15:52

MK napisał(a):Jednak najfajniejsi i najbardziej nowohoryzontowi sa: Antony, CocoRosie i Baby Dee, która jest moze najmniej znana (ale tez finansowo najbardziej przystepna), za to jak najbardziej poznania warta.

Od jakiego czasu delektuję się "Love's Small Song" oraz "Little Window" Baby Dee. Wielkie odkrycie. Piękna muzyka. Zgadzam się z koleżanką MK: nowohoryzontowa artystka.

MK

Na forum od:

Post 11 mar 06, 17:20

Moja znajoma byla dwa dni temu na jej koncercie w Montrealu i bylo super, zwlaszcza, ze ja potem zabrala do kawiarni i b. trudno im sie bylo rozstac
Najprawdopodobniej bede na jej koncercie w Londynie pod koniec kwietnia, jako, ze i tak sie tam wybieram. Poza tym mam cos dla niej z Kuby...
A swoja droga - Love's small songs sa cudowne, nie sie bez nich ostatnio obyc (przedtem mialam to samo z Little window)
mozecie sobie posluchac na www.babydee.org
MK

ave_Adore

Na forum od:

Post 12 mar 06, 20:23

lila majchrzycka napisał(a):Tool na ENH? hi, hi;)

Tool nie wpisuje sie w festiwalowa bajke ;)
Zobacze go w Katowicach, o!

koszalek_opalek

Na forum od:
24 sty 05, 15:12

Post 16 mar 06, 0:50

Wiadomo juz, ze w cyklu "japonczycy na ENH" 22. lipca wystapi Rovo.

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 16 mar 06, 22:47

Pierwsza odsłona towarzyszącego programu muzycznego.

Wspólnie ze Wschodnimi Triadami kontynuujemy naszą eksplorację japońskiej sceny muzycznej.
22 lipca w Klubie Festiwalowym wystąpi po raz pierwszy w Europie supergrupa japońska ROVO

Rovo
Japoński sekstet założony w 1995 roku przez członków m.in. Boredoms, Dub Squad,
Altered States, Bazooka Joe. Pierwsze koncerty grał w tokijskich klubach techno i drum’n’bass. Grupa prędko ugruntowała swoją pozycję na scenie klubowej, choć jej muzyka zdecydowanie wykraczała poza ramy muzyki tanecznej. Przełamując granice między setami didżejskimi i jazzowymi improwizacjami, nawiązywała do krautrocka, spacerocka czy rocka progresywnego. Debiutancki album Imago powędrował w 1999 na szczyty wielu podsumowań roku w dziedzinie muzyki eksperymentalnej. Roku temu zapis koncertu Rovo z klubu Tonic wydała nowojorska oficyna Tzadik.
"Osiem lat temu Rovo założyli Yuji Katsui i Seiichi Yamamoto. Pierwszy z nich grał na skrzypcach w Bondage Fruit, które w psychodelicznej eksperymentowało z rockiem i etno. Drugi zasłynął jako gitarzysta już legendarnej formacji Boredoms oraz Omoide-Hatoba. Skład poszerzyli jeszcze Tatsuki Kasuko obsługujący elektronikę w dubowo-ambientowym Dub Squad, perkusista Yasuhiro Yoshigaki z freejazzowego Altered States, drugi perkusista Okabe Yoichi z funkującego big-bandu The Thrill, basista Harada Jin z progresywno punkowego Bazooka Joe oraz jeszcze jeden spec od elektroniki z Dub Squad, czyli Nakanishi Koji. Spektrum muzyków i ich doświadczeń jest imponujący. Trudno się dziwić, że grupą zainteresował się jeden z największych entuzjastów japońskiej muzyki i pierwsza postać współczesnej awangardy John Zorn." /Polskie Radio Online/

szykuje się bardzo energetyczny koncert.
ERA NOWE HORYZONTY

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 mar 06, 0:19

cd Nieme Kino
Jak w poprzednich latach tak i na szóstej edycji zaprezentujemy nowe interpretacje arcydzieł kina niemego. W tym roku przypada 75 rocznica śmierci jednego z największych pionierów kinematografii Friedricha Wilhelma Murnaua. Festiwal uczci wielkiego reżysera retrospektywą składającą się z 6 filmów do których zagrają artyści z Niemiec, Wielkiej Brytanii, Polski, Czech i Węgier. Pokazy odbędą się w Teatrze Muzycznym
Oprócz tego czekają nas dwa wydarzenia specjalne - Specjalny pokaz "The Mutuals" - zestawu krótkich filmów Charlesa Chaplina /m.inn "Imigrant", "Lombard", "Podróżnik"/ do których muzykę skomponował jeden z najwybitnieszych twórców muzyki filmowej Carl Davis. Pokaz odbędzie się z udziałem orkiestry pod dyrekcją kompozytora w Operze 20 lipca w dniu otwarcia festiwalu
drugie wydarzenie to pokaz "Aleksandra Newskiego" Siergieja Eisensteina. Do filmu z 1938 roku muzykę skomponował Sergiusz Prokofiew. Możemy ją jednak słuchać wyłącznie w dość starym nagraniu na taśmie filmowej z 1938 roku. Nie zachowała się bowiem partytura. Jednakże dzięki pracy dyrygentki Iriny Bogdanovitch udało się w 2003 roku ją odtworzyć. Dzięki temu można było przygotować w tym samym roku pokaz filmu w warszawskiej Akademii Muzycznej z towarzyszeniem muzyki w rzeczywistym brzmieniu. Zobaczymy więc Aleksandra Newskiego z udziałem Orkiestry Filharmonii Wrocławskiej, wielkiego chóru i solistki na żywo 30 lipca. Muzyka z tego filmu była wyraźną inspiracją dla takich kompozytorów jak Tom Arnold czy John Williams. Jej echa słychać w takich filmach jak "Szczęki", "Gwiezdne Wrota".
Obrazek
pokaz w Warszawie
ERA NOWE HORYZONTY

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 17 mar 06, 18:44

Mniam!!!! :) A można spytać Panie Krzysztofie, które to filmy Murnaua zostana pokazane?

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 mar 06, 18:55

planujemy Schloß Vogeloed (Hunted Castle)/1921/, Nosferatu /1922/, Phantom /1922/, Der Letzte Man (Portier z Hotelu Atlantic)/1924, Faust /1926/, Sunrise /1927/ i być może dźwiękowe "Tabu" z 1931
ERA NOWE HORYZONTY

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 17 mar 06, 19:03

już czuję ten nadmiar bogactwa ;) co wybrać ...Murnaua, Nocne szaleństwo czy np. Bergmana :)

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 mar 06, 19:07

duża część filmów będzie zagrana 3x Każdy będzie mógł skomponować swój ulubiony program
ERA NOWE HORYZONTY

Natalia

Na forum od:
15 lut 05, 1:19

Post 17 mar 06, 22:10

no powiedzmy, że każdy :P
ale filmy nieme zapowiadają się fantastycznie, mam jak najlepsze wspomnienia z (prawie) wszystkich, które widziałam w Cieszynie.

artis

Post 18 mar 06, 15:31

Zgłaszam Tosca Tango Orchestra i Kronos Quartet. Cudownie byłoby usłyszeć dźwięki smyczków.

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 18 mar 06, 18:19

nie możemy przesadzać z nadmiarem :) Dźwięki smyczków będzie można usłyszeć na żywo zarówno w Aleksandzre Newskim jak i w filmach Chaplina.
ERA NOWE HORYZONTY

adi

Post 18 mar 06, 22:11

to moze w koncu "mocny czlowiek" ?
http://www.snk.org.pl/teksty/menu4.html

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 18 mar 06, 22:15

Mocny człowiek to rzeczywiście mocna rzecz z muzyką Maleńczuka, Tuty i Rutkowskiego ale tym już zajmuje się Filmoteka Narodowa i zdaje się można to zobaczyć na Święcie NIemego Kina i jak widac wychodzi właśnie DVD
ERA NOWE HORYZONTY

ave_Adore

Na forum od:

Post 19 mar 06, 11:33

Coś ucichło a propos Mogwai.. Wiem, ze to marzec, wiem, ze czasu coraz mniej, wiem,
ze koncerty to sie wczesnie załatwia.. Ale.. Sliczne nowe Mogwai jest :)
A pisze o tym, bo od rana słucham sobie. Teraz własnie.
No i..
melodie sa subtelne, wrecz pastelowe, ale w zadnym razie nie przelukrowane...
Całosc zdaje sie byc utkana z delikatnego materiału, ktory rozpływa sie w dłoniach.
Piosnki az kipia od emocji i słuchajac ich czuje sie jakbym była na kozetce u Junga (serio, serio :) )
Toche zalatuje mi klawiszami z NIN - Still'a,
a czasem Sonic Youth z tymi jeczaco-wrzeszczacymi gitarami).
I jedyne co mi sie nie podoba to niemoznosc pochłoniecia wszystkiego. Na raz. Od razu. Wciaz mi cos umyka.

No dobrze, to ja moze pojde kawe poranna dokonczyc :)

filip

Na forum od:
18 sty 06, 21:17

Post 19 mar 06, 16:41

ave_Adore napisał(a):Coś ucichło a propos Mogwai.. Wiem, ze to marzec, wiem, ze czasu coraz mniej, wiem,
ze koncerty to sie wczesnie załatwia.. Ale.. Sliczne nowe Mogwai jest :)

http://www.mogwai.co.uk/html/dates/dates.htm
ta strona mówi, że marzyć jeszcze można :) więc... :)
Bardzo bardzo mocno będę trzymał kciuki, żeby się udało. sadzę że świetnie wpisze się w klimat festiwalu. Słucham w kółko i też ciągle odkrywam na nowo.. każdy dźwięk jest na swoim miejscu, każda piosenka ma przemyślaną dramaturgię, mimo że nie ma słów, jest pełno emocji. ale chyba odgapiam teraz od małgosi :)

tomek_wasko

Post 19 mar 06, 18:32

MK napisał(a):A ja dostalam list od Antoniego

a co napisal? bedzie na malcie?

MK

Na forum od:

Post 19 mar 06, 22:17

No tego akurat w liscie nie uwzglednil, a szkoda.
Patrzylam na strone Devendry i on chyba napewno bedzie. zobaczymy co z reszta zapowiadanych artystów (calkiem imponujaco to wygladalo)
Bylo tam CocoRosie, czy tylko mi sie tak wydaje???
http://www.xlrecordings.com/devendrabanhart/tours.html
MK

tomek_wasko

Post 20 mar 06, 10:52

cocorosie nie bylo, oprocz devendry niby jeszcze animal collective, joanna newsom i antony.

królik poziomka

Post 20 mar 06, 16:51

jakby ktoś znalazł jakieś potwierdzenie to bardzo prosze zaraz meldować.a notka na stronie
Devendry pozwala przypuszczac że może pozostali tez przybędą.byłoby super.
a co do festiwalu może Maria Peszek?

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 20 mar 06, 17:22

popieram marie peszek

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 20 mar 06, 17:49

królik poziomka i peter: Krzysztof Głuchowski rozmawia z Marią Peszek o pewnym projekcie do Wrocławia, ale wolę żeby napisal o tym sam. Pozdrawiam Was serdecznie. Roman Gutek

lila majchrzycka

Na forum od:
25 cze 05, 19:52

Post 21 mar 06, 11:44

karrramba!!!
Murnau z muzyką na żywo!!!
bedzie wyśmienicie:)

która z rodzimych kapel wystapi w tym roku na ENH?

ave_Adore

Na forum od:

Post 21 mar 06, 20:23

Maria Peszek? Alez tak, tak!
Ta pani operuje swoim głosem tak deliktanie jak Beksinski pedzelkiem
Całosc jest wywazona, z dokładna precyzja oddajaca emocje,
w głowie siedzace. Taki woklany hiperrealizm.

Z polskiego podworka moze jeszcze Swietliki?
Ale tylko z Linda, jego melorecytacja jest wrecz rozbrajajaca!

tomek_wasko

Post 22 mar 06, 9:58

wszystko tylko nie maria peszek...

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 22 mar 06, 16:14

tomek_wasko napisał(a):wszystko tylko nie maria peszek...

nikt nie każe ci na nią iść...a myślę, że znajdzie się tylu chętnych żeby wypełnić salę koncertową

Sylvix

Na forum od:
5 lut 05, 19:39

Post 22 mar 06, 18:05

tomek_wasko napisał(a):wszystko tylko nie maria peszek...

popieram

królik poziomka

Post 22 mar 06, 21:18

tomek i sylwix,a moglibyści to uzasadnic? a swoją droga to peter ma racje,koncerty są wydarzeniami towarzyszącymi i w tym czasie bedzie duzo ciekawych filmów do obejrzenia
wiec naprawde nikt nie bedzie was tam zaciągał siłą. naprawde uważam że peszek pasuje do konwencji enh,jest bardzo interesujaca i jedna z ciekawszych rodzimych artystek.

Sylvix

Na forum od:
5 lut 05, 19:39

Post 23 mar 06, 0:01

królik poziomka napisał(a):tomek i sylwix,a moglibyści to uzasadnic? a swoją droga to peter ma racje,koncerty są wydarzeniami towarzyszącymi i w tym czasie bedzie duzo ciekawych filmów do obejrzenia
wiec naprawde nikt nie bedzie was tam zaciągał siłą. naprawde uważam że peszek pasuje do konwencji enh,jest bardzo interesujaca i jedna z ciekawszych rodzimych artystek.

O gustach sie nie dyskutuje.
Syl

tomek_wasko

Post 23 mar 06, 14:59

zupelnie nie rozumiem zachwytow nad plyta pani Peszek. to chyba dlatego, ze nie lubie rymow czestochowskich.

ave_Adore

Na forum od:

Post 23 mar 06, 15:41

Rymy czestochowskie?
Toz to gra słowem, igraszki z konwencja.
Zabawna, prawdziwa i trafna nowomowa, zaserwowana z elementami reggae i dubu.
Dziwic sie nie nalezy, pani M. pomagali:
Fisz, Emade, a gdy oni dotykna sie swoimi tworczymi raczkami, muzyka zmienia sie w eksperementujacy sosik,
ktorym słowa-zabawki polane sa.
No, no, ale o gustach (ponoc.. dziwna zasada) sie nei dysktuje,
to ja juz nic nie mowie :)

MK

Na forum od:

Post 23 mar 06, 17:54

Ja jej wlasciwie nie slyszalam. wiem, ze jest aktorka teatralna, ale poza tym to nic mi o niej nie wiadomo
Ktos mi moze ja tak skrótowo i obiektywnie (w miare mozliwosci) opisac?
MK

filip

Na forum od:

Post 23 mar 06, 19:26

maria peszek ładnie się uśmiecha :) a gdybyśmy nie dyskutowali o gustach, byłoby nudno :roll:

Paweł

Post 26 mar 06, 13:55

chciałem sobie serdecznie pogratulować ze będe miał przyjemność doświadczyć Rovo na żywo (a tak, dla organizatorów też buziaczki)

załatwcie jeszcze wspólny konbcert Ścianki i Karpat Mgicznych a całkiem na serio zaczne twierdzić że jesteście najlepszym polskim festiwalem muzycznym

flow

Post 28 mar 06, 15:16

Polecam jeden z zespolów: Ecstasy Project bądź Sing Sing Penelope.
http://www.ecstasyproject.com/sing.htm
[/b]

MK

Na forum od:

Post 28 mar 06, 19:15

AK wyslal mi cos Marii Peszek i juz wiem kto to jest. No nawet...
Dawno temu byla taka plyta z piosenkami Nicka Cave'a z Murder Ballads po polsku. Czy ona czasem w tym nie uczestiniczyla???

jeszcze jedna propozycja: Current 93, koncza trase po Europie w czerwcu i potem chyba sa wolni.
tutaj mozna sobie posluchac: http://www.durtro.com/newsf.html
MK

ave_Adore

Na forum od:

Post 29 mar 06, 13:07

MK napisał(a):jeszcze jedna propozycja: Current 93

Current? Oni popełnili ostatnio cos nowego?

Podoba mi sie recytowanie pana Tibeta do zimnych, abstrakcyjnych podkladow,
ale gdy normalnie gra na akustyku i probuje spiewac,
to szybko wyłaczam.
Straszne!

filip

Na forum od:

Post 29 mar 06, 13:23

małgosia napisał(a):Straszne!

mi się nie podoba w ogóle, tez się przestraszyłem :D ten pan śpiewa z taką manierą, że zacząłem się zastanawiać czy to nie ma brzmieć humorystycznie :roll:
dołączam się do pytania, bo może nie słucham czegoś reprezentatywnego (miałem bliższy kontakt tylko z płytą o uroczym tytule All The Pretty little Horses :roll:)

MK

Na forum od:

Post 29 mar 06, 13:37

No cos ostatnio wydali: Black Ships Ate the Sky, jest tam kilka fajnych utworów
MK

ave_Adore

Na forum od:

Post 29 mar 06, 13:54

Posłucham przy okazji najblizszej, a teraz zatapiam sie w dEUSa znow..

Filip! Witkacy patrzy na mnie..

"Wcielenie dziewczynkowatej bestyjkowatosci i bestyjkowatej dziewczynkowatosci" :>

Turururu :D

filip

Na forum od:

Post 29 mar 06, 14:04

małgosia napisał(a):
Filip! Witkacy patrzy na mnie..

Polubił Cię albo zobaczył coś w oczach :D

MK napisał(a):No cos ostatnio wydali: Black Ships Ate the Sky, jest tam kilka fajnych utworów

Zobaczymy :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 6. - Przed Festiwalem