Propozycje muzyczne na rok 2006

Co, gdzie, kiedy. Program z atrakcjami.
joasia

Na forum od:
3 lut 05, 11:07

Post 26 lis 05, 13:39

hm,skoro będzie kino argentyńskie,to może by zorganizowac koncert pod znakiem astora piazzolli:)?tangata quintet?gotan project?:)

Natalia

Na forum od:
15 lut 05, 1:19

Post 27 lis 05, 17:33

no pewnie, jakkolwiek ja takiej muzyki nie znoszę, to aż się prosi, żeby po muzyce hinduskiej pojawiła się argentyńska. Anthony jest świetny, Neubauteni tez, także się dołączam.

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 28 lis 05, 15:27

Ja się dołączam do marzenia pt. Sufjan Stevens. "Seven swans" i "Illinois" slucham ostatnio rano i wieczorem, w tramwaju i w bibliotece. Chyba tylko w kinie i na zajeciach nie słucham.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 28 lis 05, 15:49

dobrze, ze w kinie nie sluchasz, to by dopiero byla Kata_strofa. Ja chyba wole seven swans.
MK

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 28 lis 05, 20:40

Mimo, że jestem z Puszczy, to jednak dobrze mnie rodzice wychowali ;) Też chyba wole "Seven swans", jest bardziej jednolita i mniej na niej trąbkowego zadęcia.

kubi

Post 30 lis 05, 16:26

ja proponuje motion trio, pink freud, fisza i kanał audytywny no i skalpel rownież

Gość

Post 2 gru 05, 15:20

kubi napisał(a):ja proponuje motion trio, pink freud, fisza i kanał audytywny no i skalpel rownież

skalpel rewelacja.. i jeszcze z ich teledyskami w tle:) tak smao snowmen:)

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 2 gru 05, 15:21

Anonymous napisał(a):
kubi napisał(a):ja proponuje motion trio, pink freud, fisza i kanał audytywny no i skalpel rownież

skalpel rewelacja.. i jeszcze z ich teledyskami w tle:) tak smao snowmen:)

nie zalogowany:D
"Finally We Are No One"

Freak_lodz

Na forum od:
6 lut 05, 17:58

Post 4 gru 05, 15:03

Maria Peszek!!!!

Błagam!
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

husky

Na forum od:

Post 4 gru 05, 16:50

nie znam:p wyslij potem:)
"Finally We Are No One"

dsz

Post 6 gru 05, 16:13

...a moze dac szanse mlodym, niezaleznym, dostepnym i tanim?? polecam zespol apatheia, sa z czech, gadaja po polsku a spiewaja po angielsku - polaczenie prog rock'a i post-grunge. zajrzyjcie na http://apatheia.wz.cz (jest nawet strona po polsku) - btw dzisiaj wieczorem graja w gumowej rozy we wroclawiu - serdecznie zapraszam

Freak_lodz

Na forum od:

Post 7 gru 05, 19:16

To ja sie teraz bardzo zmartwilam:

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=28845

Wiadomo już gdzie będzie klub festiwalowy?

Sytuacja będzie wyglądać trochę inaczej niż w Cieszynie. Na tyłach Teatru Lalek, tam gdzie powstanie scena letnia, będzie miejsce, w którym będzie można razem usiąść, spokojnie porozmawiać i coś zjeść. Z tą jednak różnicą, że nie będzie tam tak głośnej muzyki. Będzie bardziej kameralnie.

Podczas zeszłej edycji Era Nowe Horyzonty koncertujący tam Mikołaj Trzaska powiedział, że obok festiwalu filmowego, mamy tu całkiem przyzwoity festiwal muzyczny. Czy teraz także ta strona muzyczna będzie tak mocna?

Organizacja festiwalu we Wrocławiu okazała się kosztowniejsza i w związku z tym będziemy mieli mniej funduszy na koncerty.
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

husky

Na forum od:

Post 7 gru 05, 23:59

Pięknie a miało być więcej i na wszytko i miasto takie bogate.. i tolerancyjne.. noooo ale w koncu tam jest tyle ..fajnych dyskotek, można się integrować z tubylcami hehe
"Finally We Are No One"

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 8 gru 05, 8:39

Nie zamknęliśmy jeszcze listy wszystkich obiektów. Większe koncerty będą ale w innym miejscu. Myślimy też o powrocie pokazów filmów niemych ze współczesną muzyką na żywo
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

Freak_lodz

Na forum od:

Post 8 gru 05, 14:29

kg napisał(a):Nie zamknęliśmy jeszcze listy wszystkich obiektów. Większe koncerty będą ale w innym miejscu. Myślimy też o powrocie pokazów filmów niemych ze współczesną muzyką na żywo

:):)::):):):):)::):):)::):):):)::):):)::):)::):):):)::):):):)::):):):)::):):):):)::):)::):):):):

eCH PAN to zawsze podnosi na duchu:):):):)
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

husky

Na forum od:

Post 8 gru 05, 15:08

kg napisał(a):Nie zamknęliśmy jeszcze listy wszystkich obiektów. Większe koncerty będą ale w innym miejscu. Myślimy też o powrocie pokazów filmów niemych ze współczesną muzyką na żywo

i to mi się podoba, bo na dwóch ostatnich tego nie było
"Finally We Are No One"

Suzie

Na forum od:
15 lut 05, 12:21

Post 8 gru 05, 16:23

Kino nieme z muzyka na zywo - super!!!! Ale gdzie bedziemy mogli tanczyc do rana...bedzie mi tego brakowalo...

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 8 gru 05, 16:24

We Wrocławiu jest dużo miejsc gdzie można tańczyć do rana
ERA NOWE HORYZONTY

husky

Na forum od:

Post 9 gru 05, 13:03

Zuzia będziemy chodzić na disco co się błyskooo:D
"Finally We Are No One"

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 27 gru 05, 13:18

AK napisał(a):A zaprosic proponuje jeszcze Michaela Nymana. Polske juz kojarzy.

kubak napisał(a):Nie znam dobrze jego muzyki, ale jeśli robi taką jak dla "Jestem" to zdecydowanie nie podzielam tego pomysłu. Muzyczna grafomania.

kubak napisał(a):Tak, w Pianinie muzyka była ok. W Jestem poszedł w klimat melodii melancholinijnych, łatwo wpadających w ucho, z dużą ilością smyczków. Przypomina to trochę muzykę Lorenca, która niestety popsuła mi już odbiór nie jednego filmu.

Zgadzam się, muzyka Michaela Nymana w "Jestem" psuje odbiór filmu. W połowie seansu zaczęła mnie już drażnić totalnie. Odnosiłem wrażenie, jakby Nyman skomponował ją w zupełnym oderwaniu od obrazu filmowego. Jestem zdania, że film Kędzierzawskiej wiele by zyskał, gdyby obył się bez jakiejkolwiek muzyki. A tak, stracił i to wiele.
Lubię twórczość Nymana. Posiadam nawet trzy jego płytki. Jego muzyka idealnie współgra z obrazami Petera Greenawaya chociażby w "Kontrakcie rysownika", "Zet i dwa zera" czy "Kucharzu...". Stanowi nierozerwalny element greenawayowskich perełek. Trudno sobie przecież wyobrazic te filmy bez nymanowskich dźwięków.
Także w "9 songs" Winterbottoma pełni pod koniec filmu wążną rolę, wręcz kojącą (zwłaszcza uszy widzów :) po solidnej dawce muzycznych wydziwiasów kilku rockowych zespołów). Jednak w "Jestem" jej obecność to zupełna pomyłka. Dziwi mnie nagroda za najlepszą muzykę na FPFF w Gdyni. Zgodzę się, że trudno doszukać się w polskich filmach lepszej, o doskonalszych walorach artystycznych, jednak lepiej nagrodzić słabszą, ale współgrającą z dziełem filmowym.

MK

Na forum od:

Post 27 gru 05, 13:37

Hmm, ciekawe czy udaloby sie sciagnac Antony & the Johnsons na tegoroczny festiwal, jakies nowiny?
MK

tomek_w

Na forum od:
14 sty 06, 9:53

Post 14 sty 06, 9:59

Przypuszczam, ze sciagniecie Antony'ego przerosloby budzet organizatorow - byc moze, gdyby Antony byl akurat w trakcie trasy po Europie, to moglibysmy pomarzyc o takim wydarzeniu, ale niestety wydaje mi sie, ze w obecnej sytuacji sa na to raczej mizerne szanse. To samo z Cocorosie, slyszalem o probach sprowadzenia ich do Poznania lub Wroclawia ( nie w ramach ENH ), ale ponoc dwa razy rozbilo sie o finanse. Siostry sie cenia, zreszta nic dziwnego.
Pozdrawiam
PS. I drobna reklama na koniec : zarowno Antony, jak i Cocorosie dosc czesto pojawiaja sie w programie Plum, ktory mam przyjemnosc prowadzic, na antenie poznanskiego radia Afera - mozna sluchac przez net ( afera.com.pl ), w kazda sroda o 21. Zapraszam serdecznie.

MK

Na forum od:

Post 14 sty 06, 14:35

O ile mi wiadomo, teraz jest w Australii, zobaczymy jakie beda j¡ego pózniejsze plany

Zdaje sie, ze oni tez sie cenia, chociaz z Antonim nigdy nic nie wiadomo....
MK

tomek_w

Na forum od:

Post 14 sty 06, 15:55

Potem to pewnie Antony bedzie chcial sobie odpoczac...

Ktos jeszcze wspominal o sigurach wyzej, to polecam Waszej uwadze ponizszy link znaleziony przez mojego kumpla dzisiaj:
http://exodus.interoutemediaservices.co ... ery=stream

Koncert SR z Reykjaviku, cos pieknego. Ja ich widzialem w listopadzie w Dreznie, bylo rewelacyjnie. Gdyby jakims cudem udaloby sie ich sciagnac do Wro, to po obejrzeniu ich koncertu moznaby z Festiwalu od razu wyjechac, bo po tamtym listopadowym koncercie duzo czasu minelo, zanim cokolwiek dalo mi porownywalna radosc ze wzgledow artystyczno-estetycznych hehe.

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 14 sty 06, 19:23

Witaj na Forum tomek_w
ERA NOWE HORYZONTY

tomek_w

Na forum od:

Post 14 sty 06, 22:35

czesc.

MK

Na forum od:

Post 15 sty 06, 14:04

Antonyu tez byl w rejkjaviku w grudniu, koleznaka poszla na oba koncerty i podobno bylo bosko. Björk tez poszla go zobaczyc
MK

Whisper

Na forum od:
19 lut 05, 12:36

Post 15 sty 06, 21:53

jestem jak najbardziej za Antonym !!!
byłam w grudniu na koncercie w Londynie i to był chyba jak dotąd najlepszy koncert na jakim kiedykolwiek byłam... czysta magia, czułam się jakbym latała po rozgwieżdżonym niebie...
Koncert Cocorosie także rewelacyjny...
Nie wspominając o Patricku Wolfie

bardzo bardzo bardzo chciałabym usłyszeć tą trójkę na festiwalu. Nie można mieć wszystkiego, więc choć jedno z nich ;)

i I AM X popieram z całych sił :)

oraz... Emiliana Torrini, jest cudowna !

Medb

Na forum od:
13 cze 05, 13:48

Post 16 sty 06, 10:20

tak sobie czytam ten wątek - nie ma jak piękne marzenia... które czasami się spełniają:)
Pozdrowienia dla Wszystkich marzycieli:)
Medb:)

MK

Na forum od:

Post 16 sty 06, 14:30

Whisper napisał(a):jestem jak najbardziej za Antonym !!!
byłam w grudniu na koncercie w Londynie i to był chyba jak dotąd najlepszy koncert na jakim kiedykolwiek byłam... czysta magia, czułam się jakbym latała po rozgwieżdżonym niebie...

Na którym bylas?
MK

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 16 sty 06, 18:43

Moze Death From Above 1979?
Unikatowa grupa tworzaca mocna odmiane rocka.
Ma nietypowy sklad:
jeden pan na perkusji i na wokalu (JEDNOCZESNIE)
a drugi pan na przesterowanym bassie i wszelkiej masci synthach
graja nie gorzej (a nawet lepiej) niz nie jedna kapela
o tradycyjnym skladzie...

Hm.. moze, moze ktos sie zainteresuje?

Nom.. albo Worm is green?
Islandia. Sama nie wiem jaki dokładnie to rodzaj muzyki..
trip hop z elementami indie (tak sobie to nazwałam :D )

Oficjalne mp3 na:
www.wormisgreen.com

Szczerze polecam.

ave_Adore

Na forum od:

Post 16 sty 06, 20:39

http://www.deathfromabove1979.com/

Jest jeden kawałek: little girl.
Reszta utworów jest w zblizonym klimacie.
Mocniejsze "cos" tam nad Odra przyda sie tez..

A w linku, com podała post wyzej jest co prawda jeden utwór,
ale na stronie mozna odsłuchac cały album.

Whisper

Na forum od:

Post 16 sty 06, 22:26

MK napisał(a):
Whisper napisał(a):jestem jak najbardziej za Antonym !!!

Na którym bylas?

na pierwszym, piątego grudnia (You Are My Sister z Boy'em Georgem- cudo)
:)

MK

Na forum od:

Post 17 sty 06, 14:05

Super :-), Boy George sie trzyma. znajoma tez na tym byla ( chyba go widziala ze 6 razy w tym roku, w tym 2 razy w Rejkjaviku)
MK

tomek_w

Na forum od:

Post 17 sty 06, 14:43

Pozazdroscic tylko. Tymczasem Jacek Hawryluk w niedziele w Radiu Bis podal informacje, jakoby Antony mial wystapic na festiwalu teatralnym "Malta" w Poznaniu w tym roku.

Whisper

Na forum od:

Post 17 sty 06, 14:44

wow! zazdroszczę koleżance... :)
w Reykjaviku też bym się bardzo chętnie teraz znalazła, a konkretnie to niecałe dwa tygodnie temu, na koncercie Bjork, Damiena Rice'a, Sigur Ros itp... a tak... tylko zdjęciami mnie denerwują a ja tu sesję zdawać muszę ;)

a Damiena nie powiem, też chętnie bym usłyszała live na festiwalu.. o, albo Bang Gang :)

MK

Na forum od:

Post 17 sty 06, 14:46

tomek_w napisał(a):Pozazdroscic tylko. Tymczasem Jacek Hawryluk w niedziele w Radiu Bis podal informacje, jakoby Antony mial wystapic na festiwalu teatralnym "Malta" w Poznaniu w tym roku.

Czy to prawda?

Malta jest w czerwcu, ????

Ej, jak moze na malte to i na NH, co nie?
MK

tomek_w

Na forum od:

Post 17 sty 06, 14:52

Troche mi sie nie chce wierzyc w tego Antony'ego w Poznaniu, ale na pewno byloby fajnie podjechac na jego koncert tramwajem. Malta jest na przelomie czerwca i lipca, wiec do NH troche daleko, a nie sadze zeby przyjezdzal dwukrotnie. Tak wiec albo Malta, albo NH, albo ( na co ja stawiam ) ani to, ani to.

ave_Adore

Na forum od:

Post 17 sty 06, 16:24

Też nie wierze. I chyba nie ma sensu nakręcać się na coś nierealnego.
Hm.. tak tylko mówie :D

tolek

Post 18 sty 06, 1:26

Czy wiadomo już czy jacyś artysci wystąpią juz na 100 % ?????
Czy koncerty będą tylko w namiocie czy jeszcze gdzieś ?????

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 18 sty 06, 9:14

Pierwsze propozycje muzyczne ogłosimy nie wcześniej niż pod koniec lutego. Na pewno w tym roku będą pokazy filmów niemych z muzyką na żywo
ERA NOWE HORYZONTY

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 18 sty 06, 9:15

Pierwsze propozycje muzyczne ogłosimy nie wcześniej niż pod koniec lutego. Na pewno w tym roku będą pokazy filmów niemych z muzyką na żywo.
ERA NOWE HORYZONTY

ave_Adore

Na forum od:

Post 19 sty 06, 10:46

Hm.. Jestem po przesłuchaniu płyty Bows - cassidy, co prawda z 2001, ale sadze, ze jeszcze graja, jestem w trakcie "dowiadywania sie" (eheh.. ekhm.). Mysle, ze swietnie wpisali by sie w klimat Wrocławia i dobrze komponowali sie z idea kameralnych koncertów. Muzyka jest z pogranicza trip hopu i ambientu. Miłe. Pozwole sobie wkleic to co pisalam o tej płycie na innym forum, pozniej napisze co z koncertami. Hm.. Chciałabym dac tez jakis link do mp3 czy cus.. ale nie mogłam znalezc.. No chyba, ze w drodze wyjatku dałabym linka do jednej piosnki.. No, ale nie wiem co wolno <ekhm..>.. Naprawde warto, warto, warto :)

Przyjemne przeszkadzajki. Głos pana solo, jest nuzacy niczym Janina Paradowska przeprowadzajaca swe wywiady w radiu PiN. Załoze sie, ze nieznana jest mu rada Ewy Bem, ktora zwykła mawiac, ze głos aby nabrał lekkosci i glebi powinnien, struny powinny byc czase "oblewane" drinkiem. Szept moze byc urzekajacy, przyjemny. Zwyczajnie miły. Tutaj zamienia sie w apatyczna papke i kiedy słucham po raz drugi Cassidy, czym predzej przerzucam All 4 Onassis czy B Boy Blunt (chociaz podoba mi sie motyw gitarowy). Dopiero kiedy wchodzi pani ze swoim aksamitnym głosem, całosc zyskuje na szlachetnosci. Tajemnicza, lekko introwertyczna atmosfera przykuwa ucho w Cuban Welterweight Rumbles Hidden Hitmen. Surowosc, burzona co jakis czas musnieciem strun gitarowych ładnie działa na zmysly.

Całosc jest urocza, no po prostu urocza :)
I na pewno na wieczór, a nie na ranek, w dodatku zimny i bez kawa, bo sie skonczyła :( <eehhehe>

Freak_lodz

Na forum od:

Post 19 sty 06, 22:19

kg napisał(a):Pierwsze propozycje muzyczne ogłosimy nie wcześniej niż pod koniec lutego. Na pewno w tym roku będą pokazy filmów niemych z muzyką na żywo.

very nice:D...

i generalnie to cisza taka...ogromna...;)

no ale wracam do sluchania ...baby did you forget to take your meds...
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

lila majchrzycka

Na forum od:
25 cze 05, 19:52

Post 21 sty 06, 1:03

TTTTTAAAAAAKKKKKK!!!
sajko!
Koniecznie KOMETY!
Byłoby fantastycznie!

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 21 sty 06, 1:36

Wittttaaaaaaajjjjjjjjjjj na Forum lilo majchrzycka!
ERA NOWE HORYZONTY

ave_Adore

Na forum od:

Post 21 sty 06, 21:53

Chciałabym Tool'a..

filip

Na forum od:
18 sty 06, 21:17

Post 21 sty 06, 21:55

małgosia vel ave_Adore napisał(a):Chciałabym Tool'a..

tool może będzie w Polsce... :roll:

jakos tak latem? chciałbym..
ważne żeby nie pokrywało sie z festiwalem :roll: bo raczej nie będą goścmi, no nie łudźmy się :)

ave_Adore

Na forum od:

Post 21 sty 06, 22:15

filip napisał(a):
małgosia vel ave_Adore napisał(a):Chciałabym Tool'a..

tool może będzie w Polsce... :roll:

jakos tak latem? chciałbym..
ważne żeby nie pokrywało sie z festiwalem :roll: bo raczej nie będą goścmi, no nie łudźmy się :)

Raczej na pewno, ze nie :>
Tool nie wpisałby sie w konwencje..
Chociaz.. Gdyby zagrali tak jak na Salival byłoby całkiem milo..

To moze nowy Mogwai! Nowa płyta w marcu i w ogole :>

filip

Na forum od:
18 sty 06, 21:17

Post 21 sty 06, 22:20

małgosia vel ave_Adore napisał(a):
To moze nowy Mogwai! Nowa płyta w marcu i w ogole :>

ano, jako że mogwai wiedza o istnieniu Polski i nawet byli, to już predzej :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 6. - Przed Festiwalem