Rovo na Festiwalu

Co, gdzie, kiedy. Program z atrakcjami.
kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 16 mar 06, 23:01

Wspólnie ze Wschodnimi Triadami kontynuujemy naszą eksplorację japońskiej sceny muzycznej.
22 lipca w Klubie Festiwalowym wystąpi po raz pierwszy w Europie supergrupa japońska ROVO

Rovo
Japoński sekstet założony w 1995 roku przez członków m.in. Boredoms, Dub Squad,
Altered States, Bazooka Joe. Pierwsze koncerty grał w tokijskich klubach techno i drum’n’bass. Grupa prędko ugruntowała swoją pozycję na scenie klubowej, choć jej muzyka zdecydowanie wykraczała poza ramy muzyki tanecznej. Przełamując granice między setami didżejskimi i jazzowymi improwizacjami, nawiązywała do krautrocka, spacerocka czy rocka progresywnego. Debiutancki album Imago powędrował w 1999 na szczyty wielu podsumowań roku w dziedzinie muzyki eksperymentalnej. Roku temu zapis koncertu Rovo z klubu Tonic wydała nowojorska oficyna Tzadik.
"Osiem lat temu Rovo założyli Yuji Katsui i Seiichi Yamamoto. Pierwszy z nich grał na skrzypcach w Bondage Fruit, które w psychodelicznej eksperymentowało z rockiem i etno. Drugi zasłynął jako gitarzysta już legendarnej formacji Boredoms oraz Omoide-Hatoba. Skład poszerzyli jeszcze Tatsuki Kasuko obsługujący elektronikę w dubowo-ambientowym Dub Squad, perkusista Yasuhiro Yoshigaki z freejazzowego Altered States, drugi perkusista Okabe Yoichi z funkującego big-bandu The Thrill, basista Harada Jin z progresywno punkowego Bazooka Joe oraz jeszcze jeden spec od elektroniki z Dub Squad, czyli Nakanishi Koji. Spektrum muzyków i ich doświadczeń jest imponujący. Trudno się dziwić, że grupą zainteresował się jeden z największych entuzjastów japońskiej muzyki i pierwsza postać współczesnej awangardy John Zorn." /Polskie Radio Online/

szykuje się bardzo energetyczny koncert.
Ostatnio edytowano 15 cze 06, 13:41 przez kg, łącznie edytowano 1 raz
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

Maski

Na forum od:
2 sie 05, 13:03

Post 6 kwi 06, 13:43

Jedno pytanie mnie nęka i męczy,spac nie mogę w nocy... Mam juz zakupiony karnet, ale nie wiem, czy poza ROVO i ta druga atrakcją polsko - niemiecką za pozostałe rzeczy (czyli pokazy z muzyka na żywo) trzeba będzie dopłacać. w poprzednich latach tak było, ale może akurat nie bedzie analogii w tym wypadku, bo jak mawiają w prawie karnym; analogia możliwa tylko na korzyśc oskarżonego

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 kwi 06, 14:18

Maski. Na niektóre koncerty /zwłaszcza duże wydarzenia specjalne bedzie trzeba dokupić bilet /dla karnetowiczów jest oczywiście 50% zniżki/ ale w tym wiele imprez muzycznych dla posiadaczy karnetów i biletów wielokrotnych będzie z wstępem wolnym jak np cały planowany konkurs vj w Klubie Festiwalowym. Wszystkie nowości będą się teraz ukazywać co parę dni.
ERA NOWE HORYZONTY

I might be wrong

Na forum od:
20 lut 06, 19:48

Post 18 maja 06, 9:44

cały planowany konkurs vj w Klubie Festiwalowym..[/quote]
brzmi bardzo ciekawie proszę zdradzuć szczegóły?

jeśli można coś doradzić to proszę sprawdzić tych dwóch VJ-ów:

Monoscope

http://www.monoscope.net/

Tvout

http://free.art.pl/vjsuzuki/

[/b]

filip

Na forum od:
18 sty 06, 21:17

Post 22 cze 06, 16:51

Czy ktoś znający się na rzeczy może polecić coż z dorobku ROVO (bliżej mi nieznanego) ?
dziękuję!
:)

paweł

Post 24 cze 06, 15:41

sprawdź Live z tonic z 2001 jest na tzadik'u więc nie powino być problemów z dostaniem, raczej darował bym sobie nowsze rzeczy raz import z japonii troche kosztuje (chociaż w sumie tzadik też nie na studęcką kieszeń), dwa są podobno dużo gorsze ale to informacja z drugiej ręki (aczkolwiek bardzo sobię tą ręke cenie)

filip

Na forum od:
18 sty 06, 21:17

Post 24 cze 06, 16:07

Udało mi sie przesłuchać Imago ale jeśli rzecz jest sprzed paru lat to nie wiem czy jest reprezentatywna.. Na pewno nie można powiedzieć, ze nie jest ciekawa, a i blisko dosyć moich klimatów.

Ach, i zapomniałbym- na trójce ostatnio ROVO było! jakoś tak o 3 nad ranem w zeszły piątek :D

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 24 cze 06, 16:14

Hm, zapomniales o linkach, ktore mi podarowales:

http://youtube.com/watch?v=fMrtS0MoB24&search=rovo

i

http://youtube.com/watch?v=fkNfzSiEl8c&search=rovo

Co to bedzie, jak to bedzie, sie okaze.
Moja bajka muzyczna, lekko zahacza o Rovo.
No, no, ale bez przesadyzmu.. bez.
Bez bzów? Bezów? Beza? :roll:
Hm..

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 cze 06, 17:22

podczas koncertu będzie do nabycia duży wybór ich dyskografii z Japonii.
polecam też Flage. To niestety /drogi/ Tzadik ale płyta jest dobra
Tonic mozna u nas dostać ale cena jest powyżej 100 zł niestety
ERA NOWE HORYZONTY

Powrót do 6. - Przed Festiwalem