10 letnie dziecko na filmie "Ukryte"! SKANDAL!!!

Bary, restauracje, pomysły na chwilę wolną. Księga pytań, pochwał i zażaleń.
Gość

Post 27 lip 06, 18:48

Uprzejmie proszę organizatorów festiwalu o zwrócenie uwagi na to kto wchodzi na dany film. To po prostu skandal, że na film w którym jedna z głównych postaci podcina sobie gardło. Scena była niezwykle drastyczna i w mojej ocenie może pozostawić coś bardzo złego w umyśle tak młodej osoby. Na poprzednich festwalach często obserwowałem sytuacje, że podobne a nawet bardziej drastyczne sceny oglądały osoby w wieku poniżej 15 lat. Wiem że dla niektórych to może wydawać się śmieszne, ale takie obrazy naprawdę nie pozostają bez znaczenia dla psychiki.
Dodam tylko, że Pani odpowiedzialna za wpuszczanie na seans zachowała się "częściowo profesjonalnie" prosiła rodziców o nie zabieranie dziecka na seans, ale jak się dowiedziałem - rodzice byli "Vipami" i nie mogła nic zrobić Vip czy nie - zasady powinny być jasne i jednolite dla wszystkich.

Bardzo proszę o poważne podejście do sprawy. Być może karnety powinny być sprzedawane wyłącznie osobom pełnoletnim - aby uniknąć takich sytuacji. Proszę organizatorów o odpowiedź.

A poza tym - gratuluję, festiwal naprawdę na 5+

Dominik z Gdyni.

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 27 lip 06, 21:04

To naprawdę jest problem. Tylko, że faktycznie "vipy wiedzą lepiej" i będąc rok temu wolontariuszem się tego dowiedziałem.

PS: "A akredytowani dziennikarze jeszcze lepiej" :P

Mr Brightside

Na forum od:
5 kwi 05, 18:47

Post 31 lip 06, 22:10

Tylko nie od 18 lat. Chcecie mi zabrać następne ENH? Trzeba kształcić młode pokolenie a nie utrudniać dostęp do dobrego kina. Lepiej, żeby przy okazji ucierpiało kilkoro niewinnych dzieci. Sztuka wymaga poświęceń.
Have no fear! Jerry's here!

corner

Na forum od:
16 lut 05, 20:16

Post 2 sie 06, 15:55

Mr Brightside napisał(a):Tylko nie od 18 lat. Chcecie mi zabrać następne ENH? Trzeba kształcić młode pokolenie a nie utrudniać dostęp do dobrego kina. Lepiej, żeby przy okazji ucierpiało kilkoro niewinnych dzieci. Sztuka wymaga poświęceń.

!!!

(Jestem w szkoku.)

Gość

Post 4 sie 06, 19:15

Chciałam powiedzieć,ze na Festiwal już rok temu wzięłam wtedy mojego 13 letniego syna . W Cieszynie był parę dni . W tym roku w zasadzie na całym Festiwalu . Dla mnie był to element wychowaczy i chęć zarażenie zainteresowaniem kinem. Dla niego myślę,że przygoda . Rok temu pojechał z ciekawości . W tym roku sam chciał . Rok temu chodził na filmy polecone przez Pana Romana . Sam z własnej woli biegał na sztukę dokumentu ku memu zdziwieniu i nie mógł się doczekac na sztukę animacji. W tym roku dalej sztuka dokumentu , niektóre filmy z sekcji dziecięcej , filmy polecone przeze mnie . Sztuka animacji go rozczarowała w tym roku. Najważniejsze ,ze w następnym roku też chce jechać. Brakowało mu towarzystwa w jego wieku równie zainteresowanego filmami. O wszystkich filmach z nim rozmawiałam . Wyszłam z założenia ,ze nawet jeśli zobaczy film nikoniecznie dla niego to ja z nim porozmawiam o tym . Nie bałam się ,bo wiadomości pokazuję czasem wieści ze świata bardzo drastyczne a wtedy nie ma wytłumaczenia ,ze to tylko film i nie jest się przygotowanym . Na jeden z filmów w Heliosie ,film Funny ha ha nie chciał go wpuścić pan wolontariusz , syn był sam . Pan twierdził ,ze wszystkie filmy są dla dorosłych . Jednak sam nie widział żadnego . Byłam mu wdzięczna za ostrożność i wymuszenie obietnicy na synu ,że przyprowadzi mamę ,która zapewni ,że syn jest pod kontrolą . Rozmawiałam z tym panem ,bo syn słowa dotrzymał . Uważam ,że Festiwal filmów jest znakomitym środkiem wychowaczym ,uczącym wrażliwości i empatii ,pokazującym również ciemną stronę życia jednak przez filtr ,ze to film . Mój postulat do organiozatorów o jeszcze więcej filmów dla młodzieży na festiwalu by przyciagnąć grupę młodszycvh by nie czuli się sami w grupie dorosłych . Wiem,że dużo zrobiła w tym roku sekcja dziecięca i robi edukacja w Warszawie ,ale wiadomo,że dla nas gdzieś z końca Polski trudne jest jeżdzenie co weeken na najciekawsze nawet wykłady .Wierzę ,że mój syn poczuje jakiś rodzaj mądrej i ładnej elitarności w społeczeństwie lubiącym kino ambitne.

Powrót do 6. - Aaaby wiedzieć więcej