4 sie 06, 19:15
Chciałam powiedzieć,ze na Festiwal już rok temu wzięłam wtedy mojego 13 letniego syna . W Cieszynie był parę dni . W tym roku w zasadzie na całym Festiwalu . Dla mnie był to element wychowaczy i chęć zarażenie zainteresowaniem kinem. Dla niego myślę,że przygoda . Rok temu pojechał z ciekawości . W tym roku sam chciał . Rok temu chodził na filmy polecone przez Pana Romana . Sam z własnej woli biegał na sztukę dokumentu ku memu zdziwieniu i nie mógł się doczekac na sztukę animacji. W tym roku dalej sztuka dokumentu , niektóre filmy z sekcji dziecięcej , filmy polecone przeze mnie . Sztuka animacji go rozczarowała w tym roku. Najważniejsze ,ze w następnym roku też chce jechać. Brakowało mu towarzystwa w jego wieku równie zainteresowanego filmami. O wszystkich filmach z nim rozmawiałam . Wyszłam z założenia ,ze nawet jeśli zobaczy film nikoniecznie dla niego to ja z nim porozmawiam o tym . Nie bałam się ,bo wiadomości pokazuję czasem wieści ze świata bardzo drastyczne a wtedy nie ma wytłumaczenia ,ze to tylko film i nie jest się przygotowanym . Na jeden z filmów w Heliosie ,film Funny ha ha nie chciał go wpuścić pan wolontariusz , syn był sam . Pan twierdził ,ze wszystkie filmy są dla dorosłych . Jednak sam nie widział żadnego . Byłam mu wdzięczna za ostrożność i wymuszenie obietnicy na synu ,że przyprowadzi mamę ,która zapewni ,że syn jest pod kontrolą . Rozmawiałam z tym panem ,bo syn słowa dotrzymał . Uważam ,że Festiwal filmów jest znakomitym środkiem wychowaczym ,uczącym wrażliwości i empatii ,pokazującym również ciemną stronę życia jednak przez filtr ,ze to film . Mój postulat do organiozatorów o jeszcze więcej filmów dla młodzieży na festiwalu by przyciagnąć grupę młodszycvh by nie czuli się sami w grupie dorosłych . Wiem,że dużo zrobiła w tym roku sekcja dziecięca i robi edukacja w Warszawie ,ale wiadomo,że dla nas gdzieś z końca Polski trudne jest jeżdzenie co weeken na najciekawsze nawet wykłady .Wierzę ,że mój syn poczuje jakiś rodzaj mądrej i ładnej elitarności w społeczeństwie lubiącym kino ambitne.