Kino Pionier

Bary, restauracje, pomysły na chwilę wolną. Księga pytań, pochwał i zażaleń.
augiasz

Na forum od:
13 lut 05, 20:27

Post 15 lip 06, 21:57

http://wroclaw.hydral.com.pl/3560,obiekt.html

Jest takie kino we Wroclawiu... Nie wiem jak obecnie wyglada w srodku, czy cokolwiek da sie tam zaprezentowac, ale moze warto sie zainteresowac i w przyszlym roku cos?
7. Piastowski Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY Z TENDENCJĄ DO ROZWOJU
19-29 lipca 2007, Stary Piastowski Breslau

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 15 lip 06, 23:19

augiasz: dziekuję za podpowiedź, ale właśnie w Cieszynie przwracaliśmy do życia upadające kina i to nas prawie wykończyło finansowo. Nigdy więcej...Zresztą sal we Wroclawiu mamy dostatek. W 2009 lub 2010 zostanie oddana do uzytku nowa sala koncertowo-widowiskowa, która bedzie rownież wykorzystywana na potrzeby naszego festiwalu. pozdrawim serdecznie. Roman Gutek

mills

Na forum od:
5 lip 06, 18:51

Post 16 lip 06, 20:14

Pionier już nie istnieje przecież od dawien dawna. Na dodatek jest trochę daleko od centrum.

Jakby co jest za to Atom, który jak najbardziej działa, jest 50 metrów od Warszawy i Capitolu. Gdyby w przyszłym roku miało być > 600 filmów to dodatkowy ekran jak znalazł :).

Lub ewentualnie Pałacyk w bardzo klimatycznym budynku niewiele dalej. Tylko, że on też już nie działa.

A o tej sali to hmm, marzenie, już się nie mogę doczekać. Wyobrażam sobie rozpoczęcie i zakończenie w takiej pięknej (mam nadzieję) sali.

jersey

Post 16 lip 06, 21:08

i tak najmilej wspominam KINO ERA...

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 17 lip 06, 10:13

Ja także, jego klimat przypominał mi kino z filmu "Goodbay Dragon In"...:-)

Ubik27

Post 28 lip 06, 10:25

A pamięta ktoś takie kino POLONIA? Był taki piekny okres w moim zyciu, że w ogólniaku, po bliższym zapoznaniu sie z rodziną Państwa Turzańskich chodziłem tam prawie codziennie na WSZYSTKO !!! Ech to były czasy... A teraz tam podobno panie na rurach tańczą :(

augiasz

Na forum od:
13 lut 05, 20:27

Post 29 lip 06, 13:13

7. Piastowski Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY Z TENDENCJĄ DO ROZWOJU
19-29 lipca 2007, Stary Piastowski Breslau

hermesmarana

Na forum od:
24 paź 05, 18:10

Post 29 lip 06, 14:36

Panie Romanie, ja rozumiem, że przeżycia z przywracaniem kin w Cieszynie były męczące. Ale tu mamy inną sytuację. We Wrocłąwiu, oprócz multipleksów funkcjonują tylko kino Warszawa, upadający, bo nie mający na siebie pomysłu Lwów, i malutkie studyjne Lalka i Atom. Tylko ten ostatni prezentuje kino dla publiczności zbliżonej do enhowej.

Tymczasem jest jeszcze kino Oskar, obiekt dwusalowy (a chyba jest tam jeszcze trzecia, nie jestem pewien), bardzo ładny i - dosłownie w samym środku "wioski festiwalowej" - na bocznej Podwala, na wysokości placu Wolności. Zamknięty jakieś 2-3 lata temu, co bardzo przeżyłem.

Myślę, że próba dogadania się z władzami miasta w celu ożywienia tego kina nie byłaby przedsięwzięciem tak beznadziejnym, jak w Cieszynie. Ja bym tam widział kino w stylu np. gutkowego Muranowa - kino, które stawałoby się jednym z najważniejszych obiektów festiwalu, ale pełną parą działałoby przez cały rok. Wierzę, żę to we Wrocławiu możliwe - jest wielka, niezagospodarowana publiczność... Jest też pare stowarzyszeń filmowych, czy dkfów, które pewnie chętnie włożyłyby swoją cegiełkę w jego działalność - np. Introspekcja, która musiała się wynieść z Heliosa mimo kompletów na większości seansów...

A ciągnąc wątek sugestii... może by tak klub festiwalowy a placu Wolności następnym razem...? Bliżej, na powietrzu, nikt by nie robił problemów ze względu na hałasy....

Poddaje pod rozwagę i lecę oglądać filmy

z poważaniem
jacek ratajczak
=== as cool as jarvis cocker ===

Jacenty

Post 30 lip 06, 23:28

Ciekawe ile kosztuje utrzymanie kina, np. takiego jak Pionier czy Polonia. Czy koszty sa tak wielkie, że te kina i DKF umierają, czy zyski zbyt male alo nikomu się nie chce ich prowadzić..

Powrót do 6. - Aaaby wiedzieć więcej