Wrażenia

Bary, restauracje, pomysły na chwilę wolną. Księga pytań, pochwał i zażaleń.
pawel_w

Post 23 lip 06, 19:51

Witam!
Na Erę czekałem 2 lata,Teraz mogłem przyjechać tylko na chwilę, ten weekend (juz jestem po),bo praca nie pozwala na więcej. Po powrocie mam niestety mieszane uczucia.Nie do filmów, bo większość była na prawdę dobra, ale o projekcje. Projekcja 'Cieni' była skandaliczna! 6x przerywany film, zaś 'Źródło' Bergmana miało 2x przerwę, a koncówka, napisy, brutalnie ucięta. Przez to cały czar pryska!
Drodzy Państwo! Proszę o poprawę.

mills

Na forum od:
5 lip 06, 18:51

Post 23 lip 06, 23:42

Na seansie "Źródła" o 19 wszystko było w jak najlepszym porządku, za to na premierze "Tigera" puszczono film w formacie 4:3 i załoga przerwała, żeby zmienić format. Przy czym nikt z obsługujących nie wiedział jak to się robi, a ż w koncu poproszono kogoś z sali. A wystarczyło tylko uważnie czytać ekran i wcisnąć "display format".

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 24 lip 06, 9:30

Pawel_w: przykro mi, że wyjechał Pan z Wrocławia z mieszanymi uczuciami. Wystaraliśmy się o najlepszą istniejącą na świecie kopię "Cieni zapomnianych przodkow". Tę kopię otrzymalismy tuż przed festiwalem i okazało się, że nie można jej zmontować na talerz (obcinając końcowki). Nie mielismy żadnych przerw tylko wyciemnialismy końcówki. Nie było innej możliwości, gdyż w Heliosie nie ma dwóch projektorow. Nie moglismy też przenieśc tej projekcji do innego kina.
"Źródło": kupiliśmy (Gutek Film) kopie nowe kopie do 10 filmów Bergmana. Po kilku miesiącach wyświetlania w kinach niektore z nich mają ubytki. Projektory w Helisie sa bardzo czułe na jakiekolwiek ubytki i natychmiast zatrzymują się. Kopie były konserwowane przed pokazami. Pokazy festiwalowe to zupełnie coś innego niż regularne wyświetlanie w kinie jednego filmu. Robimy wszytsko, aby projekcje były jak najlepsze, ale to jest tylko technika, która czasamim też zawodzi. Przerwy w projekcjach zdarzaja sie nawet na najbardziej prestizowych festiwalach (Cannec, Berlin, Wenecja). Proszę tez pamietać, że niektóre kopie przylatują do Polski tuż przed pokazem i nie jesteśmy w stanie już nic poprawić. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 24 lip 06, 9:53

mills: format zmienił pracownik z firmy obsługującej projekcje cyfrowe a nie osoba z sali. Czasami w stresujących sytuacjach niektórzy tracą głowę...Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

Powrót do 6. - Aaaby wiedzieć więcej