Roman Gutek: tekst z 01.08.2003 (Wiad.Ratuszowe19.09.2003)

Dyskusje związane z przeniesiem Festiwalu NH z Cieszyna do Wrocławia.
Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 31 paź 05, 13:25

Drodzy!

Poniżej znajdziecie mój tekst napisany na początku sierpnia 2003 roku wkrótce po zakończeniu trzeciej edycji (a drugiej w Cieszynie). Tekst opublikowany w "Wiadomościach Ratuszowych" w Cieszynie (informator urzędu miasta) z data 19 września 2003 roku nie zawiera ostatniego zdania, które zostało usunięte na prośbę Pana Burmistrza Ficka (to był warunek publikacji tekstu). Polecam uważna lekturę tekstu.

Porównajcie poniższy tekst z moim tegorocznym oświadczeniem

Tekst był wysłany z mojego prywatnego komputera.

Pozdrawiam serdecznie

Roman Gutek

From: Alina Gutek [mailto:algutek@poczta.onet.pl]
Sent: Friday, August 01, 2003 11:24 PM
To: Renata Karpińska
Cc: Joanna Łapińska
Subject: Tekst-R. Gutek-3.ENHoryzonty

Pani Renato !

W załączniku znajdzie Pani tekst a propos 3. edycji festiwalu ERA NOWE HORYZONTY.

Pozdrawiam serdecznie.

Roman Gutek

Jakie horyzonty przed NOWYMI HORYZONTAMI ?

Piszę ten tekst kilka dni od zakończenia festiwalu, kiedy emocje już opadły i można dokonać spokojnie oceny tego, co wydarzyło się w Cieszynie w ciągu jedenastu lipcowych dni.
Sądzę, że stało się coś niezwykle ważnego. Ważnego dla kultury. Ważnego pod względem intelektualnym. Festiwal był fenomenem socjologicznym i kulturowym. Wszystkie pokazy festiwalowe obejrzało 56 1179 widzów. Młodzi ludzie oglądali po 3-4 filmy dziennie, a nie były to, mimo wakacji, filmy łatwe, lekkie i przyjemne. Ich twórcy, często idąc na przekór panującym modom, mówili o sprawach najważniejszych swoim niepowtarzalnym językiem. Mogę śmiało powiedzieć, że Ci, którzy przyjechali do Cieszyna obcowali z tym, co w światowym kinie artystycznym najciekawsze i aktualne. Myślę, że tegoroczny program był jeszcze bardziej spójny i wyrazisty, niż w poprzednich edycjach.

Dla nas, organizatorów, tegoroczny festiwal był znacznie spokojniejszy od zeszłorocznego. To z pewnością efekt lepszej znajomości miasta, obiektów festiwalowych, a także bliższej współpracy z władzami miasta i służbami miejskimi.

Myślę, że nie ma przesady w twierdzeniu, że Festiwal ERA NOWE HORYZONTY to jedno z najważniejszych wydarzeń filmowych w Polsce. Jego organizacja jest możliwa dzięki sponsorom (głównie ERA) i instytucjom publicznym (opłacają ok. 30 % kosztów), firmie GUTEK FILM (30 % kosztów) oraz wpływom ze sprzedaży akredytacji i biletów (40% kosztów). Festiwal ma charakter niekomercyjny. Jest robiony z potrzeby dzielenia się z innymi, tym co nam, organizatorom, bliskie.

Jesteśmy w stanie ulepszać program, czynić go jeszcze bardziej atrakcyjnym, zapraszać więcej gości z zagranicy, mieć jeszcze więcej widzów w Cieszynie ale nie możemy i inwestować w infrastrukturę, która do nas nie należy. Nie udźwigniemy takiego ciężaru. Cieszyński festiwal nie może być już tylko problemem firmy GUTEK FILM. Bez większej pomocy Ministerstwa Kultury, władz miasta, lokalnego i regionalnego samorządu, festiwal nie będzie się rozwijał. Władze miasta muszą wziąć współodpowiedzialność za kształt tego festiwalu, a przede wszystkim przeznaczyć pieniądze na poprawę technicznych warunków prezentacji filmów oraz polepszenie jakości oglądania filmów w salach (klimatyzacja).

Na świecie władze kilkudziesięciu małych miast podjęły odważne decyzje i uwierzyły kiedyś, że festiwale filmowe i artystyczne są dla nich szansą promocji i rozwoju. Bardzo chciałbym, aby podobnie widzieli przyszłość NOWYCH HORYZONTÓW gospodarze Cieszyna. To wielka szansa dla tego pięknego miasta.
Mamy bardzo dużo dobrej energii i pomysłów. Chcemy zostawić je tu, w Cieszynie.
Jeżeli jednak nie otrzymamy od władz miasta większego wsparcia, będziemy zmuszeni przenieść festiwal gdzie indziej (pozostaje praktycznie tylko Warszawa). Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie
.

Roman Gutek

1 sierpnia, 2003 roku
Ostatnio edytowano 2 lis 05, 21:23 przez Roman Gutek, łącznie edytowano 3 razy

augiasz

Na forum od:
13 lut 05, 20:27

Post 31 paź 05, 13:47

W zupelnosci rozumiem Pana Romana Gutka...ze strony cieszynskiej popelniono moim zdaniem blad zaniechania...wystaczylo zapytac "Ile potrzebujecie zeby zostac w Cieszynie?", bo wiadomo ze samo ulepszanie infrastruktury i powolanie "sluzb miejskich" na potrzeby organizatorow to zbyt malo, gdyz nie jest to miejscowy festiwal w stylu cieszynskiego "Kina na granicy" (niczego mu w zwiazku z tym nie umniejszajac - po prostu inny typ festiwalu), ale tzw. "festiwal z ambicjami" i z tendencja do rozwoju. Umowa byla spisana z mozliwoscia kilkumiesiecznego wypowiedzenia (a nie np. dwurocznego - co mozna bylo zrobic) i Pan Gutek skorzystal z tej mozliwosci (wiec wladze miasta nie powinny miec pretensji ze zostaly zaskoczone). Moze wczesniejsze prosby (o poparcie finansowe) Pana Gutka kierowane byly pod zly adres i byly niewystarczajaco naglosnione? Bo w miescie ogolnie panuje konsternacja, gdyz wiekszosc zainteresowanych mieszkancow nie wiedziala o problemach finansowych...

Mam nadzieje ze festiwal we Wroclawiu bedzie sie rozwijal pomyslnie i nie "rozmyje sie" jak wiele festiwali, ktore mialy byc wizytowka miasta nad Odra... Bo jak na razie to trzeba miasto Wroclaw wyprowadzic z bezplciowosci, na ktora cierpi od zakonczenia 2 wojny - w czym, miejmy nadzieje, festiwal Era Nowe Horyzonty dopomoze...

A Cieszyn? Mysle, ze powstanie tu cos innego w stylu festiwalu filmowego, tylko trzeba sprawic, zeby powstalo juz w nastepne wakacje, bo pustka zniecheci potencjalnych uczestnikow.
7. Piastowski Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY Z TENDENCJĄ DO ROZWOJU
19-29 lipca 2007, Stary Piastowski Breslau

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 31 paź 05, 14:35

Augiasz: mieszkasz w Cieszynie. infrastruktura kinowa była ulepszana za nasze pieniądze (miasto opłaciło wykonanie klimatyzacji w teatrze, to była poważna inwestycja, ale i bez festiwalu ta inwestycja zostałaby zrealizowana!). O konkretnych kwotach mówiliśmy wielokrotnie. Ostatni raz tobyło dzień po zakończeniu tegorocznego festiwalu (1-go sierpnia`05) na dramatycznym spotkaniu z Panami Burmistrzami B. Fickiem i J. Matuszkiem w cieszyńskim ratuszu. Zabrakło, niestety, odwagi i wyobraźni. Cieszyn mógł mieć najfajniejszy na świecie festiwal. Przeczytaj też mojego posta komentującego Wasze uwagi. Będziesz wiedział więcej. Następna edycja nie odbyłaby sie w Cieszynie. To był za duży dla nas wysiałek. Cieszyn to najpiękniejsze miejsce na Ziemi. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

augiasz

Na forum od:

Post 31 paź 05, 14:59

Ja Pana dobrze rozumiem, a o spotkaniu wiedzialem - szkoda tylko, ze wladze nie przedstawily jego tresci mieszkancom... Tak jak pisalem - blad zaniechania, nie chcialo sie walczyc o takie cacko jak NH, a szkoda... Miejmy nadzieje, ze po tym wladze Cieszyna w koncu przejrza na oczy...

A nie szkoda Panu tez troche cieszynskiego tramwaju? :)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 31 paź 05, 16:22

augiasz: szkoda tramwaju, ale mam pocztówki z nim, szkoda Muzealnej i Maka, szkoda Wenecji, szkoda wzgórza zamkowego, szkoda Głębokiej...Może w jakiś sposób będziemy mogli pomóc z tramwajem? Pozdrawiam. Roman GUtek

augiasz

Na forum od:

Post 31 paź 05, 16:27

Trzymam za slowo i zycze powodzenia! Odwiedze was nad Odra :)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 31 paź 05, 17:40

augiasz: miałem na myśli tramwaj w Cieszynie i deklaruję rzeczywistą chęć pomocy już teraz.Pozdrawiam. Roman Gutek

augiasz

Na forum od:

Post 31 paź 05, 21:10

Dziękuję (a właściwie dziekujemy, bo jest nas już więcej) i pozdrawiam/y :)

PPHP

Na forum od:
26 lut 05, 12:56

Post 11 lis 05, 23:39

A już za rok "najpiękniejszym miejscem na Ziemi" będzie Wrocław... :(

saygon

Na forum od:
1 mar 05, 20:44

Post 22 lis 05, 17:54

w Polsce itak jest juz najpiękniejszy... nie ma ładniejszego miasta, a szczególie nocą(nie jestem w żaden sposób sokrewniony z wrocłąwiem i nie pobieram zadnych opłat za to stwierdzenie:) ja tylko strasznie lubię to miasto)

Powrót do Przeprowadzka do Wrocławia