4

Wasze opinie o filmach 5. Festiwal Fimowego ENH. Dyskusje o odbywających się spotkaniach, wystawach, wykładach, koncertach.
husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 2 sie 05, 22:12

czy przez moje 6 punktów tak wysoko ukończył zmagania konkursowe :> przypomina mi rejs misia i sexmisje
"Finally We Are No One"

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 2 sie 05, 22:58

dziwne! Niby ten sam film, a jak rozne odczucia! :P
Podczas pamietnej rozmowy w barze(scena poczatkowa) sa momenty, które moga smieszyc, ale raczej ten smiech jest połgębkiem, zastanawiajace jest bowiem, czemu ta trojka tak koloryzuje, dlaczeo stara sie ukryc prawde.. Bo jest bolesna. Oni wiedza o tym. Tesknia za czyms lepszym. I ta historia młodej dziewczyny, która straciła siostre, wczesniej dziecko, jest prostytutka. Przytłaczajaca jest bieda, przytłaczajaca jest ta bezsilnosc, przytłaczajaca jest ta niemoc!
Musze go obejrzec jeszcze raz! Do tej pory nie wiem czemu rezyser pokazał ta sama scene jedna po drugiej ze zmienionymi dialogami(podroz pociagiem na pogrzeb), albo te okrągłe prosiaki..wiem, ze to ma zwiazek z genetyka, moze to protest? Chec wyszydzenia?

Tak..obejrzec koniecznie!

kokabaku

Na forum od:
28 gru 04, 18:35

Post 2 sie 05, 23:19

No i ten zapach parującego ze szklanek bimbru...
lubię kawę

masakrytyczna

Na forum od:
26 lip 05, 16:54

Post 6 sie 05, 8:27

a ja bym chetnie porozmawiał interpretacyjnie. bo mnie jakoś znurzył, było tak:

początek bardzo ciekawy - to spotkanie te rozmowy i niepewność co jest prawdziwe a co wymyslone.
i miałem ją do końca, wcale nie jestem przekonany czy koloryzowali w końcu: pracownica marketingu może mieć hobby takie by się puszczać, a biolog-chemik może amatorsko stroic fortepiany(i trafiac na zsyłkę wojenną za paplanie )

i w tym początku widac że reżyseria, praca kamery, montaz : są profesjonalne i na poziomie

a potem ten marsz- to długie dłużenie. rozumiem że mam nas przenieść w inny świat, ale mnie przenosiło w sen(moze zmeczenie festiwalowe w tym pomogło?) i juz metafory lalek chlebowych, babć, i rytualnych obrzędów orgiastycznych w wykonaniu 65 latek jakoś mi poumykały.

ktoś chce sie podzielić własnym rozumieniem?
(no i jewszcze ten hitchcokowski początek- maszyny na pustych ulicach i psy. ktoś coś sugeruje?)
www.masakrytyczna.blog.pl >>dziwię się światu<<

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 6 sie 05, 8:42

4 jest uwazana za szczegolna liczbe - cztery strony swiata, cztery pory roku(a w Polsce to nawet 6.. :P ), cztery kąty, cztery boki - kwadrat, figura geometrycznie doskonala itd..itd..

pies od wieków kojarzony był z obrocna człowieka, domu.

Ziemia - matka Ziemia, nasz dom!

konkludując, te maszyny symbolizują niebezpieczenstwo jakie płynie z postepujacej technologii, bowiem nawet psy, tak zaprawione w bojach uciekaja przed ich siła.. nasz dom zaczyna byc zagrozony(wiedzieliscie film "Robot"? ;) )..

nieprzespana noc i bujna wyobraznia..

Tomassi

Na forum od:
9 sie 05, 9:07

Post 9 sie 05, 10:48

A co z klonami?
Cztery siostry wyglądają bardzo podobnie, tak jak twarze lalek lepionych przez zmarłą siostrę: takie same a jednak różne.

Freak_of_Nature

Post 2 sty 06, 20:53

Witam!
Już pół roku minęło od festiwalu, a ja wciąż nie mogę znaleźć żadnej informacji o debiucie Ilji Khrzhanovsky'ego...
Niestety w lipcu nie udało mi się dostać na pokaz tego filmu, czego do tej pory nie mogę odżałować.
Ostatnio '4' było wyświetlane na festiwalu w Bratysławie (bodajże 10 i 11 grudzień).
W tym miejscu mam pytanie, czy jest cień szansy, że film znajdzie się w dystrybucji (dvd, kino, whatever)?
Jest możliwość obejrzenia tego filmu w innym miejscu niż ff?
Jestem naprawdę zdesperowany, żeby zobaczyć to dzieło, zwłaszcza, że uwielbiam Sorokina...
A może nie warto?

Pozdrawiam.

deep2

Na forum od:
30 lip 05, 8:24

Post 14 kwi 06, 10:48

Warto!! Naprawde film jest super.

Powrót do 5. - Program festiwalu