Gdzie kino mniej ciężkie ale wciąż ambitne i ciekawe ?

Wasze opinie o filmach 5. Festiwal Fimowego ENH. Dyskusje o odbywających się spotkaniach, wystawach, wykładach, koncertach.
Konrad

Post 24 lip 05, 15:58

Panie Romanie,

Jestem cieszynianinem i zawsze z ogromną radością witam
Pana festiwal. Mam jednak pewną propozycję na przyszłe lata
odnośnie repertuaru.

Doskonale rozumiem, że chce Pan zachęcić młodych do ludzi
do kina trudnego, ambitnego, kina wyciągającego z tyłu naszej
głowy wtyczkę z sygnałem kolorowych, łatwych do strawienia
obrazków.

Czasami jednak wydaje mi się, że nie wszyscy jesteśmy
przygotowani na aż tak "niestandardowe" kino choć z drugiej
strony są produkcje które pozostając ambitnymi i nieszablonowymi
pozwalają z większą łatwością zaakceptować obraz.

Takim kinem są dla mnie np. produkcje Davida Lyncha, które
Pan dystrybuuje na Polskę. Chcę powiedzieć iż z biegiem lat,
przybywa osób, które chciałyby uzupełnić braki w filmach np.
tego twórcy. To klasyka i ta klasyka znalazłaby w festiwalu
bardzo wielu odbiorców.

Ja sam np. dopiero dwa tygodnie temu pierwszy raz obejrzałem
"Piknik pod wiszącą skałą". Nigdy nie przypuszczałbym że
historia kina czeka na mnie z taką perełką.

Chciałbym prosić aby Pan zastanowił się czy obok kina bardzo
nieszablonowego, mogłyby się znaleźć filmy równie ambitne, ale -
ujmę to w ten sposób - łatwiej przyswajalne.

Nie sądzę aby ktoś na tym coś stracił.

Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałą atmosferę,
Konrad

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 24 lip 05, 18:19

Drogi Konradzie: nie bardzo wiem o czym mówisz. W programie festiwalu jest 170 filmów pełnometrażowych i 122 srednio- i krótkometrażowych. Oferta jest bardzo zróżnicowana. Znajdziesz też dużo filmów łatwiej przyswajalnych. Czy widziałeś już jakieś festiwalowe filmy. Napisz o tych tytułach, których nie mogłeś przyswoić i o tych, które wchodziły Ci łatwiej...Pozdrawia. Roman Gutek

artis83

Na forum od:
4 lip 05, 16:43

Post 25 lip 05, 10:28

Dokładnie! Myślę, że powinien Pan dokładnie zapoznać się z programem festiwalu i przeczytać opisy filmów. Nie wszystkie są tak ciężkostrawne jak np. "Dziura w sercu". Można tu znaleźć również pogodne, optymistyczne obrazy (co nie znaczy, że tuzinkowe i banalne). Myślę, że godnym polecenia jest cykl kina latynoamerykańskiego, lub też filmy z panoramy kina światowego, gdyż często są to obrazy już wcześniej zauważone na innych festiwalach i docenione przez publiczność.
Jeśli chodzi o mnie, to filmy konkursowe które widziałam do tej pory uważam za trafne wybory w doborze programu,jedyne co troszkę mnie już męczy to ciągły "chłód" filmów na które trafiam. Wszystkie pozycje z konkursu, na których byłam są zimne, minimalistyczne i brudne. Tak dla odmiany mam ochotę na jakiś powiew świeżości w konkursie. Coś jak zeszłoroczne "Brodeuses". No ale festiwal dopiero się zaczął, wszystko przed nami. Pozdrawiam serdecznie. Ania

deep2

Na forum od:
30 lip 05, 8:24

Post 31 lip 05, 9:32

Macie racje jesli ktos ma ochotę na lekkie kino to przeciez były takie filmy powiedzmy "Bilety", bardzo fajny film który nie poruszał ciężkich problemów współczesnej cywilizacji. Oprócz tego bardzo wiele filmów mówiących o relacjach między ludzkich. Mam tu na myśli np. "Wielką podróż" mimo że nie najlżejszy to jednak nie wymuszający na widzu refleksji na tematy wojny czy cierpienia. Dla mnie było to studium chyba najwrażliwszej relacji mianowicie "ojciec-syn". Więc repertuar tematyczny był w stanie zapokoić widzów o bardzo różnych gustach. Ja osobiście uczęszczałem na trochę cięższe kino powiedzmy "4" czy "Ziemia i Popioły". Wszystkie filmy starały się troche nas otworzyć za co bardzo jestem wdzięczny organizatorom........ pozdrawiam pozdrawiam :-)

India

Na forum od:
1 sie 05, 21:55

Post 3 sie 05, 23:09

Festiwal trwa jedynie 10 dni, ludzie zjeżdzają się z całej polski i nie tylko by zobaczyć filmy których najprawdopodobniej nigdy więcej nie bedą mieli szansy obejrzeć, i co przez to idzie również przeżyć emocje czy doznania obce papce telewizyjnej. Braki filmowe można uzupełnić przez wypożyczanie kaset bądź dvd. Stąd nie widzę potrzeby wyświetlania filmów które są dostępne za grosze. Filmy festiwalowe nie wyjdą na kasetach czy dvd w polsce, oczywiste jest że nie osiągną komercjalnego sukcesu. Konrad jeśli szukasz czegoś bardziej przyswajalnego skieruj się do wypożyczalni bądź do kina w jakimkolwiek innym czasie niż 2 połowa lipca.

Konrad : "Czasami jednak wydaje mi się, że nie wszyscy jesteśmy przygotowani na aż tak "niestandardowe" kino"
Jestem głęboko przekonana że ludzie którzy przyjechali do Cieszyna nie znaleźli się tam przez przypadek, wręcz przeciwnie z nicierpliwością czekali na 21 lipca oczekując że wreszcie zobaczą coś innego niż serwuje im tv czy dostępne jest wypożyczalniach (dobra, nie oszukujmy się co posiadają koledzy na dvx-ach). Stąd prośba o wyswietlanie bardziej przyswajalnych, (łatwiejszych czy mnie ambitnych) filmów w na Festiwalu Era Nowe Horyzonty wydaje mi się nie tylko abstrakcyjna, ale nawet głupia.

roslinka

Post 4 sie 05, 13:42

zgadzam sie jak najbardziej. Festiwal jest roznorodny, ambitny,emocjonujacy... jest wspanialy!

Powrót do 5. - Program festiwalu