Tarnation

Wasze opinie o filmach 5. Festiwal Fimowego ENH. Dyskusje o odbywających się spotkaniach, wystawach, wykładach, koncertach.
Nastus Vang

Post 16 sie 05, 6:05

Chciałbym tylko wiedzieć co właściwie znaczy "tarnation"

joasia

Na forum od:
3 lut 05, 11:07

Post 16 sie 05, 9:55

"(...)Angielskie słowo tarnation pochodzi z końca XVIII wieku,a powstało z połączeń słów eternal (wieczny,nieskończony) i damnation (przekleństwo).Obecnie słowo to wychodzi z użycia, językoznawcy uważają je za określenie slangowe, stosowane jedynie w pewnych kręgach(...)."

"Kino",Cieszyn 2005

Mag

Na forum od:
2 sie 05, 12:14

Post 16 sie 05, 11:17

The free dictionary mówi:

Czynność przeklinania lub stan bycia przeklętym, używane do wyrażenia złości i irytacji.

tarn(al) + (damn)ation
Słowa tarnation i darnation są eufemistycznymi formami słowa damnation (przekleństwo). Tarnation wywodzi się z tarnal (również znaczy przekleństwo), innego łagodnego przekleństwa wywodządzego się ze słowa eternal (wieczny).

Masło maślane wyszło mi z tłumaczenia, ale trochę sensu jest ;)
co było takie śmieszne w filmie 'linda linda linda'?

Tomassi

Na forum od:
9 sie 05, 9:07

Post 16 sie 05, 14:27

ave_Adore napisał(a):A film wejdzie do kin polskich.

I to już niedługo wg Stopklatki:
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... p?wi=27031

Nastus Vang

Post 16 sie 05, 21:01

Fanx. jesteście boscy. i tacy oczytani.

mike

Post 18 sie 05, 21:30

czy ktos jest w posaidaniu polskiej wersji napisow do tego filmu? z gory dziekuje.pozdrawiam

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 21 sie 05, 12:27

Tomassi napisał:

:D

QRDL

Post 21 sie 05, 14:18

Mike, z napisami może być przez pewien czas problem, bo na razie dostępne są tylko napisy hiszpańskie, a większość polskich jest tłumaczona z angielskiego. Musisz sobie poradzić bez napisów. O dziwo, nie jest tak trudno jak już się przyzwyczaisz do jakości archiwalnych nagrań.

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 6 wrz 05, 8:24

czy u Was w mieście będzie można zobaczyć ten film?? mi się nie udało na festiwalu.. pracowałem w kinie innym :/
"Finally We Are No One"

India

Na forum od:
1 sie 05, 21:55

Post 17 wrz 05, 23:06

wczoraj o 2 w nocy postanowiłąm obejrzeć po raz 2 tarnation, język nie stanowił problemu.. to było niesamowite, odczuwałam swoistego rodzjau katharsis. ps . poszukuję polskich napisów, jakby sie pojawiły w necie, to dajcie znać

Sylvix

Na forum od:
5 lut 05, 19:39

Post 23 kwi 06, 22:40

kubak napisał(a):Mnie zmiażdżył. A was?

Co za gniot! Ktoś, kto tanio sprzedaje matke, babke i siebie, nie moze byc artysta!
Syl

Poprzednia strona

Powrót do 5. - Program festiwalu