Wasze największe odkrycie filmowe Festiwalu

Wasze opinie o filmach 5. Festiwal Fimowego ENH. Dyskusje o odbywających się spotkaniach, wystawach, wykładach, koncertach.
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 1 sie 05, 21:48

Który film/filmy są dla Was największym odkryciem tegorocznego Festiwalu (chodzi mi o odkrycie, niekoniecznie najlepszy film)?
Ostatnio edytowano 1 sie 05, 22:51 przez kubak, łącznie edytowano 3 razy
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

India

Na forum od:
1 sie 05, 21:55

Post 1 sie 05, 22:06

Tarnation! Wstrząsający, wzruszając, fascynujący! Wielkie brawa! Film festiwalu! Offowa premiera roku!

Gość

Post 1 sie 05, 22:21

dziewczyna w pierwszym rzędzie na drugim balkonie na "Czulym pocałunku" Loacha(((: - odkrycie fastiwalu. a tak poważnie to "ekstaza roberta..."(walnal mi w głowę ostro), Tony Takitani,i oczywiście mimika Shah Rukh Khana."czeski sen" - rewelacja, "opowieści o zwyczajnm szaleństwie","tickets"."pusty dom", "gdyby żólwie mogly latać"

z

Na forum od:
2 sie 05, 20:15

Post 1 sie 05, 22:26

kaprysna chmura i pusty dom

natka

Na forum od:
1 sie 05, 22:28

Post 1 sie 05, 22:32

dziura w sercu.

Yellowe

Na forum od:
18 mar 05, 17:24

Post 1 sie 05, 23:18

spinka do odbioru w biurze firmy F. w Wa-wie. ew.w lipcu 2006 w Toruniu.

Tak powaznie, to odkrylem w tym roku Indie. Te komercyjne, te do smiechu i do placzu. juz wiem, jak wyglada kino, w ktorym rodziny tancza. wiem, ze to poglad mozno niepopularny, trudno...

masakrytyczna

Na forum od:
26 lip 05, 16:54

Post 2 sie 05, 7:15

indie sa genialne ale to było jasne już wcześniej tj. po czasem słonce czasem deszcz. filmy poruszające ostre tematy i w ostry sposób i w ciekawy formalnie sposób (dziura w sercu, tarnation) juz były i nie zaskakują, filmy piękne i baśniowe (pusty dom! super) też.

jeśli odkryciem, to chyba "13 jezior".

za formę
za temat
za spotkanie w kinie z sobą samym - wszystkich tych, którzy akurat nie spali:-)
www.masakrytyczna.blog.pl >>dziwię się światu<<

ruda maruda

Post 2 sie 05, 9:28

Indie :D , zaleglosc z zeszlego roku - "2046" , Ozon ("Krople wody..."), ktory tez potrafi tanczyc w rytm niemieckich szlagierow z lat '70...ech...

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 2 sie 05, 9:29

"Tarnation" i "Krople wody na rozpalonych kamieniach" to są te dwa filmy, które zapamiętałam najlepiej i zrobiły na mnie naprawdę duże wrażenie. Trier i Kim Ki Duk też nie zawiedli. "Pusty dom" wskakuje na pierwsze miejsce mojej osobistej, Kimkidukowskiej top listy :)

ruda maruda

Post 2 sie 05, 9:30

a na "Pusty dom" to juz sobie pojde w jesieni. I na "Opowiesc o zwyczajnym szalenstwie". O, taka bede :)

Stalker

Na forum od:
31 lip 05, 15:27

Post 2 sie 05, 9:46

"Koszmar Darwina" - jak zjadamy Afrykę, po czym ją karmimy w akcie dobrej woli

"Private" i "Mur" - wzajemna eskalacja nienawiści prowadzi do konfliktu (AKTUALNE!)

kino irańskie (chyba wszystkie filmy) - bliskość zwykłemu człowiekowi, której pozazdrościć mogą polscy twórcy

"Czuły pocałunek" i "Bilety" - Loach mimo 70 lat na karku nadal ma świeży umysł, czego znów zazdrościć mogą nasi twórcy

"Lekarz drzew" - co siedzi w głowach naszych twórców...

Freak_lodz

Na forum od:
6 lut 05, 17:58

Post 2 sie 05, 10:34

Tarnation!

i Process
Say what you mean
Mean what you say
Say what you feel
Feel what you say

maria_bielsko

Post 2 sie 05, 10:54

moje odkrycie CZŁOWIEK KTÓRY KOPIOWAŁ za zwrot akcji, ciągły usmiech na twarzy, zabawne dialogi :-))
oprocz tego - boolywood "gdyby jutra nie bylo" i Devdas dwa tak odmienne filmy :-)

największy hit to muzyka "it's time to disco" z "gdyby jutra nie bylo"

mp

Na forum od:
2 sie 05, 10:42

Post 2 sie 05, 10:57

Kapryśna chmura, Process,20 palców, Joanna to w konkursie.
W panoramie Tony Takitani, Private, Wziąć sobie żonę.
Dokument Dotknąć dżwięku.
Po za tym nowelka Cut Park Chan-wooka była wyśmienita.
I jeszcze Fassbinderbyłem tylko na trzech seansach i najlepsza była Tajemnica Veronik iVoss

eddiepolo

Na forum od:
30 lip 05, 5:48

Post 2 sie 05, 10:58

kino czeskie w całości

Łukasz

Post 2 sie 05, 10:59

Boolywood!!!!! To niesamowite filmy z ekstra muzyka!!!! "From the heart" i "Coś się dzieje! "

Poza tym "Krople wody na rozpalonych kamieniach" ... film inny ale ciekawy :)

A*

Na forum od:

Post 2 sie 05, 11:16

Tak, zapomniałam też o "Processie"!

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 2 sie 05, 11:20

dla mnie odkryciem byli Fassbinder i Takeshi Miike, bo obaj nie byli mi wczesniej znani, a biorac pod uwage plodnosc artystyczna owych panow, bede mial co robic w najblizszym czasie

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 2 sie 05, 11:35

A moim największym odkryciem była klasyka: "Narcyz i Psyche" Gabora Body oraz "Trylogia Apu" Satyajita Raya. Nigdy wcześniej tych dzieł nie widziałem i w obu przypadkach byłem kompletnie zaskoczony i zachwycony. Ten pierwszy poraził mnie swoim magicznym, poetyckim nastrojem. Drugi zaskoczył mnie świetnym aktorstwem i ciekawą, niebanalną, ponadczasową historią. Dramat psychologiczny sprzed 50 lat, który śmiało może konkurować ze współczesnym kinem społecznym np. Mike'a Leigh.
Ostatnio edytowano 2 sie 05, 14:16 przez kubak, łącznie edytowano 2 razy
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

nadrazil

Post 2 sie 05, 11:38

"Nasza muzyka" JL Godard - mój ulubiony reżyser, "Ostrzeżenie przed świetą dziwką" Fassbindera (dołączył do najważniejszych twórców na mojej liście-nie znałem wczesniej jego twórczości) "Mondovino" Nassitier

bazy_liszka

Na forum od:
2 sie 05, 11:05

Post 2 sie 05, 11:45

Odkryć było kilka:
- Świat Apu (żałuję, że widziałam tylko ostatnią część trylogii, ale przynajmniej wiem, czego teraz szukać) - film się nie zestarzał, równie dobrze mógłby zostać nakręcony 30, 20, 10 lat temu... Jak napisał wyżej kubak - film ponadczasowy
- Mysterious Skin - choć wiem, że wielu się nie podobał... do mnie jakoś przemówił
- Riot On! - rozweselający, zróżnicowany
- Zasypany las
- Fassinder
Upewniłam się co do mojej miłości do Kim Ki-duka (Pusty Dom) i ponownie zauroczyło mnie Bollywood.

Mag

Na forum od:
2 sie 05, 12:14

Post 2 sie 05, 12:22

Jeśli chodzi o odkrycie to Krople deszczu na rozpalonych kamieniach, jedyny film związany z Fassbinderem jaki widziałam (Divadlo za daleko niestety :( ) i po tym tylko strasznie żałuję, że nie było mi dane zobaczyć więcej Reinera.

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 2 sie 05, 12:31

Joanna! to było najwieksze dla mnie odkrycie! Rzecz o kobiecie, ktora po przedawkowaniu morfiny odnajduje w sobie lecznicze własciwosci. Skazana na ostracyzm przez srodowisko lekarskie, znajduje schronienie, a raczej chec pomocy u swoich pacjentów.

Juz sama fabuła, jej pomysł był fenomenalny! Reszta, czyli klimat, atmosfera, muzyka, doskonale wpisuje sie w głowne załozenia rezysera, który wytyka hipokryzje wszechogarniająca, a takze dązenie do celu(odrzucony lekarz msci sie na Joannie, tym samym zabiera pacjentom ich cudotwórce..byc moze to nadinterpretacja :P ). Podoba mi sie klimat tego szpital, np.: te malunki wilków i innych potworków na scianach w pokojach dzieci(sic!).
I najwaznijesze! Muzyka, głosy aktorów(choc sam głos Joanny był podkładany..jesli sie nie myle). To stworzyło niesamowita całosc, cos surealistycznego..

mrta

Post 2 sie 05, 13:18

"Tickets" - szczególnie pierwsza część - ujmującą, zachwycająca, można się wtopić po prostu.
Oprócz tego "Pusty dom", "Three... extremes", "Tarnation" (tak od połowy, mam zastrzeżenia co do tego filmu), no i "Joanna" (chociaż historia jest strasznie banalna, ale jak zaczęli śpiewać to tak jakbym dostała mocno w czaszkę :-) )

Kocham BOLLYWOOD!! Widziałam wszystkie filmy (...tak, wiem, że to żałosne... ;-) )

PS. Niestety z filmami rok temu było lepiej! :-( ("Good Bye Dragon Inn", "Buongiorno, notte", "Złe wychowanie") Za to atmosfera była rewelacyjna :-)

kasztanowykłamca

Na forum od:
29 lip 05, 7:14

Post 2 sie 05, 13:56

tarnation, tony takitani, izo, 13 lakes, boże mój boże... , handlarz czterech pór roku

a A* jakie widziałaś kim ki duki??

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 2 sie 05, 14:15

do Joanny dorzuce jeszcze jeden film: Boze, Boze, na temat którego juz sie wysmętniałam w innym temacie :]

A*

Na forum od:

Post 2 sie 05, 14:43

kasztanowykłamca napisał(a):a A* jakie widziałaś kim ki duki??

Już mówie; "Bad guy", "Samarytanka", "Wiosna, lato, jesień, zima... i wiosna" no i "Pusty dom". "Wyspe" w zeszłym roku ominęłam, niestety.

Natalia

Na forum od:
15 lut 05, 1:19

Post 2 sie 05, 15:13

Process
Bollywood, bo kina autorskiego widziałam za mało
Misterious skin
20 palców, Pusty dom, Wielka ekstaza- podobały mi się, ale "odkrycie" to chyba za mocne słowo...
widziałam tylko jednego Fassbindera, ale mam ochotę na więcej, tak samo zresztą z trylogią Apu- tu widziałam tylko Niezwyciężonego.
wrrr, i nie mogłam iść na Tarnation:(

Mr Brightside

Na forum od:
5 kwi 05, 18:47

Post 2 sie 05, 16:54

Ja odkryłem 2 twórów, których filmów będę teraz szukał i oglądał do upadłego: Takashi Miike i Rainer Werner Fassbinder ("Lola" mnie rozwaliła).
Have no fear! Jerry's here!

NoktowizoR

Na forum od:
1 sie 05, 18:09

Post 2 sie 05, 18:23

zdecydowanie najbardziej TONY TAKITANI... od kiedy go zobaczylem lazi za mna, nie moge przestac myslec o tym filmie, chce koniecznie go jeszcze raz zobaczyc!

freerock

Post 2 sie 05, 19:40

Bardzo podobały mi się "Znaleźć sobie żonę" i dokument "Dotknąć dzwięku (lub jakoś tak)"

La Montana Sagrada

Na forum od:
4 mar 05, 19:32

Post 2 sie 05, 21:14

Dla mnie największym odkryciem były nie filmy, a człowiek i jego sposób czytania Fassbindera. Mowa o panu Grzegorzu Małeckim, którego niniejszym pozdrawiam, choć nie wie co ja jestem za jeden. :)
Kocham Cieszyn

Ufo82

Na forum od:
31 lip 05, 20:03

Post 2 sie 05, 22:45

Odkrycie-"Gorzki sen", "Gdyby zolwie mogly latac", "Cien przechodnia"i oczywiscie Bollywood. Ubawilam sie jak nigdy na bajkowych pokazach i tancach przed seansami-wiecej takich :)))
"Czuly pocalunek","Narcyz in Psyche"mnie rozczarowaly, ale nie byly zle.

ania_szm

Na forum od:
15 maja 05, 8:49

Post 2 sie 05, 22:55

Odkryć na tym festiwalu miałam kilka, ale Najlepszy był 1)Fassbinder (szczególnie "Miłość jest zimniejsza niż śmierć"), 2) BOLLYWOOD :D, 3)"Cafe Lumiere". Piękne filmy, świetna atmosfera festiwalu, tak trzymać!

hunter

Post 2 sie 05, 22:56

kaprysna chmura - najlepszy film jaki widzialem w tym roku
pusty dom
czeski sen
gorzki sen
boze moj boze...
cut(z three extremes)
devdas(tylko tyle widzialem z bollywood)
szczescie rodziny katakuri:)

jagna

Post 2 sie 05, 22:58

Tickets
Mysterious skino

kokabaku

Na forum od:
28 gru 04, 18:35

Post 2 sie 05, 23:34

Moje niespodzianki ( wcześniej nie słyszałam o obu reżyserach...tak,tak, to prawda)

Fassbinder - estetyka (jakie kadry!), rytm narracji ( dużo jazzu)i teatralność (wyzwala takie skupienie co je lubię)
Body - pomysły reżyserskie (że dawno, a rewelacja)i wrażliwość(wszystko czytam swoją)
lubię kawę

Markos

Post 3 sie 05, 0:51

Na festiwalu w Cieszynie byłem pierwszy raz w tym roku. Niestety, nie mialem karnetu i w związku z tym widziałem tylko 17 filmów. Ale wielkim odkryciem dla mnie był Fassbinder (mam na myśli "Ostrzeżenie przed świętą dziwką" i "Strach zżerać duszę"). Bardzo poruszył mnie film "Mysterious skin" (ten film pokazywał jak ważne jest nasze dzieciństwo, przedstawił poszukiwania swojej tożsamości), a także "Och, człowieku" (chyba dla tego, że były to prawdziwe ujęcia, a do tego ta przeszywająca cisza...). Jestem też pod wrażeniem dokumentów Vacheka, jak się okazało dokument przedstawiający zwykłą historię Czechosłowacji może także opowiadać o waznych kwestiach egzystencjalnych. Po tym trudnym kinie dobrze się oczywiście bawiłem na bollywoodzie.

Uuuu

Post 3 sie 05, 9:18

Odkryłam dla siebie Bollywood i jednocześnie jakoś mi smutno, bo nie wierzę, że te filmy można będzie jeszcze zobaczyć gdzieś w takiej atmosferze;-)
Oglądałam Czasem słońce w kinie w Białymstoku i było normalnie. To znaczy ja chichotałam, ale większość widzów płakała i podchodziła do scen miłosnych wyznań bardzo poważnie. W Cieszynie to było niesamowite, że wszyscy umieli się bawić i odbierali filmy z rezerwą. Pozdrawiam wszystkich tańczących pod ekranem. ;-) Mam nadzieję, że w przyszłym roku też będzie taka możliwość!!
A na poważnie zachwycił mnie Tony Takitani, Palindromes, 20 palców, To take a wife i kino czeskie.
Pamiętacie jak narrator w Tonym mówi: Nie życzył sobie tego pamiętać....;-) Ileż razy mogłabym tak powiedzieć kilku chłopaczkom. Nie życzyłabym sobie.... ciebie pamiętać.

masakrytyczna

Na forum od:
26 lip 05, 16:54

Post 3 sie 05, 12:51

Uuuu - > jesli w Bollywood doceniasz tylko to ze mozna sie z dystansem smiac z ich uczuciowosci, to mysle ze tracisz troche. i na pewno spłycasz bollywood, ono jest cudne bo mozna sie smiac z zamierzonych gagów, smiac z niezamierzonych gagów i czuc pełnia serca to co jest oczywiste dla ludzi z pełnym sercem. i płakac. sam smiech to mało, moim zdaniem oczywiscie
www.masakrytyczna.blog.pl >>dziwię się światu<<

z

Na forum od:
2 sie 05, 20:15

Post 3 sie 05, 13:40

bollywood ok, ale cos mi sie szybko przejada. tak akurat na 1wieczor z masala soundsystem i kinem piast:>

dolores haze

Na forum od:
14 cze 05, 23:55

Post 3 sie 05, 19:12

NoktowizoR napisał(a):zdecydowanie najbardziej TONY TAKITANI... od kiedy go zobaczylem lazi za mna, nie moge przestac myslec o tym filmie, chce koniecznie go jeszcze raz zobaczyc!

mi sie tez podobal choc moglby byc lepszy (czekalem na ten film), - na otarcie lez (na powrot do klimatu filmu) przeczytaj sobie Na poludnie od granicy na zachod od slonca Murakamiego (jesli jeszcze tego nie znasz;)
pzdr
we can wipe you out
anytime

AgentOrange

Post 5 sie 05, 2:55

Dil Se, jako piękny film, nie jako komiczny Bollywood. Poza tym Dziura w sercu. Czuły pocałunek. Czeski Sen...

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 5 sie 05, 10:52

Process , zdecydowanie. Troche się bałam tego filmu, bo w opisie ktoś go porównywal z anatomią piekła, na szczęście nic nie mial wspólnego... Poza tym Tarnation i Joanna.
Po Palindromach spodziewalam sie wszystkiego najlepszego, bo przepadam za Solondzem, więc nawet mnie nie zaskoczyły
MK

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 5 sie 05, 17:48

Zgadzam się z MK.
Dla mnie "Process" to jeden z najlepszych filmów konkursowych, biorąc pod uwagę wszystkie dotychczasowe edycje NH.
Odkrycie z Panoramy: "Oh, man" Yervanta Gianikiana i Angeli Ricci Lucchi. Ten film powinien zostać pokazany naszym parlamentarzystom, zwłaszcza tym, którzy tak bardzo popierają udział polskich wojsk w Iraku...

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 5 sie 05, 18:30

Byłoby miło zobaczyć to znowu w kinie, ale to rzeczywiście trudne do zrealizowania. Może gdzieś to wydadzą na DVD, w każdym razie ma ochotę wrócić do tego filmu.
MK

NoktowizoR

Na forum od:
1 sie 05, 18:09

Post 5 sie 05, 20:00

gdzies pewnie wydadza i pewnie to nie bedzie u nas... swoja droga tez chcialbym bo mysle ze na DVD moglyby znalezc sie sceny ktore ostatecznie w filmie sie nie znalazly - a mysle ze takich pewnie jest troszke - moglyby byc naprawde ciekawym uzupelnieniem

Yellowe

Na forum od:
18 mar 05, 17:24

Post 5 sie 05, 20:52

najwieksze odkrycie panoramy? najpewniej "pusty dom".
o indiach juz pisalem.
bardzo zaluje tarnation, ale bedzie w kinach, wiec nadrobie.
Process - prawie 6.

India

Na forum od:
1 sie 05, 21:55

Post 5 sie 05, 22:43

Yellowe: "bardzo zaluje tarnation, ale bedzie w kinach"

Tarnation w polskich kinach? czy to informacja potwierdzona? jeśli tak to kiedy?

Tarnation-wstrząsający, fascynujący, wzruszający

Natalia

Na forum od:
15 lut 05, 1:19

Post 5 sie 05, 22:54

India napisał(a):Yellowe: "bardzo zaluje tarnation, ale bedzie w kinach"

Tarnation w polskich kinach? czy to informacja potwierdzona? jeśli tak to kiedy?

Tarnation-wstrząsający, fascynujący, wzruszający

nie no, niepotwierdzona do końca, ale chyba założeniem zawsze było, że film zwycięski ląduje prędzej czy później na ekranach...
Process akurat ma, moim zdaniem jakieś szanse na wydanie kiedyś na kasetach albo pokazanie w tv, bo w końcu był w Berlinie i znani aktorzy grają... (ej, chociaż Dziura w sercu była w tv, to znaczy, że chyba wszystko może być;))

Następna strona

Powrót do 5. - Program festiwalu