Plany na rok 2006....

Wasze opinie o filmach 5. Festiwal Fimowego ENH. Dyskusje o odbywających się spotkaniach, wystawach, wykładach, koncertach.
MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 6 sie 05, 15:34

Czy wiadomo juz cos na temat przyszłorocznego festiwalu? Pewnie to trochę jeszcze za wcześnie, ale może dostaniemy jakąś podpowiedz...
MK

elatus

Post 6 sie 05, 18:30

Ja coś słyszałam o przeglądzie kina argentyńskiego. A nuż to prawda? :-)))

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 6 sie 05, 19:34

tak właśnie mówiono na konferencji prasowej; argentyna+Agnes Varda.

MK

Na forum od:

Post 6 sie 05, 19:54

No tak, o Argentynie tez slyszalam, o Vardzie nie, ale to tez milo.
MK

nadrazil

Na forum od:
6 sie 05, 10:55

Post 7 sie 05, 9:44

Ma być pełna retrospektywa Agnes Vardy, bardzo prawdopodobne, że Pani reżyser też przybędzie - tak mówił ktoś z organizatorów. Jak dla mnie bomba. Będzie sporo do zobaczenia.
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard

Mag

Na forum od:
2 sie 05, 12:14

Post 7 sie 05, 10:46

O, to moze dadzą jeszcze raz Cinevardaphoto, bo w tym roku nie udało mi się dotrzeć na żaden z pokazów ;)

NoktowizoR

Na forum od:
1 sie 05, 18:09

Post 7 sie 05, 20:35

mam nadzieje ze czescia 6 festiwalu bedzie tez pokaz kilku produkcji Bollywoodzkich, moze teraz wg innego klucza niz SRK - moze pokazanie roznorodnosci gatunkowej, jakis kryminal / sensacja (np. Sarkar, Khakee), film przygodowy (Kaal), sf (Koi Mil Gaya) etc.

z

Na forum od:
2 sie 05, 20:15

Post 7 sie 05, 21:53

mozna moze zrobic cos takiego co bylo w csw nie tak dawno czyli przeglad filmow tak zlych ze az smiesznych, jakichs starszych takich najlepiej

dolores haze

Na forum od:
14 cze 05, 23:55

Post 8 sie 05, 13:36

ja bym chcial zobaczyc nowe dzielo Matthew Barney’a Drawing Restraint 9 - z muzyka skomponowana przez pania żone - Bjork, to by bylo niewatpliwie cos. (ale jest nieco czasu jeszcze;)

btw pytanie do pana Roamana: Czy istnieje szansa na zorganizowanie przegladu calego cyklu Cremaster w takim miejscu jak Wrocław???? (wiem ze byl w muranowie)
pozdrawiam
we can wipe you out
anytime

plum

Post 8 sie 05, 14:45

Nie pogniwalabym sie gdyby udalo sie takze w Krakowie :)

Druid

Na forum od:
24 lip 05, 19:41

Post 8 sie 05, 15:34

Jeżeli bedzie Agnes Varda to wspaniale - pisałem już o tym wcześniej , ale napiszę jeszcze - miałem nadzieję uzupełnić zaległości w kinie czeskim i słowackim – nie chodzi nawet o nowości – ale filmy Czecho-słowackiej Nowej Fali , to samo dotyczy francuskiej Nowej Fali – Rohmera,Agnes Vardy ,Truffauta , Jean-Luc Godarda ( np.”Żyć własnym życiem” , jeżeli chodzi o propozycje na przyszły rok to ja osobiście chciałbym zobaczyć „Kobiete i mężczyznę” Claude Leloucha ( widziałem już , ale chętnie zobaczę drugi raz ) , a także „More” Barbet Schroeder , możnaby tez zrobić retrospektywę twórczości Themersonów i K.Karabasza .
ALe rzecz k™órą najbardziej chciałbym zobaczyć ( po raz drugi) to „Filar” („La Jetée”) Chrisa Marker’a – z 1962 r.- w zasadzie możnaby zrobić i jego retrospektywę .
Wiem ,ze część filmów można było już zobaczyć – ale pokazywanie tylko nowości nie zawsze ma sens – na klasykę na pewno pójdzie wiele.
A wprowadzenia do Nowej Fali mógłby robić Tadeusz Lubelski .

MK

Na forum od:

Post 8 sie 05, 15:41

Moze uda sie pokazac Drwaing restraint w przyszlym roku? Proponuje tez trzecia czesc Walizek Tulse Lupera, przeglad Kena Russella albo Royz von Praunheim i ciag dalszy Fassbindera. Jakie macie propozycje?
MK

Magda.W

Na forum od:
27 lip 05, 17:51

Post 9 sie 05, 14:08

tez slyszalam o nowym projekcie Barneya . jestem baaaardzo ciekawa!
(PS. za Cremastera we Wro też bym się nie pogniewała ;) ale wiem że to niemożliwe)

Ufo82

Na forum od:
31 lip 05, 20:03

Post 9 sie 05, 19:23

NoktowizoR napisał(a):mam nadzieje ze czescia 6 festiwalu bedzie tez pokaz kilku produkcji Bollywoodzkich, moze teraz wg innego klucza niz SRK - moze pokazanie roznorodnosci gatunkowej, jakis kryminal / sensacja (np. Sarkar, Khakee), film przygodowy (Kaal), sf (Koi Mil Gaya) etc.

Jestem na TAK!
Na reszte jestm otwarta, jak zawsze na nowe Horyzonty :)

elatus

Post 9 sie 05, 21:21

Też mam nadzieję na jeszcze Bollywoodu...
Ale SRK też musi być!
Jednak przydałby się i Hrithik... (Koi mil gaya, Lakshya, albo coś takiego)

Ufo82

Na forum od:
31 lip 05, 20:03

Post 9 sie 05, 21:35

elatus napisał(a):Jednak przydałby się i Hrithik... (Koi mil gaya, Lakshya, albo coś takiego)

A kto to?

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 9 sie 05, 23:06

bollywood musi być, bez tego nie ma nocnego szaleństwa :-) w rytm indyjskiej muzyki :-)

Mag

Na forum od:

Post 10 sie 05, 8:37

Ufo82 napisał(a):
elatus napisał(a):Jednak przydałby się i Hrithik... (Koi mil gaya, Lakshya, albo coś takiego)

A kto to?

Grał młodszego brata w K3G ;) Inny klucz dobierania to dobry pomysł, ale nie rezygnujcie całkiem z SRK :P Bollywood być musi :)

MK

Na forum od:

Post 10 sie 05, 12:14

Pewnie Peter, że Bollywood musi być - na czym byśmy spali ;-) (to się odnosi nie tylko do mnie, ale też do pewnej osoby, która potrafi spać na stojąco na Bollywodzie...). Może w przyszłym roku JOhn Waters w ramach nocnego szaleństwa?
MK

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 10 sie 05, 13:11

Nowe horozynty zobowiązują..

chciałabym zobaczyc cykl poswiecony konkretnemu tematowi i jak rezyserzy, z róznych krajów go realizuja, jak sie do niego odnosza.
Eksperyment, mysle, ze ciekawy.Poznawanie innych kultur, zachowan, tradycji, jest fascynujące.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 11 sie 05, 13:42

Propozycje muzyczne zostały przeniesione do osobnego wątku: http://www.forum.mlodehoryzonty.pl/viewtopic.php?t=291

Nowa Gildia Filmowa

Na forum od:
28 lip 05, 10:48

Post 11 sie 05, 17:43

Jako że ma się pojawić kino argentyńskie Redakcja Nowej Gildii Filmowej proponuje film, który był dla niej odkryciem Camerimage 98
La Sonámbula w reż. Fernando Spinera i ze znakomitymi zdjęciami Jose Louisa Garcii.

Dla zainteresowanych linki
http://www.slamdance.com/2000/festival/ ... ?film_id=8
http://www.imdb.com/title/tt0145480/

Maski

Na forum od:
2 sie 05, 13:03

Post 13 sie 05, 21:55

a ja bym chciał nowego kim ki duka

Maski

Na forum od:
2 sie 05, 13:03

Post 13 sie 05, 21:55

a ja bym chciał nowego kim ki duka

cze67

Post 14 sie 05, 14:46

W związku z zeszłorocznymi pokazami filmów "Festival Express" i "Some Kind Of Monsters" proponowałbym retrospektywny cykl prezentujący najsłynniejsze filmy muzyczne lub/i koncerty. Czyli m.in. takie obrazy jak: "Woodstock", "Home Of The Brave" Laurie Anderson czy "Stop Making Sense". Najlepiej, żeby można je było zobaczyć w kinie Era, bo tam jest (był?) najlepszy dźwięk:) Mimo, że widziałem owe filmy na wideo/DVD to jednak możliwość obejrzenia ich na dużym (wielkim!!!) ekranie wydaje mi się (może nie tylko mnie) wielce łakoma.

MK

Na forum od:

Post 14 sie 05, 15:23

Woodstock leci conajmniej raz na rok w iluzjonie, zreszta nie jest to najlepszy film.
MK

Mag

Na forum od:

Post 14 sie 05, 15:28

cze67 napisał(a):proponowałbym retrospektywny cykl prezentujący najsłynniejsze filmy muzyczne

Takie skojarzenie -> może trochę Saury?
co było takie śmieszne w filmie 'linda linda linda'?

MK

Na forum od:

Post 14 sie 05, 15:38

Saura leci często na EE, w w Iluzjonie a ostatnie filmy są raczej kiepskie :-(
MK

Mag

Na forum od:

Post 14 sie 05, 16:08

Iluzjon za daleko, a na EE zdarzyło mi się trafić jedynie na Carmen ;) Ale to tylko luźna propozycja ;)
co było takie śmieszne w filmie 'linda linda linda'?

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 14 sie 05, 17:21

Poza "muzyczno-taneczmym" Saurą na EE ("Carmen" i "Krwawe gody"), "muzyczno-taneczny" Saura i w dobrych wideotekach ("Tango", "Carmen", "Krwawe gody"). Choć przyznac trzeba, ze te filmy najlepiej ogladać w kinie.

ave_Adore

Na forum od:

Post 14 sie 05, 17:42

komedyjke.. chociaz jedna(?)

nie samą depresja człowiek zyje ;)

Magda.W

Na forum od:

Post 14 sie 05, 21:23

to chyba nie widziales (/as?) "szczescia rodziny katakuri". nikt mi po tym nie powie ze na cieszynskimch filmach nie mozna zrywac bokow :)

nadrazil

Na forum od:
6 sie 05, 10:55

Post 15 sie 05, 9:28

Jeśli kino z Ameryki Południowej to może cykl Patrico Guzmana "Batalla de Chile: część I La insurrección de la burguesía, część II El golpe de estado, część III El poder popular" ze świetnymi zdjęciami Jorge Muller Silvy. Widziałem pierwszą część. Genialny dokument o rewolucji w Chile. Można by zrobić cykl filmów o rewolucjach na świecie. Dorzucić do tego film Williama Kleina o strajkach '68 we Francji i innych tego typu akcjach na całym świecie.
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard

MK

Na forum od:

Post 15 sie 05, 12:01

Przydałoby sie coś wesołego na Nocne szaleństwo: może John Waters... Pewnie sie powtarzam, ale mam do niego słabość
MK

cze67

Post 15 sie 05, 12:04

MK: Woodstock leci conajmniej raz na rok w iluzjonie,
Ja: W Gdańsku nie ma Iluzjonu:)

MK: zreszta nie jest to najlepszy film
Ja: mam na ten temat zgoła odmienne zdanie

mini

Na forum od:
19 lip 05, 22:57

Post 21 sie 05, 2:23

Mam taki maly pomysl ale nie wiem czy by sie sprawdzil. Co sadzicie o tym zeby np. w nocnym szalenstwie u miescic animacje. Chodzi mi konkretnie o Anime. Filmy takie jak "Ghost in the shell", "Ghost in the shell: Innocence", "Akira", "Jin-Roh: The Wolf Brigade", "Memories", "Cowboy Bebop - the movie", "Metropolis"(nie Langa), "Spirited Away" i wiele innych podobnych. Co wy na to? Ja sam jestem fanem anime i wiem ze sa to filmy (przynajmniej niektore) warte obejrzenia.

Pozdrawiam i czekam na Wasza opinie

z

Na forum od:

Post 21 sie 05, 11:52

i vision of escaflowne:>

ave_Adore

Na forum od:

Post 21 sie 05, 12:24

Magda.W napisał:
to chyba nie widziales (/as?) "szczescia rodziny katakuri". nikt mi po tym nie powie ze na cieszynskimch filmach nie mozna zrywac bokow :)

nie..i ubolewam straszliwie :D podobno był niesamowity.. musical o zombie.. :D

Anime? Nie moge sobie tego wyobrazic. Chyba po prostu nie chce. Pozdrawiam.

Mr Brightside

Na forum od:
5 kwi 05, 18:47

Post 4 wrz 05, 20:13

Pomysł z anime nie jest zły, bo warte zachodu dzieła niewątpliwie w tym gatunku filmów się znajdą. Ale to raczej nie do Nocnego Szaleństwa, ale do osobnego działu. W końcu takie ekstremalne ani zamierzenie kiczowate te filmy nie są... Może nie w przyszłym roku, ale za dwa lata coś takiego będzie... Do Nocnego Szaleństwa proponuję małą retrospektywę Sama Raimi (taa, tego od Spider-Mana: sprzedał się ostatnio facet Hollywood :( ) - serię Evil Dead. Albo np. puścić jakimś cyfrowym wyświetlaczem parę wyselekcjonowanych odcinków South Park :P To by było coś...
Have no fear! Jerry's here!

z

Na forum od:

Post 5 wrz 05, 8:54

owlasnie, wiecej kreskowek i nie tylko anime.marchewkowepola,yellow submarine..

Magda.W

Na forum od:

Post 5 wrz 05, 15:44

ale są specjalne festiwale zajmujace sie animacją... tak sądzę..

ave_Adore

Na forum od:

Post 6 wrz 05, 12:15

są..
w Łodzi jest festiwal reANIMACJE,
ciekawa sprawa,
problem jest jeden:
wysiedziec 2 w porywach do 3 godzin w kinie
i zapamietac te wszystkie cuda
a czasem warto..
szczegolne wrazenie (na mnie) zrobiły produkcje skandynawskie