Nowohoryzontowosc / nowohoryzontalnosc

Wasze opinie o filmach 5. Festiwal Fimowego ENH. Dyskusje o odbywających się spotkaniach, wystawach, wykładach, koncertach.

Czy rozumiesz co to znaczy Nowohoryzontowosc / nowohoryzontalnosc ?

Oczywiscie ze rozumiem
7
35%
Wydaje mi sie ze rozumiem
5
25%
Nie bardzo
6
30%
Kompletnie nie wiem o co chodzi
2
10%

Liczba głosów : 20

NoktowizoR

Na forum od:
1 sie 05, 18:09

Post 3 sie 05, 16:58

Polski jezyk pieknym jest, ale niektore neologizmy i slowotworstwa bola.
Szczegolne to w temacie. Czy ktos potrafi w jasny i sensowny sposob wyjasnic co to znaczy? Czy to nie zbytnia buta, zeby po 5 latach festiwalu tworzyc juz takie pojecie? Ciekaw jestem co na to filmoznawcy i kulturoznawcy, a wiem ze tych w Cieszynie nie brakowalo.

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 3 sie 05, 18:23

Nie tylko kulturoznawcow i filmowznawcow potrzeba, ale jeszcze jakiegos jezykoznawcy choc jednego. Ja jestem ta, która nie bardzo rozumie co ow termin miałby oznaczac :) Chyba bylby zbiorem przymiotnikow okreslajacych, ale co?? ludzi, program, klimat?? Toć jest dziwne a nowe i wymaga poważnych przemyśleń.

z

Na forum od:
2 sie 05, 20:15

Post 3 sie 05, 19:07

no chyba normalnie, ze jakies nowe rzeczy w filmach co ich wczesniej mniej bylo lub wcale, ale ja sie tam nie znam zeby poznac ktore to:>

NoktowizoR

Na forum od:
1 sie 05, 18:09

Post 4 sie 05, 10:28

wiekszosc tworcow ENH okresla sie mianem postmodernistycznych. a postmodernizm to takie naciagane pokazywanie czegos nowego - tworzenie quasi nowej jakosci z tego co juz gdzies bylo...

muzykadlakameleonow

Na forum od:
20 lip 05, 18:43

Post 5 sie 05, 13:11

:) z perspektywy językoznawcy wyglada to tak...
piszesz Noktowizor, że niektóre neologizmy bolą (lepsze byłoby rażą;))- tak to już jest z językiem...
początki zwykle bywają trudne:)
to nie tylko problem nowohoryzontowości/nowohoryzontalności, ale też wielu form żeńskich, o czym zawzięcie dyskutują dzisiaj wszystkie feministki i feminiści; ale nie bedę tu wchodziła w kwestie genderowe;)
śmiało mogę o sobie powiedziec, że jestem purytanką językową, jednak nowohoryzontalność (chyba jednak wolę tę formę) jest dla mnie nosnikiem jakiś treści; kata_strofa ma problem z tym jakich;
dla mnie nowohoryzontalność=Cieszyn, a pod to można podstawić juz wszystko - i ludzi, i klimat, i filmy, i emocje..., czyli tak naprawdę cały festiwal:)

kiwi

Post 16 sie 05, 22:46

muzykadlakameleonow: piszesz: "dla mnie nowohoryzontalność=Cieszyn, a pod to można podstawić juz wszystko - i ludzi, i klimat, i filmy, i emocje..., czyli tak naprawdę cały festiwal:)"

cieszyn fukcjonuje zyje istnieje caly rok wiec "caly festiwal" nie rowna sie C I E S Z Y N
wiec co z cieszynem po festiwalu, czy wtedy juz nie jest "nowohoryzontalny"?
droga muzykodlakameleonow hm...?

Powrót do 5. - Program festiwalu