Maski napisał(a):u-carmen w swoim załozeniu mialo bawić, bo teksty nie były wcale zywcem wzięte z "Carmen" Bizeta tylko było stowrzone dla tego filmu, a i gra nieprofesjonalnych aktorów z Afryki też byla pewnym rodzajem egzotyki zwłaszcza dla europejskiego i polskiego widza.
Ja jakoś nie odczytałem tego założenia. Nie rozumiem kompletnie tej argumentacji. Teksty nie były z Carmen, bo rzecz działa się współcześnie w RPA, a nie w Hiszpani w XIX wieku. Co w tym zabawnego?
Maski napisał(a):(...)a i gra nieprofesjonalnych aktorów z Afryki też byla pewnym rodzajem egzotyki zwłaszcza dla europejskiego i polskiego widza.
No może i była egzotyczna, ale dlaczego zabawna? Przypomina mi to Festiwal w Cieszynie sprzed 3 lat, kiedy był przegląd kina z Chin i Japonii i ludzie śmiali się w dramatycznych scenach słysząc azjatycki język. Co u licha jest śmiesznego w egzotyce?
Maski napisał(a):a co do Joanny to może ciebie nie smieszy wyśpiewane glosem operowym "idźmy na oddzial onkologii..." itp- mnie smieszy bo jest pomieszaniem form zwiazanych z czyms poważnymoperowym i czyms takim ludzkim normalnym czyli instyucją szpitala
Nie, mnie to nie śmieszy. Dla mnie to po prostu kpienie z tego co inne, nowe.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl