"Ziemia i popioły"

Wasze opinie o filmach 5. Festiwal Fimowego ENH. Dyskusje o odbywających się spotkaniach, wystawach, wykładach, koncertach.
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 26 lip 05, 16:45

To dla mnie na razie najlepszy film Festiwalu. Nie spodziewałem się czegoś tak świeżego i poruszającego z tej części świata (Afganistan). Czy Wy też zauważyliście góry układające się w czołgi w jednej z pierwszych scen filmu?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

masakrytyczna

Na forum od:
26 lip 05, 16:54

Post 26 lip 05, 17:00

zgadzam się że film najlepszy. szkoda ze nie w konkursie. duża siła prawdy. aktorstwo tak naturalne że aż nie do wiary że aktorstwo, ciekawa praca kamery - no i sama historia.
i choć temat inny to sam klimat jak z irańskiego "uniesie nas wiatr".
www.masakrytyczna.blog.pl >>dziwię się światu<<

deep2

Na forum od:
30 lip 05, 8:24

Post 31 lip 05, 1:25

Był to piekny i bardzo głęboki film. Zmęczenie starca i delikatny głosik tego dziecka były niezwykłe. Cały film miał przytłaczający klimat, naprawde baaaaaaaardzo polecam tym którzy jeszcze nie oglądali....... pozdrawiam pozdrawiam

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 1 sie 05, 16:09

Mnie najbardziej zapadł w pamięc i ujął motyw chłopca, tłumaczącego sobie cos czego nie potrafi pojąć, własną głuchotę; on słyszy, tylko ludzie dookoła stracili głos. Niezwykłe.

masakrytyczna

Na forum od:

Post 3 sie 05, 12:38

mozna go włożyć (nastrojowo) do jednej szuflady z "gorzkim snem". tez dobry, bardzo

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 3 sie 05, 12:48

O, nie! Skąd to porównanie? Jedyne co te filmy może łączyć to nieodległe położenie geograficzne planów! Przecież "Gorzki sen" to komediowa, nierealistyczna przypowiastka o śmierci. Ten film bardzo mnie rozczarował. Momentami wydawał mi się wręcz głupkowaty. W ogóle nie odpowiadało mi to poczucie humoru (często polegające na tym, że głównym bohater zdzielał swojego pracownika w głowę). Według mnie to bardzo niedojrzały film. Gdzież mu do "Ziemi i popiołów"?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

masakrytyczna

Na forum od:

Post 3 sie 05, 12:58

komediowa i nierealistyczna??? spójrz na to jak na obraz zmiany nastawienia, zmiany swiadomosci i dojrzewania głównego bohatera. Dojrzewanie starego człowieka w temacie smierci - czysty uniwersalizm.
wtedy masz moralitet o człowieku (kazdym) i prawde o nim - czyli to samo co w "Ziemi"

Ps. zdzielał w głowe, a równoczesnie był przekonany ze jest dobrym wierzacym człowiekiem. nie widzisz?

deep2

Na forum od:
30 lip 05, 8:24

Post 5 sie 05, 12:36

taaa....... a może budyń :-) pozdrawiam pozdrawiam

Powrót do 5. - Program festiwalu