Świat, który przemija

Filmy 21. NH - wypowiedz się!
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 5 sie 21, 13:20

Cięcie i oprawianie rzeczywistości – formalne kino Jean-Claude'a Rousseau

O najnowszym filmie Francuza pisze Andrzej Marzec w magazynie "Czas Kultury", który objął po raz drugi patronatem medialnym sekcję LOST LOST LOST. Polecamy!
https://czaskultury.pl/artykul/ciecie-i ... -rousseau/

"Lost Lost Lost to bez wątpienia jedna z najbardziej alternatywnych sekcji festiwalu Nowe Horyzonty. Jej ulubieńcami zostają kaskaderzy sztuki filmowej, niepokorni, oryginalni i przede wszystkim bezkompromisowi artyści (...). W tym roku taką rolę odegra Jean-Claude Rousseau.

(...) Rousseau pragnie uwolnić kino spod wpływu literatury i odzyskać przede wszystkim jego zapomniany wizualny charakter. W ten sposób dobrze znana nam linearność i ciągłość, typowa dla tekstu, zostaje zastąpiona przez linie oraz cięcia, które od tej pory tworzą filmową przestrzeń, wyzwoloną od ciężaru opowiadania historii."

Czyż to nie piękny postulat? :)

fot. ŚWIAT, KTÓRY PRZEMIJA, reż. Jean-Claude Rousseau
Załączniki
UN_MONDE_FLOTTANT_2a_bonne_vers_copy.jpg_unorm.jpg

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 12 sie 21, 23:12

Jeden z nielicznych, niestety, filmów bez dialogów na festiwalu.

aszeffel napisał(a):Rousseau pragnie uwolnić kino spod wpływu literatury i odzyskać przede wszystkim jego zapomniany wizualny charakter.

Czyż to nie piękny postulat?

Tak! Ja chcę oglądać, nie czytać :)

Na szczęście zmieścił mi się w programie, więc do zobaczenia w sali!
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 15 wrz 21, 21:53

Szybkie tempo. I po co tyle cięć? Jeszcze z tym czarnym ekranem pomiędzy nimi...
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Powrót do 21.NH - Każdy ma swoje kino