12 sie 21, 15:36
Na szczęście rezerwacje przebiegły dzisiaj lepiej niż się spodziewałem. Nie tylko dostałem się na wszystko co chciałem, ale reakcja serwera była zauważalnie szybsza niż w zeszłych latach. Potwierdzenie rezerwacji na dany film pojawiło się praktycznie od razu, krócej niż po sekundzie. No ale rezerwacje na pierwszy piątek festiwalu zawsze są łatwiejsze, bo pewnie nie wszyscy karnetowicze wtedy przyjeżdżają i zawsze jakieś wolne miejsca są.
Np. na Titane w dzień otwarcia w sali 9 miejsca były jeszcze przez 28 sekund, więc nie tak źle, każdy miał szansę.
Wolałem jednak kiedy rezerwacje na czwartkowe filmy były w środę w południe. Bo teraz trzeba było przeskakiwać między zakładkami, a to stracone sekundy, ryzyko i stres.
Muszę też pomarudzić na rozkład godzin w pierwszym bloku.
Dlaczego takie krótkie, 60-70-minutowe filmy jak Ulbolsyn, Wstęp, czy Kobieta, która uciekła są o 9:15, a nie np. o 10:00? Z niczym by nie kolidowały, a i tak skończyłyby się wcześniej niż pozostałe. Ja bym je ustawił o takiej godzinie, żeby skończyły się wtedy, kiedy skończyłby się film stuminutowy. Te 15 minut RANO ma DUŻE znaczenie. Tym bardziej, że w tym roku pod kino nie dojeżdżają żadne tramwaje!
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.