Program 18.NH dostępny!

Filmy 18. NH - wypowiedz się!
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 10 lip 18, 11:01

Pełen program 18. MFF Nowe Horyzonty wraz z kalendarzem wszystkich projekcji opublikowany!

Dostępne są opisy filmów, galerie zdjęć, zwiastuny. Za pomocą systemu metek (funkcjonującego już od 2007r.) można rozpocząć przygotowywanie własnego planu filmowego. Powodzenia! :)

Sprzedaż biletów na poszczególne seanse rozpocznie się we wtorek, 17 lipca, o godz. 12:00.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 10 lip 18, 11:55

Zacząłem układać program i... prawdziwa klęska urodzaju!

Temat pojawia się co roku i wczesne wnioski o lekkie przesunięcie godziny seansu czasem i w miarę możliwości są uwzględniane, więc spróbuję:
Dzień otwarcia, 26.07: Dałoby się przesunąć Sezon diabła na na 18:15 albo 18:30, żeby zdążyć na event w klubie? ;>

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 10 lip 18, 13:39

A gdzie Straszna matka , czy jaki miał tam mieć tytuł film Urushadze?

kovan

Na forum od:

Post 10 lip 18, 13:57

Grzes napisał(a):A gdzie Straszna matka , czy jaki miał tam mieć tytuł film Urushadze?

Tutaj:
https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9254

Ale chyba faktycznie brak go na ogólnej liście filmów.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 10 lip 18, 14:58

Grzes napisał(a):A gdzie Straszna matka , czy jaki miał tam mieć tytuł film Urushadze?

Jest w sekcji Moico Nocne Szaleństwo:

https://www.nowehoryzonty.pl/lista.do?typ=cykl&art=true&idCyklu=732
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

damiansport1

Na forum od:
2 sty 18, 12:04

Post 10 lip 18, 17:49

Piękny program. Cieszy mnie rekordowa ilość filmów z konkursu Cannes (15!) a ogółem około 30 obrazów z La Croisette w tym "Petra" i "World is Yours" o których nie było mówione
Zaskoczony jestem obecnoscią Under Silver Lake.
Cieszy In the Ailes z Berlinale :)
Oraz We the Animals z Sundance :)

Trochę szkoda że nie znalazło się miejsca dla Asako I & 2 ale nie można mieć wszystkiego.
Liczyłem też na największe hity Sundance: "Leave no trace" i "Wildlife" ale pewnie zostawili je na AFF

Parę uwag:

- Bodajże pan Marcin mówił że będzie 240 filmów a jest 225 :P Jestem ciekawy skąd ta zmiana. A i Zimna Wojna miała być w sezonie a nie ma:P oczywiście to nie jest aż ta istotne bo już widziałęm ten genialny film.
- Słyszałem także że największe hity będą pokazywane więcej razy niż zwykle tymczasem widzę że jest podobnie jak w poprzednich latach (2-3 seansy oprócz Touch Me Not)

Marcin Pieńkowski
NH-Kreator

Na forum od:
31 mar 11, 19:30

Post 10 lip 18, 18:02

1. Liczba filmów. Jest kilka filmów średniometrażowych. I z nimi ta liczba jest trochę wyższa.

2. Asako - nie jesteśmy fanami tego filmu. Jedno z canneńskich rozczarowań.

3. Proszę czekać na AFF:)

4. Niestety nie udało się z Bi Ganem. Od lipca nie był dostępny na festiwale. Ale co się odwlecze...

5. ’Zimna wojna’ - ten film robi taką karierę w kinach, że chyba nie było sensu. Nawet w KNH gramy go wciąż na dwóch salach.

6. Liczba seansów. Zdecydowana większość ma 3 seanse. Nie zawsze tak było.

Pozdrawiam
Marcin

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 11 lip 18, 9:30

Ten program jest niesamowity, mam 41 zielonych metek, a widziałam już 90% filmów z Cannes. Autentycznie nie pamiętam takiego bogactwa urodzaju. Zapowiada się rewelacyjny festiwal!

Bardzo dziękuję za Lava Diaza na otwarcie - to najbardziej komfortowy moment, by oglądać takie długie filmy, bo nie nachodzi na żaden inny blok :)

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 12 lip 18, 7:47

Czy ktoś z Was może widział ten nowy film Diaza? Przyznam, że pierwszy raz mam poważne wątpliwości, czy iść na jego film. Informacja o tym, że mamy do czynienia z musicalem / antymusicalem i jedyna widoczna na imdb recenzja nastrajają bardzo pesymistycznie. Chyba poczekam na opinie po otwarciu; na razie kolor metki zaledwie pomarańczowy...
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

kovan

Na forum od:

Post 12 lip 18, 10:33

doktor pueblo napisał(a):Czy ktoś z Was może widział ten nowy film Diaza? Przyznam, że pierwszy raz mam poważne wątpliwości, czy iść na jego film. Informacja o tym, że mamy do czynienia z musicalem / antymusicalem i jedyna widoczna na imdb recenzja nastrajają bardzo pesymistycznie. Chyba poczekam na opinie po otwarciu; na razie kolor metki zaledwie pomarańczowy...

Mnie ostatecznie przekonuje recenzja filmwebowa:
https://www.filmweb.pl/review/Kołysanki+o+terrorze-21112

damiansport1

Na forum od:

Post 12 lip 18, 12:16

Zastanawiam się nad wyborem filmu otwarcia. Bardzo chcę iść na Cafarnum i uroczystę Otwarcie ale mówią że dostanie się na nie graniczy z cudem. Z drugiej strony mój znajomy mówił że rok temu dostał się na otwarcie i Podwójnego Kochanka.

Program jest ułożony ok ale mogło być lepiej. Dla tych co preferują nowości jest kilka blocków gdzie nie ma co wybrać a w innych hity się pokrywają i nawet przy 3-4 seanach nie udało mi się znaleźć miejsca dla Córki Trenera czy choćby Birds of Passages.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 12 lip 18, 14:36

damiansport1: terminy pokazów poszczególnych filmów są wynikiem wielu, często niezależnych od nas, czynników. Jednym z wazniejszych jest dostępność reżyserów i innych twórców pokazywanych filmów. Musimy po prostu dostosować sie do ich planów. Czasami musimy dostosować się do terminów pokazów na innych festiwalach.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

damiansport1

Na forum od:

Post 13 lip 18, 15:40

Rozumiem. To nie jest duży problem. Program i tak jest rozsądnie ułożony a fakt że każdy film ma 2-3 seanse daje wiele opcji.

Z ciekawości, jeśli to nie tajemnica :P Czy były jakieś tytuły które bardzo chcieliście pokazać ale nie udało się z przyczyn nie zależnych od was (np blok Toronto, postprodukcja). Na pewno Bi Gan, coś jeszcze? Odnoszę wrażenie że w tym roku wypełniliście plan w prawie 100% bo oprócz Bi Gana jest wszystko co było chwalone, wygrywało nagrody etc. Nie tylko Cannes czy Berlin ale Rotterdam, Locarno też szeroko jest reprezentowane w tym roku.

krysiron

Na forum od:
18 lip 15, 16:28

Post 16 lip 18, 18:17

Ja jestem zły na organizatorów...

Zbyt dużo dobrych i rewelacyjnie zapowiadających się filmów. Nie sposób wybrać tylko 50. Męczę się już kilka dni. Jak Państwo mogli mi to zrobić ;)

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 16 lip 18, 21:47

Wybierz te, które nie mają żadnych szans na dystrybucję później w kinach. Po co oglądać coś, co za parę tygodni (miesięcy) będzie wyświetlane w kinach? Pamiętacie kolejki na nowego Almodovara przed salą sprzed 10 lat? To było chore. Za chwilę film trafił do kin, potem dvd, potem jako dodatek do gazety, a teraz pałęta się po serwisach vod i kanałach telewizyjnych za pół-darmo. Czy tytuł traci na wartości, gdy obejrzę go później niż wszyscy?

damiansport1

Na forum od:

Post 16 lip 18, 22:11

miecznik napisał(a):Wybierz te, które nie mają żadnych szans na dystrybucję później w kinach. Po co oglądać coś, co za parę tygodni (miesięcy) będzie wyświetlane w kinach? Pamiętacie kolejki na nowego Almodovara przed salą sprzed 10 lat? To było chore. Za chwilę film trafił do kin, potem dvd, potem jako dodatek do gazety, a teraz pałęta się po serwisach vod i kanałach telewizyjnych za pół-darmo. Czy tytuł traci na wartości, gdy obejrzę go później niż wszyscy?

Tyle ludzi ile opinii :) obejrzenie czegoś na polskiej premierze to ogromny prestiż. np ja Lubię być pierwszym i jak widać po metkach nie tylko ja :) Tak samo można by zapytać po co jeżdzić do Cannes, Wenecji jeśli później te filmy i tak będą w Polsce w kinach. No właśnie po to by poczuć ten prestiż, czuć że masz szansę oglądasz coś czego w Polsce 99% osób jeszcze nie widziało.

Też mógłbym stworzyć z łatwością argument przeciwko oglądaniu retrospektyw na festiwalach ale tego nie zrobię bo uszanuję wolę, charakter innych.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 17 lip 18, 8:40

Argument przeciwko oglądaniu retrospektyw na festiwalu? Ciekawe. Jaki?

tejut

Na forum od:
17 lip 18, 9:13

Post 17 lip 18, 9:47

Chyba jesteś bardzo młody, skoro to dla Ciebie taki ogromny prestiż. Nigdy nie rozumiałem tego dziwnie rozumianego snobizmu, choć swego czasu też stałem w kolejce na Almodóvara. Oczywiście głośne tytuły w programie cieszą, ale jednak mam nadzieję, że na Nowych Horyzontach wciąż jest sporo osób, dla których liczy się przede wszystkim kino, a nie kwestia, gdzie film miał premierę.

Festiwal to jedyna okazja, by w Polsce na dużym ekranie obejrzeć Monteiro, Costę czy nowe małe filmy: Such a Morning, Ciszę we mgle czy Wilgoć.

krysiron

Na forum od:
18 lip 15, 16:28

Post 17 lip 18, 10:18

Co roku odrzucam lub bardzo ograniczam filmy z dystrybucji. Pewnie wybiorę tylko kilka z bardzo odległą premierą a na których mi bardzo zależy i/lub takie, które uznam, że smakują najlepiej na NH a nie randomowej sali z popcorniarzami. No i jeszcze seanse z reżyserami. Ale możliwe, że całkiem odrzucę dystrybucję, bo w zasadzie każda sekcja wygląda świetnie.
Retrospektywy jak co roku (nie licząc tych lat, gdy byłem tylko na weekend) obowiązkowo. Pewnie z braku miejsc ograniczę się do Costy i Monteiro, ale pozostałe też ciekawie się zapowiadają. Szukam następców ukochanych retrospektyw Bartasa, Kelemena i neobaroku francuskiego.
No i jak tu pomieścić filmy z sekcji Front Wizualny, Lost Lost Lost i konkursu? A niemal same zielone metki.
To będzie tydzień trudnych wyborów, ale i cudowny jednocześnie. Już się nie mogę doczekać festiwalu :)

Kiedy będzie znana pełna lista gości?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 17 lip 18, 11:29

Zaraz przygotujemy listę gości, proszę o chwilę cierpliwości. Będą ikonki przy seansach.

Program spotkań z Costą tu:
https://bit.ly/2oHA6UK

LLL (na obu seansach): będzie reżyser Runa - David Gutiérrez Camps i Krajobrazu Jangcy - Xu Xin (Q&A polsko-chińskie!)
https://bit.ly/2zHvMNr
https://bit.ly/2zSvDqG

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 17 lip 18, 23:04

Program faktycznie bardzo dobry, zdecydowanie za dużo zielonych metek, ale jakoś to ogarnąłem.

Problem jest inny i dotyczy samego działania Kalendarium na stronie i systemu metek. Widzę, że nikt go do tej pory nie zgłaszał, ale sprawdzałem na dwóch komputerach i na obu występuje...

Otóż strona co chwilę zwalnia, przy przechodzeniu na kolejne dni w Kalendarium się wykrzacza i trzeba kilkakrotnie odświeżać. Co gorsza - po takich przygodach nie zapisują się metki. Gdybym nie robił sobie równolegle tabelki z seansami w Excelu, to bym się zupełnie pogubił i nie wiedziałbym, na co w końcu idę i kiedy.

Tak się dzieje na dwóch komputerach z Firefoksem i Windows 10.

Zgłaszam to, bo zacząłem się obawiać o działanie systemu rezerwacji...
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

ayya

Na forum od:

Post 18 lip 18, 7:46

Z retrospektywami sprawa jest chyba też taka, że kiedy filmy były mniej dostępne, były one zdecydowanie bardziej atrakcyjne. Przez lata wiele rzeczy odkrywałam i nadrabiałam przez retrospektywy na NH, ale teraz raczej skupiam się na nowszym kinie. Ostatnio takim odkryciem to były dla mnie te stare filmy Bartasa:)

Problem jest inny i dotyczy samego działania Kalendarium na stronie i systemu metek.

Takiego problemu nie miałam. Miałam natomiast problem, że mnie co chwila wylogowywało na telefonie, ale ustawiłam sobie, żeby pamiętało hasło i już jest ok.
W układaniu kalendarium za pomocą metek brakuje mi tylko jednego - jak co roku - możliwości eksportu swojego planu do jakiegoś pliku, żeby można było mieć tylko swój plan, a nie cały kalendarz.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 18 lip 18, 11:57

Mrozikos667 napisał(a):Otóż strona co chwilę zwalnia, przy przechodzeniu na kolejne dni w Kalendarium się wykrzacza i trzeba kilkakrotnie odświeżać. Co gorsza - po takich przygodach nie zapisują się metki. Gdybym nie robił sobie równolegle tabelki z seansami w Excelu, to bym się zupełnie pogubił i nie wiedziałbym, na co w końcu idę i kiedy.

Nie zaobserwowaliśmy tego typu problemów na stronie. Metki zapisują się od razu po kliknięciu, nie przy przechodzeniu do innej strony. Oznaczałoby to, że problem jest już wtedy gdy oznaczasz metkę. Jest to operacja błyskawiczna i nieobciążająca systemu. Czy jest to możliwe, że to występowały problemy w Twojej lokalnej sieci i dostępie do internetu? Czy ktoś inny z forumowiczów zauważyłem takie spowolnienia?

damiansport1

Na forum od:

Post 18 lip 18, 12:57

U mnie też takiego problemu nie było. Myślę że to kwestia jego sieci.

Grzes

Na forum od:

Post 18 lip 18, 13:26

tejut napisał(a):Nigdy nie rozumiałem tego dziwnie rozumianego snobizmu, choć swego czasu też stałem w kolejce na Almodóvara. Oczywiście głośne tytuły w programie cieszą, ale jednak mam nadzieję, że na Nowych Horyzontach wciąż jest sporo osób, dla których liczy się przede wszystkim kino, a nie kwestia, gdzie film miał premierę.

Ja też tego nie rozumiem, ale na swój sposób mnie cieszy przewaga ludzi podobnie myślących wśród publiczności. Dzięki temu wśród filmów, na które się wybieram (a program mam już ułożony), nie ma ani jednego z liczbą zielonych metek powyżej 300, a blisko połowa nie ma nawet stu - mam przynajmniej pewność, że wejdę na wszystko, co mnie interesuje. Póki organizatorzy nie wpadną na pomysł, że robią festiwal tylko dla tej większości, która chce mieć tutaj powtórkę z Cannes z dodatkiem odrobiny Berlina (a chyba się na to nie zanosi), ja z takiego układu (bo zdaję sobie sprawę, że jest to rodzaj układu - znane tytuły to przychody z biletów i reklama) będę zadowolony.

damiansport1

Na forum od:

Post 18 lip 18, 15:27

Co z wersją demontracyjną rezerwacji która miała być dostępna od dziś. Chciałbym już zacząc trenowac kilkanie ;)

Mrozikos667

Na forum od:

Post 18 lip 18, 19:31

Strator napisał(a):
Mrozikos667 napisał(a):Otóż strona co chwilę zwalnia, przy przechodzeniu na kolejne dni w Kalendarium się wykrzacza i trzeba kilkakrotnie odświeżać. Co gorsza - po takich przygodach nie zapisują się metki. Gdybym nie robił sobie równolegle tabelki z seansami w Excelu, to bym się zupełnie pogubił i nie wiedziałbym, na co w końcu idę i kiedy.

Nie zaobserwowaliśmy tego typu problemów na stronie. Metki zapisują się od razu po kliknięciu, nie przy przechodzeniu do innej strony. Oznaczałoby to, że problem jest już wtedy gdy oznaczasz metkę. Jest to operacja błyskawiczna i nieobciążająca systemu. Czy jest to możliwe, że to występowały problemy w Twojej lokalnej sieci i dostępie do internetu? Czy ktoś inny z forumowiczów zauważyłem takie spowolnienia?

Brałem pod uwagę taką ewentualność, ale inne strony działały normalnie. No nic, przynajmniej tyle dobrze, że nikt inny tego nie miał, może po updacie przeglądarki będzie wszystko ok, najwyżej dam znać ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

kovan

Na forum od:

Post 19 lip 18, 7:24

Czy system w tym roku również będzie pytał, czy na pewno chcę anulować rezerwację? To była fajna funkcja, pozwalała uniknąć ryzyka przypadkowego "odkliknięcia" rezerwacji już dokonanej.

damiansport1

Na forum od:

Post 19 lip 18, 9:52

Wygląda na to ze będe w stanie zarezerwować 5 tytułow w okolo 4 sek. Choć oczywiście stres o 8:30 będzie dużo większy niż teraz np kiedy robię to na luzie.

Ciekawe ile będzie miejsc dla karnetowiczów na Kafarnum w czwartek :P
Ale będę probował choćby było 1. Już mam plan B jeśli by mi się nie powiodło. Wtedy klikam Córkę Trenera (to chyba nie pójdzie w 1-2s?) na otwarcie a Kafarnum przenoszę na bodajże sobotę, zastępuje nim film który bym zobaczył z kolei na zakończenie w ostatnią niedzielę.

ratatuj89

Na forum od:
10 mar 14, 18:56

Post 19 lip 18, 21:04

Czy program w wersji papierowej jest już dostępny w KNH?

damiansport1

Na forum od:

Post 19 lip 18, 23:27

Podobno jest.

ayya

Na forum od:

Post 20 lip 18, 14:25

jest, mam

Grzes

Na forum od:

Post 25 lip 18, 22:11

Czy na seansach Listy+Minotaur filmy będą pokazywane właśnie w takiej kolejności, czy w odwrotnej (czy może nie wiadomo)?

damiansport1

Na forum od:

Post 26 lip 18, 8:09

Póki co rezerwację robi się...zaskakująco łatwo? większość filmów była dostępna 20 minut po i nadal są. Widzę kilka miejsc na Girl. Ponad 140 (z 260) na 3 Twarze które przecież wygrało nagrodę w Cannes itd.

Pytanie czy to kwestia tego że w tym roku niektóre filmy mają 1 seans więcej niż zwykle czy po prostu mniejszego zainteresowania. A może ludzie dopiero przyjadą na weekend. Oczywiście nie narzekam z tego powodu :)

Gendo

Na forum od:
26 lip 09, 20:57

Post 26 lip 18, 8:15

Więcej sal i tak, dopiero jak ludzie na weekend przyjadą robi się trudniej.

ada1986

Na forum od:
26 lip 18, 8:52

Post 26 lip 18, 8:58

Później w weekendy bywa naprawdę ciasno.

miecznik

Na forum od:

Post 26 lip 18, 20:17

Czy równolegle odbywające się Dwa Brzegi mogą się odbić na frekwencji wrocławskiej imprezy? We wcześniejszych latach impreza Gutka nachodziła z propozycją Torbickiej na maksymalnie 2-3 dni. Do tego obecny czarny kolor Nowych Horyzontów, ostatnia kadencja Dutkiewicza, brak tytularnego sponsora, kończąca się umowa SNH z Agorą na wynajem Kina Helios przy Kazimierza Wielkiego itd. Czyżby to już ostatni Festiwal Nowe Horyzonty we Wrocławiu?

damiansport1

Na forum od:

Post 26 lip 18, 21:16

Nie gadaj? Akurat jak się zacząłem interesować? Oby pan Gutek zdementował te plotki. KNH wydaje sie byc idealnym miejscem...

Otwarcie udane! FIlm Labaki bardzo emocjonanly. Chłopak rewelacyjny!

hermanstopek

Na forum od:
29 lip 12, 1:31

Post 26 lip 18, 23:50

miecznik napisał(a): Czyżby to już ostatni Festiwal Nowe Horyzonty we Wrocławiu?

Jak "Dobra zmiana" wygra wybory samorządowe we Wrocku to na 99% cofną dotację, i będzie po NH. Pozostanie nam tylko zanucić La la la la,la la.

Marcin Pieńkowski
NH-Kreator

Na forum od:
31 mar 11, 19:30

Post 26 lip 18, 23:52

miecznik napisał(a):Czy równolegle odbywające się Dwa Brzegi mogą się odbić na frekwencji wrocławskiej imprezy? We wcześniejszych latach impreza Gutka nachodziła z propozycją Torbickiej na maksymalnie 2-3 dni. Do tego obecny czarny kolor Nowych Horyzontów, ostatnia kadencja Dutkiewicza, brak tytularnego sponsora, kończąca się umowa SNH z Agorą na wynajem Kina Helios przy Kazimierza Wielkiego itd. Czyżby to już ostatni Festiwal Nowe Horyzonty we Wrocławiu?

Drogi mieczniku,
chyba dzisiaj jakiś apokaliptyczny film musiałeś oglądać:) Otóż zdementuję - frekwencja w tym roku póki co zapowiada się lepsza niż rok temu, kiedy była fenomenalna. Jeśli łatwiej się kliknąć, to jest to efekt 3 dodatkowych sal. O taki komfort nam chodziło.

Fakt, nie mamy sponsora tytularnego, no ale pozyskaliśmy wielu mniejszych partnerów. I ok, nie mamy może kina na Rynku, może nie ma brandingu w całym mieście, ale mamy to, czego nie ma nikt. Najlepsze filmy. Bo na nich nigdy oszczędzać nie będziemy.

I proszę nie łączyć naszej pięknej wizualizacji z jakimiś czarnymi wizjami. A i z Wrocławia nie planujemy się wynosić, bo niby dlaczego?

Udanego festiwalu!
Marcin

miecznik

Na forum od:

Post 27 lip 18, 12:46

Dla mnie wizualizacja jest depresyjna, żałobna, jakby "Requiem" Mozarta grało w tle. Być może jej autor chodził za dużo na Czarne Protesty.
A że doszedł DCF to super sprawa, bo jest przyjemnym, kameralnym kinem. Być może widzowie będą narzekać na piwnicę i telewizyjny ekran sali Polonia. Dzięki temu zyska pozostała część miasta, rozpoczną się wędrówki ludów przez pl. Wolności i pl. Kościuszki. Renomie i okolicznym knajpom przybędzie klientów.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 27 lip 18, 14:45

Wizualizacja jest świetna, najlepsza od lat i za błąd uważam brak koszulek (choćby do kupienia) w tym roku. Wreszcie była szansa na koszulkę bez różu, niestety zmarnowana.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 27 lip 18, 17:51

I te latryny z Bergmanem blokują ruch na schodach :(
Co na to inspektor bhp?

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 28 lip 18, 0:19

Guy Maddin, FJ Ossang, Eugene Grene, Hong Sang-soo, James Benning, Lav Diaz, Gaspar Noe... mmmm jaka elita w tym roku :p

Jestem zaskoczony programem, ale pozytywnie :)
Nawet nie liczbą filmów, ale tym że w końcu jest więcej sal i więcej niż dwa pokazy!

Przed festiwalem wygląda nieźle, ciekawe jak będzie po. Ale chyba szykuje się kolejna dobra edycja.

I jeszcze kilka przyuważonych błędów na stronie:

1) w filmie Stan świata https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9312
jest język "Nepali" zamiast "nepalski"

2) w filmie Wspomnienia https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9217
jest język "Creole" zamiast "kreolski"

3) przy filmie Groźna matka https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9254
jest język Georgian zamiast gruziński

4) przy filmie Straszydło https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9478
jest język "Bosnian"

5) W opisie filmu Fantastyczna kobieta https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9331
jest mowa o "tegorocznym" Berlinale, a chyba chodzi o ten z 2017 roku, bo opis jest z zeszłego festiwalu.

6) Nie ma więcej dostępnych informacji o filmie Twarze Plaże? https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9455
Język, dystrybutor, producent?

7) Trzy filmy z bloku https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9492
mają wpisany kraj "Latvia" zamiast Łotwa

8) Czy naprawdę do wszystkich filmów z sekcji Kino Dzieci są angielskie napisy?
Np. taki "Kacper i Emma na safari" ma lektora, a do tego polskie i angielskie napisy.

9) Przy filmie Pajęczaki https://www.nowehoryzonty.pl/opis.do?id=9506
jest "Slovak Republic" zamiast Słowacja

10) Czy do filmu "Listy" zniknęła stopka (informacje o twórcach, producentach itp.), czy jej w ogóle nie było?
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 lip 18, 23:22

dzięki za korektę :)
przy Listach jest stopka, nie zniknęła.

m4ro

Na forum od:

Post 3 sie 18, 1:48

aszeffel napisał(a):dzięki za korektę :)
przy Listach jest stopka, nie zniknęła.

filmy z 7) nadal mają Latvia ;)

Znalazłem jeszcze jeden błąd, poprawny tytuł filmu "All You Can Eat Buddha" to "All You Can Eat Bouddha" - taki tytuł był w czasie filmu (to film po francusku, a po francusku jest właśnie "bouddha").
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

m4ro

Na forum od:

Post 8 sie 18, 11:31

Co prawda już po festiwalu, ale znalazłem jeszcze:

- Hard Paint - brak oryginalnego tytułu filmu jakim jest "Tinta Bruta"

uzupełnienia:

- Język używany w Sny wędrownych ptaków to przez większość filmu wayuu, po hiszpańsku było niewiele dialogów, a więc powinno być "język: wayuu, hiszpański"
- Piękne rzeczy - film był nie tylko po angielsku. Języki: angielski, włoski, tagalog, niemiecki
- przy filmie Nie oglądaj się teraz brakuje języka włoskiego.

doktor pueblo napisał(a):Wizualizacja jest świetna, najlepsza od lat i za błąd uważam brak koszulek (choćby do kupienia) w tym roku. Wreszcie była szansa na koszulkę bez różu, niestety zmarnowana.

To nie róż, to magenta!

damiansport1

Na forum od:

Post 8 sie 18, 14:45

Okej, ja proponuje dość sporą ale korzystną zmianę od następnej edycji.

Bloki filmowe o 9, 12:30, 16, 19:30, 23 czyli co 3 i pół godziny. Powód? Wg mnie 3 godziny to ciągle za mała przerwa pomiędzy seansami. jeśli film trwa 2 godziny to nie ma możliwości by coś zjeść przed kolejnym filmem bo już 30 minut przed trzeba ustawiać się w kolejce by nie wylądować na boku lub na samym dole (gdzie widac dobrze ale to nie to samo)

Gendo

Na forum od:
26 lip 09, 20:57

Post 8 sie 18, 15:04

Bez przesady, w godzinę to i zjesz i jeszcze się w kolejkę ustawisz. Za wyjątkiem najbardziej obleganych seansów(a i to nie wszystkich) to ta przerwa to spokojnie wystarcza.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 8 sie 18, 15:07

30 minut przed seansem? Nawet na filmy w sali nr 1 nie trzeba się ustawiać tak wcześnie, więc może nie ma co komplikować tego, co dobrze działa. Jestem na festiwalu od lat i to nigdy nie był problem, za to problemem będzie jeszcze późniejsze chodzenie spać i jeszcze wcześniejsze wstawanie, jeśli by wprowadzić taką zmianę.

Następna strona

Powrót do Każdy ma swoje kino