Roman Gutek dla FilmGery

O planach na następny Festiwal. O filmowych podróżach. I w ogóle.
Film Gery

Na forum od:
21 maja 05, 16:42

Post 21 maja 05, 16:46

Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Romanem Gutkiem, z którego dowiecie się wiele o jego filmowych gustach:

http://film.gery.pl/cms/?id=7570

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 21 maja 05, 19:42

Bardzo ciekawy wywiad!

La Montana Sagrada

Na forum od:
4 mar 05, 19:32

Post 22 maja 05, 16:10

Ja zupełnie inaczej niż Pan Roman bardzo chcę żeby kino szokowało. Trzeba jednak rozgraniczyć pojecie szoku od zwykłego gorszenia. Szok to w moim odczuciu najpotężniejsza prowokacja do myslenia, a o to przecież chodzi w ogladaniu Nowych Horyzontów.
Kocham Cieszyn

Sylwia Kilanowska

Na forum od:
25 sty 05, 17:32

Post 22 maja 05, 19:21

La Montana Sagrada napisał(a):Ja zupełnie inaczej niż Pan Roman bardzo chcę żeby kino szokowało. Trzeba jednak rozgraniczyć pojecie szoku od zwykłego gorszenia. Szok to w moim odczuciu najpotężniejsza prowokacja do myslenia, a o to przecież chodzi w ogladaniu Nowych Horyzontów.

Tylko jak odróżnić szokowanie jako narzędzie sztuki krytycznej, od tego, które jest narzedziem marketingowym? A po drugie, gdy wszystko dookoła szokuje, stajemy się chyba mniej wrażliwi. Dlatego własnie w ubiegłych latach festiwalowych uważnie dawkowałam sobie tego typu filmy.

p.s. czekam na filmy Jamesa Benninga, o których mówił pan Roman w wywiadzie. Z opisu wynika, że podobne są w nastroju i koncepcji do ostatniej produkcji Kiarostamiego. Sama byłam zaskoczona, jak dobrze mi się to ogladało... i nie tylko mnie. Takie filmy, w mojej opinii, odbijają to, co jest w nas.

La Montana Sagrada

Na forum od:
4 mar 05, 19:32

Post 7 cze 05, 17:10

Droga Pani Sylwio, to rzeczywiście bardzo wielka sztuka. Rozwiazanie jest chyba tylko jedno - subiektywna ocena. Kazdy musi we własnym zakresie zlokalizować tę cienką linię pomiędzy szokiem osobistym, dajacym do myslenia, a nachalnymi zabiegami marketingowymi.
Kocham Cieszyn

Powrót do Pan Roman chciałby coś powiedzieć