Andrzej Wajda i jego mistrzowskie lekcje kina w Cieszynie

O planach na następny Festiwal. O filmowych podróżach. I w ogóle.
Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 23 mar 05, 17:33

Lekcje mistrzowskie Andrzeja Wajdy

Dzisiaj od rana pięknie słońce świeciło w Warszawie. Poranek zapowiadał, że zdarzy się coś wyjątkowego. Kilka godzin temu, Jakub Duszyński i ja, spotkaliśmy się z Panią Krystyną Zachwatowicz i Panem Andrzejem Wajdą. To niezwykli ludzie. Bardzo twórczy. Przenieśliśmy się na godzinę do innego, ciekawszego (dla mnie!) świata. No i najważniejsze: Pan Andrzej ostatecznie potwierdził swój udział w tegorocznym festiwalu i przyjazd do Cieszyna. Bardzo się cieszę z tego faktu.

Lekcje mistrzowskie Andrzeja Wajdy będą autorskim cyklem ułożonym przez reżysera, na który złożą się jego rzadziej pokazywane filmy (m.in. Piłat i inni, Nastazja) oraz klasyczne dzieła światowego kina w subiektywnym wyborze Mistrza. Będzie to wyjątkowa szansa uczestnictwa w unikalnej lekcji kina, jak również możliwość spotkania i rozmowy z Mistrzem. Przed projekcjami Pan Andrzej Wajda uzasadni swoje wybory, jak również dokona analizy wybranych przez siebie filmów. Pan Wajda pracuje jeszcze nad osteczną listą tytułów, którą podamy Wam najpóźniej w połowie kwietnia. Pozdrawiam. Roman Gutek

sesese

Na forum od:
29 sty 05, 11:54

Post 23 mar 05, 23:47

wspaniale !!! juz sie nie moge doczekać...

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 24 mar 05, 13:34

Fantastycznie!

jola

Na forum od:
9 lut 05, 15:21

Post 24 mar 05, 14:10

Czy tak jak to było w przypadku p. Wójcika będą osobne karnety na cykl?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 mar 05, 14:30

Pani Jolu!
Myślałem o karnetach wczoraj. To będzie zależało od ostatecznej liczby tytułów i wielkości sali, w której te filmy będą pokazywane. W tej chwili nie potrafię Pani odpowiedzieć. W połowie kwietnia wszystko powinno być jasne. Pozdrawiam. Roman Gutek

karolka

Na forum od:
31 sty 05, 14:02

Post 24 mar 05, 23:46

Na szczeście na Wójcika w Muranowie nie trzeba było karnetów :-), a co się dowiedziałam, to moje.
Mam nadzieję, że i Andzrzej Wajda poszerzy nasze spojżenie na film....
Superka Panie Romanie, pozdrawiam!

PPHP

Na forum od:
26 lut 05, 12:56

Post 6 kwi 05, 16:47

Całekim niezły pomysł z tym Wajdą!

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 7 kwi 05, 12:24

Mam nadzieje, ze uda mi sie dostac karnet na lekcje z Wajda (karnet ogólny juz mam)
MK

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 9 kwi 05, 9:22

cholernie fajnie!! :) moze p. Wajda opowie o wizycie w Rossji, wszak promocja i inne wydarzenia - kulturalno - filmowe sa rownie wazne jak techniki robienia filmów :D

byle do Cieszyna..byle do.. :)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 7 lip 05, 17:29

LEKCJE MISTRZOWSKIE ANDRZEJA WAJDY

Filmy Andrzeja Wajdy

Bigda idzie / Bigda is Coming; reż. Andrzej Wajda, Polska 1999, 94 min.
Miłość w Niemczech / Eine Liebe in Deutschland / A Love in Germany; reż. Andrzej Wajda, RFN / Francja 1982, 102 min.
Nastasja reż. Andrzej Wajda, Japonia 1994, 97 min.
Pierścionek z orłem w koronie / The Ring with a Crowned Eagle; reż. Andrzej Wajda, Polska 1992, 104 min.
Piłat i inni / Pilatus und andere - ein Film für Karfreitag / Pilate and Others; reż. Andrzej Wajda, RFN 1971, 94 min.
Wielki Tydzień / Holy Week; reż. Andrzej Wajda, Polska 1995, 93 min.
Wyrok na Franciszka Kłosa / The Judgement Passed on Franciszek Klos; reż. Andrzej Wajda, Polska 2000, 96 min.

Klasyka kina

A propos Nicei / À propos de Nice; reż.: Jean Vigo; Francja 1930, 25 min.
Balet mechaniczny / Ballet mécanique; reż.: Fernand Léger; Francja 1924, 14 min.
Człowiek z kamerą / Chelovek s kinoapparatom / The Man with a Camera; reż.: Dziga Wiertow; ZSRR 1929, 68 min.
Krew poety / Le sang d'un poète / The Blood of a Poet; reż.: Jean Cocteau; Francja 1930, 52 min.
Pała ze sprawowania / Zéro de conduite / Zero for Conduct; reż.: Jean Vigo; Francja1933, 43 min.
Pies andaluzyjski / Un chien andalou / An Andalusian Dog; reż.: Luis Buñuel; Francja 1929, 13 min.
Upadek domu Usherów / La chute de la maison Usher / The Fall of the House of Usher; reż.: Jean Epstein; Francja / USA 1928, 46 min.
Złoty wiek / L'âge d'or / The Golden Age; reż.: Luis Buñuel; Francja 1930, 60 min.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 7 lip 05, 17:49

Drodzy Państwo!

Pani Krystyna Zachwatowicz i Pan Andrzej Wajda będą w Cieszynie w dniach od 28 lipca do 1 sierpnia. Poniżej program spotkań Pana Wajdy z uczestnikami festiwalu:

- 28 lipca, czwartek, 19.00, COK - Dom Narodowy, sala widowiskowa

Kawiarnia Polityki: Czy potrzebna nam nowa polska szkoła filmowa? – w spotkaniu wezmą udział Andrzej Wajda oraz młodzi polscy filmowcy

- 29 lipca, piątek, 10.30

W cztery oczy, czyli opowiedz Andrzejowi Wajdzie swój pomysł na film i posłuchaj, co o nim sądzi. (zgłoszenia przyjmuje Ondrasz Szewczyk-Matowicki po każdym pokazie filmu z cyklu Lekcje mistrzowskie Andrzeja Wajdy)

- 29 lipca, piątek, 18.15, COK - Dom Narodowy, sala widowiskowa

Andrzej Wajda: o klasyce kina i rozwoju języka filmowego

- 30 lipca, sobota, 10.30, COK - Dom Narodowy, sala widowiskowa

Andrzej Wajda: o swoich filmach pokazywanych w Cieszynie

-31 lipca, niedziela, 10.30, COK - Dom Narodowy, sala widowiskowa

Andrzej Wajda: o czym warto opowiadać - dyskusja o kierunkach rozwoju współczesnego kina

Serdecznie zapraszam. Pozdrawiam. Roman Gutek

husky

Na forum od:
5 lut 05, 12:34

Post 24 wrz 05, 15:41

Bardzo podobała mi sie interpretacja Mistrza i Małgorzaty.. a pan Andrzej dał mi grabe :) niezapomniane przeżycie :P
"Finally We Are No One"

Powrót do Pan Roman chciałby coś powiedzieć