River of Fundament - Matthew Barney

O planach na następny Festiwal. O filmowych podróżach. I w ogóle.
Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 10 maja 15, 11:33

Nastąpiło we mnie chyba jakieś wiosenne przebudzenie. Bardzo mi się zrobiło tęskno za forumowiczami :)

vifon00 prosi o pokaz projektu Matthew Barney`a River of Fundament na Nowych Horyzontach.

Tutaj znajdziecie więcej informacji o tym niezwykłym projekcie:

http://www.riveroffundament.net/rof_synopsis.htm

Widziałem River of Fundament i, podobnie jak wcześniejsze filmowe projekty Barneya`a, ten również chciałbym pokazać w Polsce. Jest to radykalne dzieło.

Jest jeden podstawowy problem: prawa do max 5 pokazów w Polsce (ogrniczone tylko do dwóch miast) kosztują horrendalną kwotę (kilkadziesiat tysięcy funtów brytyjskich). Do tego dochodzą koszty produkcji. Pokazy muszą odbywać się w operach lub teatrach. Muszą także zapewniene najwyższej jakości warunki projkecji (sprzęt + nagłośnienie).

Ciekawy jestem ile osób gotowych jest dzisiaj ogladać filmową operę Mathew Barney`a, która trwa ponad 6 godzin. Wiele osób zupelnie nie kojarzy tego nazwiska.

Ile jesteście gotowi zaplacić za bilet?

Będę wdzięczny za kilka słów na ten temat.

Pozdrawiam seredcznie,

Roman Gutek

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 12 maja 15, 21:11

Trailer zapowiada coś niesamowitego, Cremaster czy De Lama Lamina wciąż siedzą ludziom w głowach. Może byłaby szansa na wydarzenie specjalne tegorocznego festiwalu T-MNH? Przez chwilę myślałem, że może najnowszy film Maddina też zostanie wyłączony do pokazów specjalnych ;-)
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 15 maja 15, 10:14

Akurat w moim przypadku cena nie gra roli. Myślę jednak, że tym filmem można by spokojnie zainteresować szerszą publiczność festiwalową przy cenie wahającej się w okolicach 30 - 60zł - w końcu Cremastery i Drawing Restraint były mocno oblegane. Wystarczy, że pojawi się w zapowiedziach festiwalu jako jedna z głównych jego atrakcji. Natomiast wydaje mi się, że przy wyższej cenie, dla większości widzów River of Fundament stanie się już snobistyczną, 6-godzinną ciekawostką. Bilety na światowe pokazy tego filmu oscylują wokół 25 euro - to nie tak znów dużo, biorąc pod uwagę to, że film wyświetlany jest poza festiwalami, a poza tym to zaledwie dwukrotna (lub trzykrotna) cena zwykłego biletu.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 23 cze 15, 13:50

Nikt jeszcze tego nie odnotował, no to ja to zrobię: River of Fundament ma być we Wrocławiu w roku 2016. Będzie to jeden z punktów programu obchodów Europejskiej Stolicy Kultury.

http://issuu.com/wro2016esk/docs/program_obchodow_europejskiej_stoli/1

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 23 cze 15, 23:41

Jarosz: Dzięki za linka. Warto odnotować, że ten dokument zdradza także pierwszy punkt programu 16. edycji T-Mobile Nowe Horyzonty, a mianowicie przegląd kina baskijskiego. Pokazane zostaną m.in. filmy Victora Erice, Julio Medema i Montxo Armendariza.

Flexible

Na forum od:
2 sie 15, 18:13

Post 2 sie 15, 18:33

Od wyświetlenia cyklu "Cremaster" Matthew Barneya w Polsce minęło już wiele lat. Niepowetowaną stratą był brak projekcji filmu "Drawing Restraint 9". Z pewnością, wielu ucieszy więc pokaz "River of Fundament" - choć obejrzenie całego projektu to nie lada zadanie. Warto pomyśleć o zaproszeniu samego artysty do Polski.
Wszystkim zainteresowanym gargantuicznym, ale i wciągającym projektem "River of Fundament" Barneya polecam tekst historyka sztuki Wojciecha Delikty na łamach Magazynu O.pl.
http://magazyn.o.pl/2014/wojciech-delik ... w-barneya/

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 2 sie 15, 19:23

Z tego co pamiętam DR9 był wyświetlany w Polsce na Nowych Horyzontach na kilku pokazach ( bodajże 6 edycja w 2006 roku) wraz z dokumentem "No Restraint". Tu Pan Roman stanął na wysokości zadania, bo chyba sprowadził wszystkie większe projekty Barneya do Polski na NH. Z ogromnym podnieceniem czekam na River of Fundament. Obawiam się jednak, że będzie to tak elitarny pokaz, że wejdą tylko wyjątkowi szczęściarze, wybrańcy, goście i sponsorzy.
korez

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 4 sie 15, 17:58

korez napisał(a):Z ogromnym podnieceniem czekam na River of Fundament. Obawiam się jednak, że będzie to tak elitarny pokaz, że wejdą tylko wyjątkowi szczęściarze, wybrańcy, goście i sponsorzy.

A ja myślę, że skoro pokaz będzie płatny, nawet dla karnetowiczów (zgodnie z tym, co pisał pan Roman) i jeśli odbędzie się w NFM lub w operze (musi, bo takie są regułu wyświetlania tego filmu) nie powinno być problemów z dostaniem biletów.

korez

Na forum od:
24 sty 05, 18:40

Post 6 sie 15, 18:33

vifon00 napisał(a):
korez napisał(a):Z ogromnym podnieceniem czekam na River of Fundament. Obawiam się jednak, że będzie to tak elitarny pokaz, że wejdą tylko wyjątkowi szczęściarze, wybrańcy, goście i sponsorzy.

A ja myślę, że skoro pokaz będzie płatny, nawet dla karnetowiczów (zgodnie z tym, co pisał pan Roman) i jeśli odbędzie się w NFM lub w operze (musi, bo takie są regułu wyświetlania tego filmu) nie powinno być problemów z dostaniem biletów.

Rzeczywiście nie pomyślałem o tym. Fakt. We wrześniu otwierają NFM, będzie sporo miejsca.
korez

Kinga

Post 11 lip 16, 18:24

Jestem szczęściarą, mam bilet :))) Pomyślałam, że niesamowite byłoby gdyby nas zaszczycił swoją obecnością Matthew Barney. Myślicie, że jest taka szansa? :)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 14 lip 16, 12:42

Kinga: nie ma już szans na pojawienie się we Wrocławiu Barneya.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Powrót do Pan Roman chciałby coś powiedzieć