Program 17.NH dostępny!

Przed 17.NH. Propozycje, zapowiedzi i przecieki filmowe. Sugestie organizacyjne.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 12 lip 17, 11:04

Opublikowaliśmy pełny program 17. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty wraz z kalendarzem wszystkich projekcji!

Dostępne są opisy filmów, galerie zdjęć, zwiastuny. Za pomocą systemu metek (funkcjonującego już od 2007r.) można rozpocząć przygotowywanie własnego planu filmowego. Powodzenia!

Sprzedaż biletów na poszczególne seanse rozpocznie się w środę, 19 lipca, punktualnie o godz. 12:00.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 12 lip 17, 11:19

Ciekawostka wyczytana w opisach filmów: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty ma wprowadzić Lava Diaza do dystrybucji (co do pewnego stopnia wyjaśnia zrobienie z niego jednego z filmów otwarcia). Gratuluję odwagi.

tim

Post 12 lip 17, 11:35

Przy terminach seansów jest adnotacja o priorytecie karnetów, akredytacji lub biletów. Co to zmienia w dotychczasowym układzie dostępności? Mniejszą lub większą ilość miejsc, w zależności co jest w priorytecie? Jaka z tym związana jest zmiana?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 12 lip 17, 11:56

Tak, te zmiany dotyczą ostatecznie tylko 10 z 12 filmów z Pokazów Galowych.

Priorytet karnetów i akredytacji oznacza, że 80% miejsc będzie przeznaczonych dla posiadaczy karnetów/akredytacji, natomiast 20% będzie przeznaczonych do sprzedaży (bilety).
I odwrotnie, priorytet biletów oznacza, że 80% miejsc będzie przeznaczonych do sprzedaży (bilety), natomiast 20% będzie dla osób posiadających karnety/akredytacje.

Uwaga, jeśli zainteresowanie biletowe będzie mniejsze, wtedy będziemy zwiększać pulę karnetową. Ponadto, pule karnetowe dla filmów mających trzecie i czwarte seanse będą większe niż 20 procent.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 12 lip 17, 12:05

Pamiętam, że kilka lat temu takie wnioski racjonalizatorskie przechodziły, o ile były zgłaszane przed rozpoczęciem sprzedaży biletów, więc spróbujmy ;)

Gdyby "Mróz" Kelemena (oba seanse) przesunąć o 15 minut wcześniej, dałoby się zdążyć na seanse drugiego bloku (obecnie - nie ma opcji). Podobnie jeśli chodzi o pierwszy seans "Celina i Julia odpływają". Nie tworzy to żadnych kolizji, to pierwsze seanse w ciągu dnia.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 12 lip 17, 12:06

Ja bym bardzo prosił o poprawienie jednego irytującego czynnika, który bardzo mi utrudnia poruszanie się po kalendarzu projekcji. Otóż kiedy się najedzie na pole filmu, tak jak w poprzednich latach wyświetla się dymek z większą liczbą szczegółów. Tyle że kiedyś dymek znikał, gdy kursor opuścił pole filmu, a dziś trwa zamrożony, przez co zasłania kawałek kalendarium. Można oczywiście zainicjować dymek w jakimś innym miejscu, ale to robota głupiego. Nie lepiej, aby dymek sam zniknął, gdy już przestanie być potrzebny? :)

I jedno pytanie: wyświetlana jest tylko liczba zielonych metek, jakie dany film w danym momencie ma. A liczby metek w pozostałych kolorach już nie poznamy?

Bethel

Post 12 lip 17, 12:09

Obawiam się, że w tym roku 'nowe horyzonty' tylko z nazwy, szczególnie sekcja konkursowa gdzie tych eksperymentalnych i niekonwencjonalnych tytułów jak ze świecą szukać. Trochę narzekałem w poprzednich latach ale nie sądziłem, że może być tak źle. Wygląda na to, że wraz z odejściem Joanny Łapińskiej pożegnaliśmy się z filmami z Rotterdamu i Locarno, i teraz można tylko oczekiwać kopiuj wklej z programu z Cannes.

Grzes

Na forum od:

Post 12 lip 17, 12:22

A to niestety taka tendencja od kilku lat (zaczęła się na dobre przed odejściem Pani Łapińskiej). Szkoda, że w tym roku dotknęła też konkursu, w którym rzeczywiście nowych horyzontów jak na lekarstwo. Z drugiej strony filmów z Locarno i Rotterdamu jest chyba jednak więcej niż z zeszłym roku (z głowy naliczyłem ich już 9). No i jest sekcja Lost Lost Lost, która - sądząc po tym zwrocie konkursu w stronę mainstreamu - chyba będzie bardzo potrzebna również w kolejnych latach.

marcinm

Post 12 lip 17, 12:35

Czy w pierwszy czwartek festiwalu wszystkie cztery filmy są traktowane (pod względem ceny) jako filmy otwarcia? Pytam, gdyż wydaje się, że jest tak tylko Ozonem. Chciałbym wiedzieć, czy istnieje możliwość wliczenia jednego z pozostałych filmów do Karnetu 10+ lub 20+.
Będę wdzięczny za odpowiedź.

Jarosz

Na forum od:

Post 12 lip 17, 12:45

Jarosz napisał(a):Ja bym bardzo prosił o poprawienie jednego irytującego czynnika, który bardzo mi utrudnia poruszanie się po kalendarzu projekcji. Otóż kiedy się najedzie na pole filmu, tak jak w poprzednich latach wyświetla się dymek z większą liczbą szczegółów. Tyle że kiedyś dymek znikał, gdy kursor opuścił pole filmu, a dziś trwa zamrożony, przez co zasłania kawałek kalendarium. Można oczywiście zainicjować dymek w jakimś innym miejscu, ale to robota głupiego. Nie lepiej, aby dymek sam zniknął, gdy już przestanie być potrzebny? :)

Dzięki, Stratorze! Poprawione błyskawicznie :)

tim

Post 12 lip 17, 12:50

Dzięki za informację, wygląda na to, że tym samym pojawiło się dodatkowe utrudnienie w ułożeniu programu. Sprawdzi się to w praktyce, ale wstępnie zapowiada się mało optymistycznie, jakby już nie wystarczyło podwyżki cen biletów.

Marcin Pieńkowski
NH-Kreator

Na forum od:
31 mar 11, 19:30

Post 12 lip 17, 13:14

Dzień dobry,
na pewno miejsc dla posiadaczy karnetów i akredytacji nie będzie mniej niż w latach ubiegłych. Wskazujemy seanse, gdzie miejsc dla karnetowiczów będzie bardzo dużo (80 procent). Nie znaczy to, że na pozostałych seansach nie będzie ich w ogóle, na 3 czy 4 seansie danego filmu będzie ich sporo. To eksperyment - mamy nadzieję, że zda egzamin. Myślę, że szybko będziemy wyciągać wnioski.

Co do nowohoryzontowości tegorocznej edycji. No cóż, bardziej nowohoryzontowych retrospektyw zrobić nie mogliśmy. Sekcja LLL także była ruchem w tę stronę. Wydaje mi się jednak, że filmów z Locarno czy Rotterdamu mamy naprawdę dużo. Nawet z tegorocznego konkursu w Locarno mamy "Zimowych braci" w konkursie i "Gładką skórę" Denisa Cote - pokażemy te filmy chwilkę po premierach światowych. W konkursie "Wszystkie miasta Północy' to film z Locarno, Lipkes z Rotterdamu. Z samego konkursu głównego IFFR pokażemy 5 z 8 filmów ("Sexy Durga", "Arabia", "Quality Time", "Włamywaczka", "Moja siostra"). Jedna dość ważna uwaga - ubiegłoroczny festiwal w Locarno i tegoroczny w Rotterdamie nie należały do edycji najwyższych lotów. Proszę zerknąć chociażby na laureata zeszłorocznego festiwalu w Locarno - bułgarski "Godless". Nie chcieliśmy pokazywać wielu filmów tylko dla samego faktu, że są nowohoryzontowe. Zwłaszcza nurt slow cinema dość mocno zaczął się wyczerpywać na tych jakże ważnych festiwalach. Cannes to już zupełny brak neomodernistycznych filmów. "Malaka" i "Western" to naprawdę nieliczne przykłady. Sam byłem tym faktem mocno rozczarowany...
I tak, także cieszę się, że Lav Diaz trafi na ekrany kin.
Mam jednak nadzieję, że znajdą Państwo w programie dużo nowohoryzontowych odkryć.
Pozdrawiam,
Marcin

alicjakowalska

Post 12 lip 17, 13:25

marcinm napisał(a):Czy w pierwszy czwartek festiwalu wszystkie cztery filmy są traktowane (pod względem ceny) jako filmy otwarcia? Pytam, gdyż wydaje się, że jest tak tylko Ozonem. Chciałbym wiedzieć, czy istnieje możliwość wliczenia jednego z pozostałych filmów do Karnetu 10+ lub 20+.
Będę wdzięczny za odpowiedź.

Dzień dobry, do biletów wielokrotnych wliczają się dwa seanse wyświetlane w dniu 3 sierpnia: "Kobieta, która odeszła" oraz "Szron". Filmy "Podwójny kochanek" oraz "Ghost Story" to filmy z sekcji Pokazy galowe, która nie wchodzi w skład biletów wielokrotnych.

tim

Post 12 lip 17, 13:37

Ok, eksperyment, ale nie tylko karnetowicze układają wcześniej program. Czynią tak też potencjalni posiadacze, droższych w tym roku, biletów wielokrotnych. Oni także kupują bilety z sekcji galowej, która jest bez zniżki. Po prostu dla nich także ograniczenie pod kątem liczby przydzielonych miejsc na dany seans będzie dodatkowym kłopotem. Z pewnością nie obędzie się bez nerwowych, na szybko przeprowadzanych zmian w doborze filmów i godzin seansów. Już w samym momencie uruchomienia sprzedaży biletów online. Kłopotliwe to będzie.

Gendo

Na forum od:
26 lip 09, 20:57

Post 12 lip 17, 13:41

Nie żebym coś sugerował, ale bardziej to jest kłopotliwe dla karnetowiczów, bo mają tylko jeden dedykowany seans danego filmu dla siebie, gdy seanse dedykowane osobom z biletami po 2 lub 3. Poważnie, dramatu z waszej perspektywy raczej nie będzie. Co wiecej, nadal będzie można kupić bilety na seanse dedykowane karnetowiczom, tylko ich pula będzie odpowiednio mniejsza (jakieś 80 biletów na seans).

tim

Post 12 lip 17, 14:21

Oby eksperyment pozwolił uniknąć poważniejszych utrudnień, ale kiedyś kryterium ilości miejsc dla danej grupy uczestników określała raczej wielkość sali, w której projekcję miał dany film. Rok temu dobił do tego drobiazg w postaci bezzniżkowych cen biletów sekcji galowej. Czy to ma być eksperyment polegający na testowaniu zamkniętej grupy odbiorczej danego seansu, czyli tutaj generalnie mamy karnety, akredytacje, a w innych terminach bilety? Sens tego eksperymentu pozostaje dla mnie trochę niejasny.

ratatuj89

Na forum od:
10 mar 14, 18:56

Post 12 lip 17, 18:55

Pamiętam, że już kiedyś się udało przesunąć wyznaczoną godzinę startu danego seansu, więc dodaję kilka moich uwag.
1) Gdyby seanse czterech części Out 1 przesunąć z godziny 19.00 na 18.30 to udałoby się zdążyć jeszcze na ostatni blok godzinowy.
2) Gdyby seans Celina i Julia odpływają 7.08 przesunąć z godziny 10.00 na 12.00 lub 12.15 to udałoby się również zobaczyć któryś z filmów z pierwszego bloku godzinowego.
3) Gdyby seans Mrozu 7.08 przesunąć z godzny 10.00 na 12.00 to udałoby się zobaczyć któryś z filmów w pierwszym bloku godzinowym.
Sprawdziłem czas trwania filmów i godziny pozostałych seansów w danej sali i teoretycznie jest to do zrobienia. Może się uda :)

marek.d

Post 12 lip 17, 19:21

ratatuj89 napisał(a):3) Gdyby seans Mrozu 7.08 przesunąć z godzny 10.00 na 12.00 to udałoby się zobaczyć któryś z filmów w pierwszym bloku godzinowym.
Sprawdziłem czas trwania filmów i godziny pozostałych seansów w danej sali i teoretycznie jest to do zrobienia. Może się uda :)

Tak!!!! BARDZO prosimy!!!! Oba seanse da się przesunąć w ten sposób. Ewentualnie, tak jak ktoś wyżej sugerował, "Mróz" można w oba dni przestawić na 9:45, wtedy będzie możliwe "zdążenie" na seans 13:15.

tim

Post 12 lip 17, 19:56

Skoro pule karnetowe dla filmów mających trzecie i czwarte seanse będą większe niż 20 procent, to może uda się także rozszerzyć 20 procentowy próg podczas pokazów z priorytetem dla karnetów i akredytacji, zwiększyć pule biletowe? Pojawił się formalny wymóg i wzmianka o ewentualnych wahaniach procentowych, może powinno to zadziałać w obie strony.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 12 lip 17, 21:09

Dołączam się do prośby o pokazywanie wszystkich kolorów metek w dymkach.

Nie było też przypadkiem tak (nie pamiętam), że w tychże dymkach była też informacja o pozostałych seansach tego filmu? Dla kogoś, kto - jak ja - układa cały program korzystając z kalendarium, a nie z listy filmów, byłoby to bardzo pomocne, bo można by się poruszać po kalendarium bez konieczności każdorazowego otwierania strony danego filmu.

I jeszcze jedna rzecz: nie działa opcja filtrowania po kraju, gdy wejdzie się w listę wszystkich filmów.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Davus

Na forum od:
13 sie 15, 13:44

Post 12 lip 17, 22:46

"Out 1" jest niestety puszczane w sposób bardzo zniechęcający. Gdyby film 'poleciał' po Bożemu w jeden dzień to zajmowałby 5 seansów. Teraz zajmuje 8 (bo nie ma szans zdążyć na seanse po 22:00). Więc chyba podziękuję.
A szkoda, bo chciałem to wreszcie zobaczyć (i to w kinie).

Marcin Pieńkowski
NH-Kreator

Na forum od:
31 mar 11, 19:30

Post 13 lip 17, 8:17

Dzień dobry,
dziękujemy za uwagi dotyczące pokazów tych najdłuższych filmów Rivette'a i Kelemena. Postaramy się dzisiaj wprowadzić drobne korekty, by czasami filmy nie wchodziły na drugi blok. Pewnie nie wsżędzie się uda (powyżej 200 minut to już problem), ale coś wymyślimy. Do jutra te poprawki powinny znaleźć się w kalendarzu projekcji.
Pozdrawiam,
Marcin

ratatuj89

Na forum od:

Post 13 lip 17, 20:52

Udało się i pojawiły się zmiany w kilku pokazach o których pisałem! Dziękuję :)

Mabuse

Na forum od:
13 lip 17, 21:27

Post 13 lip 17, 21:33

Wielkie dzięki za zmiany w poniedziałek. Szanuję takie podejście. :D

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 14 lip 17, 6:20

"Człowiek z Londynu" - trwa 132 minuty, długość kreski w kalendarzu projekcji sugeruje film trzygodzinny. Przypadek czy pomyłka? Czy towarzysząca "Podróż po nizinie węgierskij" wydłuża ten czas? Jeśli tak, to może zacząć oba seanse o kwadrans wcześniej.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 15 lip 17, 11:15

Mrozikos667 napisał(a):Dołączam się do prośby o pokazywanie wszystkich kolorów metek w dymkach.

Do tego się nie przychylimy. Starannie to przemyśleliśmy i wyszło nam, że to było bardziej mylące niż pomocne dla ludzi. Robiło też często złą robotę skromniejszym filmom. Problemem jest też to, że czerwonymi metkami są oznaczane nie tylko filmy, na które ktoś nie chce iść bo są niedobre, ale takie, na których widz już był, już je widział. Np. filmy sezonu były oznaczane czerwonymi metkami masowo, co dla wielu widzów mogło być mylącym komunikatem.

Mrozikos667 napisał(a):Nie było też przypadkiem tak (nie pamiętam), że w tychże dymkach była też informacja o pozostałych seansach tego filmu? Dla kogoś, kto - jak ja - układa cały program korzystając z kalendarium, a nie z listy filmów, byłoby to bardzo pomocne, bo można by się poruszać po kalendarium bez konieczności każdorazowego otwierania strony danego filmu.

Nie było tego w kalendarium, ale było na stronie rezerwacji, która jest trochę bardziej rozbudowana. W wolnej chwili dodamy to także w kalendarium.

Mrozikos667 napisał(a):I jeszcze jedna rzecz: nie działa opcja filtrowania po kraju, gdy wejdzie się w listę wszystkich filmów.

Możesz przesłać link z pasku adresu z przypadkiem, w którym to nie działa? Nie potrafimy tego błędu powtórzyć.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 15 lip 17, 11:57

Hm, ciekawe, teraz działa :D A sprawdzałem na dwóch komputerach.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

krysiron

Na forum od:
18 lip 15, 16:28

Post 15 lip 17, 22:58

A może po prosto warto by było dodać czwarty rodzaj metki "widziałem" albo "widziałem, polecam innym". Wtedy nie byłoby tak dużo czerwonych.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 19 lip 17, 0:48

Seblon napisał(a):Opublikowaliśmy pełny program 17. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty wraz z kalendarzem wszystkich projekcji!

Czytałem, że wersja papierowa będzie dostępna w Kinie NH. A będzie dodawana do wrocławskiego wydania Gazety Wyborczej ? Jeśli tak to w który dzień ? Jestem fetyszystą papieru i dla mnie festiwalowa gorączka zaczyna się jak trzymam w rękach papierowy program.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 19 lip 17, 11:12

Program nie będzie dodawany do gazety, ale w wersji papierowej już jest w Kinie Nowe Horyzonty.

mordrax

Na forum od:
25 lis 12, 21:18

Post 21 lip 17, 10:44

Brak widoczności metek od razu, bez klikania i żółtych, czerwonych i komentarzy W OGÓLE to jest wielkie nieporozumienie, wręcz żenada.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 22 lip 17, 8:45

krysiron napisał(a):A może po prosto warto by było dodać czwarty rodzaj metki "widziałem" albo "widziałem, polecam innym". Wtedy nie byłoby tak dużo czerwonych.

Bardzo fajny pomysł!

bienio

Na forum od:
27 lis 13, 23:34

Post 22 lip 17, 23:50

Strator napisał(a):
Mrozikos667 napisał(a):Dołączam się do prośby o pokazywanie wszystkich kolorów metek w dymkach.

Do tego się nie przychylimy. Starannie to przemyśleliśmy i wyszło nam, że to było bardziej mylące niż pomocne dla ludzi. Robiło też często złą robotę skromniejszym filmom. Problemem jest też to, że czerwonymi metkami są oznaczane nie tylko filmy, na które ktoś nie chce iść bo są niedobre, ale takie, na których widz już był, już je widział. Np. filmy sezonu były oznaczane czerwonymi metkami masowo, co dla wielu widzów mogło być mylącym komunikatem.

Czy na stronie https://www.nowehoryzonty.pl/r/ pozostaną informacje o czerwonych i żółtych metkach? Obecnie można sprawdzić liczby wspomnianych oznaczeń na filmach z 5 i 6 sierpnia.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 23 lip 17, 20:46

W kalendarium można zaznaczyć opcję "tylko z metkami". Na logikę powinno to działać tak, że wszystkie nieometkowane filmy po prostu znikają. Jednak teraz działa to tak, że są one wyszarzone, ale wciąż widoczne. Według mnie ta pierwsza wersja byłaby dużo lepsza i czytelniejsza. Dałoby się tak zrobić?

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 24 lip 17, 17:44

Przeglądam właśnie program na telefonie i zauważyłem, że Mróz, seans piątek 11.08 zaliczony jest do bloku godzinowego 10:00. Mam nadzieję, że będzie dało się zarezerwować miejsce zarówno na Mróz 11:45, jak i na Aparat Claire (czasowo spokojnie do zrobienia).

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 24 lip 17, 23:15

mordrax napisał(a):Brak widoczności metek od razu, bez klikania i żółtych, czerwonych i komentarzy W OGÓLE to jest wielkie nieporozumienie, wręcz żenada.

Srebrnousty mordraxie, możesz rozjaśnić co cię tak żenuje i czego nie rozumiesz?
Przy metkach nie było nigdy komentarzy. Były jedynie notatki, niektóre publicznie widoczne, choć czasem niektórzy stosowali je jako komentarze, ale nie do tego celu miały służyć notatki.

kovan napisał(a):Przeglądam właśnie program na telefonie i zauważyłem, że Mróz, seans piątek 11.08 zaliczony jest do bloku godzinowego 10:00. Mam nadzieję, że będzie dało się zarezerwować miejsce zarówno na Mróz 11:45, jak i na Aparat Claire (czasowo spokojnie do zrobienia).

Da się, ale na wszelki wypadek zmieniłem blok.

bienio napisał(a):Czy na stronie https://www.nowehoryzonty.pl/r/ pozostaną informacje o czerwonych i żółtych metkach? Obecnie można sprawdzić liczby wspomnianych oznaczeń na filmach z 5 i 6 sierpnia.

Nie, strona rezerwacji zostanie jeszcze trochę zmieniona, przede wszystkim pod kątem urządzeń mobilnych.

Mrozikos667 napisał(a):W kalendarium można zaznaczyć opcję "tylko z metkami". Na logikę powinno to działać tak, że wszystkie nieometkowane filmy po prostu znikają. Jednak teraz działa to tak, że są one wyszarzone, ale wciąż widoczne. Według mnie ta pierwsza wersja byłaby dużo lepsza i czytelniejsza. Dałoby się tak zrobić?

Hm, przeanalizujemy to w wolniejszej chwili. Ale w planach mamy nieco inną funkcję, polegają na tym by można było pokazywać tylko filmu w określonym kolorze metki.

e.

Na forum od:
6 lut 05, 22:46

Post 28 lip 17, 18:35

W tej chwili bardzo, ale to baaaaaaaardzo brakuje mi możliwości przełączenia między stroną mobilną rezerwacji a pełną. To naprawdę ważne, nie wyobrażam sobie rezerwacji na stronie mobilnej :'(

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 29 lip 17, 15:32

e. napisał(a):W tej chwili bardzo, ale to baaaaaaaardzo brakuje mi możliwości przełączenia między stroną mobilną rezerwacji a pełną. To naprawdę ważne, nie wyobrażam sobie rezerwacji na stronie mobilnej :'(

Hm, tylko, że teraz już nie ma czegoś takiego jak "strona mobilna". Jest jedna strona, responsywna, która wygląda inaczej w zależności od tego jaka jest szerokość przeglądarki. Na wąskim ekranie nie mieści się kalendarz poziomy, dlatego kafle z seansami układają się jeden pod drugim.
Od wczoraj działa wersja demonstracyjna. Jeszcze ją udoskonalamy, ale już możesz zobaczyć jak będzie działać rezerwowanie na wąskim ekranie, przez dwukrotne tapnięcie, a nie przez kliknięcie myszką
Ciekawy jestem Waszych opinii i uwag.

Sqrchybyk

Post 29 lip 17, 20:44

Czy ktoś może wie czy film "Serce miłości" Rondudy będzie wyświetlana w polskich kinach w normalnej, komercyjnej dystrybucji? A jeśli tak, to kiedy? Bo waham się między tym fimem a "Quality time", którego opis brzmi bardzo kusząco... Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jarosz

Na forum od:

Post 29 lip 17, 22:01

Będzie. Premiera w grudniu.

e.

Na forum od:

Post 30 lip 17, 12:07

Dzień dobry!

Na wstępie chciałam zaznaczyć, że wcześniejszego posta napisałam po krótkiej zabawie wersją demonstracyjną na obu urządzeniach, których zamierzamy z mężem używać na Festiwalu. Nie jestem informatykiem i dla mnie liczy się jedynie komfort użytkowania, a jak na razie wygląda, że w tym roku będzie znacznie mniejszy. W ubiegłych latach miałam wybór z której wersji rezerwacji chcę korzystać (mobilnej czy pełnej), obecnie dzięki "reponsywaności" jakiś automat decyduje co dla mnie będzie lepsze. Zdecydowanie jestem nieszczęśliwa, bo wygląda na to, że tylko i wyłącznie z powodu rezerwacji będę musiała zabrać ze sobą laptopa… (na szczęście mąż będzie go dźwigał ;))

Ale po kolei. Pytana o opinię, chętnie podzielę się moją :)

Wiedziałam, że ma pojawić się wersja demonstracyjna rezerwacji i szukałam, wzorem poprzednich lat, linku na stronie głównej festiwalu. Nie znalazłam. Nie wiem czy jej nie ma, czy to zabawa jedynie dla wtajemniczonych, osobiście jednak uważam że powinna być; a jeśli jest, a ja jej nie znalazłam, że powinna być bardziej widoczna…

Dla mnie moment rezerwacji jest zawsze bardzo stresujący. Przed Festiwalem tworzymy sobie misterny plan, żeby zobaczyć wszystkie filmy na których nam zależy (w tym roku 28) i część tych, które chcielibyśmy, ale jesteśmy w stanie z nich zrezygnować dla czegoś potencjalnie lepszego. Poziom komplikacji oczywiście zwiększa fakt, że chcemy te filmy obejrzeć razem. Tymczasem podczas rezerwacji trzeba wykazać się refleksem rewolwerowca ;) Często naprawdę liczą się sekundy. Zapewne osoby korzystające z urządzeń stacjonarnych i stałych łączy mają troszkę lepiej, ale my niestety jesteśmy skazani na mobilność. Niewiele trzeba, żeby wszystko się sypnęło i dwa ważne dla nas tytuły zaczęły się wzajemnie wykluczać…

Właśnie dlatego pierwszym, co rzuciło mi się w oczy był fakt, że na urządzeniu, na którym w ubiegłym roku mogłam wyświetlić choć fragmenty czterech seansów, żeby zarezerwować je bez czasochłonnego przewijania, tym razem mogę wyświetlić jedynie trzy. Do tego nie działa skalowanie, które rok temu z tego co pamiętam jak najbardziej działało.
Na mniejszym urządzeniu natomiast jest po prostu dramat: najpierw trzeba rozwinąć blok godzinowy, potem kliknąć na film, rozwinąć następny blok itd. To strasznie spowalnia cały proces.

Tak wyglądała rezerwacja dwa lata temu:
NH2015.PNG
rezerwacja NH 2015

A tak wygląda demo na tym samym urządzeniu:
NH2017.PNG
demo rezerwacji NH 2017

Trochę przestrzeni można by zaoszczędzić zmniejszając statyczną kolumnę z numerami sal – rezerwuję konkretny film a nie piętro czy salę. Informacje zawarte w tej kolumnie bynajmniej nie są dla mnie kluczowe przy klikaniu. Podejrzewam, że dla większości festiwalowiczów też nie…

Nie od razu też załapałam, że potrzebne jest podwójne tapnięcie. To oczywiście kolejne spowolnienie, ale w sumie nie na to chciałam zwrócić uwagę, a na fakt, że seans robi się różowy jeszcze przed zarezerwowaniem i pozostaje różowy po anulowaniu, co oczywiście może wprowadzać w pierwszej chwili w błąd. Wiedząc, że tak to działa, bez wątpienia sobie poradzę, ale nie bardzo rozumiem skąd taka zmiana.

Serdecznie pozdrawiam

e.

Jarosz

Na forum od:

Post 30 lip 17, 12:36

Potwierdzam, że nie sposób znaleźć linku do wersji demo rezerwacji. Ja tam wszedłem wyłącznie dlatego, że zapamiętałem, iż wzorem minionych lat należy wpisać po adresie strony głównej ukośnik i r - czyli rzeczywiście jest to zabawa dla wtajemniczonych :wink:
A co mają zrobić niewtajemniczeni?

EDIT: w międzyczasie odebrałem pocztę. Dzisiejszej nocy poszedł newsletter rezerwacyjny, a w nim m.in. link do strony z demem, co jednak nie zmienia faktu, że na stronie głównej i gdziekolwiek indziej próżno go szukać.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 30 lip 17, 16:49

Droga e.,

Rzeczywiście, linku do wersji demo nie daliśmy na stronie głównej festiwalu, dlatego, że cały czas prowadzimy jeszcze prace nad systemem rezerwacji. Ale pewnie jeszcze dziś go umieścimy, wszyscy dostali go także mailem.

Co roku rozwijamy system rezerwacji i go udoskonalamy. Tegoroczne zmiany w interfejsie użytkownika mają miejsce także z takimi intencjami. Tzn celem jest uzyskanie podobnej funkcjonalności na wszystkich urządzeniach, także mobilnych. Prawdą jest też jednak, że nie wspieramy starych urządzeń, ze starymi wersjami przeglądarek. Użytkownicy takich urządzeń mogą odczuć te zmiany jako niekorzystne.

I tak jest chyba w Pani przypadku. Ale spróbujmy coś zaradzić. Po pierwsze: czy może napisać nam Pani jakie jest to urządzenie? Po zrzutach ekranu widzę, że Pani przeglądarka nie wspiera funkcjonującego od paru lat powszechnie sposobu układania elementów (tzn flexbox). Czy ma Pani zatem możliwość zaktualizowania przeglądarki, ew. zainstalowania innej, np. nowego Chrome, Firefox, Opery lub Safari? W nowej wersji przeglądarki przynajmniej kafle wyświetlać się będą poprawnie. Moim zdaniem, jestem o tym przekonany, na urządzeniu mniejszych rozmiarów, wygodniej będziej Pani korzystać z "uproszczonego" układu, niż z kalendarzowego. Sądzę, że to po prostu kwestia przyzwyczajenia.
Ale jeśli bardzo Pani chce układu "kalendarzowego": system rezerwacji zmienia układ z "kalendarzowego" na uproszczony przy szerokości mniejszej niż 700 piksli. Można jednak bardzo łatwo przeglądarkę zmusić do tego by "udawała" większą szerokość. Wystarczy tylko użyć funkcji "zoom" / "powiększania". Na urządzeniach z klawiaturą zwykle robi się to przez wciśnięcie klawiszy CTRL i - lub przez wybranie odpowiedniej opcji z menu. Przeglądarka Chrome na urządzenia mobilne ma opcję w menu "wersja na komputer". Jeśli napisze mi Pani jakieś używa przeglądarki - pomogę Pani znaleźć odpowiednią opcje. Rozważę także dodanie takiego powiększania z poziomu strony rezerwacji. UWAGA! Na próbę dodałem przycisk na dole strony "Spróbuj wersji na komputer". Proszę go kliknąć i zobaczyć co się stanie - czy taka funkcja będzie dla Pani pomocna?

W wersji w której boksy z seansami układają się jeden pod drugim, rezerwacji dokonuje się jednak przez pojedyncze, zwykłe tapnięcie. Zmieniliśmy to, po testach.

ratatuj89

Na forum od:

Post 30 lip 17, 19:38

Chciałem zrobić test rezerwacji i nie wiem co oznacza po kliknięciu na dany seans taki napis: "Nie możesz rezerwować. Do Twojego loginu nie jest przypisany identyfikator pozwalający na rezerwacje seansów". Nie wiem czy wszystkim się pokazuje taki napis czy to z moim kontem coś jest nie tak.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 30 lip 17, 20:31

ratatuj89 napisał(a):Chciałem zrobić test rezerwacji i nie wiem co oznacza po kliknięciu na dany seans taki napis: "Nie możesz rezerwować. Do Twojego loginu nie jest przypisany identyfikator pozwalający na rezerwacje seansów". Nie wiem czy wszystkim się pokazuje taki napis czy to z moim kontem coś jest nie tak.

To tylko demo, ale poprawiłem ten komunikat, żeby nie niepokoił.

e.

Na forum od:

Post 30 lip 17, 21:30

"Spróbuj wersji na komputer" jest genialne i koniecznie musi zostać!!! :D
Bardzo ładnie proszę :)

Na iPodzie Touch 4 gen z najnowszym możliwym systemem czyli iOS 6.1.6 (wiem, wiem - zabytek) jest zdecydowanie lepiej, choć nie rewelacyjnie, ale dzięki tej opcji na iPadzie mogę podzielić ekran na dwie przeglądarki i komfortowo rezerwować symultanicznie dla dwóch osób w widoku kalendarzowym, który naprawdę znacznie bardziej mnie satysfakcjonuje.
Co do innych przeglądarek to niestety nie można ich zainstalować - Opera wymaga systemu w wersji co najmniej 7.0, a Chrome i Firefox 9.0, pozostaje więc Safari.

Serdecznie pozdrawiam

e.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 31 lip 17, 8:18

Sqrchybyk napisał(a):Czy ktoś może wie czy film "Serce miłości" Rondudy będzie wyświetlana w polskich kinach w normalnej, komercyjnej dystrybucji? A jeśli tak, to kiedy? Bo waham się między tym fimem a "Quality time", którego opis brzmi bardzo kusząco... Z góry dziękuję za odpowiedź.

dystrybutorem Serca miłości jest Gutek Film, więc film na pewno trafi do kin, o szczegóły proszę pytać GF.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 31 lip 17, 22:09

e. napisał(a):"Spróbuj wersji na komputer" jest genialne i koniecznie musi zostać!!! :D
Bardzo ładnie proszę :)

Zostanie, oczywiście, z opcją zapamiętania wyboru. Bardzo proszę.
Rzeczywiście, tej wersji przeglądarki już niestety nie wspieramy, nie testujemy systemu na takim urządzeniu. Próbowała Pani zainstalować przeglądarkę Vivaldi albo Opera Mini?

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 2 sie 17, 11:08

Program w tym roku jest świetny:) Dawno takiego nie było.

Podoba mi się podział Panoramy na dwie sekcje. Przynajmniej nie jest taka ogromna i łatwiej się odnaleźć.

Jest nawet kilka filmów z tych, które proponowałem, co mnie bardzo cieszy:).
A zamiast dwóch filmów Hong Sang-soo są nawet cztery:)

Retrospektywy prawie w całości zametkowane na zielono. Trzecie Oko też. To samo z sekcją Lost x3 - ta też cała na zielono i wydaje się najbardziej zachęcająca ze wszystkich. Mam nadzieję, że pojawi się też w następnym roku.

Pozytywna też zmiana w sekcji Sezon, w której oprócz odgrzewanych kotletów;) są też filmy, które dopiero będą w kinach.

No i Diaz na otwarcie festiwalu - super, przynajmniej nie zajmie miejsca trzem innym filmom;)
Chociaż trochę niepokoi mnie tak duże zainteresowanie filmem. Nigdy na Diazie nie było więcej niż 80% sali, a teraz wygląda na to, że może być pełna.

No ale ten program ma też poważną wadę - jest za dużo dobrych filmów. Jak obejrzeć wszystko, co by się chciało? :/

Szkoda tylko, że zepsuliście stronę i połowa rzeczy nie działa ;/.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Grzes

Na forum od:

Post 2 sie 17, 11:34

Zgadzam się w zasadzie ze wszystkim, co m4ro napisał. Sekcje "poboczne" (czyli wszystkie retrospektywy autorskie, Lost Lost Lost, ale też Izrael i kino protestu) są w tym roku rewelacyjne, co rzeczywiście przekłada się na niemożność obejrzenia wszystkiego, co by się chciało. Jedyna rzecz, która martwi (choć - wobec nadmiaru innych atrakcji - jest korzystna z praktycznego punktu widzenia) to ten nieszczęsny konkurs, wedle wszelkiego prawdopodobieństwa najmniej nowohoryzontowy w historii (choć na pewno są wyjątki, np. świetny Komljen) - miejmy nadzieję, że chociaż prezentujący jaki taki poziom. Tyle że ja bym osobiście wolał (i sądzę, że byłoby to - wbrew pozorom - korzystniejsze dla festiwalu, bo wyraźniej określające jego specyficzny profil, odróżniający go od całej masy innych festiwali podobnych rozmiarów na świecie) w konkursie filmy poszukujące, nawet jeśli po części chybione. A strona - cóż - wszystkie strony przystosowywane do telefonów robią się z automatu mniej funkcjonalne dla wszystkich, którzy chcą korzystać z nich na urządzeniach normalnych rozmiarów (i responsywność niewiele tu pomaga).

Następna strona

Powrót do 17.NH - Gra wstępna