17.NH: Rivette, Kelemen, Izrael

Przed 17.NH. Propozycje, zapowiedzi i przecieki filmowe. Sugestie organizacyjne.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 22 lis 16, 18:58

Znamy pierwsze punkty programowe 17. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty 2017 (3-13.08):

● Nowe kino IZRAELSKIE,
● Retrospektywa: Jacques RIVETTE,
● Retrospektywa: Fred KELEMEN.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Sportello

Na forum od:
11 lip 16, 15:22

Post 22 lis 16, 20:59

Wiadomo już, jak będzie wyświetlany "Out 1" (zgaduję, że musi się pojawić w ramach retrospektywy Rivette'a)? Byłoby miło, gdyby został podzielony na kilka seansów, bo 13 godzin filmu w całości to jednak spore (choć niewątpliwie ciekawe) wyzwanie, nawet jak na standardy festiwalu:)

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 22 lis 16, 21:46

Bardzo zacny zestaw - każda z jego części. A w porównaniu z tym rokiem, to w ogóle... Jak to dobrze, że ESK jest tylko przez jeden rok (przynajmniej dla festiwalu).

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 23 lis 16, 0:12

Nie wiem kto to Jacques Rivette, ale francuskiego kina i francuskiej nowej fali nigdy za wiele! =]. Ja się cieszę :)

Mam nadzieję jednak, że będzie to więcej filmów, niż te 10 odrestaurowanych, późniejszych filmów reżysera:
http://www.imdb.com/news/ni60360946/
I że pojawią się też te starsze z początków twórczości i lat 60...

Hahaha, już nie mogę się doczekać 760-minutowego Out 1, noli me tangere :)))
Start 10:00, koniec 22:40 =)).
Chyba zacznę już trenować przed następnym festiwalem i oglądać 10-godzinne Diazy :P
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

luxca9

Na forum od:
14 sty 16, 12:53

Post 23 lis 16, 8:22

Chyba sam Rivette podzielił Out1 na 8 części (od około 40 do 90 minut), myślę, że najlepiej byłoby je pokazywać na przykład po dwie dziennie (i podobnie jak z Cieniem Chamissa) przez weekend (np od czwartku do niedzieli). Zresztą jak widzę w Google na innych festiwalach tak też był pokazywany.

Marcin Pieńkowski
NH-Kreator

Na forum od:
31 mar 11, 19:30

Post 23 lis 16, 9:24

Tak, na pewno podzielimy "Out 1" na kilka części.
pozdrawiam,
Marcin

Grzes

Na forum od:

Post 23 lis 16, 9:44

m4ro napisał(a):Mam nadzieję jednak, że będzie to więcej filmów, niż te 10 odrestaurowanych, późniejszych filmów reżysera:
http://www.imdb.com/news/ni60360946/
I że pojawią się też te starsze z początków twórczości i lat 60...

Odrestaurowanych ostatnio było znacznie więcej filmów Rivette'a - przede wszystkim zestaw 5 filmów od początku lat 70. do początku 80., wydany niedawno w UK:
http://www.dvdbeaver.com/film5/blu-ray_ ... lu-ray.htm
Z lat 50. pochodzą wyłącznie krótkometrażówki - z częścią z nich być może może być problem. Niepojawienie się natomiast trzech filmów z lat 60. byłoby raczej dziwne. To trzy z najbardziej znanych filmów Rivette'a (bardziej rozpoznawalne niż większość późniejszych). Dodatkowo pierwszy z nich (Paryż należy do nas) również był niedawno cyfrowo odnawiany (przez Criteriona), więc przynajmniej z nim nie powinno być problemów natury technicznej. A bez Miłości szalonej to ja sobie w miarę kompletnej retrospektywy Rivette'a nie wyobrażam (to zresztą jeden z filmów, na które czekam najbardziej).

Marcin Pieńkowski
NH-Kreator

Na forum od:

Post 23 lis 16, 9:55

Na pewno trudno będzie pokazać wszystko (z uwagi na czas trwania filmów Rivette'a czy ich mnogość), ale oczywiście "Miłości szalonej" nie może w tym zestawie zabraknąć! Podobnie jak "Out 1", "Celina i Julia odpływają", "Pięknej złośnicy". Krótkometrażówki z lat 50. oczywiście także będą w programie. To będzie retrospektywa bardzo przekrojowa.
Pozdrawiam,
Marcin

Davus

Na forum od:
13 sie 15, 13:44

Post 27 kwi 17, 13:30

Ale jak to: "Out 1" będzie podzielone? Liczyłem na jeden seans z prawdziwego zdarzenia! Tzn. całości za jednym zamachem! Byłoby miło. :)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 28 kwi 17, 9:23

A tymczasem wyciekło nazwisko bohatera trzeciej retrospektywy. Lejdis end dżentelmen - przed państwem Abbas Kiarostami!

hmm

Post 28 kwi 17, 12:29

Davus napisał(a):Ale jak to: "Out 1" będzie podzielone? Liczyłem na jeden seans z prawdziwego zdarzenia! Tzn. całości za jednym zamachem! Byłoby miło. :)

Jestem podobnego zdania, przecież film ma notabene podtytuł "noli me tangere".

Grzes

Na forum od:

Post 29 kwi 17, 22:43

Jarosz napisał(a):A tymczasem wyciekło nazwisko bohatera trzeciej retrospektywy. Lejdis end dżentelmen - przed państwem Abbas Kiarostami!

Coś twoja informacja niezbyt pasuje do tego, co Pan Roman pisze w wątku obok.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 30 kwi 17, 21:35

Roman Gutek napisał(a):tangerine: myśleliśmy o retrospektywie Kiarostamiego, ale okazało się, że kopie większości jego filmów są w fatalnym stanie. Teraz poddawane są cyfrowej obróbce i w przyszłym roku z pewnością będziemy mogli pokazać dorobek Kiarostmiego. W Supraślu z pewnością będzie któryś z filmów tego reżysera.

http://forum.mlodehoryzonty.pl/viewtopic.php?f=15&t=3766
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Jarosz

Na forum od:

Post 2 maja 17, 13:26

Grzes napisał(a):Coś twoja informacja niezbyt pasuje do tego, co Pan Roman pisze w wątku obok.

Tak? A co to niby jest? To jest ulotka, która pojawiła się w obiegu POD KONIEC KWIETNIA 2017, a nie np. jesienią 2016.

20170502_140809.jpg

Grzes

Na forum od:

Post 2 maja 17, 13:52

Nie no - ja ci wierzę, że sam sobie tego nie wymyśliłeś, ale tego typu błędy (że nie usunie się albo nie zmieni czegoś, co nie jest już aktualne) się zdarzają, np. w marcowym programie Kina NH były podane daty Cinema Italia Oggi w Muranowie. Jeśli szef wszystkich szefów twierdzi, że Kiarostamiego nie będzie, to ja mu wierzę trochę bardziej niż ulotce (nawet ulotce z końca kwietnia).

Marcin Pieńkowski
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 maja 17, 15:05

Drodzy,
rzeczywiście planowaliśmy Kiarostamiego (informacja faktycznie jest na ulotce anglojęzycznej festiwalu przygotowywanej w grudniu). Niestety na początku roku okazało się, że nie wszystkie odrestaurowane kopie będą gotowe na czas. A naszą ideą było pokazanie filmów Kiarostamiego właśnie z nowych, odnowionych cyfrowo kopii (te, które są dostępne, są w dramatycznym stanie). Musimy więc zaczekać rok. Myślę, że retrospektywa w 2018 jest bardzo realna (odrestaurowane są już 3 tytuły, kolejne w drodze). W tym roku pokażemy natomiast przepiękny, niestety zniszczony przez cenzurę film Mohsena Makhmalbafa "The Nights of Zayandeh-rood" z 1990 roku. Miał on swoją światową premierę dopiero po 26 latach na ostatnim festiwalu w Wenecji.

Jeśli chodzi o "Out 1" to wciąż się zastanawiamy, jak pokazać ten film. Myślę jednak, że seans ciągły to najtrudniejsza opcja - wiązałoby się to z siedzeniem w kinie od samego rana do późnego wieczora. Z niewielkimi przerwami. Nie sądzę, by wszystkim festiwalowiczom przypadło to do gustu.

Pozdrawiam,
Marcin

Davus

Na forum od:

Post 3 maja 17, 13:19

Marcin Pieńkowski napisał(a):Jeśli chodzi o "Out 1" to wciąż się zastanawiamy, jak pokazać ten film. Myślę jednak, że seans ciągły to najtrudniejsza opcja - wiązałoby się to z siedzeniem w kinie od samego rana do późnego wieczora. Z niewielkimi przerwami. Nie sądzę, by wszystkim festiwalowiczom przypadło to do gustu.

Nie wiem, ile razy chcecie pokazać "Out 1" (czy tylko raz, czy np. dwa), ale jeśli dwa to może jakimś pomysłem jest pokazać go raz w całości, a raz w częściach? Wtedy każdy wybierze tę opcję, która mu lepiej pasuje.

A jeśli chodzi o Kiarostamiego to szkoda. Najchętniej obejrzałbym w dobrej kopii "A życie trwa dalej". No nic, może za rok. :)

Marcin Pieńkowski
NH-Kreator

Na forum od:

Post 9 maja 17, 9:30

Drodzy,
niestety prawa do pokazania "Out 1" są szalenie drogie. Kosztują tyle, co pokazanie sześciu pełnometrażowych filmów. I to prawa do jednego pokazu. Prawdopodobnie więc pokażemy film tylko raz. Jeszcze pomyślimy o najlepszej formule.
Pozdrawiam
Marcin

Davus

Na forum od:

Post 29 maja 17, 13:55

Czyli co - pewnie "The Square" Ostlunda filmem otwarcia? :)
Mam nadzieję, że "Rytm serca" Campillo też będzie. :) (Szkoda, że się to nie nazywa u nas "120 uderzeń na minutę", ale nie można mieć wszystkiego :P )

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 29 maja 17, 16:51

Davus napisał(a):Mam nadzieję, że "Rytm serca" Campillo też będzie. :) (Szkoda, że się to nie nazywa u nas "120 uderzeń na minutę", ale nie można mieć wszystkiego :P )

No właśnie też zastanawiam się, co złego było w oryginalnym tytule. "Rytm Serca" sugeruje jakiś melodramat w stylu "Filadelfii" i on faktycznie tam jest, ale w drugiej części filmu. Najpierw trzeba przetrwać przez obrazy niekończących się zebrań, dyskusji i żmudnej pracy u podstaw grupy aktywistów:)

Davus

Na forum od:

Post 29 maja 17, 18:14

ayya napisał(a):
Davus napisał(a):Mam nadzieję, że "Rytm serca" Campillo też będzie. :) (Szkoda, że się to nie nazywa u nas "120 uderzeń na minutę", ale nie można mieć wszystkiego :P )

No właśnie też zastanawiam się, co złego było w oryginalnym tytule. "Rytm Serca" sugeruje jakiś melodramat w stylu "Filadelfii" i on faktycznie tam jest, ale w drugiej części filmu. Najpierw trzeba przetrwać przez obrazy niekończących się zebrań, dyskusji i żmudnej pracy u podstaw grupy aktywistów:)

Szczególnie, że "120 uderzeń na minutę" może oznaczać absolutnie wszystko (mnie się to z biciem serca nie kojarzy :P ), a "Rytm serca" przywodzi na myśl wyłącznie tanie romansidła. Czyli pierwszy tytuł jest bardziej 'chwytliwy', bo zaintryguje każdego. Drugi przyciągnie do kin wyłącznie parki randkowe i osoby, które się interesują kinem i wiedzą, że film zdobył coś w Cannes.

Jarosz

Na forum od:

Post 31 maja 17, 13:27

Polski tytuł już się zmienił na 120 uderzeń serca.

Davus

Na forum od:

Post 6 cze 17, 15:15

Jarosz napisał(a):Polski tytuł już się zmienił na 120 uderzeń serca.

Niby lepiej, ale 'serce' z tytułu (niestety) nie znikło.

Rocik

Post 10 cze 17, 8:19

Bazując na doniesieniach z FWK w programie mają się pojawić wszystkie filmy Gutek Film z canneńskiego konkursu. To prawda? :)
"Spore poruszenie nastąpiło podczas prezentacji firmy Gutek Film, która przekazała informacje o swoich najważniejszych zakupach poczynionych w Cannes i niedługo potem. Te filmy będą trafiały do kin na przestrzeni 12-15 miesięcy. Już 25 sierpnia pojawić ma się „Podwójny kochanek” i będzie to, według słów Jakuba Duszyńskiego, filmowe wydarzenie. Jak pisałem wcześniej Gutek Film kupił w Cannes między innymi „The Square” (Złota Palma), „W ułamku sekundy” Fatiha Akina, „Happy End” Michaela Haneke. Na Forum dowiedzieliśmy się także, że to Gutek Film jest w posiadaniu praw do „The House That Jack Built” Larsa von Triera, „Loro” Paolo Sorrentino, „The Man Who Killed Don Quixote” Terry’ego Gilliama, „Thelmy” Joachima Triera oraz zakupionego dzień wcześniej najnowszego filmu Asghara Farhadiego. Wszystkie zaprezentowane w tym roku w Konkursie Głównym w Cannes filmy, będzie można zobaczyć w sierpniu na festiwalu Nowe Horyzonty. Daty wchodzenia poszczególnych tytułów do kin, uzależnione są od światowej polityki dystrybucyjnej i wiele zależy od ruchów zagranicznych partnerów."

Powrót do 17.NH - Gra wstępna