Piękna praca

Filmy 16. NH - wypowiedz się
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 26 lip 16, 20:58

Każda edycja Festiwalu Nowe Horyzonty jest wyczekiwaniem na film idealny, taki, który wciśnie w fotel, spowoduje zaparcie oddechu w piersiach, otwarcie szeroko oczu. W rezultacie już po obejrzeniu wywoła nawracanie myśli, przywoływanie scen i ciągłe rozpamiętywanie. W rozmowach o tym co właśnie obejrzeliśmy mówimy lub słyszymy "to był mój numer jeden", albo "moja pierwsza trójka" czy jeszcze, że "film festiwalu". Czasem w trakcie to się weryfikuje bo oglądamy kolejne tytuły. Czasem taki film wyjątkowy trafia nam się co edycję a czasem raz na 2-3 edycje. Dziś widziałam na pewno jeden z takich filmów, które mi zostaną w głowie i to określenie nie oddaje tego co czuję. I nie jest to film najnowszy, a z 1999 roku. Na festiwalu była jedna, jedyna projekcja. Jest na youtubie, ale to film absolutnie do zobaczenia w kinie, bo ekran monitora nie odda piękna i wzniosłości tego obrazu. Była dodatkowa gratka - reżyserka Claire Denis była z nami i opowiedziała o realizacji.
Claire Denis miała zlecenie / tak zrozumiałam / na zrobienie filmu o obcokrajowcu. Miała pomysł by wykorzystać Legię Cudzoziemską. wg. wikipedii cyt. [jest to najbardziej zróżnicowana armia świata pod względem ilości kultur i pochodzenia ochotników ]. Nie zapytałam się jak wg. niej ma się postrzeganie cudzoziemców w legii, w czasie gdy film był kręcony 1998-1999 a teraz gdy słowa cudzoziemiec, obcokrajowiec, obcy, nabrały zupełnie innego znaczenia.

ogqozo

Na forum od:
9 sty 11, 23:30

Post 27 lip 16, 1:50

Całe życie czekałem, żeby zobaczyć ten film na dużym ekranie, oczywiście idealnie u siebie, w swoim czasie, czyli w NH i na NH. Gdy przyszedł dzień - nie mogłem, sprawy rodzinne. Bólu nie opiszesz. Uważam "Piękną pracę" za jeden z moich ulubionych filmów wszech czasów - wybór takowego byłby trudny, ale ten z kandydatów jest wyjątkowy, bo mam wrażenie, że tak samo uważa co drugi znany mi kinoman. Będę jeszcze lobbował, by puszczano go na NH przynajmniej rokrocznie.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 27 lip 16, 7:12

sala pękała w szwach, a brawa były gromkie i szczere - czekamy na retrospektywę.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 27 lip 16, 7:18

a były jakieś ciekawe pytania jak wyszłam?

qwer

Post 27 lip 16, 11:10

Czy wideozapis z masterclass Claire Denis bedzie gdzies dostepny online?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 27 lip 16, 19:31

qwer napisał(a):Czy wideozapis z masterclass Claire Denis bedzie gdzies dostepny online?

Już jest, tutaj >
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

mordrax

Na forum od:
25 lis 12, 21:18

Post 27 lip 16, 22:29

Powrót do Każdy ma swoje kino