Przecieki programowe 7. AFF 2016

7. AFF. Festiwalowe filmy i sprawy organizacyjne.
Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 19 sty 16, 14:49

Dzięki stronie Europejskiej Stolicy Kultury poznaliśmy już jedną z sekcji tegorocznego AFF, a mianowicie "cykl filmów realizowanych przez europejskich twórców w Stanach Zjednoczonych i Europie. Są one próbą określenia europejskiej tożsamości wobec dominującej pozycji Ameryki. Zostaną pokazane filmy W. Wenders, P. Adlon, E. Kusturica, M. Antonioni, L. Malle".
[Właśnie tak w źródle, z nieodmienionymi nazwiskami!]

http://www.nowyportal.wroclaw2016.pl/americanilmfestival

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 19 sty 16, 20:04

Louis Malle od 1978 roku mieszkał i pracował w USA. Podobno nakręcił w tym czasie 11 filmów. W tej grupie znajdują się zarówno bardzo francuskie w tematyce i stronie językowej wyraźnie nawiązujące do wcześniejszego okresu twórczości Au revoir les enfants (Do zobaczenia, chłopcy) i Milou en mai (Milou w maju), jak i anglojęzyczny typowo brytyjski Damage (Skaza) oraz typowo amerykańskie Atlantic City. Mam nadzieję, że w ramach nowej sekcji prezentowanej na AFF przygotowanej w Europejskiej Stolicy Kultury będzie można zobaczyć wszystkie filmy z tego okresu. Jeśli nie będzie to możliwe, to zgłaszam propozycje pełnej retrospektywy Malle na 17. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty z okazji 85 rocznicy urodzin reżysera.

Rob

Post 24 sty 16, 1:48

Świetny pomysł! Malle jest genialnym reżyserem, a jego retrospektywy w Polsce nie było od wielu lat (o ile w ogóle kiedykolwiek była). Widziałem niedawno "Lacombe Lucien" - znakomite kino. Myślę, że lepsza byłaby całościowa retrospektywa na NH.

Jarosz

Na forum od:

Post 21 lip 16, 8:15

Powyżej podany przeze mnie link jest już nieaktualny. O AFF na stronie ESK można teraz czytać tutaj: http://www.wroclaw2016.pl/american-film-festival. Tyle że to... podsumowanie edycji ubiegłorocznej.

A jeśli chodzi o rok 2016, to znamy kawałek programu - poniższy fragment rozkładu jazdy seansów w ramach retrospektywy Wima Wendersa wejdzie w skład 7. AFF:

25 października, wtorek, godz. 20:45
Nie wracaj w te strony
reż. Wim Wenders, Niemcy 2005, 122'

26 października, środa, godz. 12:30
Paryż, Teksas
reż. Wim Wenders, RFN, Francja 1984, 147'

26 października, środa, godz. 20:45
Kraina obfitości
reż. Wim Wenders, Niemcy, USA 2004, 123'

27 października, czwartek, godz. 12:30
Opowieści Hammetta
reż. Wim Wenders, USA 1982, 98'

27 października, czwartek, godz. 20:45
The Million Dollar Hotel
reż. Wim Wenders, Niemcy, USA 2000, 122'

28 października, piątek, godz. 12:30
Film Nicka
reż. Wim Wenders, RFN 1980, 90'

28 października, piątek, godz. 20:45
Paryż, Teksas
reż. Wim Wenders, RFN, Francja 1984, 147'

29 października, sobota, godz. 12:30
The Million Dollar Hotel
reż. Wim Wenders, Niemcy, USA 2000, 122'

29 października, sobota, godz. 18:00
Nie wracaj w te strony
reż. Wim Wenders, Niemcy 2005, 122'

29 października, sobota, godz. 20:45
Opowieści Hammetta
reż. Wim Wenders, USA 1982, 98'

30 października, niedziela, godz. 12:30
Kraina obfitości
reż. Wim Wenders, Niemcy, USA 2004, 123'

30 października, niedziela, godz. 20:45
Film Nicka
reż. Wim Wenders, RFN 1980, 90'

Więcej tu: http://www.kinonh.pl/artykul.do?id=2069.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 21 lip 16, 14:56

Czy to, że te pokazy będą w ramach AFF znaczy, że nie obowiązuje na nie cena biletu 10 zł i przedsprzedaż w sierpniu, czy może tak, ale za to nie będą się wliczać do karnetu?

No i zastanawiam się, co pokazy niemieckiego reżysera robią na festiwalu filmów amerykańskich... Paryż Teksas i Film Nicka nie są produkcji amerykańskiej...
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Jarosz

Na forum od:

Post 22 lip 16, 7:20

Ale są o Ameryce i były tam kręcone :wink:

Jarosz

Na forum od:

Post 10 sie 16, 15:57

Tydzień temu w "Gazecie Wrocławskiej" ukazał się wywiad z Romanem Gutkiem, w którym znalazł się też akapit o 7. AFF:

"W tym roku festiwal zyska europejski akcent, bo pokażemy filmy europejskich reżyserów, którzy kręcili w Ameryce i o Ameryce. To Ameryka oczami Europejczyków. Retrospektywa Wima Wendersa wpisuje się świetnie w ten trend, a w ramach festiwalu będzie kilka jego filmów. Przyjedzie jeszcze raz Agnès Varda, francuska fotografka i reżyserka, którą gościliśmy siedem lat temu. Prawdopodobnie na otwarcie pokażemy najnowszy film Jima Jarmuscha Paterson, w programie będzie także jego dokument o Iggym Popie oraz zespole The Stooges Gimme Danger".

Jarosz

Na forum od:

Post 22 sie 16, 13:36

Z najświeższej zapowiedzi festiwalu by wynikało, że "w ramach przeglądu Europejczycy w Ameryce będzie można obejrzeć kilkanaście kultowych filmów zrealizowanych przez europejskich twórców w USA. Herzog, Dumont, Antonioni czy Agnès Varda szukają w Ameryce najczęściej tego, czego nie znajdują w ojczystych krajach. Szczególnym przykładem Europejczyka, który poświęcił w swojej twórczości wiele czasu analizie kultury Stanów Zjednoczonych, jest Wim Wenders. Jego Paryż, Teksas, Nie wracaj w te strony czy Kraina obfitości to jednocześnie krytyka skrajnego indywidualizmu alienującego jednostkę czy paranoi społecznej i pochwała wolności i swobód, które USA uosabia. Z kolei Orson Welles od lat 50. realizował w Europie mistrzowskie adaptacje Szekspira (Otello i Falstaff), Proces wg Kafki czy liczne produkcje telewizyjne jak choćby Immortal Story. Twórczości amerykańskiego mistrza poświęcimy sekcję Orson Welles w Europie".

http://www.americanfilmfestival.pl/aktualnosci.do?id=4813

Można typować tytuły. W przypadku Herzoga to niemal na pewno będzie Stroszek, Dumonta - Twentynine Palms, Antonioniego - Zabriskie Point (ten ostatni na sto procent, bo kadr właśnie z niego ilustruje powyżej linkowaną notkę).

Fajnie :)

Bir

Post 23 sie 16, 11:01

Świetnie, oby tylko pokazano "Immortal Story" Orsona Wellesa! Byłaby to jedyna okazja, żeby zobaczyć film w Polsce. Przyjechałbym do Wrocka tylko dla niego.

Bir

Post 23 sie 16, 11:14

Można by też puścić w jednym bloku europejskie krótkometrażówki Wellesa, takie jak "Wiedeń" czy "Londyn".

Robert_

Post 6 wrz 16, 8:40

Nowe informacje na temat retrospektywy Orsona Wellesa:
http://www.americanfilmfestival.pl/aktu ... B9?id=4823

Jak dla mnie znakomicie. To będzie jedyna okazja, żeby obejrzeć nieznane i niedostępne filmy Wellesa w Polsce, skarby z Muzeum Filmowego w Monachium. Ta retrospektywa przywraca mi wiarę w festiwale R.G. :-)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 6 wrz 16, 10:09

Bir, przyjeżdżaj, Immortal Story w programie!
Załączniki
CrHQ-ZtXgAATDS7.jpg

krysiron

Na forum od:
18 lip 15, 16:28

Post 7 wrz 16, 11:50

Robert_ napisał(a):Jak dla mnie znakomicie. To będzie jedyna okazja, żeby obejrzeć nieznane i niedostępne filmy Wellesa w Polsce, skarby z Muzeum Filmowego w Monachium. Ta retrospektywa przywraca mi wiarę w festiwale R.G. :-)

Nie przesadzaj. Rok temu była retrospektywa Wellesa w Iluzjonie w Warszawie. Niepełna, ale jedna całkiem obszerna.
http://www.iluzjon.fn.org.pl/aktualnosc ... jonie.html

Robert_

Post 8 wrz 16, 10:52

Wiem, chodziłem na tę retrospektywę. Ale były tam pokazywane wyłącznie filmy ogólnodostępne, które posiada w swoich zbiorach Filmoteka Narodowa. Tymczasem z zapowiedzi AFF można wywnioskować, że we Wrocławiu zostaną pokazane prawdziwe unikaty. Mam tu na myśli przede wszystkim "Nieśmiertelną historię" oraz 2 bloki, poświęcone zupełnie nieznanym filmom Wellesa - krótkometrażówkom oraz filmom nieukończonym. Będzie to jedyna okazja nie tylko do tego, żeby wiele z nich zobaczyć na dużym ekranie, ale żeby w ogóle je zobaczyć. Mam nadzieję, że program będzie tak obszerny jak tu: http://www.wellesnet.com/munich-film-mu ... -rarities/

krysiron

Na forum od:
18 lip 15, 16:28

Post 8 wrz 16, 11:18

Ok, rozumiem.
Jak odkopią z czeluści pierwotną wersję "Wspaniałości Ambersonów" to może i ja przyjadę ;)

Jarosz

Na forum od:

Post 8 wrz 16, 11:40

Nie odkopią. A w każdym razie nie w ramach tegorocznej retrospektywy, która ma się przecież skupić na Wellesie w Europie :wink:

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 9 wrz 16, 0:15

Czy wszyscy niezależni amerykańscy twórcy już się skończyli, że w tym roku znowu będzie retrospektywa tego samego reżysera, który był dwa lata temu?
Przecież Pan Arkadin już był pokazywany. Pozostałe filmy też będą drugi raz? :/
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Bir

Post 9 wrz 16, 11:46

aszeffel napisał(a):Bir, przyjeżdżaj, Immortal Story w programie!

Wiem, na pewno przyjadę :-)

Jarosz

Na forum od:

Post 13 wrz 16, 11:14

Cztery potwierdzone tytuły z dzisiejszego newslettera:

- Wiener-Dog, reż. Todd Solondz,
- Swiss Army Man, reż. Dan Kwan i Daniel Scheinert,
- Certain Women, reż. Kelly Reichardt,
- Dark Night, reż. Tim Sutton.

Jarosz

Na forum od:

Post 19 wrz 16, 12:30

Kolejne nowe tytuły:

- American Honey, reż. Andrea Arnold,
- Personal Shopper, reż. Olivier Assayas,
- Midnight Special, reż. Jeff Nichols,
- Loving, reż. Jeff Nichols.

Potwierdziła się ponadto informacja, że filmem otwarcia będzie Paterson Jima Jarmuscha.

Jarosz

Na forum od:

Post 7 paź 16, 14:16

Następne ujawnione tytuły:

dokumenty

- David Lynch, żyć sztuką (David Lynch: The Art Life), reż. Jon Nguyen i Rick Barnes,
- Richard Linklater, spełnione marzenia (Richard Linklater: Dream Is Destiny), reż. Louis Black i Karen Bernstein,
- Gimme Danger, reż. Jim Jarmusch,
- Wieża (Tower), reż. Keith Maitland,
- Kto się śmieje ostatni (The Last Laugh), reż. Ferne Pearlstein.

Odkrycia Ale kino+

- Alchemik (The Alchemist Cookbook), reż. Joel Potrykus,
- Somnambuliczka (Automatic at Sea), reż. Matthew Lessner,
- Dzieciństwo wodza (The Childhood of a Leader), reż. Brady Corbet,
- Nieświadomość zbiorowa (collective: unconscious), reż. Lily Baldwin, Frances Bodomo, Daniel Patrick Carbone, Josephine Decker i Lauren Wolkstein,
- Creative Control, reż. Benjamin Dickinson,
- Drgawki (The Fits), reż. Anna Rose Holmer,
- Ofiara (Goat), reż. Andrew Neel,
- Joshy, reż. Jeff Baena,
- Żywy towar (Live Cargo), reż. Logan Sandler + Tracks (krótki metraż), reż. Logan Sandler,
- Soy Nero, reż. Rafi Pitts,

plus w tej sekcji Dark Night Tima Suttona, o której było parę postów wyżej.

Europejczycy w Ameryce

Tu o niektórych tytułach (np. Wenders, ale i potwierdzone moje typy z jednego z powyższych postów - Antonioni czy Dumont) już było, no ale przecież na tym nie koniec:

- Arizona Dream, reż. Emir Kusturica,
- Dogville, reż. Lars von Trier [mam nadzieję, że w wersji pełnej, a nie wykastrowanej do dwóch godzin!],
- Bagdad Cafe, reż. Percy Adlon,
- Lwia miłość (Lions Love), reż. Agnès Varda,
- News From Home, reż. Chantal Akerman,
- Mississippi Blues, reż. Bertrand Tavernier i Robert Parrish.

Jeszcze parę dni i skończą się przecieki :wink:

Jarosz

Na forum od:

Post 7 paź 16, 15:02

To jeszcze na przedweekendowy deser najnowszy przeciek w postaci pierwszego ujawnionego tytułu z sekcji On the Edge:

- The Illinois Parables, reż. Deborah Stratman.

Powrót do Moje własne Idaho