Przecieki programowe 16. NH 2016

Sprawy organizacyjne. Wasze propozycje. Czułe słówka, szepty i krzyki.
m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 24 sty 16, 23:48

Znamy pierwsze tytuły na Nowe Horyzonty 2016!

Jak podaje IMDb, na festiwalu będzie można zobaczyć najnowszy film Philippe Mory: The Growling
http://www.imdb.com/title/tt4819938/releaseinfo

Wiem, że to żadna niespodzianka, bo filmy Mory są co roku niezmiennie od 2010 :P
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

mortiis2

Na forum od:
27 lis 05, 22:06

Post 4 lut 16, 19:22

Tymczasem już 9 lutego rusza sprzedaż karnetów. A my dalej nic nie wiemy na temat programu.

Czy ktokolwiek coś wie? Jak będzie retrospektywa ? Jaki kraj będzie miał swój przegląd? cokolwiek?

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 5 lut 16, 0:30

Na razie wiemy tylko o operach filmowych (River of Fundament, Zagubiona autostrada) i o przeglądzie baskijskim - pisaliśmy o tym TUTAJ. Niemniej domyślam się, że bardziej będą to imprezy towarzyszące niż dania główne. Te ostatnie są wciąż trzymane w ukryciu.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 5 lut 16, 13:17

Należy liczyć na to, że, jak w poprzednich latach, w najbliższych dniach, jeszcze przed rozpoczęciem sprzedaży karnetów, pojawi się trochę więcej informacji. Może coś o bohaterze (bohaterach) którejś z retrospektyw albo jakieś pierwsze tytuły (z Locarno lub Rotterdamu, który przed wtorkiem będzie za nami) z Panoramy lub konkursów?

e.

Na forum od:
6 lut 05, 22:46

Post 5 lut 16, 14:41

Ze względu na Europejską Stolicę Kultury spodziewałabym się, że to będzie bardzo huczna edycja, więc cisza rzeczywiście niepokoi… No tyle, że ja akurat byłabym gotowa przyjechać choćby tylko ze względu na Barney'a (takie małe zboczenie ;))

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 10 lut 16, 15:09

W Panoramie obejrzymy m.in. Cemetery of Splendour Apichatponga Weerasethakula, Afternoon Tsaia Ming-lianga, Office Johnniego To i The 1.000 Eyes of Dr. Maddin Yvesa Montmayeura.

Retrospektywy: Pippo Delbono, Víctor Erice, X

Kino baskijskie: trzy pokolenia reżyserów

http://www.nowehoryzonty.pl/aktualnosci.do?id=4629
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Jarosz

Na forum od:

Post 2 maja 16, 13:55

No to e. możesz przyjeżdżać :wink:
Majowa książeczka repertuarowa KNH zdradza co nieco. Oto Matthew Barney ma być kolejnym z bohaterów retrospektywy. Poza River of Fundament będą Cremastery.
W sekcji Trzecie Oko mają się w tym roku pojawić filmy Anny Biller.

Wcześniej zdradzono już, że w cyklu Kino baskijskie: trzy pokolenia reżyserów zaprezentowane zostaną dzieła takich twórców, jak Montxo Armendáriz, Ana Díez, Pedro Olea, Imanol Uribe, Daniel Calparsoro oraz Julio Medem. Osobną retrospektywę ma przy tej okazji mieć Víctor Erice. Ujawniono także, że retrospektywę będzie miał Pippo Delbono.

Organizatorzy napisali ponadto: "W cyklu Mistrzowie Kina Europejskiego znajdzie się pełna retrospektywa jednego z ważnych europejskich reżyserów, gościa tegorocznego festiwalu, oraz cykl spotkań z reżyserami, którzy kształtują współczesne kino europejskie, oraz pokazy ich filmów".

Poza tym pojawiło się już kilka konkretnych tytułów z różnych sekcji: Cemetery of Splendour Apichatponga Weerasethakula, Afternoon Tsaia Ming-lianga, Office Johnniego To, The 1.000 Eyes of Dr. Maddin Yves'a Montmayeura, Oscuro Animal Felipe Guerrery, WiNWiN Daniela Hoesla, The Sky Trembles and the Earth is Afraid and the Two Eyes Are Not Brothers Bena Riversa, Sunset Song Terence'a Daviesa, Actor Martinez Nathana Silvera i Mike'a Otta, No Home Movie Chantal Akerman, Boris without Béatrice Denisa Côté, Heart of the Dog Laurie Anderson...
Teraz zaś ten wykaz można uzupełnić o Havarie Philipa Scheffnera w Konkursie Głównym oraz Waiting for B. Paula Cesara Toledy i Abigail Spindel w Konkursie Filmów o Sztuce.

e.

Na forum od:
6 lut 05, 22:46

Post 4 maja 16, 9:35

Oczywiście, że przyjeżdżam – karnety kupione, nocleg zarezerwowany :)
Wszystkie Cremastery widziałam jeszcze w Cieszynie, ale kto wie, może je sobie odświeżę, choć szczerze mówiąc liczę że program okaże się na tyle bogaty, że będzie mi szkoda odpuścić coś, czego jeszcze nie oglądałam :)

A przecieki ciągle jakieś takie skromne…

rob

Post 11 maja 16, 17:56

Kiedy zostanie zdradzone nazwisko bohatera retrospektywy z cyklu Mistrzowie Kina Europejskiego?

Jarosz

Na forum od:

Post 20 maja 16, 14:36

Mały przeciek o nowych polskich filmach na festiwalu: http://www.nowehoryzonty.pl/aktualnosci.do?id=4705

Na deser jeszcze jeden przeciek z Konkursu Głównego: A Crackup at the Race Riots, reż. Leo Gabin [a tak naprawdę trójka Belgów].

Jarosz

Na forum od:

Post 22 maja 16, 19:42

Nowy przeciek z Konkursu Filmów o Sztuce: Nicola Costantino: La artefacta, reż. Natalie Cristiani.

Grzes

Na forum od:

Post 22 maja 16, 20:20

Ważniejszym (oczywiście nie dla Jarka) przeciekiem jest nowy Diaz, już oficjalnie zapowiedziany w programie Panoramy.

Gość

Post 22 maja 16, 20:24

rob napisał(a):Kiedy zostanie zdradzone nazwisko bohatera retrospektywy z cyklu Mistrzowie Kina Europejskiego?

W Polityce byla informacje ze Nanni Moretti bedzie gosciem specjalnym wiec kto wie czy to nie jego retrospektywe zobaczymy

Grzes

Na forum od:

Post 23 maja 16, 9:15

Jeśli to miałby być Moretti, to kolejne rozczarowanie. Jak dotąd żadnej specjalnie obiecującej retrospektywy i tylko kilka naprawdę interesujących filmów zapowiedziane (Apichatpong, Diaz, Guerrero, Tsai i Akerman, może jeszcze Rivers i Hoesl, choć fanem tej dwójki nie jestem). Czekam na więcej, i to nie tylko filmów z Cannes (bo w końcu z nich dużo i tak trafi do dystrybucji).

rob

Post 23 maja 16, 13:00

Dzięki za informację. Faktycznie, retrospektywa Morettiego byłaby sporym rozczarowaniem :(

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 24 maja 16, 19:29

W Panoramie 16.NH obejrzymy.... Le fils de Joseph - najnowszy film Eugène Greena!!!

Jarosz

Na forum od:

Post 25 maja 16, 14:55

Grzes napisał(a):Ważniejszym (oczywiście nie dla Jarka) przeciekiem jest nowy Diaz, już oficjalnie zapowiedziany w programie Panoramy.

Rzeczywiście, ośmiogodzinna Kołysanka dla bolesnej tajemnicy Lava Diaza znalazła się już w oficjalnych zapowiedziach.

Dodajmy przeciek najświeższy: Right Now, Wrong Then, reż. Hong Sang-soo.

Jarosz

Na forum od:

Post 25 maja 16, 16:14

rob napisał(a):Kiedy zostanie zdradzone nazwisko bohatera retrospektywy z cyklu Mistrzowie Kina Europejskiego?

Zastanawiam się, czy ten cykl jest jeszcze aktualny, bo znikł z podstrony z zapowiedziami: http://www.nowehoryzonty.pl/artykul.do?id=2203

EDIT: Pojawił się z powrotem!
Ostatnio edytowano 27 maja 16, 11:26 przez Jarosz, łącznie edytowano 1 raz

Jarosz

Na forum od:

Post 26 maja 16, 11:48

A tymczasem przeciek kolejny: prosto z Berlinale Ilegitim, reż. Adrian Sitaru.

W gronie przecieków jeszcze berliński zwycięzca - Fuocoammare. Ogień na morzu, reż. Gianfranco Rosi, to jednak pewnie będzie tytuł z cyklu Sezon, bo film niebawem na ekranach kin, a wcześniej np. w objazdowych replikach Wiosny Filmów (w KNH już w najbliższą niedzielę).

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 26 maja 16, 22:04

Grześ, rob: zanim poznacie szczegóły, będę wdzięczny za odpowiedź: retrospektywa którego współczesnego, gotowego na przyjazd do Wrocławia, reżysera nie byłaby rozczarowaniem? Pamietajcie, poroszę, że do cyklu Mistrzowie kina europejskieg, oprócz retrospektywy jednego twórcy, zaprosiliśmy jeszcze 8-9 reżyserek i reżyserów, którzy przedstawią dwa swoje, wybrane przez nich filmy oraz jeden ważny dla nich, film europejski. Po prezentacji odbędą się spotkania z twórcami.

Pozdrawia serdecznie,

Roman Gutek

Grzes

Na forum od:

Post 26 maja 16, 23:16

Nie wiem, kto jest gotowy przyjechać do Wrocławia. Nie wiem też, jak bardzo uznanymi twórcami muszą być ci zaproszeni. Nie miałbym zresztą również problemów z Morettim jako jednym z tych 8-9. Natomiast jako tego głównego bohatera retrospektywy wolałbym kogoś, kogo twórczość (nie tylko jakieś wczesne przymiarki) jest słabo dostępna, co być może niezbyt idzie w parze z tym, że ma to być "mistrz", i w sumie to jest dla mnie główne kryterium przy ocenie tego, czy czyjaś retrospektywa jest rozczarowaniem, czy nim nie jest. Nie byłby rozczarowaniem np. Fred Kelemen, bo jego filmy są bardzo słabo dostępne. Ale czy to jest "mistrz kina europejskiego", o jakich mowa w tytule retrospektywy, to ja nie wiem.

Jarosz

Na forum od:

Post 27 maja 16, 11:23

Skoro jednak Mistrzowie wydają się nadal aktualni, to mam własny typ na nazwisko bohatera pełnej retrospektywy - i nie jest to Nanni Moretti (choć ja akurat nie miałbym niczego przeciwko pełnemu przeglądowi jego dorobku, bo lubię niemal wszystkie jego filmy - z tych, oczywiście, które znam). Żeby nie siać niepotrzebnego fermentu, napiszę tylko, że przypuszczam, iż chodzi o kogoś, kogo najnowszy film był w tym roku w konkursie głównym w Cannes i nie zdobył tam żadnej nagrody.

Davus

Na forum od:
13 sie 15, 13:44

Post 27 maja 16, 13:45

Moretti zawsze 'byłby rozczarowaniem', bo to reżyser, który wybitnego filmu chyba jeszcze nie nakręcił.
W ogóle jak na rok ESK program (na razie) zapowiada się średnio. Erice - spoko, ale to taka 'miniretrospektywa', bo dorobek niewielki. Pippo Delbono nie interesuje mnie w najmniejszym stopniu. A wśród tytułów, które do tej pory wymieniano jest co najwyżej kilka, na które naprawdę czekam (Tsai, Apichatpong, może Diaz, Akerman). Liczę na to, że zobaczymy sporo filmów z Cannes - np. takiego Almodovara, bo do września jeszcze daleko, Dolana, Farhadiego, Puiu, Mungiu (można na nich liczyć?).
W tamtym roku było ciekawiej (choć może po prostu wszystko ukrywacie do chwili ogłoszenia pełnego programu - mam nadzieję).
P.S. Trochę mi brakuje w ostatnich latach jakiejś naprawdę dużej retrospektywy DUŻEGO klasyka (kiedyś Fassbinder, czy Fellini - ostatnio nikogo [bo jednak Erice w tym roku, czy Konwicki w tamtym to nie są twórcy o szczególnie bogatym dorobku]). Był niby Ken Russell - dobre i to, ale poprosiłbym o coś takiego częściej.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 maja 16, 14:15

Grzes, Jarosz: dziękuję za Wasze wypowiedzi. Cykl Mistrzowie kina europejskiego jest jednorazowym cyklem związanym z Europejską Stolicą Kultury do udziału w którym zaprosiliśmy bardziej rozpoznawalne nazwiska. Zestaw twórców jest eklektyczny, są wśród nich także twórcy "nowohoryzontowi". Potrzebujemy chwilę na ostateczne potwierdzenia, chociaż mogę już potwierdzić, że to Nanni Moretti będzie miał retrospektywę w cyklu Mistrzowie kina europejskiego i przyjedzie do Wrocławia. Bardzo się z tego faktu cieszę.

Nie przegapcie, proszę, retrospektywy Pippo Delbono. Jest przede wszystkim reżyserem teatralnym, ale jego filmy są też piękne.

Dorobek Freda Kelemena jako reżysera zasługuje jak najbardziej na prezentację w Polsce.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 maja 16, 14:27

Davus: mojego maila napisałem przed przeczytaniem Twojego. Mamy mnóstwo pomysłów na duże retrospektywy na przyszłe edycje.
Dlaczego zupełnie nie interesują Cie filmy Pippo Delbono?

Davus

Na forum od:

Post 27 maja 16, 14:44

Roman Gutek napisał(a):Dlaczego zupełnie nie interesują Cie filmy Pippo Delbono?

Głównie dlatego, że od kilku dni nie ma już karnetów. :/ Jestem załamany: tak źle nie było z tym jeszcze nigdy, jeżdżę od 2007 roku, a pierwszy raz mi się coś takiego przydarzyło (rozumiem, że w tym roku ESK, ale jednak jest to dość szokujące i smutne).
Dlatego też (jako, że będę się musiał ograniczyć do "20+" - jeśli w ogóle przyjadę, nie jest to jeszcze, niestety, pewne, bo koszty przy "20+" są znacznie większe) będę chadzać tylko na rzeczy, co do których mam pewność, że będą warte mojego czasu - a Delbono to ryzyko, na które 'w ciemno' biletu nie kupię. Smuteczek, bo z karnetem bym go 'spróbował', a tak to... nic z tego. :(

Jarosz

Na forum od:

Post 27 maja 16, 14:53

A zatem Moretti - jak dla mnie świetnie :)

Tymczasem przeciek najświeższy: Arcade Fire: The Reflektor Tapes, reż. Kahlil Joseph [Panorama].

rob

Post 27 maja 16, 18:52

Panie Romanie,
jeśli chodzi o klasyków kina, którzy by mnie nie rozczarowali, to jeszcze ich trochę zostało, chociażby Ken Loach, Bernardo Bertolucci czy Milosz Forman. Na retrospektywę Loacha przygnałbym do Wrocławia nawet wtedy, gdyby sam reżyser się nie pojawił. A czy ci sędziwi już twórcy przyjechaliby do Polski, nie wiem, ale np. Loach zawitał w Berlinie ze 2 lata temu.

A co do Morettiego, to po prostu nie uważam go za dobrego reżysera. Pozdrawiam!

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 maja 16, 22:43

rob: możemy zorgnizować bez problemu retrospektywę każdego z wymieninych przez Ciebie reżyserów (retrspektywy sa bardzo kosztowne, to jedyny problem). W tym roku, w związku z Europejska Stolicą Kultury, chcieliśmy zaprosić do Wrocławia bohatera retrospektywy. Bertolucci odmowił (porusza się na wózku i praktywcznie nigdzie nie jeździ)), Forman nie podróżuje. Ken Loach został zaproszony, jest bardzo prawdopodobne, że film Ja, Daniel Blake będzie miał polską premierę na Nowych Horyzontach. Cierpliwie czekamy.

Moretti - rozumiem, o gustach się nie dyskutuje.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 maja 16, 22:46

Davus: czy dużo tańsze bilety na wszystkie retrspektywy i mistrzów kina są rozsądną propozycją? Jak to powinna być cena pojedynczego biletu na filmy z retrospektyw?

Davus

Na forum od:

Post 28 maja 16, 7:59

Roman Gutek napisał(a):Davus: czy dużo tańsze bilety na wszystkie retrspektywy i mistrzów kina są rozsądną propozycją? Jak to powinna być cena pojedynczego biletu na filmy z retrospektyw?

Najlepszą propozycją byłoby zwiększenie ilości karnetów. ;)
Ale tak: sądzę, że to dobry pomysł. I nawet nie chodzi o 'retrospektywy', czy 'mistrzów kina' w ogóle, bo za Erice może i zapłacę więcej, podobnie jak zapłaciłbym, gdyby zorganizowano retrospektywy Akerman albo Rivette'a, o których coś wspominano, że może kiedyś... Albo Apichatponga, którego obiecywano kilka lat temu. Loach, czy Bertolucci to też niezłe pomysły. Albo bracia Dardenne (koniecznie z ich filmami sprzed "Obietnicy"). Może Mikio Naruse? Albo Jean Renoir? Albo Claude Lanzmann? Satyajit Ray!!! Roberto Rossellini? Może Mizoguchi albo Dreyer? Claire Denis? Meksykański Bunuel? Jakiś mistrz V albo VI generacji chińskiego kina? (Wczesny Chen Kaige jest raczej trudno dostępny) Pełna retrospektywa Ozu (od filmów niemych)? Filmy Warhola i Morisseya?
Krótko mówiąc: wybór jest duży. Za każdego z wymienionych wyżej bohaterów retrospektyw zapłaciłbym tyle, co za 'nowe kino' - ale akurat Pippo Delbono do tej grupy nie należy.
Niemniej tak: jeśli bilety w "20+" kosztowały w tamtym roku po - ile? 16 zł? - to na retrospektywy mogłyby po 10-12. Na pewno nie jest to zły pomysł. :)

P.S. To oczywiście propozycje retrospektyw na kolejne lata, kiedy nie będziecie już ograniczani Europą. :)

rob

Post 28 maja 16, 9:58

Panie Romanie,
dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że Loach się zgodzi i przyjedzie. I bardzo liczę na to, że w przyszłości pojawi się na NH jego retrospektywa :)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 28 maja 16, 10:55

Roman Gutek napisał(a):Bertolucci odmowił (porusza się na wózku i praktywcznie nigdzie nie jeździ).

Jeżeli chodzi o mistrzów takich jak Bertolucci to zaleta ich retrospektyw jest taka, że mamy szansę zobaczyć te filmy w pierwotnych analogowych wersjach (wrażenia z Godarda, Cassavetesa nie zapomniane). Taki Bertolucci idealnie się w to wpisuje, ze względu na plastykę tych filmów. Zobaczyć "Księżyc" (1979) z celuloidu to byłoby coś !

Grzes

Na forum od:

Post 28 maja 16, 11:19

Naprawdę wierzysz w to, że będą projekcje z celuloidu? W dzisiejszych czasach?

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 28 maja 16, 12:17

Nie widzę przeciwwskazań :)

Jarosz

Na forum od:

Post 29 maja 16, 10:50

Nawet w dzisiejszych czasach zdarzają się jeszcze projekcje z 35 mm :)

Grzes

Na forum od:

Post 3 cze 16, 20:11

Niezbyt istotne to przecieki (bo filmy i tak wchodzą niedługo do dystrybucji), ale zawsze jakieś nowe informacje odnośnie repertuaru: cojestgrane24.pl podaje, że na festiwalu mają być pokazane na pewno następujące filmy z Konkursu Głównego festiwalu w Cannes: Ja, Daniel Blake Kennetha Loacha, Neon Demon Nicolasa Windinga Refna, Julieta Pedra Almodóvara oraz Służąca Park Chan-wooka. O pojawieniu się innych z zakupów GF na razie cicho. Niestety także cicho o jakichkolwiek filmach, które nie mają polskich dystrybutorów.

Mha

Post 4 cze 16, 7:20

Roman Gutek napisał(a):Davus: czy dużo tańsze bilety na wszystkie retrspektywy i mistrzów kina są rozsądną propozycją? Jak to powinna być cena pojedynczego biletu na filmy z retrospektyw?

Panie Romanie,
Byłoby świetnie, gdyby na cykle retrospektyw były tańsze bilety. Jeśli ktoś nie zdążył kupić karnetów (a to nie jest mała grupa), koszty pełnoprawnego uczestnictwa w festiwalu na samych biletach rosną przeszło dwukrotnie (a odpadają jeszcze gadżety - koszulka, torba...). Nie ma już szans na niewielką, dodatkową pulę karnetów / voucherów dla stałych bywalców?

Davus

Na forum od:

Post 5 cze 16, 12:09

Mha napisał(a):Nie ma już szans na niewielką, dodatkową pulę karnetów / voucherów dla stałych bywalców?

No właśnie: nie ma szans na dodatkową pulę chociaż dla 'stałych bywalców'? Skoro kupiłem już u Was karnet wcześniej 7 razy - to może da się coś wykombinować także w tym roku? ;)

Don Van Vliet

Na forum od:
23 maja 16, 18:30

Post 5 cze 16, 20:40

Jako początkujący festiwalowicz (zeszłoroczna edycja była moją pierwszą, wielkie przeżycie) również proszę o odpowiedź (najlepiej pozytywną :wink: ) w sprawie dodatkowej puli. Jak mnie dzisiaj kolega poinformował, że karnetów już nie ma, to o mało z krzesła nie spadłem.

milos

Post 7 cze 16, 12:42

Czy w związku z kilkoma wydarzeniami dotyczącymi twórczości Lyncha myślicie, że na festiwalu pojawi się sam reżyser?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 8 cze 16, 10:14

z bólem serca muszę napisać, że nie będzie dodatkowej puli karnetów.
(nie zabijajcie posłańca)

ratatuj89

Na forum od:
10 mar 14, 18:56

Post 8 cze 16, 10:49

Z ciekawości chciałbym zapytać jaka była pula karnetów w tym roku? Karnet mam oczywiście (dobrze, że nie zostawiłem złożenia zamówienia na ostatnią chwilę), ale bardzo mnie interesuje ich liczba. Oczywiście jeżeli takie dane mogą być udostępnione :)

Davus

Na forum od:

Post 8 cze 16, 12:31

ratatuj89 napisał(a):Z ciekawości chciałbym zapytać jaka była pula karnetów w tym roku?

Ja zgaduję i podejrzewam, że była mniejsza niż zwykle. :P
Bo chyba nigdy wcześniej nie wyprzedano ich przed czasem (a przynajmniej o niczym takim nie słyszałem).
Pewnie trochę efekt Europejskiej Stolicy Kultury.

bienio

Na forum od:
27 lis 13, 23:34

Post 8 cze 16, 21:01

aszeffel napisał(a):z bólem serca muszę napisać, że nie będzie dodatkowej puli karnetów.
(nie zabijajcie posłańca)

Brak zwiększenia puli karnetów jest dla mnie zrozumiały.

Mam jednak pytanie czy istniałaby chociaż możliwość powstania biletów wielorazowych np. 30+? Przy kupnie 30-40 biletów cena za festiwal dość drastycznie wzrasta (biorąc pod uwagę ceny z poprzedniego roku, gdyż obecne nie są jeszcze znane). Argumentem za moją propozycją jest fakt że w tym roku bodajże po raz pierwszy karnety wyprzedały się przed planowanym zakończeniem sprzedaży.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 9 cze 16, 0:56

Davus napisał(a):Bo chyba nigdy wcześniej nie wyprzedano ich przed czasem (a przynajmniej o niczym takim nie słyszałem).

Niepierwszy raz wyprzedały się przed czasem.

Nie sądzę, żeby w związku z ESK liczba karnetów miałaby być mniejsza.

Sam kiedyś byłem biletowiczem i też musiałem redukować liczbę biletów chcąc obejrzeć mnóstwo filmów z retrospektyw. Fajnie by było jakby bilety na retrospektywy były po 12 zł. One chyba nigdy nie były oblegane, rzadko zdarzało się więcej niż połowa sali, szczególnie na starych i na polskich filmach, więc organizator raczej nie straci na obniżce biletów, tylko może zyskać IMO więcej widzów.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Grzes

Na forum od:

Post 20 cze 16, 12:04

Kolejny (i niestety z mojego punktu widzenia kolejny mało interesujący, skoro filmy będą też do obejrzenia jesienią) przeciek w Polityce (i na fb Nowych Horyzontów):
http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... lawiu.read

Rob

Post 20 cze 16, 21:40

To fakt, nie jest to najlepsza informacja. W dodatku brakuje filmu, na który poluję - "Kupca weneckiego" Orsona Wellesa. Film nie został skończony, ale zrekonstruowana wersja była pokazywana rok temu w Wenecji.

Davus

Na forum od:

Post 21 cze 16, 8:22

Grzes napisał(a):Kolejny (i niestety z mojego punktu widzenia kolejny mało interesujący, skoro filmy będą też do obejrzenia jesienią) przeciek w Polityce (i na fb Nowych Horyzontów):
http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... lawiu.read

Ja tam się cieszę, że będą filmy Jarmana, których nie widziałem. Gorzej, że bez karnetu pewnie nie pójdę na "Tragedię Makbeta" Polańskiego (którą chciałbym powtórzyć na dużym ekranie, ale jednak...).

Facebook sugerował też chyba, że wśród 'mistrzów kina europejskiego' znajdzie się miejsce dla Claire Denis (i jej "Pięknej pracy" - na to się pewnie wybiorę, choć też widziałem). Tzn.: wrzucili fotę z "Pięknej pracy", pisząc o tej sekcji. Można z tego wydedukować wszystko... i nic. :P

Jarosz

Na forum od:

Post 22 cze 16, 11:19

W KNH pojawiły się ulotki festiwalowe. Za dużo nowego jednak nie zdradzają - pojawił się nowy tytuł, choć nie wiem, z której sekcji (In California, reż. Charles Redon), a ponadto kilka nazwisk Mistrzów Kina Europejskiego. To poza znanym już Morettim (i Ericem, który wszakże miał przynależeć do cyklu baskijskiego) także m.in. Petr Zelenka, Carlos Saura, Agnieszka Holland i Ulrike Ottinger.

Ważna informacja dla biletowiczów: bilety na retrospektywy i Mistrzów Kina Europejskiego (z wyłączeniem filmów premierowych) mają kosztować po 10 zł, na cykl Sezon - 15 zł. Droższe będą pokazy z cyklu Panorama - Gala (cokolwiek to będzie), bo aż 24 zł. Pojedyncze bilety - 22 zł, ze zniżką na Kartę Przyjaciół KNH lub UrbanCard bądź dla abonentów T-Mobile - 19 zł, w pakiecie 10+ po 17 zł, 20+ po 16 zł, filmy dla dzieci po 12 zł.

Następna strona

Powrót do Koridorius