31 sie 15, 22:20
A jeszcze chciałbym trochę o samym festiwalu, ale że nie ma osobnego tematu, to się podepnę tutaj. Pochwały też będą.
Festiwal, pod względem filmowym, dla mnie trochę mało różnorodny w tym roku. W zeszłym roku każdy film wydawał mi się kompletnie inny. Może dlatego, że oglądałem 20 garrellów i 20 bartasów... Nie no, dokładnie to 6 Bartasów i 12 Garrelów. Ale to i tak sporo.
Co można poprawić:
W ankiecie festiwalowej zapomniałem powiedzieć o paru rzeczach (swoją drogą, lubię ankiety, ale zdecydowanie wolałem pisemną, a nie dwudziestosiedmiominutową(!) rozmowę):
- Czołówka z reklamami i muzyka do niej. Po prostu mi się nie podoba. Poza tym, pomimo prawie pięćdziesięciokrotnego jej obejrzenia, nie zwracałem uwagi kto jest sponsorem i niewiele z nich zapamiętałem. W ankiecie festiwalowej wymieniłem tylko paru... Jeśli sponsorzy mają być widoczni, to lepiej wrócić do krótkich spotów reklamowych (tylko dać ograniczenie 10-15 sekund na sponsora, a nie takie długaśne jak Empik czy Polityka). Czasami brakuje mi "na strychu strachów pewnej chatki, siedem minąwszy lasów..." ;-)
- Logo festiwalu to porażka!!! Paskudztwo! Wszystkie logo od 2011 roku. Ja rozumiem, że zmienił się sponsor (a właściwie tylko nazwa sponsora), ale dlaczego nie można robić takich logo/plakatów festiwalu jakie były w czasie Ery? Piszę o tym co roku i co roku będę pisał :-P.
- Dlaczego w tym roku nie było koszulek XXL?
- Spóźniony hydepark, ale ważne że był!! :) I bardzo za niego dziękuję. Filmy to serce festiwalu, ale takie jego elementy jak: ludzie, to forum i hydepark to jego dusza i jeśli któregoś z nich nie będzie, to równie dobrze moglibyśmy te filmy oglądać w domu!
- Sekcja Nocne Szaleństwo w tym roku mi wyjątkowo nie podpasowała. Niewiele filmów zachęcających, niewiele też udało mi się obejrzeć. W zeszłym roku widziałem prawie wszystkie z tej sekcji, a w tym roku odwrotnie. Zeszłoroczne Nocne Szaleństwo było najlepsze w ciągu ostatnich 6 festiwali. Nie musi być dla mnie jakiegoś tematu przewodniego tej sekcji, mogą być niezwiązane ze sobą, ale wolę klasyki niż nowe filmy. Pytanie do osób, które widziały kilka filmów z tej sekcji. Jak wypadło? Jak oceniacie? Co było dobre, warte obejrzenia?
- Od dwóch festiwali brakuje mi filmów Benninga w programie. Mam nadzieję, że to nadrobicie i w zamian za to będzie jego retrospektywa na następnym festiwalu;). Nie no, w zeszłym roku była Manakamana, w tym roku Inna podróż na księżyc - dziękuję za ten film. Potrzebowałem tego. Potrzebowałem filmu bez dialogów, żeby się odprężyć i odlecieć. Ale nie takiego gdzie ludzi kopcą fajki (Bartas). To był piękny film na zakończenie.
Chciałbym pochwalić:
- organizację festiwalu ogólnie,
- dwóch najlepszych na świecie tłumaczy: nie wiem jak się nazywają, ale oni wiedzą, że o nich chodzi ;),
- organizatorów, którzy liczą się z sugestiami widzów i jeśli coś nie działa źle, to jest szybka reakcja z ich strony :) [np. moje zgłaszane błędy na stronie, kawiarenka, ulepszanie systemu rezerwacji i inne],
- opisy filmów na stronie. Zwykle jak coś dobrze działa, to się o tym nie mówi. Ale naprawdę muszę pochwalić prezentacje filmów na stronie. Są przejrzyste, czytelne i są wszystkie niezbędne informacje. Bo w porównaniu do innych festiwali jest wzorowo. Nie wszystkie duże festiwale tak mają, na niektórych stronach dużych festiwali nie ma podstawowych informacji i trzeba ich szukać na innych stronach (co nie zawsze jest możliwe, bo jak film ma premierę, to może go jeszcze nie być na IMDb). Oprócz opisów też wyszukiwarka filmów i archiwum programowe!
Inna podróż na Księżyc, Ślicznotka, Z tego co było po tym co było, Przeprowadzka - chociaż nie były to filmy w top10, ale dla takich filmów przyjeżdżam na festiwal!
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.