Chwalenie i głaskanie - dla równowagi :)

Sprawy organizacyjne 15. MFF TNH
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 30 lip 15, 21:57

Hyde Park powstał - czyli reakcja na życzenie
Rezerwacje - dobry kontakt na forum z adminem :) - reagował i słuchał uwag, biorąc na klatę błędy
Wersja papierowa programu - fajna
Dobre jedzenie w barze kinowym
Świetne książki i filmy w sklepiku
Maseczka Tołpy :) rewelacyjna :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 30 lip 15, 22:29

tłumacz spotkań z Bartasem - Łukasz (jutro też!)

eliska

Na forum od:

Post 31 lip 15, 6:30

Tak, tłumacz, który był po filmie Dom, bo dzien wcześniej byl tłumacz inny, to gwoli scisłości. Łukasz bardzo ok :)

hermanstopek

Na forum od:
29 lip 12, 1:31

Post 2 sie 15, 23:57

Czerń festiwalowej koszulki i smyczy.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 31 sie 15, 22:20

A jeszcze chciałbym trochę o samym festiwalu, ale że nie ma osobnego tematu, to się podepnę tutaj. Pochwały też będą.

Festiwal, pod względem filmowym, dla mnie trochę mało różnorodny w tym roku. W zeszłym roku każdy film wydawał mi się kompletnie inny. Może dlatego, że oglądałem 20 garrellów i 20 bartasów... Nie no, dokładnie to 6 Bartasów i 12 Garrelów. Ale to i tak sporo.

Co można poprawić:
W ankiecie festiwalowej zapomniałem powiedzieć o paru rzeczach (swoją drogą, lubię ankiety, ale zdecydowanie wolałem pisemną, a nie dwudziestosiedmiominutową(!) rozmowę):

- Czołówka z reklamami i muzyka do niej. Po prostu mi się nie podoba. Poza tym, pomimo prawie pięćdziesięciokrotnego jej obejrzenia, nie zwracałem uwagi kto jest sponsorem i niewiele z nich zapamiętałem. W ankiecie festiwalowej wymieniłem tylko paru... Jeśli sponsorzy mają być widoczni, to lepiej wrócić do krótkich spotów reklamowych (tylko dać ograniczenie 10-15 sekund na sponsora, a nie takie długaśne jak Empik czy Polityka). Czasami brakuje mi "na strychu strachów pewnej chatki, siedem minąwszy lasów..." ;-)

- Logo festiwalu to porażka!!! Paskudztwo! Wszystkie logo od 2011 roku. Ja rozumiem, że zmienił się sponsor (a właściwie tylko nazwa sponsora), ale dlaczego nie można robić takich logo/plakatów festiwalu jakie były w czasie Ery? Piszę o tym co roku i co roku będę pisał :-P.

- Dlaczego w tym roku nie było koszulek XXL?

- Spóźniony hydepark, ale ważne że był!! :) I bardzo za niego dziękuję. Filmy to serce festiwalu, ale takie jego elementy jak: ludzie, to forum i hydepark to jego dusza i jeśli któregoś z nich nie będzie, to równie dobrze moglibyśmy te filmy oglądać w domu!

- Sekcja Nocne Szaleństwo w tym roku mi wyjątkowo nie podpasowała. Niewiele filmów zachęcających, niewiele też udało mi się obejrzeć. W zeszłym roku widziałem prawie wszystkie z tej sekcji, a w tym roku odwrotnie. Zeszłoroczne Nocne Szaleństwo było najlepsze w ciągu ostatnich 6 festiwali. Nie musi być dla mnie jakiegoś tematu przewodniego tej sekcji, mogą być niezwiązane ze sobą, ale wolę klasyki niż nowe filmy. Pytanie do osób, które widziały kilka filmów z tej sekcji. Jak wypadło? Jak oceniacie? Co było dobre, warte obejrzenia?

- Od dwóch festiwali brakuje mi filmów Benninga w programie. Mam nadzieję, że to nadrobicie i w zamian za to będzie jego retrospektywa na następnym festiwalu;). Nie no, w zeszłym roku była Manakamana, w tym roku Inna podróż na księżyc - dziękuję za ten film. Potrzebowałem tego. Potrzebowałem filmu bez dialogów, żeby się odprężyć i odlecieć. Ale nie takiego gdzie ludzi kopcą fajki (Bartas). To był piękny film na zakończenie.

Chciałbym pochwalić:
- organizację festiwalu ogólnie,
- dwóch najlepszych na świecie tłumaczy: nie wiem jak się nazywają, ale oni wiedzą, że o nich chodzi ;),
- organizatorów, którzy liczą się z sugestiami widzów i jeśli coś nie działa źle, to jest szybka reakcja z ich strony :) [np. moje zgłaszane błędy na stronie, kawiarenka, ulepszanie systemu rezerwacji i inne],
- opisy filmów na stronie. Zwykle jak coś dobrze działa, to się o tym nie mówi. Ale naprawdę muszę pochwalić prezentacje filmów na stronie. Są przejrzyste, czytelne i są wszystkie niezbędne informacje. Bo w porównaniu do innych festiwali jest wzorowo. Nie wszystkie duże festiwale tak mają, na niektórych stronach dużych festiwali nie ma podstawowych informacji i trzeba ich szukać na innych stronach (co nie zawsze jest możliwe, bo jak film ma premierę, to może go jeszcze nie być na IMDb). Oprócz opisów też wyszukiwarka filmów i archiwum programowe!

Inna podróż na Księżyc, Ślicznotka, Z tego co było po tym co było, Przeprowadzka - chociaż nie były to filmy w top10, ale dla takich filmów przyjeżdżam na festiwal!
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

eliska

Na forum od:

Post 2 wrz 15, 12:26

m4ro napisał(a):- Spóźniony hydepark, ale ważne że był!! :) I bardzo za niego dziękuję. Filmy to serce festiwalu, ale takie jego elementy jak: ludzie, to forum i hydepark to jego dusza i jeśli któregoś z nich nie będzie, to równie dobrze moglibyśmy te filmy oglądać w domu!

Pozwolę sobie wytłuścić :
ale takie jego elementy jak: ludzie, to forum i hydepark to jego dusza i jeśli któregoś z nich nie będzie, to równie dobrze moglibyśmy te filmy oglądać w domu!

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 4 wrz 15, 10:50

m4ro napisał(a):- Dlaczego w tym roku nie było koszulek XXL?

Były, ale nie od początku. Ostatniego dnia festiwalu nabyłem w horyzontowych Tajnych Kompletach właśnie koszulkę XXL i pan się zwierzył, że dopiero niedawno je dostarczyli. Ale na dzień dobry, kiedy wręczano startery, były faktycznie tylko co najwyżej XL.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 19 paź 15, 0:56

m4ro napisał(a):- Sekcja Nocne Szaleństwo w tym roku mi wyjątkowo nie podpasowała. Niewiele filmów zachęcających, niewiele też udało mi się obejrzeć. W zeszłym roku widziałem prawie wszystkie z tej sekcji, a w tym roku odwrotnie. Zeszłoroczne Nocne Szaleństwo było najlepsze w ciągu ostatnich 6 festiwali. Nie musi być dla mnie jakiegoś tematu przewodniego tej sekcji, mogą być niezwiązane ze sobą, ale wolę klasyki niż nowe filmy. Pytanie do osób, które widziały kilka filmów z tej sekcji. Jak wypadło? Jak oceniacie? Co było dobre, warte obejrzenia?

Pisaliśmy o tym w temacie o najlepszych filmach :) Świetna selekcja w tym roku.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Powrót do Granica świtu