System rezerwacji

Sprawy organizacyjne 15. MFF TNH
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 3 sie 15, 21:15

A widzieliście to ? :)))))
Załączniki
Zrzut ekranu 2015-08-03 o 22.22.36.jpg

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 3 sie 15, 16:45

Czasami operatorzy sali nie naliczali kar za nieobecność na seansie. Były wolne miejsca na sali i nie było potrzeby zwalniania niewykorzystanych rezerwacji.

Qbasek

Post 3 sie 15, 7:28

Jeśli ma to coś usprawnić w przyszłym roku to mi 3 seanse oznaczyło -1, a nie pojawiłem się na nich wiec powinno być -5.

marcin80

Na forum od:
21 lip 10, 15:03

Post 2 sie 15, 22:19

A ja sprawdzilem historie rezerwacji i okazalo sie ze nie zabralo mi ujemnych punktow za seans na ktorym nie bylem (chodzi o Plemie z piatku na 22:00)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 2 sie 15, 21:47

Byłem, ale tydzień temu, prawie na samym początku, co zresztą nie widnieje w mojej rozpisce - pewnie dlatego, że skanowano mój bilet, a nie karnet. Bardzo komicznie te Pustki wyglądają w moim zestawieniu:

NH Pustki.jpg

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 2 sie 15, 17:22

A byleś w klubie dzień wcześniej lub później? W Arsenale obsługa musiała z rożnych powodów kombinować z ustawieniem bramki, ale to nie wpływało na inne rezerwacje ani liczbę punktów.

Jarosz

Na forum od:

Post 2 sie 15, 17:02

System zwariował, acz bez szkód dla mnie. Otóż w mojej historii rezerwacji odnotował, że wczoraj byłem na koncercie Pustek, na którym w rzeczywistości mnie nie było. Co więcej, 15 minut później byłem na wieczornym seansie. Cuda bilokacji :wink:

synarchista

Post 2 sie 15, 12:02

Miałem rezerwację na „Królową ciszy”, ale dziś po zalogowaniu zobaczyłem, że rezerwacja znikła. Kliknąłem ponownie i wyglądało na to, że udało się znów zapisać na ten film, chociaż nie zmieniła się liczba dostępnych miejsc. Tak czy inaczej, po odświeżeniu strony rezerwacja znów znikła. W czym rzecz?

Klinmar

Post 1 sie 15, 13:05

Potwierdzam nieustanne problemy z rezerwacjami. Najczęściej po kliknięciu w godzinie "zero" na dany film, pokazywała się obracająca przez kilka sekund klepsydra po czym nie było zrobionej rezerwacji i oczywiście zero miejsc. Tak miałem m.in. dwukrotnie przy filmie "Intruz". Internet szybki (wifi, mac, safari). Wiem, że sporo osób tak miało i było to BARDZO frustrujące. W zeszłych latach było bez problemowo.

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 1 sie 15, 7:33

Ależ spokojna rezerwacja na zakończenie! Pierwszy film "wyzerował się" po jakichś 40 sekundach :)

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 31 lip 15, 8:18

Strator napisał(a):m4ro - taki błąd wyskakuje gdy strona traci połączenie na chwilę. Czy to możliwe u Ciebie, masz dobry internet?

Ja mam dobry internet i też miałem wczoraj ten błąd z klepsydrą i komunikatem "error". Dziś było ok, choć chwilę "zadyszki" system miał.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 31 lip 15, 8:00

Jarosz - tak, nie przejmuj się tym 0.

m4ro - taki błąd wyskakuje gdy strona traci połączenie na chwilę. Czy to możliwe u Ciebie, masz dobry internet?

kovan

Na forum od:

Post 31 lip 15, 7:57

Strator napisał(a):a ten błąd jest od zawsze, on występuje w jeszcze innym, zewnętrznym systemie i ciągle im umyka, ale przycisnę ich w tej sprawie teraz
to tylko kwestia informacyjna, nie wpływa to na sposób działania systemu

Jak było dziś? Jakieś problemy?

Dzisiaj wszystko ok, do tego zaryzykowałem rezerwacje z Opery ;) Choć była zwiecha przy Szawle, nie podświetlił się w żaden sposób, więc alternatywnie kliknąłem na film drugiego wyboru, ale wyskoczył błąd, że już mam rezerwację. Po odświeżeniu okazało się, że jednak załapało Syna Szawła.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 31 lip 15, 7:51

Strator napisał(a):Jak było dziś? Jakieś problemy?

Dzisiaj to wyglądało tak, że rezerwacja na pierwszy seans się udała, a na drugi i trzeci miałem dwie klepsydry które ruszały się przez około 4-5 sekund i potem dostałem komunikat "error". Jak kliknąłem ok, to przy ponownej próbie rezerwacji czegoś był kompletny brak reakcji. Jak odświeżyłem stronę to wszystko śmigało.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Jarosz

Na forum od:

Post 31 lip 15, 7:46

U mnie chyba wszystko OK, acz niepokoi mnie nieco status ostatniej rezerwacji na jutro. Niby jest zrobiona, niby system odliczył punkt za ten seans, ale w historii rezerwacji wykazuje co innego:

rezerwacja.jpg

Rozumiem, że to tylko zmyłka, a rezerwacja jest ważna? :)

Qbasek

Post 31 lip 15, 7:46

Dzisiaj wszystko ok, małe "mielenie" klepsydrą na Syn Szawła ale to pewnie przez duże zainteresowanie.

pzdr!

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 31 lip 15, 7:39

U mnie wszystko super, a miałem dość stresującą rezerwację :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 31 lip 15, 7:37

a ten błąd jest od zawsze, on występuje w jeszcze innym, zewnętrznym systemie i ciągle im umyka, ale przycisnę ich w tej sprawie teraz
to tylko kwestia informacyjna, nie wpływa to na sposób działania systemu

Jak było dziś? Jakieś problemy?

m4ro

Na forum od:

Post 30 lip 15, 23:38

I jeszcze chciałem zgłosić drobny błąd. W historii rezerwacji utworzone rezerwacje mają datę 1 lipca, a nie faktyczną datę rezerwacji.
Kod: Zaznacz cały
31.07 10:15   Kino NH 7   Anioły rewolucji   Utworzona   01-07-2015 15:30:05   -1
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

m4ro

Na forum od:

Post 30 lip 15, 23:35

Strator napisał(a):m4ro: z jakiej przeglądarki korzystałeś rano?

Chrome.

Jeśli chodzi o szczegóły, to na początku klikam na najbardziej oblegany film w pierwszej kolejności i klepsydra jest przez jakieś 2 sekundy, a potem jest bezruch. To znaczy nie widać zmniejszających się miejsc na seanse co pół sekundy. Klikam wtedy na jakieś inne seanse i czasami się udaje, a czasami odświeżam stronę i wtedy już wszystko działa (ale jest już za późno żeby się dostać na najbardziej oblegane filmy).

doktor pueblo

Na forum od:

Post 30 lip 15, 14:46

"Zawieszenie" wygląda następująco. Wybija godzina zero, bloki filmowe nabierają kolorów, klikam w Lobstera (w pierwszej kolejności) i w inne filmy i nie ma żadnej reakcji, tzn. bloczki nie zmieniają kolorów i w ogóle nic się nie dzieje. Ponieważ na zarezerwowanie seansu są ułamki sekund, zaczynam nerwowo odświeżać stronę i chyba po drugim takim odświeżeniu wyskakuje okienko z komunikatem, że jest error. Po kliknięciu "ok" wszystko nabrało barw (tzn. moje rezerwacje na inne filmy), tyle że Lobster miał 0 miejsc.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 30 lip 15, 14:19

To znaczy w ogóle nie mogłeś się zalogować czy może dostawałeś komunikat o tym, by korzystać z jednego okna przeglądarki?

Qbasek

Post 30 lip 15, 13:23

W zasadzie nie zwracałem uwagi na zegar, próba ponownego zalogowania przez inna przeglądarkę też się nie powiodła. Jutro zwrócę uwagę na zegar. A co do zabezpieczenia przypadkowego anulowania, to naprawdę było by to przydatne, pierwszym seansem Lobstera cieszyłem sie przez kilka sekund po czym anulowałem go przypadkiem klikając w seans przy próbie przeciągnięcia suwaka i trafieniu w seans zamiast w suwak.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 30 lip 15, 12:25

m4ro: z jakiej przeglądarki korzystałeś rano?

Możecie napisać coś więcej o tym "zawieszeniu"? Czy zauważyliście że np. zegar także się zawiesił?

System działa tak, że jeśli strona pokazuje, że masz rezerwacji, klikniesz by ją zrobić, a w rzeczywistości ją masz, nic się nie wydarzy tylko pole seansu oznaczy się jako "zarezerwowane".
Aby anulować rezerwacje przez przypadek pole z seansem choć przez chwilę musi być fioletowe (w stanie "zarezerwowane").
Nie mniej, pozabezpieczamy to.

kovan

Na forum od:

Post 30 lip 15, 12:19

Qbasek napisał(a): A co do anulowania to może dodanie komunikatu "czy na pewno chcesz anulować rezerwacje" w przypadku każdej próby anulowania było by rozwiązaniem tego problemu?

Ano właśnie, może to byłby dobry pomysł? ;)

Qbasek

Post 30 lip 15, 11:38

Mam tak samo doktor pueblo jeśli chodzi o reakcje strony. A co do anulowania to może dodanie komunikatu "czy na pewno chcesz anulować rezerwacje" w przypadku każdej próby anulowania było by rozwiązaniem tego problemu?

doktor pueblo

Na forum od:

Post 30 lip 15, 10:53

No mi się też zwiesiło, a jak się odwiesiło, to już było po Lobsterze :-/ Może się okaże, że, jak kovan, też miałem zrobioną rezerwację, a potem ją anulowałem, tyle tylko, że ciężko mieć tego świadomość, gdy klikasz, a na ekranie nie ma żadnej reakcji. Klikasz więc jeszcze raz...

m4ro

Na forum od:

Post 30 lip 15, 7:52

U was też tak jest, że po kliknięciu wyświetla się klepsydra, a potem znika i strona wygląda tak samo jak na początku i stoi w bezruchu? Oczywiście bez zrobienia rezerwacji...
Ja już mam tak trzeci dzień z rzędu. Pierwszy seans na który klikam kończy się niepowodzeniem, brakiem reakcji, bez żadnego komunikatu że "brak już wolnych miejsc"

Wejściówki na Love zniknęły w sekundę mimo że film miał trochę mniej metek niż Mustang, na którego miejsca były jeszcze po kilku minutach...

kovan

Na forum od:

Post 30 lip 15, 7:50

Dzisiaj rezerwowałem przez Chrome, kliknięciem / tapnięciem (fajne określenie swoją drogą, nie słyszałem go wcześniej) w touchpad. W sumie raz na jakiś czas na tym laptopie (rzadko, bo rzadko, ale jednak) się zdarza, że używając touchpada do przesuwania kursora po ekranie niechcący się w coś kliknie (tzn. przesunięcie zostanie zarejestrowane jak klik). Skoro się anulowało, to pewnie musiało być to.

Jaki fail :?

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 30 lip 15, 7:43

Kovan, widzę, że zrobiłeś rezerwację na Lobstera, a zaraz potem ją anulowałeś.
Jesteś pewien, że nie kliknąłeś w anulację przez przypadek? Jakiej przeglądarki używasz? Rezerwujesz przez pojedyncze kliknięcie, czy dwuklik? A może dotykowo, przez tapnięcie?

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 30 lip 15, 7:34

A u mnie dziś wszystko dobrze. Moje najtrudniejsze klikanie (bo Lobster, Koreeda, Lisia wróżka i do tego nowy Bartas) zakończone pełnym sukcesem i bez dziwnych sytuacji, jak wczoraj.

kovan

Na forum od:

Post 30 lip 15, 7:33

Eh, a mi właśnie Lobster zaświecił się na fioletowo, po czym po odświeżeniu okazało się, że rezerwacja jednak "się nie zrobiła". Trochę to w błąd wprowadzające.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 29 lip 15, 22:38

Wszystko jasne. Poprawiliśmy te komunikaty, teraz się podświetli od razu.

Grzes

Na forum od:

Post 29 lip 15, 11:06

Otóż to (a nawet więcej). Ja aż do momentu wylogowania nie miałem podświetlonego na fioletowo seansu (i nie dostałem też żadnego komunikatu). Prawdę mówiąc, nie wiem o co chodzi, ale rzeczywiście w tej chwili mam rezerwację.

skalpel

Na forum od:
19 lip 07, 18:28

Post 29 lip 15, 10:08

Z "Synem Szawła" miałem podobny problem. Klikałem kilka razy i nic, aż w pewnej chwili pojawił się komunikat, że mam już rezerwację na ten seans, choć nie podświetlił się na fioletowo, co było mylące. Dopiero jak się wylogowałem i zalogowałem, to "nabrał barw" ;)

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 29 lip 15, 8:39

Grzes, widzę, że masz rezerwację na Syna Szawła, czyli jednak się udało.
Co więcej, rezerwację zrobiłeś zanim napisałeś swoją wiadomość (godz. 8:30:17). O co więc chodzi?

Grzes

Na forum od:

Post 29 lip 15, 7:37

Fajnie działa system rezerwacji po poprawkach. Klikałem na Syna Szawła raz. Pojawiła się klepsydra i nic - żadnego błędu, tylko po zniknięciu klepsydry miejsc było już mniej, a ja nie byłem wklikany. Klikałem drugi raz - to samo. Po trzecim już miejsc nie było. Oczywiście to była pierwsza rzecz, w którą klikałem. To ja już wolałem wiszący system wczoraj - przynajmniej jeśli ktoś się w końcu zalogował, wszystko działało i było wiadomo, co się dzieje.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 29 lip 15, 0:37

W to, że wzięliście się do roboty, nie wątpię, bo do tej pory doświadczenia z systemem i rozwiązywaniem problemów miałem wyłącznie dobre. Zdanie dot. równości szans mam jakie mam i zmieniać go nie zamierzam, a teraz pozostaje mi już tylko kibicować, by faktycznie wszystko działało bez zarzutu do końca festiwalu ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 28 lip 15, 23:52

Mrozikos - w praktyce tak właśnie było, eliminowaliśmy po kolei różne hipotezy powodu awarii, licząc, że system wreszcie wstanie. Nawet pojawiła się zapowiedź że stanie się to o 9:20, ale ta próba nie powiodła się. Próbowaliśmy wtedy dalej, do skutku i w końcu okazało się co jest luką. Krótko mówiąc problem był rozwiązywany metodą prób i błędów, bo tak z reguły jest najszybciej. Potem analizowaliśmy szczegółowo wszystkie okoliczności, by upewnić się, że ten błąd został jednoznacznie wyeliminowany.

eliska

Na forum od:

Post 28 lip 15, 18:45

Dzięki awariom systemu i niemożności rezerwacji filmów wybranych trafilam p/ przypadek na filmy b. dobre :). Nie ma tego złego :))))

Mrozikos667

Na forum od:

Post 28 lip 15, 15:00

Jasne, rozumiem rozumowanie i ważenie plusów i minusów, ale zupełnie mnie ono nie przekonuje (aczkolwiek przyznaję, że na wnętrznościach takich systemów się nie znam). Już pomijam to, że w tym momencie czeka mnie czterokrotne czatowanie przed komputerem jutro, bo nie o to tu chodzi. Chodzi mi tylko o to, że moje rozumowanie kończy się konkluzją, że zapewnienie wszystkim równego dostępu do rejestracji jest największym plusem z możliwych. Swoją drogą - skoro system rezerwacji padł o 8:15, nie można go było wyłączyć i uruchomić właśnie dla wszystkich (już nawet o tej 9:55)? Bo ostatecznie wyszło na to, że była to kwestia czystego szczęścia.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 28 lip 15, 13:47

Tak, rozumiem, ale uznaliśmy, że z dwojga złego lepiej uruchomić rezerwacje jak najszybciej.
Zrobiliśmy listę plusów i minusów i oceniliśmy, że takie rozwiązanie jest lepsze.

Po prostu wprowadzanie teraz nowej funkcjonalności, polegającej na wyłączeniu części systemu rezerwacji (np. tak jak proponujesz, wstrzymujący rezerwacje na jutro do którejś tam godziny, ew. do jutra), w stresie związanym z awarią, mogłoby spowodować dodatkowe problemy i ludzkie błędy. Gdyby coś się nie powiodło, to dopiero byłaby katastrofa.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 28 lip 15, 11:13

Nie chodzi o 5 punktów, nie chodzi o reklamacje, chodzi o zasadę. Jeśli założeniem systemu rezerwacji są jasne zasady, które pozwalają każdemu skorzystać na równych prawach, to dziś właśnie to jest problem. Nie może być tak, że z rezerwacji skorzystają tylko ci, którzy akurat są przy komputerze, bo wstrzymano im seans. Niektórzy przyszli do kina na 10:15 i nie mieli szans na nic, bo nie wlepiają oczu non-stop w smartfony. System powinien być uruchomiony dla wszystkich o tej samej godzinie. Niektórzy dostali się do niego o 8:50, niektórzy o 9:10, niektórzy w ogóle (np. ja do momentu wyjścia do kina o 9:40). I uznam, że brak decyzji o uruchomieniu systemu na stałych zasadach (tzn. dla wszystkich o tej samej porze, z informacją o tej porze podaną z wyprzedzeniem) to jakaś pomyłka, która zostanie naprawiona.

EDIT: Można by to było zrobić w okolicach jutrzejszej rejestracji, np. w przedziale 8:20-8:40, nie powinno być to problemem dla nikogo, bo i tak wtedy rezerwujemy.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 28 lip 15, 10:30

Mieliśmy dziś ok. 8:15 poważną awarię oprogramowania serwera.
Niektórym uczestnikom udało się zrobić rezerwację, jeśli weszli na stronę wcześniej - serwer nie pozwalał na ustanawianie nowych połączeń.

Znaleźliśmy już przyczynę i naprawiliśmy ją o godz. 9:55.

Bardzo przepraszamy za te kłopoty.

Wszystkie punkty karne zostaną przywrócone, proszę się nie martwić.
Wszelkie problemy, prośby, zażalenia prosimy bardzo wysyłać przez przycisk "problem / reklamacja" na stronie rezerwacji. Na wszystkie odpowiemy.

Mariza

Na forum od:
20 sie 07, 20:02

Post 28 lip 15, 9:05

Właśnie ruszyła, mamy przerwę w Mierze człowieka i ruszymy z seansem aż wszyscy klikną ;) podobno 5 punktów zostanie zwrócone w późniejszym terminie ;)
,,Czyj duch na podobieństwo owej skały
Mocno się oprze i wahać przestanie,
Kto namiętności wyzbył się na zawsze,
Ni gniewu nie zna ani nie zna lęku”

Mrozikos667

Na forum od:

Post 28 lip 15, 8:13

Bez zarzutu? Strona w ogóle nie działa. Jakaś informacja co do tego, kiedy będzie można zarezerwować jutrzejsze seanse?

kamilD

Na forum od:
26 lip 13, 22:44

Post 28 lip 15, 8:12

Dzisiaj wszystko bez zarzutu :evil: :D :lol:

eliska

Na forum od:

Post 28 lip 15, 6:32

Pokazał się po którychś kliknięciach błąd z klepsydrą, ale ze klikalam inne i one chwytały rezerwację, więc pewnie dlatego się nie pokazał. :)
Na noclegu, ze tak nazwę uzywam safari. Sprawdzę dziś na google chrome

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:

Post 27 lip 15, 23:08

Co do wymagań: wymagania są takie jak dla Chrome lub Firefox - jeśli te przeglądarki działają Ci, to system rezerwacji także. Dla porannego, szybkiego klikania, kluczowe jest dobre połączenie z internetem.
Eliska, co się zawieszało? Możesz napisać coś więcej? Dziś nie zarejestrowaliśmy żadnych błędów rano.

eliska

Na forum od:

Post 27 lip 15, 15:13

Poszłam dziś do kina rezerwować. O 8 mej tłumek, który szybko się rozbiegł by zaklepać komputery a potem ich pilnować całe 30 minut. Mi się udało. Poprawki oceniam na 20 % plus, czyli lepiej, ale jednak się zawieszało. Nie mniej było warto się wybrać wczesniej i w kinie rezerwować. Dziś, a jutro ?

Następna strona

Powrót do Granica świtu