Nowe Kino Grecji

Filmy 14. TNH - wypowiedz się!
antymetsys

Na forum od:
27 lip 14, 9:37

Post 29 lip 14, 12:42

okon w innym temacie napisał(a):Zapowiada się bardzo ciekawie. I Grecja, i Russell - oby na dobrych kopiach, i VHS, i kibuce. Ciekawiej niż kolejne medytacje z Tajlandii i powtórki Apichatponga.

Najgorsze jest nowe kino Grecji... ohyda. W Polsce w latach 90 nagrywano lepsze filmy.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 30 lip 14, 23:55

antymetsys napisał(a):Najgorsze jest nowe kino Grecji... ohyda. W Polsce w latach 90 nagrywano lepsze filmy.

tylko nie wiem czy tu chodzi o lata 90 bo ja już stary jestem i mało z nich pamiętam. raczej chodzi o lata dwutysięczne.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 31 lip 14, 0:27

Jak już mamy temat to możemy popisać co tam nam przyjdzie do głowy. Po pierwsze - Nożownik - czarno-białe zdjęcia, sprawnie prowadzące narracje (m.in. sensualne ujęcia scen erotycznych). Oryginalne osobowości, dialogi na granicy surrealizmu, tylko ostatecznie przekaz jest najmniej jasny. Punkt wyjścia mocno surrealistyczny: Bratanek zostaje zatrudniony przez wuja do pilnowania psów, które pilnują willi, kiedy właściciel prowadzi sklep. Psy wyglądają na ludojady, właściciel w sumie podobnie. Kasjerka zatrudniona w jego sklepie (w tym kontekście są te sensualne ujęcia) zgodnie z konwencją kina noir jako femme fatale uwodzi bratanka i z tym reżyser już sobie nie poradził. Co zrobić z tymi ludźmi i psami ? Szkoda też w sumie willi i sklepu. Jak rozumieć zakończenie: nieprzygotowany emocjonalnie do pracy i życia w mieście przybysz z prowincji daje się wmanipulować w napad na sklep ? Dlaczego ?

sally

Na forum od:
23 gru 12, 16:08

Post 1 sie 14, 11:05

Moim zdaniem mocny punkt festiwalu. "Nożownika" oglądałam z zainteresowaniem, do zakończenia-fakt- można mieć trochę pretensji. "Chłopiec jedzący ziarno" to taka grecka wersja "Dziewczynki z zapałkami" i potraktowany jako współczesna baśń pozostanie na dłużej w mojej pamięci. "Xenia" przeurocza, zabawna, lekka i poważna zarazem. I tylko "Ojczyzny" mi żal- nie było mi dane zobaczyć ale na pocieszenie dziś jeszcze "Luton".

GloryEuropen

Na forum od:
25 cze 15, 10:08

Post 25 cze 15, 10:17

sally napisał(a):Moim zdaniem mocny punkt festiwalu. "Nożownika" oglądałam z zainteresowaniem, do zakończenia-fakt- można mieć trochę pretensji. "Chłopiec jedzący ziarno" to taka grecka wersja "Dziewczynki z zapałkami" i potraktowany jako współczesna baśń pozostanie na dłużej w mojej pamięci. "Xenia" przeurocza, zabawna, lekka i poważna zarazem. I tylko "Ojczyzny" mi żal- nie było mi dane zobaczyć ale na pocieszenie dziś jeszcze "Luton".

,,Chłopiec jedzący ziarno,, w tym filmie jest nie potrzebna scena masturbacji. Po co takie rzeczy. Gdyby w jakimś innym filmie pokazano masturbację kobiety ze szczegółami, kazano by wyciąć albo forumowicze uznaliby to za zbyt ordynarne. Na jakim świecie żyjemy, że nagość kobiet jest cenzurowana ale męska nie. Nawet w PRL-u czy na początku lat 90 plakat z nagą kobietą nikogo nie oburzał, ale kazano w końcu je cenzurować a dzisiaj w filmach ogląda się tylko męską nagość w ramach rzekomego równouprawnienia płci. Ja go nie widzę, jak inaczej odebrać to, że zakazuje się pokazywania wagin w filmach?

Powrót do Każdy ma swoje kino