13 sie 14, 21:11
Pomysł na sekcję bardzo dobry, szkoda tylko, że tak mało filmów. Widziałem wszystko oprócz "Niech płonie ogień" i tu właściwie tylko "Amerykańska komuna" i "Meine keine Familie" się wyróżniają. Ciekawe dokumenty obrazujące życie w komunie, jednak to nie były dla mnie powalające filmy.
Dla mnie za krótkie. Przede wszystkim "Meine keine Familie" - na początku myślałem, że autor filmu nie miał zbyt wielu nagrań z tamtego okresu, ale okazało się, że miał do dyspozycji ponad 10000 godzin materiału filmowego (wszystko w tej komunie było nagrywane), a połowę filmu wypełniały rozmowy z matką i innymi uczestnikami. Jak dla mnie był duży potencjał, ale słabo wyszło. Oczekiwałbym więcej nagrań z komentarzem z okresu działania komuny, niż gadających głów.
Nie wiem jaki związek z komunami miał film Inferno.
Włosy - zaryzykowałem i poszedłem na polski film, oczekiwałem nie wiadomo czego i bardzo się rozczarowałem. W oczy rzuca się fatalne aktorstwo. Nawet jeśli dialogi były improwizowane, to też się rzuca. Wyszło sztucznie.
Ogród doskonały - ciekawy w formie, ale mnie się nie podobał. Momentami był denerwujący.
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.