Masło na zasuwce

Filmy 14. TNH - wypowiedz się!
eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 25 lip 14, 20:59

Lubię takie dziwne, niby bez sensu filmy- ten kojarzył mi się z przetworzoną legendą, baśnią, podaniem ludowym tu: rodem z Bułgarii, w collage'u ze współczesnymi odniesieniami

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 26 lip 14, 7:59

Dopiero wybierających się na film wypada ostrzec, że opinia eliski jest raczej odosobniona. Większość wychodzących z sali osób (z tych z którymi rozmawiałem) deklarowała danie filmowi oceny 2/6. Ale to byli faceci, a film jest kobiecy, więc może eliska lepiej rozumie, co artystka miała na myśli ;)
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 26 lip 14, 8:09

Ja niespecjalnie rozumiem:)

kw86

Na forum od:
5 wrz 10, 14:44

Post 26 lip 14, 8:15

Dla mnie przynajmniej 4/6, może 5. Bardzo miły i ciekawy film, tylko trochę niedopracowany. Sposób opowiadania oczywiście nieklasyczny, ale dla mnie zupełnie czytelny i - co istotne przy ocenie - spójny z fabułą.

eliska

Na forum od:

Post 26 lip 14, 14:12

doktor pueblo napisał(a):Dopiero wybierających się na film wypada ostrzec, że opinia eliski jest raczej odosobniona. Większość wychodzących z sali osób (z tych z którymi rozmawiałem) deklarowała danie filmowi oceny 2/6. Ale to byli faceci, a film jest kobiecy, więc może eliska lepiej rozumie, co artystka miała na myśli ;)

Och Drogi Doktorze Pueblo :)))))) jest taka kampania społeczna w ramach jakiejś reklamy o postrzeganiu kobiecości - zaproszeni mają pokazać jak biegnie dziewczyna - i pokazują jakiś afektywny sposób biegania, potem proszą osobne dziewczynki i dziewczyny by pobiegły i one biegną normalnie bez tej sugerowanej ekspresji - to pokrótce

więc gdzie w mojej krótkiej notatce jest choć ślad odbioru sugerowanego jako kobiecy ? :)

napisałam o skojarzeniu z legendą, podaniem ludowym - a tych często są owszem czarownice, ale i demony - i to w tym filmie było - w ogóle nie pomyślałam patrząc na film, że widzę go jako kobieta.

ps. do filmu, a raczej do reżyserki mam jakieś zarzuty, ale ogólnie film mi się podobał jako rodzaj baśni o czarownicach i demonach

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 26 lip 14, 14:42

doktor pueblo napisał(a):Dopiero wybierających się na film wypada ostrzec, że opinia eliski jest raczej odosobniona. Większość wychodzących z sali osób (z tych z którymi rozmawiałem) deklarowała danie filmowi oceny 2/6. Ale to byli faceci, a film jest kobiecy, więc może eliska lepiej rozumie, co artystka miała na myśli ;)

Szkoda, że ostrzeżenie przeczytałem dopiero teraz...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 26 lip 14, 20:06

naprawdę uważacie, że mózg ma płeć?

to bardzo prosty i zrozumiały film, typowe amerykańskie kino niezależne ze stemplem Swanberga. Gdyby ktoś pytał, to jest film o przyjaźni dwóch kobiet.

Chętnie obejrzę jej nowy film, który będzie pokazywany na aff, żeby sprawdzić, czy to dalej idzie w dobrym, czy złym kierunku, bo po tym filmie na dwoje babka (sic!) wróżyła.

ps. reżyserka miała fajną spódnicę.
Ostatnio edytowano 7 sie 14, 12:30 przez aszeffel, łącznie edytowano 2 razy

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 26 lip 14, 20:39

Hej bystra woda, bystra wodziczka,
Kochało dziewczę se Janiczka.
A że kochało także Beatkę,
to jemu za to zrobiło jatkę.

(polska pieśń ludowa, wersja freestyle)
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

eliska

Na forum od:

Post 26 lip 14, 21:21

dobre, Psubracie, dobre :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 27 lip 14, 6:46

wyobrażam sobie psubrata, jak tę pieśń rapuje z biustem na wierzchu.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 27 lip 14, 11:05

No dobra, przekonałyście mnie. Skoro nie ma tu żadnych ukrytych kobiecych przekazów, to jest to po prostu zwyczajny gniot ;)
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

eliska

Na forum od:

Post 27 lip 14, 12:42

tam zaraz gniot :)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 27 lip 14, 14:38

Gniot straszliwy. Powinno być ostrzeżenie, że wstęp na seans tylko po minimum trzech kielonkach śliwowicy, bo na trzeźwo się tego oglądać nie daje.

eliska

Na forum od:

Post 27 lip 14, 22:38

a ja przypominam, że mieszkam w Zakopanem, stąd moja sympatia dla folkowych klimatów ;)

OYE

Post 28 lip 14, 0:11

Kocham Cię, psubracie! :D

Nie. Uwielbiam filmy magiczne i baśniowe, ale tego nie kupuję. Coś poszło nie tak. Ale muzykę bałkańską nadal lubię.

kovan

Na forum od:
19 wrz 10, 14:19

Post 28 lip 14, 10:43

aszeffel napisał(a):to bardzo prosty i zrozumiały film, typowe amerykańskie kino niezależne ze stemplem Swanberga.

^ This. Z tym, że tytuł do momentu wyjaśnienia podczas Q&A był KOMPLETNIE niezrozumiały, to akurat trochę mnie zdenerwowało ;)

I nie byłbym też tak ostry w ocenie, jak niektórzy powyżej. Solidne 3/6 jest adekwatne. Udało się tutaj do tego uniknąć tak częstego w mumblecorze irytującego chaosu; przez cały czas miałem wrażenie, że reżyser(ka) panowała nad materiałem. I dobra też była ta senna sekwencja pod koniec; stosunkowo rzadko twórcom filmowym udaje się zmusić mnie do określenia danej sceny/fragmentu słowem "creepy" - tutaj wyszło bezbłędnie.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 lip 14, 12:11

miałam wrażenie podczas spotkania z reżyserką, że tłumaczka nigdy w życiu nie słyszała polskiego słowa zasuwka i nie ma pojęcia, co to takiego. Inne pokolenie może, dziś drzwi na kartę.

Powrót do Każdy ma swoje kino